4/12/10

Και μίζες έπαιρναν οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

«Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη...» Η ατάκα της ελληνικής ταινίας ταιριάζει στο Αφγανιστάν. Ηταν τόσο προκλητικές οι «αρπαχτές» των Αμερικανών ώστε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ρωτούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πώς να χειριστεί τις διαμαρτυρίες του Γερμανού ομολόγου του, που τον ρωτούσε επίμονα για την τύχη των 50 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι η Γερμανία για τον αφγανικό λαό... (φωτ. Reuters) Διαχειριστικά έξοδα 15% κρατούν οι Αμερικανοί από τις δωρεές των Συμμάχων στο Αφγανιστάν, η ηγεσία του οποίου είναι πλήρως διεφθαρμένη, όπως δείχνουν τα τηλεγραφήματα των Αμερικανών πρεσβευτών σε Καμπούλ, Βρυξέλλες και Βερολίνο, τα οποία δημοσιεύει το WikiLeaks.«Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη...» Η ατάκα της ελληνικής ταινίας ταιριάζει στο Αφγανιστάν. Ηταν τόσο προκλητικές οι «αρπαχτές» των Αμερικανών ώστε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ρωτούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πώς να χειριστεί τις διαμαρτυρίες του Γερμανού ομολόγου του, που τον ρωτούσε επίμονα για την τύχη των 50 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι η Γερμανία για τον αφγανικό λαό... (φωτ. Reuters) Εκθαμβοι από το πόσο βαθιές τσέπες μπορεί να είχαν οι Αφγανοί αξιωματούχοι, οι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού αποφάσισαν ότι μπορούσαν και αυτοί να επωφεληθούν. Ετσι χρέωναν 15% διαχειριστικά έξοδα στα κεφάλαια που τους παρέδιδαν οι σύμμαχοι για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Το πράγμα αποκαλύπτεται από τις διαμαρτυρίες της Γερμανίας.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ ρωτούσε πώς να χειριστεί τις διαμαρτυρίες του Γερμανού ομολόγου του, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί για την τύχη των 50 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι η Γερμανία για τον αφγανικό στρατό.

Οι Γερμανοί ρωτούσαν σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες γιατί δεν προχωρούσαν τα σχέδια που χρηματοδοτούσε το Βερολίνο. Ο Γερμανός πρεσβευτής στη Συμμαχία φώναζε ότι δεν προχωρούσαν τα προγράμματα, ότι το Μηχανικό του αμερικανικού στρατού κρατούσε 15%, ότι Γερμανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να ρωτούν τι γίνεται με τα χρήματα και ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε στο εξής το Βερολίνο να συνεχίσει τις δωρέες.

Διαφθοράς... εγκώμιον
**Τα περί διαφθοράς στο Αφγανιστάν είναι γνωστά σε γενικές γραμμές. Η Διεθνής Διαφάνεια το έχει κατατάξει στην τρίτη θέση των πιο διεφθαρμένων κρατών στον κόσμο, πίσω από τη Σομαλία και τη χουντοκρατούμενη Βιρμανία. Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ τηλεγραφεί ότι από όλη την κυβέρνηση, μόνον ο υπουργός Γεωργίας δεν ενέχεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Μάλιστα περιγράφεται Αφγανός αξιωματούχος να εξηγεί (προφανώς δίνει μαθήματα που εφάρμοσε αργότερα το αμερικανικό Μηχανικό) αναλυτικά και με όλη την καλή του διάθεση πώς βγαίνουν τα χρήματα από τα αμερικανικά προγράμματα που τίθενται σε εφαρμογή και κυρίως από τα κατασκευαστικά. Οι μίζες βγαίνουν σε τέσσερα στάδια, από τη συμμετοχή των εργολάβων στον διαγωνισμό μέχρι και την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ περιγράφει τον πρόεδρο Καρζάι «παρανοϊκό», «αδύναμο» και «σε μεγάλο βαθμό δειλό». Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν έχουν προβλήματα στη στήριξη μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης. Το αμερικανικό Μηχανικό πάντως δεν είχε. Δείχνουν ακόμα ότι οι Αμερικανοί παραδέχονται πως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και παραπονιούνται για τη συμπεριφορά του Καρζάι και του υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίοι παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, για να ελευθερωθούν συνοριοφύλακες που πιάστηκαν με 124 κιλά ηρωίνη και ο εμπλεγμένος σε υπόθεση ναρκωτικών γιος ενός πλούσιου χρηματοδότη τους.
Αναφέρεται επίσης κάποιος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν που «έβγαλε» 52 εκατ. δολάρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά ζει σε παραθαλάσσιο σπίτι στο Παλμ Τζουμεϊεράχ, προάστιο πολυτελείας στο Ντουμπάι.

«Ανίκανοι» οι Βρετανοί
* Ο βρετανικός στρατός φέρεται ανίκανος να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια στην επαρχία Χερμάντ. Τη γνώμη αυτή έχουν ντόπιοι Αφγανοί αξιωματούχοι, ο Καρζάι, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ως τώρα ΗΠΑ και Αφγανιστάν έχουν επιδείξει ισχυρή διάθεση να μην διαταραχτούν δημοσίως οι σχέσεις τους από τις κατά καιρούς αποκαλυφθείσες εντάσεις.

* Παρά τις διακηρυχθείσες ανησυχίες για την επιρροή του Ιράν στη Λατινική Αμερική, τα τηλεγραφήματα δείχνουν πως η Βενεζουέλα είναι «ανίκανη για ουσιαστική πυρηνική συνεργασία με Ιράν και Ρωσία» και οι συμφωνίες για αποστολή ουρανίου είναι «καθαρό πολιτικό θέατρο», «καθώς δεν υπάρχουν έρευνες ή εκμετάλλευση ουρανίου στη Βενεζουέλα, ούτε σχεδιάζονται». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.