18/12/10

Ο Κίσινγκερ κι εγώ



του Γ. Μαρίνου


«O Κίσινγκερ ζει, αυτός μας οδηγεί». Το διάσημο σλόγκαν το οποίο κυριαρχεί στις κηδείες θαυμαζόμενων προσωπικοτήτων στη σχιζοφρενική κοινωνία μας κυριαρχεί και πάλι αυτές τις ημέρες επ΄ ευκαιρία της νέας πολιτικής κίνησης «Σπίθα» που εξήγγειλε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Αναφέρομαι σε αποδιδόμενη στον διάσημο αμερικανό διπλωμάτη ρήση, που υποτίθεται ότι έχει ως εξής: 

« Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί,να επικρατήσει, για να μη μας ενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, κτλ. ».

Μολονότι ο κ. Κίσινγκερ δεν διακρίνεται για φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα και βαρύνεται για εχθρική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει προβεί ποτέ στην προαναφερθείσα δήλωση. Και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω κατηγορηματικά, καθώς εγώ ο ίδιος που της έδωσα ευρεία δημοσιότητα με την υπογραφή «Κριτόβουλος» στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο για να ενοχοποιήσει τον αντιπαθή αμερικανό διπλωμάτη.

Το δημοσίευμά μου εκείνο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από διακεκριμένους αρθρογράφους, όπως ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης με τον πιο ακραίο αρνητικό σχολιασμό. Αποτέλεσμα η αστραπιαία ένταξή του στο αντιαμερικανικό οπλοστάσιό μας ως και σήμερα.

Καθώς υπήρξαν αμφισβητήσεις της γνησιότητας του κειμένου, επιδόθηκα σε εμπεριστατωμένη διερεύνηση του θέματος και στις επαρχιακές εφημερίδες «Δικαίωμα» και «Χρόνος» που το είχαν πρωτοδημοσιεύσει και στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Τurkish Daily Νews», από την οποία υποτίθεται ότι το αναδημοσίευσαν. Σε επιτόπια έρευνά μου στην Κωνσταντινούπολη με τη βοήθεια του εκεί συναδέλφου Αλκη Κούρκουλα, προέκυψε ότι στο φύλλο της 17.2.1997, όπου υποτίθεται ότι δημοσιεύθηκε η επίμαχη δήλωση, τίποτε σχετικό δεν υπήρχε. Κατόπιν αυτού έστειλα επιστολή στον κ. Κίσινγκερ ζητώντας του να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα αποδιδόμενα σε αυτόν ανθελληνικά σχόλια, που περιέχονταν σε ομιλία του σε εκδήλωση βράβευσής του. 



Μου απάντησε ως εξής: « Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Οσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε,ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την “Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».

Το ίδιο έπραξα αμέσως κι εγώ με εκτενές κείμενο στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 13.11.1997, με επιστολή μου στην «Καθημερινή» και με τηλεφωνήματα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ είχε προκαλέσει και δημόσιες αντιπαραθέσεις, οξύτατες και υβριστικές μεταξύ κορυφαίων προσωπικοτήτων του τόπου. Δυστυχώς αγνοήθηκα. Το διαψευσθέν ως κείμενο Κίσινγκερ είχε εμπλουτίσει πια το οπλοστάσιο των αρεσκομένων σε συνωμοσιολογία νεοελλήνων κατά της υπερδύναμης και των ανθελληνικών σχεδίων της (όχι πάντοτε αβάσιμων πάντως), άρεσε ως όπλο της αντιαμερικανικής φιλολογίας και υπήρξε γενική άρνηση να το εγκαταλείψουν.

Μάλιστα κι εγώ, που καλοπίστως δημοσίευσα την ανύπαρκτη ομιλία Κίσινγκερ, αντιμετωπίστηκα εχθρικά στην προσπάθειά μου να αποκαταστήσω την αλήθεια. Η συκοφαντία αυτή άρεσε και επαναλαμβανόμενη έγινε εθνικό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο που δικαίωσε και τον πάντοτε λατρευόμενο στην Ελλάδα Λένιν, ο οποίος φέρεται ειπών πρώτος ότι «αν θέλεις να αλώσεις έναν λαό, κατάστρεψε τη γλώσσα του». 


jmarinos@tovima.gr 

tovima

30 σχόλια:

  1. ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΟΧΙ;;; ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ; ΔΗΛΑΔΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ! ΟΧΙ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΤΟ ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;;
    ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ,ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μες την βδομαδα απεβιωσε ο ριτσαρντ χολμπρουκ , ο αμερικανικος παραγοντας στα ελληνοτουρκικα θεματα στο κυπριακο στο σκοπιανο. μαζι με τον κισινγκερ περνουν στην ιστορια ως ανθελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρέ παιδιά γιατί βάλατε σέ πρώτο πλάνο τή μουτσούνα του Κίσσινγκερ καί μάλιστα σέ μεγέθυνση; Γιά νά μας τρομάξετε;

    Ανεξαρτητα αν τό είπε ή όχι, οι νεοταξίτες τό εφαρμόζουν κατά γράμμα. Επειδή παρακολουθώ τά σχολικά βιβλία των παιδιών μου, καί μάλιστα στίς λεπτομέρειες, τά εκάστοτε Υπουργεία μή εθνικής Παιδείας αυτό ακριβώς προσπαθούν μέ αργά βήματα. Λιγότερη θρησκεία, λιγότερη ιστορία καί καταστροφή της γλώσσας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είτε το είπε ο συγκεκριμένος είτε όχι, σημασία έχει ότι στην πράξη κάποιοι εφήρμοσαν ακριβώς αυτή την προσέγγιση και οι αρμόδιοι πολιτικοί και βαθεοκρατικοί ελληνόμορφοι, με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους, συνέδραμαν στην επιτυχία του σχεδίου τους.

    Επειδή ως λαός έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τον πόλεμο και βλέπουμε τις ΗΠΑ να τον εκφράζουν (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα δεν έχει σημασία) τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι δύσκολο να συνδέσουμε οποιαδήποτε τέτοια δήλωση με κάποιον αξιωματούχο τους. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις, όχι μόνο την πολιτική: έχω προσωπική εμπειρία για εξαιρετικά μεγάλο οικονομικό ζήτημα που, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκλεισε εκ των προτέρων και άνευ συγκεκριμένου λόγου τις αμερικανικές επιχειρήσεις από τον ανοιχτό, παρακαλώ, διαγωνισμό (παρόλο που ήταν οι καλύτερες για το εν λόγω έργο), όλοι έλεγαν "κοίτα ρε τί έργο δίνουν στους αμερικανούς..." (σημ.: η εταιρία που το πήρε δεν είχε σχέση με τις ΗΠΑ).

    Όλα αυτά ΔΕΝ λύνονται ούτε μονομερώς ούτε αυτόματα: δεδομένης δε της οργανωτικής κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα, νομίζω ότι θα χρήσουμε δωρεάς επιπέδου "capacity building", όπως σε τριτοκοσμικές περιπτώσεις... Αν επέλεγαν οι ΗΠΑ να επενδύσουν σε 4-5 μεγάλα έργα παραγωγής στην Ελλάδα, εκτός των άμεσων πλεονεκτημάτων (απασχόληση και επενδυτική εμπιστοσύνη προς τρίτους) που θα είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο, θα μετέφεραν τρόπο δημιουργικής προσέγγισης προς την συνεργασία και την επιχειρηματικότητα που θα είχε αδιανόητα μεγάλα οφέλη και στους δύο λαούς.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η νοοτροπία της αρπαχτής: αφού οι τιμές είναι δυσθεώρατα ψηλά, οι μισθοί εξαιρετικά χαμηλοί και αβέβαιοι, και η επιχειρηματικότητα στηρίζεται στον κολλητό του φίλου, στο παιδί που έστειλε ο πολιτικός, στην σπονσοράρα, κτλ, ο στόχος δεν είναι η καριέρα και η επαγγελματική ανέλιξη αλλά η αρπαχτή. Ο λόγος που όλοι ήθελαν να μπουν στο δημόσιο ήταν κυρίως η καριέρα. Αυτό δεν υπάρχει σε χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, η Δανία, η Σιγκαπούρη αλλά μόνο σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ. Ακόμα και η Ρωσία, λόγω Πούτιν, γίνεται πρότυπο οργανωμένης ανάπτυξης - με το δικό της τρόπο βέβαια... Τα ζητήματα λοιπόν που θίγονται από αυτά που είπε, έστω δήθεν, ο Κίσιγκερ, είναι ενοχλητικά γιατί δυστυχώς το πρόβλημά μας δεν είναι η ουσία τους, δηλαδή το ότι δεχόμαστε τέτοια επίθεση και εμείς τσακωνόμαστε ο ένας με τον άλλο για να αρπάξουμε μεγάλο κομμάτι μιας διαρκώς συρρικνούμενης πίττας, αλλά ο αγγελιοφόρος: ψάχνουμε να τα φορτώσουμε σε κάποιον άλλο.

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ((εγώ ο ίδιος που της έδωσα ευρεία δημοσιότητα με την υπογραφή «Κριτόβουλος» στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο για να ενοχοποιήσει τον αντιπαθή αμερικανό διπλωμάτη.))
    Δηλαδη ο κυριοςςς.. Μαρινος .. δημοσιευει αρθρα κατασκευασμενα ααπο ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ-κατα τα λεγομενα του...
    ΡΕΕΕΕ σε ΗΛΙΘΟΥΣ απευθυνεσε .ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!!
    και το θεμα εναι οτι ψευδεται και χωρις βαση δεδομενου οτι και σε γαλλικα βιβλια εχει δημοσιευθει η εν λογω ρυση οπως ακουσα απο τον ιδιο τον ζουραρη στην τηλεοραση.
    αυτο μου θυμιζει την γνωστη ιστορια με το αναψυκτικο που πεταξε ο πρετεντερης και μετα σε καθε διαψευση ενος γεγονοτος προσπαθουσαν τα τσιρακια να περασουν και το ψευδες της ειδησης.Για μεν τον πρετεντερη υπαρχει σχετικη φωτο ,κριμα που δεν φωτογραφιζονται και οι λεξεις ,ΑΛΛΑ οπως προειπε καποιος ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ και της παρεουλας του επιβεβαιωνουν του λογου το αληθες περα απο καθε αμφιβολεια.
    νικ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πώς εξηγεί ο κύριος Μαρίνος το γεγονός ότι τα φερόμενα ως λεχθέντα υπό του κυρίου Κίσιμγκερ υλοποιούνται ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΜΑ στις μέρες μας; Μάλλον περί διαβολικής σύμπτωσης θα πρόκειται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ iera ellas

    Ε, και;

    @ 12:22 μ.μ.

    Για να πεις "καραγκιόζη του κερατά" τον Γ. Μαρίνο, πρέπει π[ρώτα να μάθεις ορθογραφία και δεύτερον να μας πεις εσύ ποιος είσαι. Αυτόν τον ξέρουμε, εσένα όχι. "Άκουσα τον Ζουράρι, που είπε...", είναι σχόλια αυτά;

    Θα ήθελα να ακούσω την άποψη της Λιάνας Κανέλλη, διότι και αυτή αναπαρήγαγε το παραμύθι στο "ΝΕΜΕΣΙΣ". Μάλιστα, για να είναι ειλικρινής, αγνοούσα ότι το είχε δημοσιεύσει ο Γ. Μαρίνος, ένας από τους σοβαρότερους και εγκυρότερους εν ζωή δημοσιογράφους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σεβομενος απεριοριστα την πορεια του Κου Μαρινου,θα ηθελα αφελως να ρωτησω το εξης:Αφου ο τρισκαταρατος ισχυρισθηκε οτι δεν το ειπε σε ομιλια του,γιατι δεν βγηκε αμεσως να το αρνηθει οταν ξεσπασε ο σαλος αλλα με μισολογα δικαιολογηθηκαν οτι ηταν συζητηση off the record;ακουσθηκαν τοτε επισημες 'δικαιολογιες' οτι ηταν non paper που δεν εξεφραζε τις επισημες αμερικανικες θεσεις.Δηλαδη αν ο Κος Μαρινος δεν το 'εψαχνε' ο ιδιος,θα εμενε η ιστορικη ρετσινια στον χενρυ;.Ποσο θα τον ειχαμε αδικησει τον 'ανθρωπο'.Ο χολμπρουκ μπροστα του ηταν ενθερμος 'φιλελληνας'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΤΑΞΕΙ μεγαλε μας αλ ...αξες γνωμη και σενα πιστευουμε και τον ΟΒΡΑΙΟ ....... ΑΛΛΑ φιλτατε Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ Της εποχης εκεινης "λεει" αλλα ακρυβως αυτα που λεει τι κειμενακι που του ΧΡΕΩΝΟΥΝ ........... ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ μην τον γραφεις ετσι .ΔΙΑΒΑΣΕ πρωτα τα δυο φυλλα που εχει το αρθο αυτο και τι λεει και γιατι και μετα κανε μας την παραπομπη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ...ΕΛΛΗΝΕΣ!! ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟΥΣ!

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΕΠΑΡΕΚΕΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ ΩΧΑΜΑΝΑΔΕΛΦΙΣΜΟ ΈΛΛΕΙΨΗ ΠΑΤΡΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ!
    ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΚΟΠΑΝΑΕΙ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΣΕ ΞΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ 4ΕΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ!

    ΜΗΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ...ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΝΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ! ΟΙ ΝΕΟΛΕΡΟΙ (Α) ΤΗΝ ΚΑΙΝΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ! ..(Και ούτε θέλουν..άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο για αυτούς)

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ! ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΤ ..ΟΤΑΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ..

    ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην περιοχή που ζούμε έχουμε ένα μεγάλο, έναν μεσαίο και έναν μικρό εχθρό. Τον μεγάλο τον ξέρουμε. Οι Αλαβανοί και οι Βούλγαροι ευτυχώς τρώγονται λίγο λιγάκι μεταξύ τους και οι Βούλγαροι τρώγονται με τους Τούρκους. Και λογικό είναι. Αν δεν τρωγόμαστε, θα είμαστε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Και αυτό δεν θα συνέφερε ούτε τους Αμερικάνους, ούτε τους Ρώσους, ούτες τους Γερμανους. Με συγχωρείτε για την έκφραση, σαν εξαμελής π@ρτούζ@. Χαμός... "Βαλκάνια"

    Για κάθε έναν από τους 3 μεγάλους (ΗΠΑ Ρωσία Γερμανία) είμαστε και κάτι τι το διαφορετικό. Διαχρονικά, (από το 1770 και μετά), Δύση και Γερμανοί συμφωνούν ότι δεν θέλουν τους Ρώσους εδώ. (Και) για αυτό ιδρυθήκαμε, και όποτε πάμε να πάιξουμε ρώσικο παιχνίδι γίνεται χαμός.

    Ποιός κερδίζει από τον Αντιαμερικανισμό μας από το 1990 και μετά; Πιστεύω ότι κερδίζουν οι Τούρκοι και οι Γερμανοί (παραδοσιακοί σύμμαχοι στο Μεγάλο Παιχνίδι εναντίον των Αγγλοαμερικάνων). Ποιόν χρησιμοποιούν; Όποιον βρουν. Τσιμπάμε εύκολα.

    Και όπως επισημαίνετε αλλού... Τι τρέμει η Τουρκία από το 1990 και μετά; Και τι καλύτερη άμυνα από το να φωνάζουμε εμείς αντιαμερικάνικά σλογκαν; Ποιός ήταν ο σύμμαχος της Τουρκίας στον σιδηρόδρομο Βερολίνο Βαγδάτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 4:13 μ.μ.

    Ν'αγιάσει το χέρι σου.

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ archaeopteryx

    Δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω.

    Ποιοι είναι οι τρεις εχθροί; Κατ' εμέ η Τουρκία, η Αλβανία (πολύ πιο επικίνδυνη, απ' όσο νομίζουμε) και τα Σκόπια. Η Βουλγαρία πού μπαίνει;

    >. Και λογικό είναι. Αν δεν τρωγόμαστε, θα είμαστε Βυζαντινή Αυτοκρατορία<

    Ξεκάρφωτα εντελώς γράφεις. Τι εννοείς σε συνάρτηση με τα παραπάνω;

    >Δύση και Γερμανοί συμφωνούν<

    Οι Γερμανοί δεν είναι Δύση;

    >Δύση και Γερμανοί συμφωνούν ότι δεν θέλουν τους Ρώσους εδώ. (Και) για αυτό ιδρυθήκαμε, και όποτε πάμε να πάιξουμε ρώσικο παιχνίδι γίνεται χαμός.<

    Μας ίδρυσαν σαν κράτος διότι δεν θέλουν τους Ρώσους εδώ; Μα η ορθόδοξη Ελλάδα θα ήταν πιο ευάλωτη στους Ρώσους παρά στην Δύση, έτσι δεν είναι;

    Και τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη ποιος τα "ίδρυσε"; Πλην Αλβανίας, την οποία δημιούργησαν οι Ιταλοί, εννοείται.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 4:13 μ.μ.

    Τελικά εσένα μόνο ο Ελληνικός λαός σου φταίει. Για τον Κίσσινγκερ μιλιά!!

    Ο Κίσσινγκερ το ΕΧΕΙ ΠΕΙ! Αφήστε τον Μαρίνο, παίζει ύποπτο ρόλο γομολάστιχας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν νέο "αστικό" μύθο, όπως έκαναν ακριβώς και με τα ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ! Τα διαψεύδουν την στιγμή που τα ίδια αυτοεκπληρώνονται με ακρίβεια, όπως εκπληρώνεται και η "ανύπαρκτη" κατά αυτούς δήλωση.
    Ακούστε πως έχει το πράγμα και βγάλετε συμπέρασμα.
    Ο π. Γ. Μεταλληνός (τον οποίο εκτιμώ και θεωρώ απόλυτα έγκυρο)αναφερόμενος για το θέμα σε πολυπληθές ακροατήριο μιας Ημερίδας της Πειραϊκής Εκκλησίας που έγινε στο ΣΕΦ πριν ίσως επτά μήνες, είπε κατηγορηματικά ότι αυτή η ρήση του Κίσσινγκερ ειπώθηκε και βεβαίωσε ότι την άκουσε ο ίδιος να μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του αείμνηστου Π. Μπακογιάννη στην Γερμανία, όπου ο π. Μεταλληνός βρισκόταν ως φοιτητής!! Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν δεκάδες, τότε συμφοιτητών του από την Γερμανία, που μπορούν να βεβαιώσουν του λόγου το αληθές!
    Τον άκουσα εγώ να το λέει με τα αυτιά μου.
    Ας αναρωτηθούμε λοιπόν το εξής. Ο π. Μεταλληνός που σίγουρα είναι περί ή άνω των 60 χρονών, πότε μπορεί να ήταν φοιτητής στην Γερμανία; Το 1997; ή τουλάχιστον μια 35ετία πίσω, δηλαδή στην δεκαετία του 1970, λίγο μετά από την εισβολή στην Κύπρο;
    Τότε άλλωστε εξέπεμπε και ο Μπακογιάννης που αργότερα γύρισε στην Ελλάδα. Έτσι, τα στοιχεία του κ. Μαρίνου μοιάζουν κάπως στημένα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μια σκοπιμότητα και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.
    Νομίζω ότι η σημερινή κατάσταση αποδίδει αναμφισβήτητα μια φωτογραφία αυτής της ρήσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΟΒΑΤΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΛΛΉΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΙΕΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ PUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. V for Vendetta
    or
    V for Vagina!
    Νομίζω απ' τα γραφόμενα σου το δεύτερο.



    Ρήγας ο Βελενστινλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Ρήγας ο Βελενστινλής 5:51 π.μ.

    Μην κρίνεις εξ'ιδίων τα αλλότρια: δεν θα καλύψω εγώ τα δικά σου κενά.

    V for Vendetta

    ΥΓ. Πολύ χρήσιμο και σχετικό με την ανάρτηση το σχόλιό σου. Ανθελληνική πρακτική αποπροσανατολισμού από συζήτηση με ουσία για εθνικό ζήτημα σε προσωπικό τσακωμό. Άξιος ο μισθός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δέν έχει τόσο σημασία άν το είπε ή όχι. Ο σκοτεινός του ρόλος είναι γνωστός, το 1974, στην Κύπρο.
    Σημασία έχει ότι πλήττεται η γλώσσα, η θρησκεία και η ιστορία μας εδώ και 30 χρόνια. Πλήττεται και η οικονομία μας, η ομοιογένεια - Ελληνικότητα του πληθυσμού μας και η ακεραιότητα των συνόρων μας.
    Οι κυβερνήσεις μας και οι πολιτικές τους είναι υπεύθυνες γιά την οικονομική υποδούλωση, τον αφελληνισμό, τον αποχριστιανισμό και τις υποχωρήσεις στα Εθνικά θέματα, της πατρίδας μας.
    Αν είχαμε άξιους ηγέτες κανένας "Κίσσιγκερ" δέν θα μπορούσε να μας βλάψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ερώτηση:
    Τί βαθμό φέρει η "ποδίτσα" του σοβαροφανέστατου κ. Ι. Μαρίνου;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βγαλτε την τσιμπλα απο τα ματια και επεδωστε αυτα που γραφει ο 18.12.2010 και 4και 13!Για ολα μεχρι τωρα φταιμε μονοι μας και η
    λανθανουσα σταση μας!Και φυσικα ειχαμε παντα εχθρους και φυσικα καμαν και ειπαν αυτα που εγιναν.Τι καναμε κατοπιν αυτου εμεις.Τιποτα!
    Καθομαστε και τρωγωμαστε σαν τα σκυλια,ναι.
    Ο καθε λαος ειναι αξιος
    της τυχης του.Τα περιμενετε ολα ετοιμα,απο ποια πατριδα,κρατος.Τι να περιμενει κανεις απο τετοια ποιοτητα εαυτου μας;Αναλλωνετε πολυ χρονο για το παρελθον,το αντιθετο ,θα επρεπε για το παρων και το μελλον.
    Ετσι γενικα,γιατι απο ειδικα εχουμε πολυ τσιμπλα στα ματια,ακομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ V for Vagina!
    Η θα ενηλικιωθείς και θα σχολιάζεις πατριωτικά η θα υποστείς τις συνέπειες. Έχουμε αρκετούς πληρωμένους εδώ μέσα.
    Δεν χρειαζόμεθα κι άλλους! Εκτός κι αν είσαι απ αυτούς με διαφορετικό ψευδώνυμο.
    Ίδωμεν.


    Ρήγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν είχαμε άξιους ηγέτες κανένας "Κίσσιγκερ" δέν θα μπορούσε να μας βλάψει.

    19 Δεκεμβρίου 2010 12:57 μ.μ.

    --------------------

    Σωστά! Αλλά δεν έχουμε άξιους ηγέτες και έτσι οι κάθε Κίσσινγκερ μας βλάπτουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ 18 Δεκεμβρίου 2010 2:27 μ.μ.
    … ο Γ. Μαρίνος, ένας από τους σοβαρότερους και εγκυρότερους εν ζωή δημοσιογράφους…

    Ο οποίος παρεμπίπτοντος σε αυτό το κείμενο ομολογεί, αν και δεν μοιάζει ούτε ο ίδιος να το αντιλαμβάνεται, ότι ουδεμία σχέση με την δημοσιογραφία έχει.
    Καθότι, ένας δημοσιογράφος έχει πρώτιστα την υποχρέωση και την ευθύνη να ελέγξει και να διασταυρώσει την είδηση που θα μεταφέρει πριν την δημοσίευση της κι όχι μερικά χρονάκια αργότερα.
    Αλλά στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Έτσι κι ο Μαρίνος. Όπως κάθε άλλο σούργελο.
    ΚΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Ντάμα 2:06 μ.μ.

    Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σχολιάσω υπέρ της δικής σου πατρίδας: είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ, όσο και αν κάποιους εφιάλτες-"πατριώτες των 30 αργυρίων" τους ενοχλεί αυτό.

    Οι προδότες έχουν πάντα κακό τέλος.

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαρακτηριστική χαζαρόφατσα !!!
    Δύσκολα ένας εβραίος θα ομολογήσει κάποια βρωμιά που έχει κάνει...
    Δείτε μόνο τι κάνουν οι σιωνιστές μπροστά σε κάμερες και τι λένε μετά ότι έγινε.

    Τι είπανε για το "Μαβί Μαρμαρά";
    Ότι οι ακτιβιστές ήσαν βαριά οπλισμένοι και μετά σκοτώθηκαν, λόγω του σκοταδιού, ...μεταξύ τους !!!

    Αλλά και στην Παλαιστίνη, ότι πάνε τα παιδιά και πέφτουν επάνω στις...σφαίρες των ευγενικών Ισραηλινών.

    Και ψάχνουμε εμείς τώρα να βρούμε εάν δέχεται ο Κίσιντζερ ότι είπε τα ανθελληνικά του ή εάν τα Πρωτόκολλα τα έγραψαν οι σιωνιστές ή η τσαρική Οχράνα.

    Ακόμα και εάν οι ίδιες φράσεις έχουν ειπωθεί ή γραφεί από άλλους ανθέλληνες σε προγενέστερο χρόνο, τίποτα δεν εμπόδιζε τον εν λόγω ...κύριο να τις επαναλάβει.

    Για να μπορεί να καταστρώνει σχέδια εναντίον του Ελληνισμού και να είναι είναι πίσω από όλες αυτές τις εχθρικές ενέργειες, πρέπει να έχει μελετήσει πολύ καλά τα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες.
    Και οπωσδήποτε θα έχει δει τι γράφουν άλλοι κατά της Ελλάδας.
    Τα οποία φυσικά του άρεσαν και τα επανέλαβε !!!

    Στην περίπτωση των Πρωτοκόλλων της Σιών, είχαν όλη την άνεση τόσα χρόνια στην ΕΣΣΔ να μαγειρέψουν τα στοιχεία και να πουν ότι συντάκτες τους ήσαν οι Ρώσοι οι οποίοι τους τα φόρτωσαν για να τους διαβάλλουν.

    Αλλά και έτσι να ήταν, τότε γιατί ο παγκόσμιος σιωνισμός ακολουθεί κατά γράμμα όλα όσα έχουν δήθεν γράψει στα Πρωτόκολλα οι μυστικές υπηρεσίες του Τσάρου;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ ΚΡ

    Το ότι ομολογεί ότι έκανε λάθος, δείχνει ότι είναι σοβαρός άνθρωπος και επαγγελματίας. Μακάρι να είχαμε κι άλλους σαν κι αυτόν.

    @ Απελλή

    Μπορείς να διαψεύσεις τα στοιχεία του Γιάννη Μαρίνου; Μπορείς να τον προκαλέσεις να δημοσιεύσει φωτοτυπία της επιστολής Κίσινγκερ; Τα περί Μεταλληνού είναι κι αυτά αναπόδεικτα. ό,τι θέλει λέει ο καθένας. Και η Κανέλλη που το είχε δημοσιεύσει στο "ΝΕΜΕΣΙΣ", λέει ότι έψαξε τα αρχεία της TDN και ... έλειπε το σχετικό φύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΕΕΕ!!! κι ο Μαρίνος κάνει τον δικό του αγώνα να αναστηλώσει τον Κίζινγκερ από την ασθένεια της καταποντισμένης εκτίμησης για τον εγκληματικό του ρόλο στο Κυπριακό, όπως και στο Ισραήλ κάνουν τον αγώνα τους να αναστηλώσουν τον Σαρόν από λήθαργο της αναισθησίας του για τα εγκλήματα του κατά της ανθρωπότητας, και οι δυο προσπάθειες είναι εξ ίσου αξιέπαινες, για δε τον Κίσινγκερ τώρα που οι Κύπρος λένε ότι συμφώνησε με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση στην θαλάσσια οικονομική ζώνη, που συζητιέται και με την Ελλάδα, θα πρέπει να πείσουνε τον κόσμο ότι ο βιαστής χαίρει άκρας ηθικής αξίας, αυτό είναι το έργο των σοβαρών και έντιμων δημοσιογράφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΟΛΑ, μα όλα! τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Κίσσινγκερ. Με άλλα λόγια, όλα όσα είπε, είναι σμε τα σημερινά γεγονότα αυταπόδεικτα πλέον και μάλιστα χωρίς αμφιβολία. Δεν χρειάζεται κάποια λεκτική επιβεβαίωση για να μας αποπλανήσει από αυτά που είπε και βέβαια ας θυμηθούμε ότι καπνός δεν υπάρχει χωρίς φωτιά. Άραγε σήμερα ποιός έλληνας μπορεί να εμπιστευθεί τον Κίσσινγκερ και τις παρέες του. Α ναί! Γνωρίζω έναν τουλάχιστον που ανήκει και στο κλαμπ του και μάλιστα χρήζει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από όλους δαύτους (Κίσσινγκερ, Ωλμπράϊτ, Τσένεϋ, Αχτισάρι, Σόρος, Κλίντον, Μπους κλπ., κλπ...): τον περίφημο ΓΑΠ!!! Σας έρχονται μήπως διάφοροι συνειρμοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θεσσαλέ,
    Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί θιασώτες αυτών που προανέφερες ακόμα και δω μέσα στον Ινφογνώμωνα.
    (Θιασώτες /σχολιαστές εννοώ)


    Γιώργος Μανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.