12/12/10

Εγγυήσεις - ασφάλεια τύπου Ανάν .Οι Τούρκοι θέλουν να ασκούν έλεγχο στα δύο συνιστώντα κρατίδια

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ασφάλεια και εγγυήσεις, όπως υιοθετήθηκαν και με δική τους επιμονή στο σχέδιο Ανάν, επιδιώκουν και τώρα οι Τούρκοι: Και παραμονή στρατευμάτων και εγγυητικό ρόλο για την Τουρκία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη χθεσινή συνάντηση του Προεδρικού Επίτροπου Γιώργου Ιακώβου και του συμβούλου του Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσάι, στην παρουσία και των διαπραγματευτικών ομάδων, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, όπως είχε ζητήσει η ίδια προ ημερών. Με βασικά χαρακτηριστικά των θέσεων τους, πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, η τ/κ πλευρά κωδικοποίησε τις απόψεις της ως εξής:
Πρώτο, επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και επέκταση τους στα συνιστώντα κρατίδια. Θα έχει, δηλαδή, η Άγκυρα την ευθύνη για τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης των δύο συνιστώντων κρατιδίων, πέραν από τις «εγγυήσεις που θα παρέχει για την ανεξαρτησία της χώρας».
Δεύτερο, σε σχέση με τα στρατεύματα, υποστηρίζουν παραμονή τους με σταδιακή αποχώρηση, μέχρι όμως ενός σημείου, στη βάση και της οροφής που καθορίσθηκε και στο σχέδιο Ανάν. Αναφέρονται, δηλαδή, στην αποχώρηση εκείνων των στρατευμάτων που θα προβλέπει η συμφωνία στη διάρκεια ενός μεταβατικού χρονοδιαγράμματος διάρκειας 14 χρόνων. Όπως, δηλαδή, προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά τα 14 χρόνια θα παράμεναν στο νησί δύο αποσπάσματα: 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι, που προβλέπονται από τη Συνθήκη Συμμαχίας 1960. Αυτά, πάντα, βέβαια σε συνδυασμό με τη διατήρηση και ενίσχυση της Συνθήκης Εγγυήσεων. Διαφορετικά δεν θα έχει αξία η ρύθμιση για τα στρατεύματα.
Τρίτο, υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης δεν θα είναι ουσιαστικός μετά τη λύση. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα έχει, δηλαδή, αποστολή καταγραφής γεγονότων.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέδειξε πως οι θέσεις της πόρρω απέχουν από αυτές που διατύπωσε η τουρκοκυπριακή. Στη χθεσινή συνάντηση, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε διευκρινίσεις από την ελληνοκυπριακή για τις θέσεις της στο θέμα της Οικονομίας. Θέμα με το οποίο φαίνεται ότι θα συζητήσουν και στην επόμενη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση, η τουρκοκυπριακή πλευρά ακολουθώντας την πεπατημένη ήγειρε θέμα διαρροών προς τον Τύπο.
«Συνεταιρισμός ιδρυτικών κρατών»
ΕΡΟΓΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΗΓΕΤΗ Ντερβίς Έρογλου, «η λύση θα πρέπει να είναι ένας διζωνικός, δικοινοτικός συνεταιρισμός των δύο ιδρυτικών κρατών στη βάση της πολιτικής ισότητας». Πρόσθεσε ότι όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι και συζητούνται, αλλά ότι δεν αρκούν τα λόγια. Όπως είπε, αν δεν επιλυθούν οι διαφορές στο περιουσιακό και εδαφικό δεν έχει σημασία αν για εκατό χρόνια δηλώνεις ότι θέλεις ειρήνη ή ομοσπονδιακή λύση. Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο Έρογλου υπενθύμισε ότι πρόσφατα και ο Ταλάτ δήλωσε ότι οι Ε/κ δεν ικανοποιούνται ό,τι και αν τους δώσεις.

Την απροθυμία για λύση την αποδίδει στην ε/κ πλευρά και δηλώνει ότι είναι φυσικό να μην υπάρξει λύση, από τη στιγμή που οι Ε/κ φέρουν στο τραπέζι προτάσεις που αψηφούν την 36χρονη πορεία των Τ/κ.
Για την έναρξη των συνομιλιών από το κεφάλαιο του περιουσιακού είπε ότι ήταν πρόταση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι αν απέρριπτε την πρόταση, αυτό θα σήμαινε ότι διακόπτονται οι συνομιλίες προτού καν αρχίσουν.
Ισχυρίστηκε ότι οι τ/κ προτάσεις για το περιουσιακό εκτιμήθηκαν από τον κ. Ντάουνερ και βαθμολογήθηκαν με Α, ενώ αυτές των Ε/κ με Γ. Σε ερώτηση για το τι προσμένει από τη συνάντηση της Γενεύης, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις προτάσεις της ε/κ πλευράς που θα κατατεθούν στο τραπέζι.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμφωνίας των ηγετών, καθ’ ότι, όπως είπε, αν δεν συμφωνήσουν αυτοί, θα παρέμβουν οι ξένοι και διερωτήθηκε πώς θα επέλθει συμφωνία, από τη στιγμή που η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την επιδιαιτησία και από την άλλη δεν προβαίνει ούτε στο ελάχιστο σε παραχωρήσεις. Κατά τον Ερογλου, αυτό ερμηνεύεται ως πρόσκληση στους άλλους για παρεμβάσεις.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Εδώ ασκούν έλεγχο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο ΓΑΠ ούτε ανάσα δεν παίρνει αν δεν επιτρέψει η υψηλή πύλη. Η ΝΤόρα πήγε να πάρει την Οθωμανική ευλογία να είναι αυτή η Νομάρχισσα της Ελλάδας... το ελληνοκυπριακό κομμάτι δεν θα ελέγξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.