14/12/10

Ρωσία -Ελλάδα-Κύπρος - Ομιλία Θ. Πάγκαλου

Οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων στο τρίγωνο Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος επισημάνθηκαν κατά την έναρξη της ημερίδας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου με θέμα «Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος: Πολιτικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Συνέργειες. Παρόν και Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.



Την ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησης του Αγωγού South Stream αλλά και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε χαιρετισμό του, ο οποίος ανεγνώσθη από τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας και Γ.Γ του Ελληνορωσικού Συνδέσμου κ. Θ.Ψαλιδόπουλο,κατά την έναρξη της Ημερίδας.

Χαιρετισμός Παπούλια

«Σε μια δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να ενισχύσουμε απτά τις διμερείς μας σχέσεις πόσο μάλλον να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε την κατασκευή του Αγωγού South Stream αλλά και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα «έχει αυτό το συμβολισμό, δηλαδή την επιβεβαίωση του άριστου επιπέδου των σχέσεών μας αλλά και την κοινή βούληση για συστηματοποίηση και περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ μας στρατηγικής σχέσης».

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη εγγύτητα που αισθάνεται ο Ελληνισμός με τον ρωσικό λαό, κάτι - που όπως σημείωσε- αντανακλάται στους μακροχρόνιους κοινούς δεσμούς, που αποτελούν συνάμα και το γόνιμο έδαφος, πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ο δυναμισμός των στρατηγικών μας σχέσεων.

«Η πλούσια ελληνική και ρωσική πολιτιστική κληρονομιά, η συστράτευση σε κοινούς αγώνες και η πάγια υποστήριξη του ρωσικού λαού στην προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό θεμελίωσαν τη σχέση μας σε βάσεις ειλικρινούς φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θ.Πάγκαλος: "Στρατηγική η σημασία της σχέση μας με την Ρωσία"

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε «πρωταρχικής και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Τουρισμού, που όπως σημείωσε ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σε μια περίοδο κρίσης, οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ προέβλεψε ότι και την επόμενη χρονιά θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στον τομέα αυτό.

Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Πάγκαλος, αφού τόνισε ότι η χώρα μας προμηθεύεται ενέργεια σε τιμές που μας συμφέρουν από τη Ρωσία, έστρεψε την κριτική του στη Βουλγαρία για το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Όπως τόνισε, «ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι πρωταρχικός στόχος για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση», εξέφρασε ωστόσο τους φόβους που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα και η στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, αφήνουν να διαφανεί ότι δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πετρελαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτικά και οικονομικά μέσα που διαθέτουν, ώστε να μην κατασκευαστεί ο αγωγός.

«Αυτός ο Αγωγός για να κατασκευαστεί χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή της Βουλγαρίας, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι ανυπέρβλητο το αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Πάγκαλος. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «πρέπει, να το πάρουμε, και εμείς απόφαση και να δούμε, από την πλευρά μας, και η Ρωσία και η Ελλάδα, τι μέσα επιρροής και πίεσης διαθέτουμε, ώστε να καταλάβει και η βουλγαρική ηγεσία ότι δεν είναι προς το συμφέρον του βουλγαρικού λαού μια πολιτική που απομονώνει τη χώρα μέσα στα Βαλκάνια και από την Ελλάδα αλλά και περαιτέρω από τη δυτική Ευρώπη, για συμφέροντα που είναι ιδιωτικά και υπερπόντια-υπερατλαντικά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στους έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, στηριζόμενοι συχνά στις δικές τους και μόνο δυνάμεις.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους Ρώσους υπηκόους ελληνικής καταγωγής, που αυτή τη στιγμή ζουν και διαπρέπουν στη Ρωσία, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές για τη χώρα μας.

Νέα Δημοκρατία(N.Δ.)
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ευβοίας και Β΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αφού υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έβαλαν τις ελληνορωσικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, ευχήθηκε και η σημερινή κυβέρνηση να πορευθεί στον ίδιο δρόμο.

Επίσης, επισήμανε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ένα κατ' εξοχήν έργο προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς η κατασκευή του θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των δεξαμενόπλοιων που περνούν καθημερινά τα Δαρδανέλια και σημείωσε ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι
Στη σημασία των ελληνο-ρωσικών σχέσεων για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση και την κρίση που διανύουμε αναφέρθηκαν και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης ε.τ. κ. Γεωργίου, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Πάνος Τριγάζης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Βλαντίμιρ Τσχιβισβίλι ο οποίος υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον ρόλο της ως βασικού οικονομικού εταίρου Ελλάδας και Κύπρου.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος ανέπτυξε το άριστο πλαίσιο των σχέσεων, οικονομικών και πολιτικών, στο τρίγωνο Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έχουμε μεταξύ μας πολλά κοινά σημεία, τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητά συμμάχους στην Ανατολή και όχι στη Δύση, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με τη Ρωσία.

Τέλος, μίλησαν ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Κυβερνήσεως του Δήμου Μόσχας, κ. Μουράντοφ, καθώς και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου κ. Ι.Τζεν.

ΑΠΕhttp://news.ert.gr

14 σχόλια:

  1. Το σιωνιστικο Πασόκ για να σιγουρευτεί για το επιθυμητό αποτέλεσμα έστειλε τον ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΓΚΑΛΟ.ΘΑ ΤΑ ΣΚΑΤΩΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ 100%,ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΕΛΩΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
    ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ.ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από την εικοσαετή προσωρινή υποχώρηση της από το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, η Ρωσία επανέρχεται δυναμικά για να καλύψει το δημιουργηθέν κενό. Ήδη με το φιλόδοξο εξοπλιστικό της πρόγραμμα ύψους 646 δις δολλαρίων (!!) η Ρωσία επανακάμπτει με αξιώσεις πολύ δυνατού παίκτη σε μια εποχή που η Αμερικανική ηγεμονία εμφανίζεται προβληματική και πιθανόν μεσοπρόθεσμα βαίνουσα συρρικνούμενη.
    Η συμμαχία με την Ρωσία είναι πλέον, όχι μόνο επιβεβλημένη, αλλά το κυριότερο είναι 100% επωφελής για τα συμφέροντα του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.
    Οι ηγεσίες μας από το 1830 και μετά είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συμμαχία με τη Δύση, με τα Έθνη αυτά που υπέσκαψαν την Ελληνική μας Ρωμανική Αυτοκρατορία, που διαγούμισαν τους θησαυρούς της, που σκότωσαν και υποδούλωσαν τους προγόνους μας, που βεβήλωσαν τους ναούς μας. Τώρα, αυτοί οι παντοτινοί εχθροί του Ελληνισμού, υποκρίνονται τους "φίλους" και συμμάχους μας. Όμως 180 χρόνια τώρα μαζί τους, ούτε χαϊρι είδαμε, ούτε προκοπή! Το αντίθετο μάλιστα, φτάσαμε στα σημερινά μας χάλια. (με αυτό δεν αποφεύγω τις δικές μας ευθύνες, όμως το μέγεθος της καταστροφής δε μπορεί να οφείλεται μόνο στα δικά μας λάθη, όλο και βάλαν το χεράκι τους οι τοκογλύφοι φίλοι μας για να μας σπρώξουν παρακάτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα, που η χώρα πνίγεται στα χρέη και απειλείται η ίδια η εδαφική της κυριαρχία, ΠΡΕΠΕΙ να αναθεωρήσουμε τις αποτυχημένες πολιτικές μας προς τους Αγγλοσάξωνες και να στραφούμε προς την πανίσχυρη και φιλελληνική Ρωσία προκειμένου να ισχυροποιήσουμε την θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο.
    Με την Ρωσία είναι βασικό ότι μας δένουν κοινά συμφέροντα και κοινοί εχθροί. Πέρα όμως από αυτό, οι Ρώσοι είναι πολιτισμικά (για τους σωστούς λόγους) ο πιο κοντινός μας λαός. Οι Ρώσοι μπορούν να μας καταλάβουν και άλλωστε σχεδόν πάντοτε προσέβλεπαν φιλικά και ευνοϊκά στις εθνικές μας περιπέτειες! Μας αγαπούν και αναγνωρίζουν στους Έλληνες εκείνους που τους έβαλαν με τον εκχριστιανισμό τους στην οικογένεια των πολιτισμένων Εθνών της Ευρώπης. Αναγνωρίζουν πως οι Έλληνες τους βοήθησαν να γίνουν πολιτισμένο Έθνος, πώς οι Έλληνες έθεσαν τα βασικά θεμέλια όλης της κουλτούρας και της παράδοσης τους στην θρησκεία, στην Τέχνη, στην διανόηση και στις επιστήμες με τον Κύριλλο, τον Νικόλαο τον Μυστικό και τον Μάξιμο τον Γραικό.
    Όλα αυτά είναι βαθειά ριζωμένα, μην τα υποτιμούμε με το πρόσχημα των κρατικών συμφερόντων που δεν αναγνωρίζουν φιλίες-ως ένα βαθμό-αλλά που είναι ικανά να δημιουργούν πρόσθετες αξίες και ερείσματα.
    Το κυριότερο δε είναι, ότι ενώ πάντα η ελληνική κυβερνητική ελίτ στρεφόταν άκαρπα προς την δύση, από την άλλη ο ελληνικός λαός ήταν πάντα φιλορωσικός απέναντι στα αμοιβαία αισθήματα του Ρωσικού λαού.
    Στις Σπέτσες πριν δύο μήνες έγινε εορταστικός χαμός με τον κατάπλου ενός Ρωσικού καταδρομικού στο νησί.
    Η συμμαχία με την Ρωσία είναι μονόδρομος, αν θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να υπάρχει ως κυρίαρχη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν έκανε η Ρωσία τον νικηφόρο πόλεμο κατά της Οθωμανίας, η Ελλάδα θα έβλεπε απελευθέρωση 80 χρόνια μετά...
    Ή και καθόλου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, Ή ΚΑΛΥΤΡΑ "ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ".

    Η ΔΥΣΗ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ Η ΕΣΣΔ ΗΤΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ, ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ.

    ΤΩΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 70-80 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΩ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΟΥΤ.
    ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ, ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΑΒΑΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΣΙΤΑΡΙ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΜΕ.

    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΣΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;
    ΤΙ ΡΟΛΟ ΒΑΡΑΕΙ Η ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ;
    ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΘΟΛΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΩ ΛΑΘΟΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν εθνος ειμασται , πατεραςμητερα ,και των δυο τους μεν Ρως τους παραλαβαμαι με ξοανα ,οι δε ακολουθουν τα προγονηκα μας διδαγματα , δεν μπορει να εγκαταλυψουμαι το ενα παιδη για το αλλο ,πρεπει να συνδραμουμαι εις την επικοινονοιαν των παιδων ,καθως και να υποστηρηξουμαι την αμερικη για να απεξαρτηθει απο την σημερηνη ελιτ της , που την διαφαντευει και την εχει πουληση στους κινεζους και τα ναρκωτικα .Τους δε Ρωσους να μπουναι στην ΕΕ .Το πατρικο σπιτη μπορει να σωθει, μαζι με το Ονειρο ολων των Ευρωπεων Ελευθερων Χριστιανων .Αναλειομενοι σε μοναδες χανουμαι,στον εμπορακο ,και στον πολεμιστη χωρις οπλα,ως πρως το πρωτο αντεχουμαι στην πεινα και πρεπει να αναπτηξουμαι την μεταλιολογια ,μαζι με την γεωλογια [αμεση παρασκευει νικελιου ]εκμεταλευσει ολλων των μεταλοφορων περιοχων ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ,μαζι με τα αδρανες υλικα ,για το δευτερο εν αναγκη θα τα απολοτριοσουμαι οπως εκαναν οι προγονοι μας .Δηλαδη δεν πρεπει να καταστρεψουμαι ολες της αυτοκηνουμενες γεφυρες των τουρκων , ορισμενες πρεπει να καταληφθουν αχαλαστες για μελλοντικη χρησιμοποιηση τους.Οι μοναδες απολοτροιωσης οπλων και οπλικων συστηματων & εργαλειων , πρεπει να ειναι παντα εν ενεργεια .τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο, πριν λίγο καιρό έγινε στην Μόσχα Πατριαρχικό Συλλείτουργο και δες στον παρακάτω σύνδεσμο ποιό ήταν το κλίμα.

    http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2447

    Η Ρωσία, μετά την κατάρρευση του "σοβιετικού" καθεστώτος αναζητεί την νέα ιδεολογία της σε κάτι παληό και δοκιμασμένο.
    Στην Ορθοδοξία !!!

    Εάν σκεφτείς ότι ο Πούτιν και όλοι οι άλλοι της ρωσικής ηγεσίας -πολιτικής και στρατιωτικής- που έχουν αποφοιτήσει από τις σοβιετικές ακαδημίες όπου ο αθεϊσμός/υλισμός ήταν πρωτεύον μάθημα, σήμερα κάνουν τον σταυρό τους και πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία, θα βγάλεις συμπέρασμα και για το πόσο έχουν ανάγκη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που στην βάση και κορυφή του είναι ελληνορθόδοξο.

    Άσε που έχει την έδρα του σε ένα πολύ σημαντικό γεωγραφικό σημείο (Στενά).

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ (6:25μμ):
    "Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;"

    Έλεγχο του Πατριαρχείου και μέσω αυτού άσκηση γεωπολιτικής επιροής. Ο στόχος της Μόσχας ήταν ανέκαθεν η έξοδος στις θερμές θάλασσες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ στηρίζουν το Πατριαρχείο με αυτή ακριβώς την κατάστασή του: σχετικά αδύναμο, με Έλληνα Πατριάρχη, και υπάκουο στις επιταγές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ίσως βοηθήσω λέγοντας πως, πράγματι για πολλούς λόγους που είναι αυτονόητοι, όπως είναι το μέγεθος, η δύναμη και το ελεύθερο του εδάφους, η Ρωσία διεκδικεί από την Άλωση και μετά την Ορθόδοξη πρωτοκαθεδρία, ενώ η Μόσχα θεωρείτο η Τρίτη Ρώμη μιας και η Τσαρική Ρωσία θεωρούσε τον εαυτό της και ίσως ακόμη τον θεωρεί, νόμιμο κληρονόμο της Ρωμανικής Αυτοκρατορίας.
    Και έτσι ήταν καθώς σε ένα βαθμό το κατάφερε, όταν οι σκλαβωμένοι ορθόδοξοι βαλκανικοι λαοί γύριζαν το κεφάλι τους με προσδοκία στο αδελφό ξανθό γένος.
    Φυσικό είναι λοιπόν η Ρωσία ως Ρωμανική κληρονόμος να θέλει να αποκαταστήσει την παλαιά εδαφική επικράτεια επανασυστήνοντας μια νέα ορθόδοξη κοινοπολιτεία μέσα στην οποία όμως η Ελλάδα και τα άλλα ορθόδοξα Έθνη θα μπορούν να παραμένουν ανεξάρτητα υπό τους δεσμούς φυσικά μιας στέρεας συμμαχίας. Αυτό ήταν και το όνειρο της Μεγάλης Αικατερίνης που οραματιζόταν μια αναβίωση της Ελλάδας και του ελληνικού πνεύματος αλλά φυσικά με εκείνην να ηγείται της όλης προσπάθειας ως φωτισμένης Αυτοκράτειρας.
    Τέλος πάντων όλα αυτά δεν βρίσκονται και πολύ μακριά από τις ιδέες του Ρήγα Φεραίου που επίσης οραματιζόταν μια ένωση των ορθόδοξων βαλκανικών λαών εναντίον της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό η Αρβελέρ αποκαλεί τον Ρήγα "ο τελευταίος Βυζαντινός".
    Όπως και αν έχει η Ρωσία τείνει το χέρι αλλά οι κυβερνώντες γυρίζουνε την πλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έστω και μια φορα είπες την αλήθεια πάγκαλε. Μπράβο και στην εφημερίδα. Έλληνες ομογενείς μας λέει τώρα και όχι ρωσοπόντιους.

    Πόντιος από Καύκασο.


    Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στους έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, στηριζόμενοι συχνά στις δικές τους και μόνο δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή η ορθοδοξία,καλά και τα αδέρφια μας (Ρωσοι,Σερβοι) αλλά φτάνει ενα γκόλ ή 1 καλάθι και μας καίνε ζωντανούς.....Δυστυχώς αρνούμαστε να καταλάβουμε οτι κάθε αρνί κρέμεται από το ποδάρι του ή το φίδι θα το βγάλουμε εμείς από την τρύπα και όχι οι όποιοι άλλοι που φυσικά φροντίζουν πρωτα την πατρίδα τους και πολυ καλά πράττουν....Ακόμη κοιμόμαστε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ό,τι αφορά τα δύο Πατριαρχεία, έχω την αίσθηση ότι επετεύχθη κάποιου είδους συμφωνία. Ο Ρώσος Πατριάρχης αναγνωρίζει τα πρωτεία του Φαναρίου ώστε να μην απολέσει η Ρωσία την καλή μαρτυρία της νόμιμης διαδοχής με το να αποδυθεί σε ένα μητροκτόνο χτύπημα εναντίον του Πατριαρχείου που όσο αδύναμο και αν είναι έχει πάντα την παγκόσμια αναγνώριση.
    Μετά από την σοβιετική περίοδο η Ορθοδοξία επανέκαμψε δυναμικά. Ο Πούτιν έχει αντιληφθεί ότι στο μέλλον θα ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος θρησκευτικός ανάμεσα στον Χριστιανισμό και το Ισλάμ για την ρεβάνς των Σταυροφοριών και έτσι θα κλείσει ένας ακόμη χρονικός κύκλος πολλών αιώνων που τις αρχικές του συνέπειες βιώνουμε και σήμερα
    Τέλος, όπως και να το κάνουμε είναι ωραίο ένας Ρώσος Πρόεδρος να στέλνει μια ανθοδέσμη στον Άγιο Νεκτάριο στην γιορτή του! Έτσι ως κίνηση, τίποτα σημαντικό, αλλά πόσα πράγματα λέει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Α.Λ

    αλλά φτάνει ενα γκόλ ή 1 καλάθι και μας καίνε ζωντανούς.....

    --------------------------------
    Και που να δεις φίλε ΑΛ τι γίνεται όταν παίζουν Άρης-ΠΑΟΚ!!
    Νομίζω ότι δεν είναι λόγος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δεν γα***ς που δεν γα***ς δεν ριχνεις καμια ομιλία ακομη ρε Πάγκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.