14/12/10

Παιχνίδια εξουσίας στο Ιράν

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απάλλαξε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του τον επί πενταετίας υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί και διόρισε προσωρινά στη θέση του τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Εκτιμώ την επιμέλεια και τις υπηρεσίες σας» αναφέρει ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε σύντομη επιστολή του προς τον Μανουσέρ Μοτακί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Μοτακί θεωρείται σύμμαχος του προέδρου της Βουλής, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος έχασε από τον Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του 2005 και δίνει μάχη με τον ιρανό πρόεδρο για τα όρια της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Η αλλαγή του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με αναλυτές, εντάσσεται στο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στον Αχμαντινετζάντ και στον Λαριτζανί.

Ο Μοτακί και ο Λαριτζανί ανήκουν για πολλούς στο Ιράν σε ένα συντηρητικό μπλοκ, τα μέλη του οποίου πιστεύουν ότι οι πύρινοι λόγοι του Αχμαντινετζάντ και το πρόγραμμα που προωθεί καθιστούν πιο ευάλωτη τη χώρα.

Μάλιστα, οι σχέσεις των δύο πλευρών διαταράχθηκαν περισσότερο όταν τα σχέδια του Αχμαντινετζάντ για προεδρικούς απεσταλμένους στο εξωτερικό απορρίφθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεί, εξαιτίας των ανησυχιών του υπ. Εξωτερικών ότι μπορεί έτσι να δημιουργηθεί μια παράλληλη διπλωματική υπηρεσία. http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.