24/12/10

Αρχαιολογική Αποστολή Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιράκ

Για να δοθεί στο Πανεπιστημίο Αθηνών άδεια ανασκαφής στο Tell Nader και στο Tell Baqtra χρειάστηκε μία σειρά επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο Έρμπιλ, αλλά και της ομοσποδιακής κυβέρνησης στην Βαγδάτη. Πολύτιμη βοήθεια για την πλοήγηση σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά μας προσέφερε η κα. Gouhar Shemdin (Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Δήμων και Τουρισμού της KRG), καθώς και ο κ. Nader B. Muhammad (Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Κουρδιστάν). Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η αρωγή του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βαγδάτη, η οποία εξαρχής συνέδραμε τις προσπάθειές μας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών επαφών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010 αυτοψία στις δύο θέσεις με την συνοδεία μελών της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Έρμπιλ και της Γενικής Διεύθυνσης Κουρδιστάν.

 Tell Baqtra


Στις 13 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Κουρδιστάν και υπεγράφη ένα Μνημόνιο Κατανόησης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά: ο κ. Nader B. Muhammad, ο κ. Abubakr Osman Zain Aldin (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης), ο κ. Κωνσταντίνος Κοπανιάς, ο κ. Δημήτριος Τρανός (ΠΥΒ' Πρεσβείας Βαγδάτης) και ο κ. Ali Abbas (μεταφραστής). 

Η έγκριση του κ. Qais Hsen, του Προϊσταμένου του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βαγδάτης, εξασφαλίσθηκε χάρις στην προσωπική παρέμβαση του κυρίου Μ. Καραφωτιά, του Έλληνα Πρέσβεως στην Βαγδάτη (ΠΥΑ'). Στην συνέχεια κατέστη δυνατή η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του αποκλειστικού δικαιώματος αρχαιολογικής έρευνας στις θέσεις Tell Nader και Tell Baqtra.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά: ο κ. Δ. Τρανός, ο κ. Κ. Κοπανιάς, ο κ. Samir Abdulla Mustafa (Υπουργός Δήμων και Τουρισμού της KRG) και ο κ. Abubakr Osman Zain Aldin.
http://mesopotamia-uoa.blogspot.com/

4 σχόλια:

  1. Και όχι μόνο. Δείτε και τα υπόλοιπα:

    http://mesopotamia-uoa.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 10.56 πμ

    Α μάλιστα. Αυτό μου λέγατε στο προηγούμενο. Εχει καλώς.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν γίνονταν οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ, είχαν σταλεί εκεί αρκετές δημοσιογραφικές αποστολές από διάφορα ελληνικά κανάλια. Οι δικοί μας δημοσιογράφοι και πολεμικοί ανταποκριτές (σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συναδέλφους τους) πάντα ήταν ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι, τόσο από τους διάφορους αξιωματούχους, όσο και από τον απλό λαό. Και θυμάμαι σαν και τώρα ένα σχετικό σχόλιο που είχε κάνει συγκινημένος ο εκεί Έλληνας πρεσβευτής σε κάποιο ελληνικό κανάλι: "Εδώ παιδιά μιλάει ακόμα η ιστορία..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.