21/12/10

Η εξέλιξη του διμερούς εμπορίου Ελλάδος – Τουρκία


Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αποτελούν το 10% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην χώρα. ( 2004-2008).Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Αγκυρας,ο χρηματοπιστωτικός τομέας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων( εξαγορά της Finansbank) οπως άλλωστε παρατηρείται και στις επενδύσεις των άλλων χωρών στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα.Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπερβαίνει τα 6 δις. Εχουν καταγραφεί περισσότερες από 40 ελληνικές επιχειρήσεις .

Από το 1954 έως τον Δεκέμβριο του 2009, έχουν καταγραφεί 23.753 εταιρίες με ξένο κεφάλαιο στην Τουρκία. Εξ αυτών οι 12.870 προέρχονται από χώρες της ΕΕ, κυρίως την Γερμανία, Ολλανδία και ΗΒ. Οι 4.147 προέρχονται από χώρες της Εγγύς & Μέσης Ανατολής, πρωτοστατούντος του Ιραν.

Η πλειοψηφία των ξένων εταιριών έχει έδρα την Κωσταντινούπολη στην οποία έχουν καταγραφεί 13.060 εταιρίες , την Αττάλεια με 2.090, την Αγκυρα με 1.587 και την Σμύρνη με 1.402.

Ελληνικές εισαγωγές από την Τουρκία

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Άγκυρας οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα το 2009 μειώθηκαν κατά 28,8%. Την ίδια χρονιά οι συνολικές τ/εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22,6%, και ειδικώτερα προς τις χώρες της ΕΕ κατά 25,8%.



- Το 2009 οι τ/εξαγωγές προς την Ελλάδα κάλυπταν το 1,6% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας (46% του συνόλου κάλυπταν οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ), ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 1,84% (48% προς τις χώρες της ΕΕ).

- Από τις κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων τ/προϊόντων όλες σημείωσαν μείωση, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι κυριότερες κατηγορίες τουρκικών προϊόντων -κατά διψήφιο κωδικό Σ.Ο.- που εισήχθησαν από την Τουρκία κατά την τελευταία τριετία, είναι :

1. Οχήματα,σίδηρος και χάλυβας,
2. ηλεκτρικές μηχανές και εξοπλισμός
3. Λέβητες –μηχανές – συσκευές
4. Ενδύματα πλεκτά
5. Ορυκτά λάδια – καύσιμα
6. Τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα
7. Ενδύματα όχι πλεκτά
8. Χαρτί και χαρτόνι
9. Έπιπλα
10. Αργίλιο και τεχνουργήματα από αυτό
11. Πλεκτά υφάσματα
12. Φρούτα και λαχανικά
13. Συνθετ.,τεχνητές ίνες-νήματα-υφάσμ.
14. Ψάρια

Κατά το 2009, καταγράφησαν εισαγωγές άνω των δέκα εκατ. ευρώ στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων (κατηγοριοποίηση κατά διψήφιο κωδικό Σ.Ο.): διάφορα υφαντουργικά είδη, βαμβακερά νήματα και υφάσματα, τάπητες, σκάφη και πλωτές κατασκευές, , κεραμικά προϊόντα, οργανικά χημικά, λαχανικά, παρασκευάσματα από φρούτα και λαχανικά, γυαλί και τεχνουργήματα από γυαλί, προϊόντα εκδοτικών οίκων – τύπου , συνθετικές και τεχνητές ίνες, καπνός και προϊόντα αυτού.

Κατά εξαψήφιο κωδικό Σ.Ο. τα κυριώτερα εισαχθέντα προϊόντα από την Τουρκία κατά το 2009 είναι :

1. Φυσικό αέριο
2. Επιβατικά αυτοκίνητα με κυλινδρισμό 1000 έως 1500 κ.ε.
3. Οχήματα για μεταφορά άνω των 10 προσώπων (ντίζελ, ημιντίζελ)
4. Ημιτελή προϊόντα από σίδηρο ή όχι σε κράμα χάλυβες
5. Έγχρωμοι δέκτες τηλεόρασης
6. Επιβατικά αυτοκίνητα με κυλινδρισμό 1500 έως 3000 κ.ε.
7. Αργίλιο όχι σε κράμα
8. Διάφορα σώματα καλοριφέρ
9. Διάφορα ψάρα νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη
10. Μεσαία και βαριά λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά
11. Είδη προσωπικής υγιεινής μίας χρήσεως
12. Τι-σερτ, φανελάκια από βαμβάκι
13. Πλεκτά υφάσματα που περιέχουν νήματα ελαστομερή
14. Τάπητες από συνθετικές ή τεχνητές υφαντικές ύλες
15. Κεραμικά πλακάκια και πλάκες
16. Πουκάμισα από βαμβάκι
17. Καπνά ακατέργαστα χωρίς αφαίρεση των μίσχων
18. Διάφοροι ηλεκτρικκοί αγωγοί για τάσεις μικρότερες των 1000V
19. Αυτόματες μηχανές πλυσίματος ρούχων
20. Διάφοροι φούρνοι, κουζίνες, σχάρες, ψηστιέρες
21. Λεμόνια
22. Διάφορα υφάσματα από νήματα από συνθετικές ίνες

Ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία κατάφεραν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2008

Παρά τη μείωση των τ/εισαγωγών το 2009 λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κατά 30,3% συνολικά, και ειδικότερα από τις χώρες της ΕΕ κατά 24,4%, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία κατάφεραν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2008 (Αύξηση κατά 3,1% εάν υπολογισθούν σε ευρώ, μείωση κατά 1,8% εάν υπολογισθούν σε δολάρια).

- Το 2009 οι εισαγωγές από την Ελλάδα κάλυπταν το 0,8% των συνολικών εισαγωγών της Τουρκίας (40,1% του συνόλου κάλυπταν οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ), ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 0,57% (37% από τις χώρες της ΕΕ).

- Οι τ/εισαγωγές το 2009 ήταν κυρίως εισαγωγές ενδιάμεσων αγαθών (70,6%) και σε μικρότερο βαθμό κεφαλαιουχικών (15,2%) και καταναλωτικών (13,7%), κατανομή που αντικατοπτρίζεται και στην διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία.

- Στις ελληνικές εξαγωγές τρεις κατηγορίες προϊόντων (ορυκτά λάδια-καύσιμα, βαμβάκι, πλαστικές ύλες) αντιπροσωπεύουν το 70,3% του συνόλου.

- Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου στην Τουρκία αντιπροσωπεύουν το 35,9% των συνολικών μας εξαγωγών προς την Τουρκία και περίπου το 1% το συνολικών εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου της Τουρκίας.

- Μετά την συρρίκνωση της κλωστοϋφαντουργίας στην Ε.Ε., η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη διέξοδο του ελληνικού βαμβακιού. Οι ελληνικές εξαγωγές βαμβακιού αντιπροσώπευσαν το 22,5% των συνολικών μας εξαγωγών προς την Τουρκία και το 8,7% το συνολικών εισαγωγών βαμβακιού της Τουρκίας.

- Σημαντική είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ηλεκτρικών μηχανών στην Τουρκία το 2009, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές μηχανών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αιολική ενέργεια και μερών αυτών, λόγω της μεγάλη ανάπτυξης αιολικών πάρκων στην Τουρκία.

- Οι ελληνικές εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων εξακολουθούν να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά της Τουρκίας.

- Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα οποία παρουσιάζουν απόκλιση από αυτά της TurkStat, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία από 621,7 εκατ. ευρώ το 2008 ανήλθαν σε 607,3 εκατ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,3%. Το 2009 οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία αντιπροσώπευσαν το 4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έναντι 3,6% του 2008 και η Τουρκία ήταν ο 7ος εξαγωγικός εταίρος της Ελλάδας.
http://www.turkishgreeknews.org/

8 σχόλια:

  1. ΨΑΡΙΑ;;; ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΨΑΡΙΑ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Nέα Ισλαμιστική Αστική Τάξη αλλά και η παλιά Αστική τάξη αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΑΚΡ.

    Η Παλιά Τουρκική Αστική τάξη επικεντρώνεται στην Ευρωπαική Αγορά, ενώ αντίθετα η Nέα Ισλαμιστική Αστική Τάξη σε νέες Αγορές.

    Σημαντική παράμετρος αποτελεί η στρατηγική της Τουρκίας στην Αφρική απο την οποία οι εισαγωγές των πρώτων υλών φτάνουν στο επίπεδο του 60% με την προοπτική η Τουρκία να καταστεί ως η πύλη εισόδου για τα Αφρικανικά Προιόντα στην Ευρωπαική και Παγκόσμια Αγορά μέσα απο προγράμματα συμπαραγωγής τόσο στην Τουρκία όσο και στην Μαύρη Ηπειρο κάτι που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος του φθηνού εργατικού δυναμικού.

    Η Δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Αφρικανική Ηπειρο ως νέος παίκτης έχει ως αποτέλεσμα οι Αφρικανικές χώρες να απαλλαγούν απο την Ηγεμονία της Κίνας και απο το μονοπώλιο των Κινεζικών Εταιρειών.

    Εκτός απο την Οικονομική πολιτική σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση της Ισλαμικής πολιτικής σκέψης σε πολλές χώρες μέσα απο την κοινότητα Fetullah Gulen.

    Παράλληλα σημαντική είναι και η αύξηση της διπλωματικής παρουσίας της Τουρκίας μέσα απο την αύξηση του αριθμού των πρεσβειών και των Προξενείων.

    Ολα αυτά επιτρέπουν στην Τουρκία να υποστηρίξει τα συμφέροντα των Αφρικανικών χωρών στρα πλαίσια του ΟΗΕ αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την διπλωματική στήριξη των χωρών αυτών.Κάτι τέτοιο της επιτρέπει να προωθεί με χαρακτηριστική ευκολία τα οικονομικά της συμφέροντα.

    Ελεύθερη Μετάφραση απο το άρθρο του DR. Nodar MASEKİ στο FiratNews.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8:23 Η Ανάπτυξη της Ιχθυιοκαλλιέργειας στην Τουρκία είναι αλματώδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον πρώτο πίνακα βλέπω σύνολο εξαγωγών Ελλάδος προς Τουρκία € 5’213, έναντι εισαγωγών € 9’156, που σημαίνει διαφορά υπέρ της Τουρκίας € 3’943, καίτοι έχουμε το ένα όγδοο του πληθυσμού της. Η Τουρκία και παράγει και φθηνή είναι, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα.

    ΥΓ: Έκανα τις πράξεις βιαστικά και ίσως έχω κάνει κάποιο λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 21 Δεκεμβρίου 2010 8:23 π.μ.

    Αν δείς να αγοράζουμε απο την Τουρκία τσιπούρες απο τα Ίμια μην παραξενευτείς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που παρατηρώ εγώ είναι ότι η Ελλάδα, κρατά σταθερά ανοδική πορεία και έχει υπερδιπλασιάσει στο 120% τον όγκο των εξαγωγών της από το 2002, παρά την κρίση που περνά.

    Ενώ η Τουρκία, με την πολυδιαφημισμένη οικονομική της ανάπυξη, έχει παρουσιάσει στο ίδιο διάστημα αύξηση των δικών της εξαγωγών προς Ελλάδα, στο 80%.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναί αλλά πολλά προιόντα που εισάγουμε από Τουρκία, θα μπορούσαμε να τα φτιάχνουμε εμείς εδώ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελίνα, εάν θα έλεγα ότι ΟΛΑ μπορούμε να τα παράξουμε στην Ελλάδα, θα ήμουν υπερβολικός;

    Αγοράζω από παληό/παραδοσιακό εργαστήριο ξηρούς καρπούς και βλέπω τεράστια διαφορά στην ποιότητα, ανάμεσα στα ελληνικά και στα τούρκικα που πουλάει μαζί.
    Ενώ η διαφορά στη τιμή δεν είναι και πολύ μεγάλη.

    Ο νεαρός ιδιοκτήτης του μαγαζιού(τρίτη γενιά) μου είπε ότι τα έχει στο μαγαζί του διότι τα ελληνικά δεν επαρκούν. Τούρκικα αγοράζουν κυρίως αυτοί που έχουν φτηνομπαράκια, σκυλάδικα κλπ.
    Αλλά βλέπει τώρα να ξαναασχολούνται οι Έλληνες παραγωγοί και ότι σε λίγο καιρό θα υπάρξει επάρκεια ελληνικών ώστε να σταματήσει να φέρνει τα τούρκικα.

    Υπάρχουν δε πολλοί ιδιώτες πελάτες που εάν δεν υπάρχει ελληνικό προϊόν, δεν αγοράζουν το τούρκικο με τίποτα και στρέφονται σε άλλο είδος παρεμφερές (φουντούκι αντί φυστίκι κ.ο.κ.).

    Ακόμα και από μια επίσκεψη σε ένα τέτοιο μαγαζί, μπορείς να βγάλεις πολλά, χρήσιμα και αισιόδοξα συμπεράσματα !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.