21/12/10

Παράταση της αποστολής στον Εβρο

Του Θαναση Tσιγγανα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Tέσσερις μήνες θα παραμείνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (RABIT) της Frontex, από τους έξι που είναι το ανώτατο χρονικό όριο το οποίο προβλέπει ο κανονισμός της συγκρότησής της.


Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, προερχόμενοι από 26 χώρες που επιχειρούν για πρώτη φορά μαζί με Ελληνες συνοριοφύλακες από τις 5 Νοεμβρίου στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού Εβρου, θα συνεχίσουν τις περιπολίες τους μέχρι στις 3 Μαρτίου του 2011, όπως αποφάσισε η κεντρική διοίκηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται η έδρα της.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης και παραμονής των 175 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων προέβλεπε την ολοκλήρωση της αποστολής σε λίγες ημέρες(2/1/2011) αλλά ο Φινλανδός εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, κ. Ιλκα Λαϊτίνεν υπέγραψε παράταση της αποστολής για άλλους δύο μήνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Frontex ακόμη και μετά την αποχώρηση της δύναμης RΑΒΙΤ δεν θα εγκαταλείψει εντελώς την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Η μέχρι τώρα παρουσία των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων κρίνεται ικανοποιητική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η πρώτη αποστολή πέτυχε μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου στα ελληνικά χερσαία σύνορα μειώθηκαν κατά 44% από τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, «η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με βραχυπρόθεσμες λύσεις», δήλωσε ο κ. Λαϊτίνεν, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες παρατηρήσεις του ότι ο έλεγχος των συνόρων δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Λαϊτίνεν ξεκαθαρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες λύσεις πρέπει να αναζητηθούν σε επίπεδο Ε.Ε. ενώ ειδικά για τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα ανέφερε ότι η Frontex ήταν στην περιοχή πριν από το εγχείρημα αυτό και θα συνεχίσει να είναι ενεργή και στη συνέχεια.
Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής μιλώντας γι’ αυτό το θέμα στην «Κ» προανήγγειλε την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια ανακοπής της λαθρομετανάστευσης. Οι ομάδες της δύναμης RABIT επιχειρούν σήμερα στην πρώτη γραμμή των συνόρων, στα χερσαία σύνορα μεταξύ Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας και κατά μήκος του ποταμού, εκεί όπου εκ της αποστολής τους βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της προκάλυψης.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις πάντως συγκλίνουν ότι σύντομα οι νέοι διάδρομοι της λαθρομετανάστευσης προς την Ε.Ε. θα συμπεριλάβουν και περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ενώ αναμένεται να εμφανίσουν και πάλι αύξηση οι θαλάσσιες διαδρομές μέσω του Αιγαίου.

Eπιχείρηση Poseidon
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex σχολίασε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία παρακολουθεί την ανάπτυξη της επιχείρησης Poseidon Land για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα διαθέτει την κατάλληλη επιχειρησιακή υποστήριξη για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων στην περιοχή. Η κοινή επιχείρηση Poseidon ξεκίνησε το 2006 στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και είχε πολύ γρήγορα σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κυμάτων λαθρομετανάστευσης.
Λόγω της αλλαγής των μεταναστευτικών τάσεων το 2010 η Poseidon τροποποιήθηκε, ώστε να καλύπτει σήμερα τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας αλλά και χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.