24/12/10

Διχάζουν τα κοιτάσματα αισιοδοξίας για την εκμετάλλευση πετρελαίου


Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι επιχειρηματικοί κύκλοι την εισηγητική έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που παρουσιάσθηκε την προηγούμενη Τρίτη.

Κορυφαίος επιχειρηματίας του κλάδου διερωτάτο τι άλλαξε από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «...δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο» μέχρι σήμερα, που το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει πως «...η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό» διακινδυνεύοντας μάλιστα την εκτίμηση πως «...τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια».

Πρακτικά το ΥΠΕΚΑ σε ένα χρόνο αναθεωρεί άρδην την κυβερνητική θέση, παρ' ότι πρόσφατα το ίδιο το υπουργείο αμφισβητούσε έμμεσα την πληρότητα σχετικών μελετών που έχουν συνταχθεί από τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και Θεσσαλονίκης. Οπως άλλωστε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο έγκυρο Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), σύμφωνα με τελευταία μελέτη του οποίου «...σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου αλλά και δυτικά της νήσου προς την Κρήτη».

Πρόσφατα σε ειδικό συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα ο δρ Ηλίας Κονοφάγος (τέως διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων) παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία από τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, εκτίμησε πως «...γίνεται λόγος για πιθανή ύπαρξη υποθαλασσίων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου 345 τρισ. κυβικών ποδιών και 8 δισ. βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου». Πρόκειται όμως για μία ευρύτερη ζώνη που εκτείνεται έως τα νότια της Κρήτης. Ως γνωστόν για την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου η Τουρκία επανειλημμένα έχει εγείρει αξιώσεις αμφισβητώντας τα ελληνικά συμφέροντα.

Πρόθεση των αρμόδιων φορέων είναι η συζήτηση για έρευνες και οι όποιες παραχωρήσεις να αφορούν περιοχές της δυτικής Ελλάδας (από Ηλεία μέχρι Ιωάννινα) και ενδεχομένως ζωνών του Ιονίου. Ομως το χρονοδιάγραμμα που θέτει το υπουργείο Ενέργειας θεωρείται από τις ίδιες πηγές χρονοβόρο, καθώς ακόμα και αν η δημόσια διαβούλευση ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου θα χρειασθούν χρόνια για να προχωρήσει το σχέδιο.

Ομως η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες της κρατικής εταιρείας πετρελαίων/ΤΡΑΟ, βρίσκεται διαδικαστικά τουλάχιστον... ένα με ενάμιση χρόνο μπροστά από την ελληνική, που μόλις τώρα δείχνει να ξυπνάει από λήθαργο 10ετιών. Σε πιο προχωρημένο στάδιο εμφανίζεται και η αλβανική πλευρά, καθώς το Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες (από την εταιρεία Petromanas) για σύναψη συμβάσεων παραχώρησης σε περιοχές του νότου και βόρεια της Κέρκυρας.

Η Αθήνα βρίσκεται πιεσμένη και υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, που αφορούν την υπογραφή συμφωνίας Λευκωσίας- Τελ Αβίβ για την οριοθέτηση εφαπτόμενων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΟΠΥ - ΠΑΣΤ:

    Σας είπε ποτέ το ΚΚΕ να μην δώσετε; Πού να τα δώσετε; Να τα δώσετε σε πολίτες θητείας που παίρνουν 8 ευρώ και κουβαλούν τις ευχητήριες κάρτες, εκ των πραγμάτων, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Φτιάξατε μια δομή Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι κυριολεκτικά υποστηρικτική των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε αυτό που ο Νταβούντογλου –δώδεκα χρόνια δεν μπορεί να καμώνεστε ότι δεν ξέρετε- λέει στο βάθος την ουσία των πραγμάτων ότι η Ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή τα δικά μας εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα σε πρώτο βαθμό, είναι το κεντρικότερο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό, οικονομικό σημείο στον εξελισσόμενο κόσμο της Ευρασίας.

    Και τι κάνετε; Έχετε τσακίσει το ηθικό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Στην πραγματικότητα τσιράκια αλλότριων συμφερόντων, εκ των πραγμάτων, οι αξιωματικοί, με συζητήσεις εδώ μέσα κατάπτυστες για μια χώρα που θέλει να είναι εθνικά κυρίαρχη, ανάμεσα στην άδεια του περιπτέρου, στη σύνταξη για κάποιον που δεν έχει, στο κλείσιμο των νοσοκομείων και στη αφαίρεση των γυναικολογικών προδιαγραφών από ένα νοσοκομείο.
    Αυτά καθόμασταν και συζητούσαμε. Τις τριακονταπενταετίες, τα τρία ευρώ πάνω, τα τρία ευρώ κάτω. Και σε μεταξύ κρουνοί τα λεφτά στους δανειστές κυρίως, γιατί το μεγαλύτερο ποσό το έχετε δανειστεί από τη Γερμανία.

    Έτσι, ξεπουλήσατε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Πού είναι η εθνική πολιτική σας σε αυτά τα πράγματα, η υποστηρικτική πολιτική, για να μπορείτε να μιλάτε για πατρίδα, την ίδια ώρα που μιλάτε για απεμπολημένα κυριαρχικά δικαιώματα και με φόντο το Καστελόριζο προσκαλείτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;


    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΛΙΑΝΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ."

    ΕΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ, ΧΡΕΩΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ!
    ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΙΗΚΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ;

    ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΣ. ΓΑΜΩΤΟ. ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΓΚΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

    ΤΟΣΟ ΣΚΛΑΒΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... - Όχι και γνωστόν!; Άγνωστον είναι στο ευρύ Ελληνικό κοινό
    «...Ως γνωστόν -για την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου- η Τουρκία, επανειλημμένα έχει εγείρει αξιώσεις, αμφισβητώντας τα ελληνικά συμφέροντα.» ... Όχι και γνωστόν!;
    Θα με βαρεθείτε να το επαναλαμβάνω, Ευάγγελε.
    Όλοι’ οι Έλληνες, νέοι & νέες, έφεδροι 24μηνης κι’ 6μηνης ημιαμειβόμενης θητείας, αντίστοιχα, στα 22 τους χρόνια. Όλοι' οι Έλληνες (εκτός παιδιών κι’ υπερηλίκων) αξιόμαχοι -εν δυνάμει- επίστρατοι. Όλος ο Ελληνικός στρατός «ειδικές δυνάμεις». Όλοι έτοιμοι και υπερεπαρκείς γι’ αποτελεσματική άμυνα, ανά πάσα στιγμή... κι’ ως τότε, αν κι’ όποτε χρειαστεί, που απεύχομαι μεν αλλά το βλέπω νά ’ρχεται, αξιοποίηση σ’ ειρηνικά αναπτυξιακά έργα της νησιωτικής κι’ ηπειρωτικής παραμεθορίου και της υπαίθρου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΔΕΛΦΕ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ,ΠΡΕΠΕΙ, ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΓΑΠ-ΣΗΜΗΤΗ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ.ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΧΩΡΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΟΛΛΙΓΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ 11:06,

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.

    ΕΜΕΙΣ ΩΣ Κ.Κ.Ε ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.

    ΤΟΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΛΑΘΟΣ.
    Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
    ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ.
    ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΠΛΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΤΣΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΗΓΕΜΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ.
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ:
    "Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ."

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ""Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.""


    Ε, οχι πια δεν θελουμε αλλους "πατερουληδες" ειδικα του ΚΚΕ γιατι οσοι γνωριζουν την ιστορια του ας μας πουν για τον Μαξιμο και τον Ζαχαριαδη που ζηταγαν βοηθεια απο τους Σοβιετικους για "ανεξαρτητο κρατος της Μακεδονιας υπο την αιγιδα της παλαι ποτε κραταιας ΕΣΣΔ (και ανυπαρκτης πλεον)"

    Mercenary

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.