4/12/10

Με κήρυξη κατάστασης συναγερμού απειλεί η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπεύει να κηρύξει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε περίπτωση που οι εναέριοι ελεγκτές δεν επιστρέψουν στην εργασία τους έπειτα από τη μαζική αποχή τους.
«Εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί, η κυβέρνηση θα κηρύξει κατάσταση συναγερμού», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Ρουμπακάλμπα, κατά τη διάρκεια του έκτακτου
υπουργικού συμβουλίου.

Στο στρατό ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας
O Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Aμυνας να αναλάβει τη διεύθυνση του γενικού αεροπορικού ελέγχου στο σύνολο της επικράτειας έως ότου οι πολιτικοί ελεγκτές επαναλάβουν την υπηρεσία τους με κανονικό τρόπο (φωτογραφία από Εl Pais)
Η αιφνιδιαστική απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ισπανία οδήγησε την κυβέρνηση να δώσει εντολή στο στρατό να αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου.
«Δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι των ελεγκτών δεν έθεσαν τέρμα στην κινητοποίησή τους, αποφασίσαμε (...) να ενεργοποιήσουμε τους προβλεπόμενους μηχανισμούς σε αυτή την κατάσταση», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα και πρόσθεσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Aμυνας να αναλάβει τη διεύθυνση του γενικού αεροπορικού ελέγχου στο σύνολο της επικράτειας έως ότου οι πολιτικοί ελεγκτές επαναλάβουν την υπηρεσία τους με κανονικό τρόπο.
Όπως διευκρίνισε, «ο αρχηγός του επιτελείου στρατού θα λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την οργάνωση, τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και τον έλεγχο των ελεγκτών».
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους χθες Παρασκευή από τις 17:00 τοπική ώρα [18:00 ώρα Ελλάδας], γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλου μέρους του Ισπανικού εναέριου χώρου και χάος σε μεγάλα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν, κατά εκτιμήσεις, 250.000 επιβάτες και να ακυρωθούν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις. Η Iberia, η κρατική αεροπορική εταιρία και μεγαλύτερη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της έως τις 11:00 του Σαββάτου.
'Εκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου συγκλήθηκε για σήμερα το πρωί, το οποίο αναμένεται να κηρύξει εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν παρουσιαστεί στη θέση του θα αντιμετωπίσει την απειλή φυλάκισης, δήλωσε ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα επιστρατευθούν και εάν δεν επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους οι υποθέσεις τους θα διαβιβασθούν αμέσως στη δικαιοσύνη με την κατηγορία του κακουργήματος, που επισύρει ποινές φυλάκισης», τόνισε ο ίδιος.
ΑΠΕ-NAFTEMPORIKI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.