20/12/10

Συναγερμός για την αποτροπή κοινωνικών αναταραχών στο Ιράν

Οι δυνάμεις ασφαλείας «πλημμύρισαν» την πρωτεύουσα του Ιράν σε μία προσπάθεια να αποτραπούν πιθανές κοινωνικές αναταραχές μετά την χθεσινή άνοδο έως και 400% των τιμών των καυσίμων στα πλαίσια των δραστικών κυβερνητικών περικοπών των επιδοτήσεων (σε καύσιμα και ψωμί) που αναλήφθηκαν για να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην οικονομία από τις διεθνείς κυρώσεις.

Η ‘χειρουργική’ αυτή οικονομική παρέμβαση σχεδιαζόταν επί μήνες, αλλά συνεχώς αναβάλλονταν εξαιτίας των ανησυχιών επανάληψης των εξεγέρσεων για το φυσικό αέριο του 2007 και της σοβαρής πολιτικής διαμάχης που επικρατεί λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τώρα με την άρση μεγάλου μέρους των επιδοτήσεων κάθε αυτοκίνητο θα μπορεί να καταναλώνει ως 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως στην επιδοτούμενη τιμή των 40 σεντς ανά λίτρο από 10 σεντς που ήταν αυτή πρωτύτερα.

Η βασισμένη στο πετρέλαιο οικονομία του Ιράν έχει πληγεί μέχρι σήμερα τέσσερις φορές από διεθνείς κυρώσεις και είναι ευάλωτη στις κυρώσεις του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας τις έχει χαρακτηρίσει ως αστείο. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως πληρώνει ετησίως 100 δισ. δολ. σε επιδοτήσεις.

Πάντως, η χρονική στιγμή της περιστολής των επιδοτήσεων υποδηλώνει πως η χώρα έχει πλέον νιώσει για τα καλά τις διεθνείς πιέσεις και ίσως αποτελέσει την απαρχή για κάποιους συμβιβασμούς με αντίτιμο τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.