23/12/10

Υπό διωγμόν η Πομακική γλώσσα

Άλλο ένα ρατσιστικό περιστατικό, από τα χιλιάδες που συμβαίνουν, με στόχο την εξαφάνιση της Πομακικής γλώσσας.
Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε νοσηλευτικό θάλαμο με έξι τουρκόφωνες γυναίκες ασθενείς, νοσηλευόταν και μια Πομάκα, από χωριό της περιοχής του Κέχρου. Το απόγευμα, η Πομάκα, δέχτηκε επισκέψεις από δύο συγγενείς της. Η Πομάκα μιλούσεμε τους συγγενείς της την μοναδική γλώσσα την οποία γνωρίζει από την παιδική της ηλικία, την Πομακική.
Η κουβέντα όμως δεν διήρκεσε πολύ, καθώς η διπλανή τουρκόφωνη ασθενής, πετάχτηκε και τους διέκοψε βίαια, λέγοντάς στους στην Τούρκικη γλώσσα «Ε, ε! Σταματήστε! Σταματήστε να μιλάτε Πομακικά! Γιατί μιλάτε Πομακικά; Τι είσαστε εσείς και μιλάτε γλώσσα που εμείς δεν καταλαβαίνουμε! Πρέπει να μιλάτε Τούρκικα. Εδώ, όλοι μιλάνε Τούρκικα! Να ξέρετε, τα χώματα αυτά είναι Τούρκικα!»...
Οι υπόλοιπες ασθενείς, δυστυχώς, συντάχθηκαν μαζί της, άλλες ενεργητικά και άλλες παθητικά.
Οι δύο επισκέπτες προσπάθησαν να αμυνθούν έναντι της λεκτικής επίθεσης, αλλά μάταια… και σε λίγο χρονικό διάστημα αποχώρησαν από τον θάλαμο πληγωμένοι, απογοητευμένοι και ντροπιασμένοι, επειδή μιλούσαν τη μητρική τους γλώσσα.
Οι διαχρονικά δασκαλεμένες συμπεριφορές τέτοιου τύπου, αποσκοπούν στην κάμψη του φρονήματος των Πομάκων και στον εκφοβισμό τους. Αυτή είναι η κυρίαρχη κουλτούρα των τουρκοφρόνων, την οποία στηρίζουν με χίλιους δυο τρόπους η πολιτεία, η μειονοτική εκπαίδευση και, φυσικά, η αδιάφορη θρακική κοινωνία…
Κατά τα άλλα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2010, γιορτάσθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών…
Ο εορτασμός του χρόνου θα πρέπει να έχει επίκεντρο τα Πομακοχώρια και την Πομακική γλώσσα!
Πηγή: Εφημερίδα ΖΑΓΑΛΙΣΑ - Η Φωνή των Πομάκων

11 σχόλια:

  1. Και γιατί το δέχτηκε; Αν δεν γουστάρουν οι υπόλοιπες να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να παρουν δρόμο απο εδώ,που θα μας πούνε ότι είναι τούρκικα χώματα,γιατί δεν πήγαν σε Τούρκικο νοσοκομείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΖΑΓΑΛΙΣΑ" (ΧΑΡΑ).. ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΕΓΚΑΘΕΤΙΥΣ ΤΗΣ! ΕΙΚΟΣΙ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΔΑΠΑΝΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά πού είναι αυτές οι κο..οργανώσεις κατά του ρατσισμού των ευαίσθητων δημοκρατών πού τρέχουν γιά τά δικαιώματα των Πακιστανών καί των Αβγανών;

    Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι "φιλανθρωπικές" οργaνώσεις πού έχουν ξεφυτρώσει σάν τά μανιτάρια, βρίσκονται υπό τήν υπηρεσία της Τουρκίας, όπως γινόταν παλαιότερα μέ τά κινήματα ειρήνης πού ήταν γεμάτα κνίτες καί καθοδηγούνταν από τή Σοβιετική Ενωση. Τωρα οι ΜΚΟ είναι γεμάτες τσυριζαίους πού τσιρίζουν μόνο όταν θίγεται κανένας λαθρομετανάστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανονικά, θα έπρεπε (αν η Πομάκα ήξερε ελληνικά) να γυρίσει και να ρωτήσει την τουρκοσπορίτισσα στα ελληνικά: "Εσείς από πού είστε; Μιλήστε ελληνικά γιατί δεν σάς καταλαβαίνω"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο εορτασμός του χρόνου θα πρέπει να έχει επίκεντρο τα Πομακοχώρια και την Πομακική γλώσσα!

    Αυτή η πρόταση τα λέει όλα.
    Όσοι μπορούν να συμβάλουν για την επίτευξη αυτού του σκοπού, θα προσφέρουν μεγάλο εθνικό έργο για την Ελληνική Θράκη.

    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γι'αυτο η Διαμαντοπουλου θελει να καθιερωσει την Αγγλικη ως επισημη γλωσσα του 'κρατους',ετσι δεν θα υπαρχουν παρεξηγησεις.Βλεπει μακρυα η γυναικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δηλαδη και να πονανε δεν τους νοιαζει?ακομα και στο νοσοκομειο?ο τουρκοφασισμος σε λαικο επιπεδο και σε ολο του το μεγαλειο.ειχα και εγω ενα μικρο καποτε περιστατικο με μια οικογενεια τουρκων καπου.τοτε καταλαβα οτι ετσι εχουν μαθει.να τα θελουν ολα.να διεκδικουνε αυτο που θελουν και ας ξερουν οτι δεν τους ανηκει.μεμετια.φταιμε και εμεις σε πολλα.να μην τα πω αλλιως τωρα γιατι νηστευω κιολας.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επρεπε να την πλακοσουν στης μαπες και να την στείλουν πακετο στη τουρκια σαν λαθρομεταναστη pun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευκλείδης Κ.

    Αν γινόταν κάτι αναλογο σημερα στην Τουρκία πως θα το αντιμετώπιζαν οι τούρκοι??Η μάλλον πως θα το αντιμετώπιζαν οι Έλληνες στην πατρίδα μας??
    Κρίμα μας γιατί η απάθεια αυτή που έχει η κοινωνια μας φοβάμαι οτι θα αποδειχτεί καταστροφική είτε μιλάμε για τη Θράκη,είτε μιλάμε για δική μας Ελληνική μειονότητα εκτός των συνόρων(έχουμε αρκετές στη γειτονά μας)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τις τουρκοψυχες μια απαντηση υπαρχει: απελαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνέχεια σε όσα ανέφερα προ καιρού για τον εκλεκτό Συνάδελφο Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό Ιδρυτή και Πρόεδρο της Εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Τ.Ε., (Κατ΄ Απονομήν, από τον παλαιό του Ψάρακα, ως τουλάχιστον…) Έφεδρο Λοχαγό Μηχανικού!!!, κύριο Πρόδρομο Εμφιετζόγλου.

    Ο Δημσιογράφοςκ. Γιάννης Μαρίνος,[jmarinos@tovima.gr] σε πρόσφατό του άρθρο [Το ΒΗΜΑ-Ανάπτυξη, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019] με τίτλο:

    «Αυτοκτονική Διαχείριση και του Θρακικού»

    Μεταξύ των άλλων, γράφει:

    -Μάταια προσπάθησε το Γ΄ Σώμα Στρατού,μια ομάδα Πομάκων εκπαιδευτικών,με γενναία χρηματοδότηση του επιχειρηματία Προδρόμου Εμφιετζόγλου και τη σθεναρή στήριξη του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» να αναδείξουν την πομακική γλώσσα και ως γραπτή σε μια ανώφελη, όπως απδείχθηκε, προσπάθεια να αποτρέψουν τον εκτουρκισμό της πομακικής μειονότητας.

    Το ημέτερον υπουργείο Εξωτερικών υπό την Νατοϊκή επιρροή πολέμησε λυσσωδώς αυτήν την προσπάθεια στρέφοντας έτσι τους Πομάκους στις αγκάλες της Τουρκίας ως στρατηγικής συμμάχου του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας.


    Οφείλω να διορθώσω μια παράλειψή μου ως προς την προσφορά του κ. Ε. Εμφιετζόγλου στην Θράκη μας, που δεν ανέφερα: - ότι η ΜΗΧΑΝΙΚΗ κατασκεύασε εξόδοις της μια γέφυρα που ενώνει τα σκόπιμα από το .... Ελληνικό Κράτος .... αποκλεισμένα πομακοχώρια με την λοιπή Θράκη!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.