1/12/10

Βουλγαρία - Ελλάδα - Προχωρά η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών

(του ανταποκριτή μας Μπ. Μπορίσοφ)
"Πολύ σημαντικό βήμα" στην πορεία της διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, την υπογραφή της συμφωνίας των μετόχων για την ίδρυση της εταιρίας, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του νέου αγωγού, που θα συνδέσει τα δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό TGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία).
Την ιδρυτική συμφωνία για το διασυνδετήριο αγωγό, που θα συνδέει τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγόρα με την πόλη της Κομοτηνής στην Ελλάδα, υπέγραψαν, χθες, στη Σόφια, η διευθύντρια της βουλγαρικής δημόσιας εταιρίας Bulgarian Energy Holding (BEH), Μάια Χρίστοβα και ο εκτελεστικός διευθυντής της μικτής εταιρίας "Ποσειδών" (το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μοιράζονται από 50% η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και Αερίου (ΔΕΠΑ) και η ιταλική “Edison"), Έλιο Ρουτζιέρι.

Το μήκος του αγωγού θα είναι 170 χιλιόμετρα, ενώ το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του διαμορφώνεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ, θα προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους, σύμφωνα με τον κ. Τράικοφ.

Επίσης, χθες, υπεγράφη μία ακόμα συμφωνία, που αφορά την ανάπτυξη της σύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η συμφωνία αυτή φέρει τις υπογραφές των διευθυντών της ΒΕΗ, Μάια Χρίστοβα και Ιορντάν Γκεοργκίεφ, του διευθυντή των διεθνών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Κώστα Καραγιαννάκου και του αρμόδιου εκπροσώπου της "Edison", Ρομπέρτο Πότι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Πάολο Ρομάνι, θα έχει μεγάλη σημασία και για την Ιταλία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, ο κ. Ρομάνι υπογράμμισε ότι "οι δύο σημαντικές συμφωνίες (που υπεγράφησαν χθες στη Σόφια) θα γίνουν αφετηρία για την επιτάχυνση του ρυθμού κατασκευής των έργων του νέου αγωγού, ώστε να εξαλειφθεί κάθε - ενδεχόμενος - κίνδυνος να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο".

Στην ίδια συνέντευξη επρόκειτο να παραστεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης. Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειγόντως από τη Σόφια για την Αθήνα, λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων.

Έτσι, την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε -στη συνέντευξη- η πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σόφια, Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, η οποία χαρακτήρισε "γεγονός εξαιρετικής σημασίας", την ίδρυση της μικτής εταιρίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας.

"Ο συγκεκριμένος αγωγός θα συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια της τροφοδοσίας των δύο χωρών μας με ενεργειακούς πόρους, όπως, εξάλλου και στην ασφάλεια της τροφοδοσίας ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", υπογράμμισε η κ. Κουμανάκου.

Η ίδια χαρακτήρισε το κοινό (ενεργειακό) σχέδιο, "απόδειξη των άριστων σχέσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας" και σημείωσε ότι οι δύο χώρες εκδηλώνουν, επίσης, την κοινή προσήλωσή τους στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της ενωμένης Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών των ενεργειακών πόρων για τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Κουμανάκου, η ελληνοβουλγαρική συνεργασία στην προώθηση του διεθνούς σχεδίου του έργου του αγωγού "South Stream", στη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου των δύο χωρών με νέο, δεύτερο αγωγό υψηλής τάσης (Νέα Σάντα - Μαρίτσα ‘Ιτζοκ) και σε άλλους τομείς της ενέργειας, έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους δύο λαούς, όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

"Θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω ότι, για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει προτεραιότητα ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αυτός παραμένει προτεραιότητα ανάμεσα στα άλλα ενεργειακά σχέδια, λόγω της συμβολής του στη μείωση των κινδύνων για το θαλάσσιο περιβάλλον, εξαιτίας του ναυτιλιακού ``συνωστισμού``, που επικρατεί στις μέρες μας στα Στενά του Βοσπόρου", δήλωσε η πρεσβευτής της Ελλάδας.

"Με την απόφασή του να δημιουργηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ήθελε να υπογραμμίσει, ότι όλα τα αναπτυξιακά σχέδια, ιδιαίτερα εκείνα στον ενεργειακό τομέα, πρέπει να προωθούνται με σωστές και σταθερές αρχές. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τις αρχές αυτές", πρόσθεσε η κ. Κουμανάκου.

Η πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σόφια εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την πρόοδο της σύνδεσης των δικτύων μεταφοράς αερίου των Ελλάδας και της Βουλγαρίας με τις νέες συμφωνίες, που υπεγράφησαν στη Σόφια.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ κ. Καραγιαννάκος, χαρακτήρισε το έργο ως "μεγάλης σημασίας για τη ΔΕΠΑ", διότι, όπως είπε, "δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Καραγιαννάκος επισήμανε ότι, με τη λειτουργία του μελλοντικού αγωγού "ανάβει το πράσινο φως", ώστε, το αέριο από την περιοχή της Κασπίας να φθάνει όχι μόνο στην αγορά της Βουλγαρίας, αλλά και της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και άλλων χωρών.

Οι προαναφερθείσες χώρες θα συνδέσουν τα επόμενα χρόνια, τα αντίστοιχα δίκτυά τους για μεταφορά αερίου, όπως προβλέπεται, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου, με γνώμονα τη μεγαλύτερη ευελιξία και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννάκος.

ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.