14/12/10

Οι ΗΠΑ αλλάζουν στρατηγική στη Μέση Ανατολή

Η Χίλαρι Κλίντον προτίμησε να κάνει πλάκα. «Δεν έχετε ανάγκη να διαβάσετε τα μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα για να καταλάβετε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή για την επιδίωξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», είπε σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους, καθώς και σε ειδικούς για τη Μέση Ανατολή, που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για μια εκδήλωση του Brookings Institution.


Τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην απαιτεί πλέον από το Ισραήλ το πάγωμα του εποικισμού ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, η δήλωση αυτή της Χίλαρι Κλίντον ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάθε άλλο παρά απομακρύνονται από τον φάκελλο του Μεσανατολικού.

Μπροστά στον σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον ισραηλινό υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, η Χίλαρι διευκρίνισε ότι την επόμενη περίοδο θα γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις των δύο μερών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα πιέσουμε τα δύο μέρη να παρουσιάσουν άμεσα, και λεπτομερώς, τις προτάσεις τους για τα βασικά θέματα», τόνισε.

Στο μέσο της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα αλλάζει λοιπόν στρατηγική, αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθειά του να πείσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να παρατείνει το μορατόριουμ στον εποικισμό απέτυχε.

Στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική στροφή προκάλεσε μια διακριτική ικανοποίηση: για μια φορά, δεν είναι ο ισραηλινός πρωθυπουργός άμεσα υπεύθυνος για τη νέα υποχώρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, όσο κι αν πίσω από τη στροφή αυτή βρίσκεται η ισραηλινή αδιαλλαξία.

Για τους ισραηλινούς διπλωμάτες, που υπογραμμίζουν τον «ερασιτεχνισμό» του Ομπάμα, πρόκειται για επιστροφή στο σημείο μηδέν, αφού ο Νετανιάχου έλεγε πάντα ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Η εκδοχή αυτή όμως μοιάζει αυτή τη στιγμή να αποκλείεται. Ο Τζορτζ Μίτσελ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για τη Μέση Ανατολή, θα επισκεφθεί μεν αυτές τις ημέρες το Ισραήλ, αλλά κανείς δεν περιμένει ότι οι διπλωματικές του κινήσεις θα είναι πιο γόνιμες από τις προηγούμενες. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είναι άλλωστε κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις όσο ο εποικισμός συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τον Ιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα του βλέπει με ανησυχία τις πρώτες θετικές αντιδράσεις (κυρίως στη Λατινική Αμερική) στην προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποσπάσουν από τα Ηνωμένα Εθνη την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Το παίζουν όλα για όλα, παρόλο που γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αλλάξει τίποτα στην πράξη», δήλωσε.

Μεγάλη όμως ήταν και η έκπληξη του Ισραήλ όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία 26 πρώην ανώτατων αξιωματούχων της Ευρώπης να ζητήσουν τη σκλήρυνση της ηπείρου απέναντι στο Ισραήλ λόγω της συνέχισης του εποικισμού.

Σε επιστολή τους προς την Κάθριν Αστον, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, οι 26 πρώην αξιωματούχοι προτείνουν να δοθεί προθεσμία στο Ισραήλ μέχρι τον Απρίλιο του 2011 για να σταματήσει τον εποικισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απευθυνθούν στα Ηνωμένα Εθνη. Ο τόνος της επιστολής, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Χαβιέρ Σολάνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν και ο βρετανός πρώην επίτροπος Κρις Πάτεν, είναι πολύ επικριτικός τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είδε βέβαια με καθόλου καλό μάτι αυτή την πρωτοβουλία. «Νομίζουν άραγε οι υπογράφοντες ότι με το να υιοθετήσουν όλες τις παλαιστινιακές θέσεις και να επιλέξουν τη σύγκρουση με το Ισραήλ, θα προωθήσουν την ειρήνη;» διερωτήθηκε ο Παλμόρ.

Οσο για την Κάθριν Αστον, έσπευσε να απαντήσει στους «26» ότι το Μεσανατολικό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της…

(Πηγή: Le Monde) -NOOZ.GR

2 σχόλια:

  1. Βρισκόμαστε στο 1204...
    Ο παπισμός πάλι νόμισε ,πώς με τή βία πργματοποιούσε την ΄Ενωση των εκκλησιών.Γι'αυτό ο Θωμάς Μοροζίνης ,βενετσάνος αρχιεπίσκοπος,καθησε στο θρόνο του Πατριάρχη της Κωνσταντινουπολις,νομίζοντας ,απο εδω και πέρα δεν θα υπαρχει τό ελληνικό πατριαρχείο...Η περιφρόνηση τών Σταυροφόρων-Φράγκων κατακτητών προς τούς ΄Ελληνες θα έφερνε το μίσος ...εναντίον τών Λατίνων ,που φερόντουσαν πολύ χειρότερα και τους καταπίεζαν χειρότερα απο τους Κυβερνήτες του Βυζαντίου...!
    Τό 1214 διαίρεσαν την Ελλάδα ως εξής:Μεγακηράτον Αθηνών,Ηγεμονία της Αχαίας,Δεσποτάτο Ηπείρου,Κομητεία της Κεφαλληνίας,Δουκάτο Αιγαίου,Τριτημόριο Ευβοίας....
    τό 1278 είχε την εξής εικόνα:Δουκάτο Αθηνών,Δεσποτάτο Ηπείρου,Δουκάτο Νέων Πατρών,Ηγεμονία Αχαίας,Βυζαντινή Αυτοκρατορία,Κομητεία Κεφαλληνιάς,Δουκάτο Αιγαίου,Βυζαντιναι χώραι...
    Καί η συμπεριφορά τών απρόσκλητων αυτών κατακτητών προς τους πολιτες του Βυζαντίου ; Βία,ληστεία,εξανδραποδισμός του πληθυσμού.Τό αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν...και νά σφάξουν σε πολλα μέρη τις φρουρές τους...
    Η Πελοπόννησος δόθηκε-παραχωρήθηκε στους Ενετούς...Οι άρχοντες της Φραγκοκρατίας μπορούσαν να αγοράζουν ή να πωλούν ή και να εκχωρούν κατά το κέφι τους τούς μακρινούς π ρ ο γ ό ν ο υ ς μας !
    ΄Ολη η γή,όλος ο πλούτος της χώρας ήταν φέουδο των αρχόντων κατακτητών και οι ΄Ελληνες τό μόνο δικαίωμα που είχαν ήταν να δουλεύουν για τους αφέντες Φράγκους και Ενετούς.Έτσι βλέπουμε στην κορυφή της κρατικής ιεραρχίας τον ηγεμόνα,μετά τους βαρώνους,ύστερα τος φεουδάρχες,τους κόμητες,τους ιππότες και όλο τον εσμό του μηχανισμού της α ρ ά χ ν η ς,που είχε τυλίξει με μαύρο σάβανο όλο τό χώρο της ελληνικής γής.Οι κατακτητές αυτοί επειδή ήσαν λίγοι,έδωσαν ωρισμένα αξιώματα σε μερικούς δικούς μας,και τα κατάφεραν να κυριαρχούν μιά χούφτα άνθρωποι στη μεγάλη και απέραντη μάζα τού ελληνικού χώρου.
    ....Υπολογίζεται ότι την εποχή εκείνη όλη την έκταση της Πελοποννήσου την είχαν στην ιδιοκτησία τους 1.000 άτομα ως βαρώνοι,κόμητες,ιππότες και φεουδάρχες...
    Ο ελληνικός λαός τί έκανε,στους επιδρομείς της Δυτικής Ευρώπης ;
    Η αντίσταση ήταν μεγάλη και πολλές εξεγέρσεις και συμπλοκές αναφέρονται απο τους χρονικογράφους της εποχής...
    διαρκής σύγκρουση τών Ελλήνων υπό την καθοδήγηση του Μιχαήλ Παλαιολόγου κατά των Φράγκων στο Μωριά...που παρατηρήθηκε και έλλειψη ανδρών !
    Η πάλη με τούς κατακτητές δεν σταμάτησε ,ούτε με τούς Τούρκους κατακτητές ....
    "ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ",που οργανώθηκαν στα Ορη της,και έδωσαν ασταμάτητες μάχες σώμα με σώμα με τους νέους Δ υ ν ά σ τ ε ς !
    Οι αγώνες τών ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ ( Άξιοι συνεχιστές του ΔΙΑΙΟΥ...)αρχίζουν σχεδόν από το 1500 μ.χ.
    ...Τώρα έρχονται να μας αλλάξουν την ιστορία μας ,κάποιοι άλλοι ισχυροί της ΔΥΣΗΣ !
    ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ !
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΜΕΝ !
    ΠΟΛΥΒΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥΒΙΕ,

    ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.