20/12/10

Βουλγαρία: Επόμενος στόχος τα κινεζικά κεφάλαια




Η προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων για επενδύσεις σε υποδομή, ενέργεια και εξαγωγές είναι ο επόμενος στόχος της Βουλγαρίας προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της, που εξέρχεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δέκα ετών.
Η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι σχέδια για να κερδίσει τις κινεζικές επενδύσεις και σκοπεύει να επικεντρωθεί στην προσπάθεια αυτή τους προσεχείς μήνες.

«Η Κίνα είναι η οικονομία του 21ου αιώνα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Simeon Djankov στο πλαίσιο του Bloomberg Businessweek European Leadership Forum. «Παρατηρείται ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές για την περιοχή και ειδικά για τη Βουλγαρία».
Η Great Wall Motor Co., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αγωνιστικών οχημάτων στην Κίνα, δημιουργεί μία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, έναντι 80 εκατ. ευρώ στην βαλκανική χώρα, σύμφωνα με την βουλγαρική κυβέρνηση. Παράλληλα, η Κίνα είναι μία από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επένδυση σε μια νέα μονάδα πυρηνικής ενέργειας, λέει ο Djankov.

Η Βουλγαρία έχει διατηρήσει το φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών και ατομικών εισοδημάτων στο 10%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Στη μάχη για τους επενδυτές, η χώρα βάζει επίσης στο «οπλοστάσιό» της την οικονομική της σταθερότητα, την ώρα που η κρίση χρέους σε Ελλάδα και Ρουμανία ρίχνει τη σκιά της σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
Η βουλγαρική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% την περίοδο Ιουλίου Σεπτεμβρίου, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% με οδηγό τις εξαγωγές. Το 2009 η οικονομία είχε συρρικνωθεί 5,1% καθώς είχε λήξει η τριετής περίοδος άνθισης του δανεισμού και ενώ έλειπαν οι ξένες επενδύσεις.
Αν η Βουλγαρία αποφασίσει να αναζητήσει ένα διεθνές δάνειο το 2011, θα είναι «για συγκεκριμένα projects, είτε για την υποδομή, είτε για το σύστημα υγείας», δήλωσε ο Djankov said.
Η Konstantinova είναι δημοσιογράφος του Bloomberg News.

3 σχόλια:

  1. Αυτοι οι "Ελληνες" που κρατουν τα δισεκατομμύρια τους στην Ελβετία,αν τα έφερναν στην Ελλάδα, δε θα είχαμε ανάγκη κανέναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11:58 Οι καταθέσεις δεν αυξάνουν το ΑΕΠ.
    Οι επιχειρήσεις το κάνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να μειώναμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα τους φόρους για τις επιχειρήσεις στο 10%.

    Αλλά οι ιδεολογίες της αριστεράς, του σοσιαλισμού, όλων των κρατικοδίαιτων καθώς και των Ελλήνων πολιτικών που έχουν κατασπαταλήσει το Δημόσιο Χρήμα, μάλλον είναι αντίθετες στην αύξηση της επιχειρηματικότητας. Ίσως να μην θέλουν και καθόλου ιδιωτικές επιχειρήσεις που παράγουν γιατί θεωρούν ότι εκπροσωπούν το κακό κεφάλαιο.

    Μήπως τελικά επί της παλιάς και επάρατης "Δεξιάς" ακόμα και επί Παπαδόπουλου είχαμε ανάπτυξη και όχι ύφεση, φτώχια και ανεργία, όπως σήμερα;

    Ας ελπίσουμε ότι σύντομα οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι ζουν έναν εφιάλτη και μια τραγωδία, και ότι θα ξυπνήσουν πολιτικά ζητώντας πραγματική πολιτική αλλαγή, διώχνοντας από το πολιτικό γίγνεσθαι τα λαμόγια της μεταπολίτευσης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.