3/12/10

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου ήταν μόνο η αρχή

Μετά την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το Οικουμενικό Πατριαχρείο εξετάζει πλέον τη δυνατότητα να του επιστραφούν και άλλα ακίνητα τα οποία ανήκαν σε βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία αλλά η διοίκησή τους είχε περάσει, αυθαίρετα, στην τουρκική διοίκηση. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Zaman», ο Τζεμ Σοφούογλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Φανάρι και ο οποίος ήταν αυτός που παρέλαβε τον τίτλο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου την περασμένη Δευτέρα, ζήτησε όπως άλλα 23 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και τρία κτίρια που βρίσκονται στην Τένεδο, να επιστραφούν επίσης στο Πατριαρχείο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε κάποτε στην κατοχή του περίπου 90 εκκλησίες τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων είχε αναλάβει αυθαιρέτως τη διοίκηση 24 βακουφίων που ανήκαν στο Πατριαρχείο, μαζί με την περιουσία τους, και ισχυριζόταν ότι είχε το δικαίωμα να μεταβιβάζει ή να ενοικιάζει την περιουσία αυτή σε τρίτα μέρη.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται ταχεία πρόοδος στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το τουρκικό υπουργείο Παιδεία έχει ήδη μελετήσει διάφορα σενάρια για το πως θαμπορούσε να γίνει αυτό, αλλά καθώς απαιτείται η αλλαγή της σημερινής νομοθεσίας μοιάζει απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, η Αγκυρα συνδέει ευθέως το θέμα της Χάλκης με βήματα της Αθήνας που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αλλά και με την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.http://www.tovima.gr-ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

5 σχόλια:

  1. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΚΑΙΝΑΡΤΖΗ ΤΟ 1774,ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ ΤΟ 1792 ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΤΟ 1812 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΥΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΙΜΑΤΗΡΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ!
    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε'ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ,ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    "Γρηγοριος ελέω θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως,νέας Ρώμης καί Οικουμενικός Πατριάρχης.
    >>Οι τώ καθ'ημάς αγιωτάτω πατριαρχικώ και οικουμενικώ θρόνω υποκείμενοι ιερώτατοι μητροπολίται καί υπέρτιμοι καί θεοφιλέστατοι αρχιεπίσκοποι τε και επίσκοποι.
    >>Εις όλους τους ομογενείς μας είναι γνωστά τά άπειρα ελέη όσα η αέναος της εφ'ημας τεταγμένης κρατααιής βασιλείας πηγή εξέχεεν εις τόν κακόβουλον αυτόν Μιχαήλ(Σούτσον).Αυτός όμως,φύσει κακόβουλος ών,εφάνη τέρας έμφυτον ααχαριστίας και συνεφώνησε μετά του Αλεξάνδρου Υψηλάντου,όστις παραλαβών μερικούς ομόιους του βοηθούς.ε τ ό λ μ η σ ε νά έλθη αίφνης εις Μολδαβίαν και αμφότεροι εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν καί μέ τήν φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς τών εκεί κακοήθεις καί ανοήτους.........................
    Όθεν συμβουλεύομεν,παρακινούμεν καί εντελλόμεθα καί παραγγέλομεν...να διακηρύξετε την απάτην τών ειρημένων κακοποιών καί κακοβούλων ανθρώπων..."
    ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ
    "Γρηγόριος Ελέω Θεού κ.λπ. Ιερώτατε μητροπολίτα,αυτόχθονές τε καί ημεδαποί,τιμιώτατοι πραγματευταί,χρησιμότατοι πρόκριται...Η πρώτη βάσις της ηθικής,είναι η πρός τούς ευεργετούντας ευγνωμοσύνη...Διά να δυνηθώσι ο Υψηλάντης και οι Φιλικοί να ενθαρρύνωσι τούς ακούοντας,μετεχειρίσθησαν καί το όνομα της ρωσικής δυνάμεως...καί ο ίδιος ενταύθα εξοχώτατος πρέσβυς (της Ρωσίας)έδωκεν άγραφον πληροφορίαν,ότι ουδεμίαν ή είδησιν ή μετοχήν έχει τό ρωσικόν κράτος εις αυτήν την υπόθεσιν,καταμεμφόμενος μάλιστα και αποτροπιαζόμενος τού πράγματος τήν βδελυρίαν....Νά τους μισήτε καί να τούς αποστρέφεσθε,καθότι καί η ε κ κ λ η σ ί α καί το γένος τους έχει μισημένους και επισωρεύει κατ'αυτών τάς παλαμναιοτάτας αράς ως μέλη σεσηπότα τους είχε αποκεκαμμένους της καθαράς καί υγιαινούσης
    χ ρ ι σ τ ι α ν ι κ ή ς ολομελείας..ως ενάντιοι των ηθκώνκαι πολιτικών ό ρ ω ν (!)...
    αφοσιωμένοι υπάρχουσι καί κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και άλυτοι μετά θάνατον και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι και τυμπανιαίοι.
    Αι πέτραι,τά ξύλα και ο σίδηρος λυθείσαν,αυτοί δε μηδαμώς,σχησθείσα η γ ή καταπιοι αυτούς,ουχ ως τόν
    Δαθάν καί ΄Αβειρών,αλλά τρόπω δή τινι παραδόξω εις θαύμα και παράδειγμα,πατάξαι αυτούς ο Κύριος τώ ψύχει,τω πυρετώ,τη ανεμοφθορία και τη ώ χ ρ α....
    ΜΕΡΟΣ Α'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...Γεννηθήτω ο ουρανός ο υπερ την κεφαλήν αυτών χαλκούς και η γή υπο τούς πόδας αυτών σιδηρά...Επειδή δέ πρός τοίς άλλοις εγνώσθη,ότι το σατανικόν της δημεγερσίας φρόνημα νοήσαντες και Εταιρείαν τοιαύτην συστησόμενοι πρός αλλήους συνεδέθησαν με τον δεσμόν του όρκου,γινωσκέτωσαν ότι όρκος αυτός είναο όρκος απάτης,είναι αδιάκριτος και ασεβής όμοιος του Ηρώδου...Διά τούτο τη Χάριτι του Παναγίου Πνεύματος έδει η εκκλησία διαλελυμένον τόν όρκον αυτών και αποδέχεται και συγχωρεί εκ καρδίας τούς μετανούντας,Υπεγράφει συνοδικής επί της Αγίας Τραπέσης".

    Εν μηνί Μαρτίω 1821
    Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'αποφαίνεται
    {έπονται αι υπογραφές τών 18 συνοδικών αρχιερέων}
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Γεννηθήτω ο ουρανός ο υπερ την κεφαλήν αυτών χαλκούς και η γή υπο τούς πόδας αυτών σιδηρά...Επειδή δέ πρός τοίς άλλοις εγνώσθη,ότι το σατανικόν της δημεγερσίας φρόνημα νοήσαντες και Εταιρείαν τοιαύτην συστησόμενοι πρός αλλήους συνεδέθησαν με τον δεσμόν του όρκου,γινωσκέτωσαν ότι όρκος αυτός είναο όρκος απάτης,είναι αδιάκριτος και ασεβής όμοιος του Ηρώδου...Διά τούτο τη Χάριτι του Παναγίου Πνεύματος έδει η εκκλησία διαλελυμένον τόν όρκον αυτών και αποδέχεται και συγχωρεί εκ καρδίας τούς μετανούντας,Υπεγράφει συνοδικής επί της Αγίας Τραπέσης".

    Εν μηνί Μαρτίω 1821
    Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'αποφαίνεται
    {έπονται αι υπογραφές τών 18 συνοδικών αρχιερέων}
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

    καλά τρεις λαλούν και δυο χωρευουν
    γι αυτο τον κρεμασαν τα μεμετια το πάσχα. γι αυτο υπάρχει έγγραφο στον υψηλάντη στη μολδοβλαχία ότι ο αφορισμός της επαναστασης είναι στάχτη στα μάτια για να μη σφάξουν τον ελληνισμό της πόλης. γι αυτο λέει να μην τον λάβουν υποψιν οι καπεταναιοι γιατι πρεπει έτσι να στραβωθεί ο τουρκος.
    πολλή διπλωματική αντίληψη υπάρχει σ ορισμένους.
    τιμής ένεκεν κρατική χορηγία και υποτροφία σπουδες στην ανωτάτη σχολή πολέμου, στο διπλωματικό της νομικής κλπ μέχρι και μεταδιδακτορικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΒΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ,
    (ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ),ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΑΧΟΥΡΙΑ,ΣΤΑΒΛΟΥΣ,ΑΠΟΘΗΚΕΣ,ΤΖΑΜΙΑ...ΕΡΗΜΩΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ,ΤΑ ΔΕ ΙΕΡΑ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ...ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ...
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΝ ΑΠΑΓΧΟΝΗΣΑΝ (ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...)ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ,ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ,ΠΕΘΑΙΝΕΙ!
    ΝΑ ΣΤΑΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΑΙ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ.
    ΑΛΛΑ ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ,ΟΠΩΣ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ,Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,Ο ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΒΑΣ,Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ,Ο ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ,ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ,ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΓΙΝΑΜΕ Α ΧΑΡΙΣΤΟΙ ,ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΕΣ !
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ .
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΟΥΡΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ.
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ
    ΠΑΝΟΥΡΓΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ.
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΜΕΝ !
    ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ.
    Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΘΑΛΛΘΕΙ,ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ η ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ η ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ-ΑΔΕΞΙΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ,ΩΣ ΤΟ
    ΣΤΙΧΕΡΟ!ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΩΝΙΟΥ.
    ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !"ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ"
    ΑΓΩΝ !Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !ΜΕ ΑΔΑΜΑΣΤΗ ΨΥΧΗ !
    "Από τόν ήχο τού βουνού
    κι απ'τού απλού τή γλώσσα
    τή σκέψη κάμετε ΄Ολυμπο
    τήν πράξη κάμετε ΄Ο σσα".
    Κωστής Παλαμάς
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.