14/12/10

Εμείς καλέσαμε το ΔΝΤ και τώρα του ασκούμε κριτική...


Ουάσιγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου
Μερικές φορές σ' αυτή τη χώρα δρούμε και αντιδρούμε ως οι πλέον αθώοι άνθρωποι του πλανήτη, ως να πέσαμε με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα. Και αντιμετωπίζουμε με... αθώα έκπληξη όλα όσα συμβαίνουν ως να είμαστε αμέτοχοι στα εγκλήματα που διαπράχθησαν εναντίον της πατρίδας μας.

Ευρισκόμενος στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να συγκρουστώ με φίλους και συναδέλφους, οι οποίοι ομιλούν για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας έχοντας ως δεδομένο ότι ξεκίνησε με την προσφυγή της κυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι γνωρίζουν πως ψεύδονται, αλλά με ενοχλεί και με εκνευρίζει ότι επιμένουν σε θέσεις και απόψεις που είναι απόλυτα λανθασμένες σε σημείο που να ξεπερνούν τα όρια της βλακείας.
Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε θλιβερή οικονομική κατάσταση για την οποία ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι Ελληνες πέσαμε στην παγίδα των πολιτικών, που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, μετατραπήκαμε σε πελάτες, παίξαμε το παιχνίδι τους για ένα διορισμό και συμβάλαμε στην καταστροφή της οικονομίας. Οταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι «μαζί τα φάγαμε» δεν έχει βέβαια δίκιο, ούτε πρόκειται για τη μισή αλήθεια.
Και ο κ. Πάγκαλος και οι συνάδελφοί του πολιτικοί όλων των κομμάτων -εκτός ίσως του ΚΚΕ- λειτούργησαν και λειτουργούν στοχεύοντας στην ικανοποίηση της «πελατείας» αναδεικνύοντας τους εαυτούς τους σε κομματάρχες-δυνάστες. Μιλώντας με ένα υπάλληλο του ΔΝΤ πληροφορήθηκα ότι η ολέθρια σχέση των πολιτικών με τους ψηφοφόρους-πελάτες, εντοπίζεται πλέον μόνο σε υποανάπτυκτες χώρες...
Δυστυχώς, στην Ελλάδα ξεχνάμε. Και ξεχνάμε πολύ εύκολα. Ξεχάσαμε ποιος οδήγησε τη χώρα μας στην καταστροφή. Φωνάζουμε και βρίζουμε τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, τους οποίους επαναλαμβάνω ότι εμείς προσκαλέσαμε στο σαλόνι μας, και δεν θυμόμαστε τα σκάνδαλα, τις μίζες, τις λάθος αποφάσεις των πρωθυπουργών και των υπουργών τους.
Συζητούμε στα κρυφά πια τις υποθέσεις της Siemens, του Βατοπεδίου, των υποκλοπών, του C4I, της φοροδιαφυγής και των άλλων σκανδάλων και ξυπνάμε μόνο όταν κτυπούν το καμπανάκι οι «κακοί» της τρόικας.
Μα είναι δυνατόν να φωνάζουν περισσότερο από εμάς οι Ευρωπαίοι και το Ταμείο για τη φοροδιαφυγή και την ανάγκη να πληρώσουν όσοι πόνεσαν το λαό; Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος στην κυβέρνηση που να έχει το θάρρος να τα βάλει με όλους αυτούς που έκλεψαν και δημιούργησαν το τεράστιο έλλειμμα; Και γιατί δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τον Ντομινίκ Στρος Καν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είχαν βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα τέσσερις συγκεκριμένοι πολιτικοί, οι οποίοι εισήλθαν πάφτωχοι στην πολιτική και εξήλθαν με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ; Γιατί η κυβέρνηση αρνείται (μέχρι της στιγμής) να ετοιμάσει τον κατάλογο με το «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την πρώτη ημέρα της ενασχόλησής τους με τα κοινά μέχρι σήμερα;
Με τα παραπάνω δεδομένα, εύκολα μπορεί ο καθένας από εμάς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κριτική εναντίον της Τρόικας αποτελεί υποκρισία. Εχει δίκιο ο κ. Στρος Καν που φωνάζει πως «δεν ευθυνόμαστε εμείς για την τραγική κατάσταση της οικονομίας σας». Δεν έχει άδικο όταν λέει πως «εσείς μας καλέσατε»... Εχει δίκιο όταν υποστηρίζει πως «είστε καλύτερα μαζί μας»... Για να σωθεί η χώρα πρέπει πρώτα απ' όλα να αποδεχθούμε τις ευθύνες μας, στη συνέχεια πρέπει να απαιτήσουμε την τιμωρία των ενόχων και στο τέλος πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια. Αξίζει η Ελλάδα, όχι οι πολιτικοί της, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόδωσαν τον λαό.

13 σχόλια:

  1. "Και γιατί δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τον Ντομινίκ Στρος Καν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είχαν βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα τέσσερις συγκεκριμένοι πολιτικοί, οι οποίοι εισήλθαν πάφτωχοι στην πολιτική και εξήλθαν με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ;"

    Αφού οι τέσσερις ρε Μιχάλη "θα δώσουν" άλλους εκατόν ...Πάς καλά;;

    ΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει το ιστολογιο αυτο να εμπλουτιστει απο παρομοια αρθρα που θα περιγραψουν την αληθεια για την ελλαδικη καταντια και αυτο σαν αυτοκριτικη που οταν κατανοηθει για το "ποιος φταιει" και δεν θα ειναι<80%,τοτε μπορει να πουμε οτι αντικρυσαμε πατο και καιρος να ανεβαινωμε σιγα-σιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πώς να υπάρξει άνθρωπος με σθένος στη κυβέρνηση να τα βάλει με αυτούς που κλέψανε ,
    όταν γνωρίζει πώς αν τραβήξει την άκρη της κλωστής θα ξηλωθεί το κόμμα του?
    Αυτοσυντήρηση είναι η λέξη Κύριε Ιγνατίου.
    Με φθαρμένα υλικά , δυστυχώς ΔΕΝ γίνεται τίποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς φταίμε εμείς φταίμε εμείς φταίμε. Τέτοιοι που είμαστε, τέτοιοι πολιτικοί μας αξίζουν. Το πολιτικό μας κριτήριο σαν λαός είναι ανύπαρκτο. Έχει εξαντληθεί στο πως θα ικανοποιήσουμε το προσωπικό μας συμφέρον. Από εκεί και πέρα….. «Δεν πάνε να γα?????ν όλα, εγώ να έχω να τρώγω και τους άλλους γα???ε τους». Τόσα χρόνια τα βλέπαμε. Δεν τα βλέπαμε; Και αν δεν τα βλέπαμε τουλάχιστον τα ακούγαμε. Σκάνδαλα, μίζες, φακελάκια, δημόσια έργα που ξεκινούσαν με ένα χ ποσό και κατέληγαν να τα πληρώνουμε χ*5, παιδεία χάλια, υγεία χάλια, κράτος ξεχαρβαλωμένο, διαλυμένο, ατιμωρησία, απάτη, κλεψιά, ρεμούλα, κραιπάλη, βρωμιά διαπλοκή. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα σε όλο τους το μεγαλείο. Έστω ότι κακοί ξένοι ήθελαν να μας εξαφανίσουν. Εμείς τι κάναμε για να προστατευτούμε; Αν ο τσοπάνης δεν φυλάει το μαντρί φταίει ο λύκος που μπαίνει μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -----------Συνέχεια προηγουμένου---------- Μας έδιναν οι κακοί ξένοι λεφτά για να αναπτυχτούμε και να κάνουν μετά μπίζνες μαζί μας, και εμείς οι έξυπνοι τους κοροϊδεύαμε τους «κουτόφραγκους». Ακόμα Αν υπήρχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να πάμε να φουντάρουμε ομαδικώς με μπροστάρηδες τους πολιτικούς. Ακόμα και τώρα δεν έχουν το θάρρος να βγάλουν στην σέντρα τους δικούς τους οι οποίοι πλούτισαν μέσα από την πολιτική, και να μας πουν πως απόκτησαν όσα απόκτησαν τα χρόνια που ασχολήθηκαν με την πολιτική. Βρωμιά και δυσωδία πάλι. Ειλικρινά λυπάμαι που μας κατάντησαν όπως μας κατάντησαν με την δικιά μας συνενοχή και αποδοχή. Ακόμα και εμείς που δεν πήραμε μέρος στο φαγοπότι που έγινε τόσα χρόνια είμαστε συνένοχοι γιατί καλύπταμε καταστάσεις με την σιωπή μας και την ανοχή μας. Έχει απόλυτο δίκιο ο Ιγνατίου σε αυτά τα οποία λέει. Μας αρέσει δεν μας αρέσει ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι να ερχόταν ο Στρος Καν να κάνει κουμάντο στην Ελλάδα, σαν εθνοσωτήρα θα τον υποδεχόντουσαν αν ξεκαθάριζε το κοινοβούλιο από τη μούργα.
    Φυσικά όταν μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ξεφτίλιζε τους βουλευτές μας , και κανείς δεν μιλούσε το έκαναν όχι από σεβασμό στη βοήθεια που προσφέρει αλλά γιατί έχουν κακαλα μόνο όταν τα βάζουν με εγχώριους κατήγορους τους, αλλά ενάντια στον πανίσχυρο διευθυντή του ΔΝΤ που ξέρει ποιοι έφαγαν τα λεφτά μούγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ολα τα παραπανω θα συμφωνησω.Γιατι ομως ο κ.Στρος Καν δεν απαιτει απο τον Παπανδρεου την τιμωρια των τεσσαρων που εκλεψαν;Γιατι γινεται συνομιλητης του οταν τον εχει εξαπατησει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε μάγκες, ξέρετε κάποια τράπεζα να δίνει επαγγελματικό ή στεγαστικό δάνειο, χωρίς να ελέγχει εάν πράγματι τα χρήματα πάνε για τον σκοπό που τα χορήγησε;

    Ό,τι φράγκα έδινε όλα αυτά τα χρόνια η Ε.Ε. στην Ελλάδα, τα έδινα για να τα φάνε τα λαμόγια οι Πάγκαλοι όπως και τα φάγανε.
    Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες δεν διαχειρίζονται προσωπικά τους λεφτά ώστε να τους ενδιαφέρει εάν θα τα επενδύσουμε σε πραγματική ανάπτυξη (υποδομές) ή σε φρου-φρου κι αρώματα και ούτε ο σκοπός τους είναι να τα πάρουν πίσω.
    Αυτό που εύχονται είναι να τα χαλάμε να αγοράζουμε όλα όσα παράγουν στην Ευρώπη τα αφεντικά τους/τοκογλύφοι και να μη μπορέσουμε να τα εξοφλήσουμε ποτέ για να μας έχουν πολιτικά από κάτω.
    Δεν προσβλέπουν στο να εισπράξουν 2% και 3% επιτόκιο, αλλά να βάλουν χέρι στο φιλέτο/πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

    Εάν τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν και κανας χριστιανός να θελήσει να κάνει ανάπτυξη στην Ελλάδα (περιφερειακή, βιομηχανική, αγροτική κλπ), θα του κόβανε την χρηματοδότιση.
    Ευτυχώς γι΄αυτούς, δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ πατριώτης μπροστά τους και πήγαν τα σχέδιά τους ρολόϊ !!!
    Κάποιοι που κάτι πήγαν να πούνε, τους έφαγε η μαρμάγκα !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου14 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:23 μ.μ.

    "ὅλοι φταῖμε, ὅλοι ἔχουμε εὐθύνη". Νομίζω αὐτὸ εἶναι ἕνα πολὺ τετριμμένο ἑρμηνευτικὸ σχῆμα ποὺ ἀπὸ πολιτικὴ σκοπιὰ εἶναι καὶ λάθος. Εἶναι σὰν νὰ λέμε γιὰ τὸν ναζισμὸ φταῖνε ὅλοι οἱ γερμανοί ἰσομερῶς. ὅταν μιλᾶμε πολιτικὰ, στὸ στόχαστρο ἔχουμε τὸ πολιτικὸ κατεστημένο καὶ τὶς πολιτικὲς ἐπιλογὲς τους. Εἶναι σὰν νὰ λέμε γιὰ τὴν δημοσιονομικὸ ἔλλειμα καὶ χρέος φταῖει ἡ φοροδιαφυγή. Μάλλον δὲν ἔχομε σωστὰ τὰ βασικὰ μεγέθη στὸ νοῦ μας. Εἶναι ἕνα ἄρθρο γεμᾶτο ἠθικολογία (προτεσταντικὴ) χωρὶς καθαρό βλέμμα γιὰ τὴν πολιτικὴ καὶ τὴν ἐθνικὴ οἰκονομία (ἂς τὸ πῶ ἀμερικανικὰ: τὰ μακροοικονομικά). Βάζομε στὸ ἴδιο καλάθι αυτὸν ποῦ βάζει τὸ δόλωμα (ζήμενς) μὲ αὐτὸν ποὺ τσιμπάει στὸ δόλωμα. Δὲν γίνεται. αὐτὲς οἱ "κριτικὲς σκέψεις" ποὺ κυκλοφοροῦν τελευταῖως πληθωρισμικὰ ὁδηγοῦν σὲ περαιτέρο ἀπόγνωσι τοῦ κόσμου, ποὺ ὑποψιάζεται κανεὶς, ἐὰν δὲν γίνονται ἀπὸ ἔλλειψι αὐτογνωσίας, τότε γίνονται ἢ ἀπὸ βλακεία ἢ σκοπίμως γιὰ νὰ νιώσει ὁ Ἓλληνας ἀκόμη πιὸ μειονεκτηκὰ γιὰ τὴν κοινωνία του καὶ νὰ μὴ θέλει νὰ ἀνήκει. Λύσις δίχως θετικὴ προσωπικὴ ἢ συλλογικὴ ἀφήγησι δὲν γίνεται. Ἄλλο κριτικὸ πνεῦμα ποὺ γίνεται μὲ γνῶση καὶ ἄλλο νὰ εἶμαι μὲ τὸν ἑαυτὸ μου ἀπογοητευμένος καὶ νὰ νομίζω ὅτι μὲ ἀπογοητεύει ἡ ἑλληνικὴ κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/12/blog-post_68.html


    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οΟΧΙ κυριοι ΟΧΙ εμεις ο παρασημοφοριμενος των ροδωσταυρων και οσοι τον ψηφισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο 4.41μμ και ο Τζίμης, λένε περίπου το ίδιο πράγμα. ΄Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι μέσα σε όλα τούτα τα χρόνια, κανένας μα κανένας Ελληνας πολίτης που προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι με έντιμα μέσα και αξιοκρατικά, ΔΕΝ κατάφερε απολύτως΄τίποτα (στην καλύτερη περίπτωση) και σε κάποιες περιπτώσεις, έγινε και αποδιοπομπαίος! Πολλές φορές αναρωτηθήκαν άνθρωποι σκεπτόμενοι ελεύθερα "γιατί ενώ επισημαίνονται τα προβλήματα, δεν προωθούνται λύσεις, λές και βολεύει να διατηρούνται τα προβλήματα.."
    Το χαλί ήταν φαίνεται στρωμένο και η ευδαιμονική κοινωνία (η κατευθυνόμενη από την ευδαιμονική ελίτ), τους πήγε γάντι.
    Υστερα έρχονται και μας λένε "όλοι μαζί τα φάγαμε", διαχέοντας σε ευρύ φάσμα το συναίσθημα ενοχής -ολέθριο κατά την άποψή μου σ΄αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.
    Ε όχι. Εμείς φάγαμε τις μπόρες και τα φάσκελα, άλλοι έφαγαν καλά. Και ξέρουν ότι δεν θα τα επιστρέψουν ποτέ γιατί απλά είναι τα "δωράκια" τους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. * Elina kai tzimis

    Kai oi dyo sas exete dikaio kai ta lete sosta:

    To "oloi mas ftaime" to kanoun ek systimatos gia na noiothoume synenoxoi kai na stamatisoume na zitoume na timorithoun gia ta englimata tous, eksasfalizonzes etsi atimorisia.

    Den ftaime emeis, den ftaiei o anonymos laos. Edo kai 30 Xronia, den mas rotisan pote posa daneizontai kai pou ta diathetoun.

    Apto paradeigma o GAP. Mas rotise pote posa tha parei kai pou ta diathetei ? Me poio dikaioma mas timorei tora gia prakseis, pou aftos kai oi synafto kai monon efthynontai ??

    Den dexomaste tin momfi tou synenoxou stis athleies prakseis tous. Einai aparadekto na rixnoun to baros tin ethynis ston lao.

    Den ta fagame mazi k. Pangale. Eseis ta fagate me tous filous sas, oxi me mas.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.