4/12/10

Ελπίδα ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Το πρώτο βήμα έγινε. Προωθείται η δημιουργία του φορέα που θα αναλάβει να αναθέσει τις έρευνες για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκείνο που απαιτείται στη συνέχεια είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση με τολμηρά βήματα στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Είναι η ελπίδα. Είναι επίσης η πράξη που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα. Γιατί ορυκτός πλούτος και μάλιστα πολύ μεγάλης αξίας υπάρχει στη χώρα μας. Για παράδειγμα, στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα (σύμφωνα με τις έρευνες πανεπιστημιακών) χρυσού, ουρανίου, διαμαντιών για βιομηχανική χρήση και πολλών άλλων πολύτιμων μετάλλων.

Η εκμετάλλευσή τους είναι ζήτημα ζωής για τη χώρα και η αξιοποίησή τους δεν θα πρέπει να ακυρωθεί για οποιονδήποτε λόγο, ούτε από εκείνους που αντιμετωπίζουν την προστασία του περιβάλλοντος με το πάθος ενός θρησκόληπτου. Ναι στην προστασία του περιβάλλοντος με συγκεκριμένους κανόνες και όχι γενικώς και αορίστως. Οι ενδείξεις για την ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης είναι πολύ ισχυρές. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν καθηγητές πανεπιστημίου - ερευνητές.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει στον Νομό Ιωαννίνων, στην Αιτωλοακαρνανία, στο Κατάκολο Ηλείας, στην Επανομή και, φυσικά, στο Αιγαίο. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί από την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τον λαό οξυδέρκεια, γενναιότητα και αποφασιστικότητα στη λήψη και προπαντός στην υλοποίηση των αποφάσεων. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να συμπεριφερθούμε με ελαφρότητα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ  lyrtso@pegasus.gr-
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

7 σχόλια:

  1. καλά, καλά, με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι! εδώ φτάσαμε στο σημείο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ηλεία να μη συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αθήνα!!!

    ούτε καν κατανούν ότι ο φορέας ΔΕΝ θα πρέπει να είναι υπεύθυνος μόνο "για την ανάθεση των ερευνών" (μια... προμήθεια το βλέπουν, οι ΑΣΧΕΤΟΙ!!!) αλλά του ΣΥΝΟΛΟΥ της διαχείρισης του σχετικού ενεργειακού πλούτου...

    φαντάσου ποιούς ανθέλληνες φίλους/κολλητούς/πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών θα βάλουν σε αυτό το φορέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο από όσους ας φέρανε στο χάλι τούτο. Να βάλουν χέρι στον ορυκτό μας πλούτο, ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ!
    Όχι, ο ορυκτός μας πλούτος δεν πρέπει να ξεπουληθεί, και μάλιστα υπό όρους αποιιοκρατικούς. Δέν είναι ανεξάντλητος. Ας μείνει εκεί που είναι για τα παιδιά και τα εγγονια μας. Τώρα ακόμα και όλος να εξαχθεί, πάλι δεν πρόκειται να ωφεληθούμε.
    Το πολύ πολύ να πολουτίσουν τίποτα εταιρίες. Για το Δημ´οσιο, τον Λαό, δεν θα υπάρχουν πλεονεκτήματα.
    Δύσκολο να γίνει πιστευτό αυτό που λέω, διότι έχει γίνει πλύση εγκεφάλου στον κόσμο. Αν όμως θέλει κάποιος να την ψάξει, ας ρίξει μια ματιά στα χάλια άλλων χωρών που διαθέτουν πολύν περισσότερον πλούτο από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡUN Ελπιδα ειπαρχει αλλα χωρις να μας κυβερναν προδοτες αλλα κυβερνητες πατριωτες με κακαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ επιβάλλουν το ειδικό καθεστως στο Αιγαίο και πέρα απο τον 25 μεσημβρινό ΝΑ είναι χώρος Νατοϊκός.
    ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΈΛΘΕΙ Η ΠΤΩΣΗ..
    ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aν γίνει κάτι, κατά μέγα μέρος, για να μην πω ολοκληρωτικά, θα οφείλεται στις εκπομπές του Κώστα Χαρδαβέλλα.

    Αυτός ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα με σειρά εκπομπών από τον ALTER. Μπράβο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 4:19,

    δεν ξέρω μήπως τελικά μας βγει σε κακό...αφού τώρα είμαστε στο ΔΝΤ,θα τα πάρουν όλα οι τοκογλύφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.