22/12/10

ΠΓΔΜ: Συνέντευξη του επερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης σε εφημερίδα των Σκοπίων - "Σλαβομακεδονία", τους πρότειενε να ονμαστούν

Την άποψη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας και να αλλάξει τη στάση της, ώστε να καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό, διατύπωσε ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik), που δημοσιεύεται σήμερα.Ο κ. Μπουτάρης θεωρεί ακόμη ότι μία σύνθετη ονομασία αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση και προκρίνει την ονομασία "Σλαβομακεδονία".



"Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ' αυτούς.Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ' αυτούς ζούσαν Μακεδόνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία, με την οποία θα υπερηφανεύονται. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία", αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.

Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν οι τόνοι γενικότερα για την εκκρεμότητα, που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επικρίνει την πολιτική, με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

"Νομίζω ότι μία μεγάλη εστία έντασης θα αποτελέσει το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια (...). Θεωρώ τεράστιο λάθος το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο θα προκαλέσει οργή στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει τα πράγματα (...). Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης, η οποία μας κρατάει όλους, ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού. Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να μειωθούν οι τόνοι στις συνομιλίες για το όνομα", σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

Ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, στην ίδια συνέντευξή του, διατυπώνει τις θέσεις του για την ανάπτυξη και την προοπτική της πόλης, δίνοντας έμφαση στη διεύρυνση των σχέσεων της Θεσσαλονίκης και των δημοτών της, με τις γειτονικές χώρες και λαούς.http://www.e-typos.com/

14 σχόλια:

  1. Αν δεχτούμε ότι η Εκκλησία δε θα πρέπει να κάνει εξωτερική πολιτική ή να εμπλέκεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μήπως θα έπρεπε να σταματήσει και ο κάθε δήμαρχος να κάνει εξωτερική πολιτική; Από πότε ένας δήμαρχος μπορεί να εμπλέκεται στα θέματα πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εξωτερικών; Αυτά δε φώναζαν τόσο καιρό για τους "υπερπατριώτες"; Εκτός κι αν ο κ. Μπουτάρης αποτελεί κανάλι επικοινωνίας ή διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, οπότε αλλάζει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καθε πολιτης με θεσμικο η χωρις ρολο μπορει να λεει την αποψη του επι παντος επιστητου, αρκει να λεει σωστα πράγματα και οχι αρλουμπες. Αυτο δεν σημαινει αυτόματα οτι κανει και πολιτική. Μην μπερδεύουμε τις βουρτσες με τα πεη. Ειναι ισως η πρωτη φορά που ο Μπουτάρης δεν λεει ανοησίες. Απο τη στιγμή που δεχθήκαμε τον εθνικο συμβιβασμο με τα Σκόπια, η καλύτερη λύση στο όνομα ειναι το Σλαβομακεδονια. Εχει και γεωγραφικο προσδιορισμό αλλα και εθνικό, αφου τους προσδιοριζει ως σλαβους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως θα έπρεπε να συμβουλευτεί τον Ν.Μέρτζο ο νέος Δημαρχός μας ;;; Από που και ως που,Μακεδονία τα σκόπια,Κε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης;;;; Κατέχουν το 39% της Ελληνικής, Γεωγραφικής και Ιστορικής Μακεδονίας από το 1913 αλλά αυτό είναι μόνον το 11% του κρατιδίου της ΦΥΡΟΜ..... Το 30τόσο % των Σιπτάρων το ρωτήσατε Κε Δήμαρχε ;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε αφήστε τον άνθρωπο να κάνει την δουλειά του. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλει λέει ο καθένας.

    Σλαβομακεδονία τους είπε να ονομαστούν, μήπως είναι ο πρώτος που το λέει. Απλώς δείχνει ότι στερείται πρωτοτυπίας και πληροφόρησης, διαφορετικά θα ήξερε ότι οι Αλβανοί του Τετόβου, οι οποίοι είναι περίπου το 25% του πληθυσμού, δεν δέχονται το "σλάβο" με τίποτε.

    Μην τα βάζετε συνέχεια με τον μπάρμπα-Γιάννη, δεν κατέλαβε πραξικοπηματικώς την δημαρχεία. Οι Θ/κείς του την έδωσαν με την ψήφο τους, ή την αποχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης, η οποία μας κρατάει όλους, ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού."

    Τι έγινε μπάρμπα Γιάννη; Ακόμα μεθυσμένος από τη νίκη σου είσαι; Άκου "ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού"! Δηλαδή δε φτάνει που δαιμονοποιήσατε τον όρο "εθνικός", τώρα παίρνει η μπάλλα και τον όρο "πατριωτικός";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σλαβομακεδονία είναι όντως η καλύτερη λύση αφού δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια παρερμηνείας για την εθνικότητα. Όσο για τα ποσοστά κατοχής μακεδονικού εδάφους κλπ που παραθέτει προηγούμενως σχολιαστής.....δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και άλλωστε δεν μπορούμε να παίζουμε την κολοκυθιά : "Α, έχετε το 10% α, έχετε το 30%, εμείς θα θέλαμε να έχετε το 50% αλλιώς δεν σας αναγνωρίζουμε" αυτά είναι ανοησίες. Για ρωτήστε κατοίκους της Β. Ελλάδας (όπως τον Μπουτάρη) να σας πούνε πως αποκαλούσαν την σκοπιανή γλώσσα οι ίδιοι οι έλληνες. Μακεδονικά τα λέγανε! Και αυτό γινότανε επί γενιές και γενιές! Τι να λέμε τώρα;
    Αν κάνουμε μια σοβαρή ανασκόπηση της ιστορίας της περιοχής θα δούμε ότι μέσα από το μπερδεμένο κουβάρι των γεγονότων οι σκοπιανοί κάπου έχουν δίκιο να θέλουν και το "μακεδόνας" στην ονομασία τους. Με τον ίδιο τρόπο που ένας έλληνας 2ης ή 3ης γενιάς της Αυστραλίας δικαιούται να λέγεται "αυστραλός". Όμως, όπως λέει και ο Μπουτάρης πολύ σωστά, ο σκοπιανοί θα έπρεπε να νιώθουν σαν παιδί δυο γονιών διαφορετικών εθνικοτήτων και να νιώθουν υπερήφανοι τόσο για την μακεδονική όσο και για την σλαβική κληρονομιά τους. Εμείς από την άλλη μπορούμε να "αρκεστούμε" να είμαστε "μόνο" μακεδόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "...οι σκοπιανοί θα έπρεπε να νιώθουν σαν παιδί δυο γονιών διαφορετικών εθνικοτήτων και να νιώθουν υπερήφανοι τόσο για την..." αλβανική όσο και για την βουλγαρική/σλαβική κληρονομιά τους.

    Οι δε ομιλούντες το βουλγαρικό ιδίωμα στην Ελλάδα, το αποκαλούν "ντόπικα" και όχι "μακεδονικά".

    Η καλύτερη ονομασία είναι "Вардарска Бановина (Βάρνταρσκα Μπανόβινα), αυτή δηλαδή που είχαν επί αιώνες πριν πάρουν αυθαίρετα το "Μακεδονία".

    Τότε που τους έλεγαν "Βαρδαραίους", γιατί δεν θιγόντουσαν;
    Όλα τα άλλα με τον όρο "Μακεδονία/μακεδονικό" μέσα, είναι ανθελληνικά και βλάπτουν σοβαρά την ...υγεία των Ελλήνων !!!

    Φοβάμαι όμως ότι υπάρχουν και μερικοί Έλληνες που προτιμούν το "Μακεδονία" επειδή δυσκολεύονται να ...προφέρουν το "Βάρνταρσκα"...
    Εσύ φίλε μου 3:15 μ.μ., σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκεις;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 22 Δεκεμβρίου 2010 3:15 μ.μ.

    Το 25% των κατοίκων είναι Αλβανοί και δεν δέχονται τίποτε που να αρχίζει με "σλαβο". Το λέει και στο 1:34 μ.μ. Οι Αλβανοί, όμως, δεν διεκδικούν και τίποτε μακεδονικό. Δεν τους ενδιαφέρει η όλη υπόθεση. Θέλουν να καταλήξουν σε ένα όνομα, ή ακόμη καλύτερα, να μην καταλήξουν πουθενά, ώστε να διαλυθούν και να πάνε, μαζί με το Κόσοβο και το Κουμάνοβο στην μητέρα-πατρίδα, την Αλβανία. Ο χρόνος κυλά εις βάρος των Σκοπίων.

    Εμείς, εκτός από την Τουρκία, πρέπει να προσέχουμε πολύ, μα πάρα πολύ, την Αλβανία. Ο απ' εκεί κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος με τον τουρκικό, για να μην πω μεγαλύτερος, λόγω του μεγάλου αριθμού Αλβανών (περίπου 1,5 εκατ.) που ζουν στην Ελλάδα, νόμιμα ή παράνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΣ ΠΗΔ@@@ΤΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ. ΙΣΩΣ Ο ΙΔΙΩΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΙΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σλαβομακεδονία είναι η καλύτερη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι σκέτο "Μακεδονία" τι "Σλαβομακεδονία", είναι το ίδιο ανθελληνικό και βλάπτει την Ελλάδα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΟΝ ΛΑΟ ΘΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;;;
    Λέω, έτσι γι αλλαγή !!!

    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Δημοσθένης ο Μακεδών :Και μάλιστα τον λαό της Μακεδονίας !!!! Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τους νοιάζει και πολύ.Να είσθε όλοι υγιείς και ευτυχισμένοι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.