21/12/10

Εκλογή μουφτήδων ζητά από το βήμα της Βουλής ο Χατζηοσμάν

Η ομιλία στη συζήτηση σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε κυρίως σε μειονοτικά ζητήματα βάζοντας και το κλείσιμο της ΕΠΑΘ. Επίσημα στην ατζέντα των αιτημάτων των μουσουλμάνων βουλευτών η ανάδειξη απευθείας θρησκευτικού ηγέτη, αίτημα που θα ικανοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις το τελευταίο διάστημα

«Μείζονος σημασίας για τη μειονότητα» χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής το ζήτημα εκλογής του μουφτή, του θρησκευτικού ηγέτη της μειονότητας, ο βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν αποσιωπώντας εντέχνως το θέμα των δικαστικών αρμοδιοτήτων  του και την εφαρμογή του ιερωνυμικού δικαίου της σαρία.

Ο κ. Χατζηοσμάν εκμεταλλεύτηκε το χρόνο που του δόθηκε για να μιλήσει κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011», όχι τόσο για να αναφερθεί σε οικονομικά ζητήματα, αλλά κυρίως να βρει ευκαιρία να αναφερθεί σε θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος που αφορούν αποκλειστικά την μειονότητα μέσα από μια πολιτική τρίπλα που βάζει σε πολλές σκέψεις.

Ο θεολόγος βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού μας έκανε λόγο «για το αυτονόητο δικαίωμα ενός μειονοτικού πληθυσμού να εκλέγει τον θρησκευτικό του ηγέτη και να ορίζει τα του οίκου του, δηλαδή την περιουσία του που δεν είναι άλλη από τα βακούφια», όπως ανέφερε ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με όλα τα ισχύοντα. «Πρόκειται για θέματα αρχής, ελευθεριών και δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να απαλλαγούν από προσκόμματα και στεγανά του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτι που το έκανε όχι φυσικά αυθαίρετα αλλά ως προϊόν κάποιας ευρύτερης συμφωνίας και συνεννόησης που δείχνει ότι μάλλον έχουν ληφθεί κάποιες διακρατικές συμφωνίες και τώρα στήνονται τα κομμάτια του σχετικού παζλ…

Προσέθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα τα οποία ωστόσο ιεραρχικά δεν είναι τόσο σημαντικά, όσο η μειονοτική εκπαίδευση, η εκλογή του μουφτή και των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων. «Αναφέρθηκα σε αυτά γιατί αν τα επιλύσουμε τότε θα αλλάξει η φυσιογνωμία της μειονότητας προς το καλύτερο, θα δικαιωθούν χρόνια αιτήματα, θα ενισχυθεί η ηρεμία στην μειονότητα και στην περιοχή. Ως μέλη της μειονότητας και πολίτες αυτής της χώρας σεβόμαστε απόλυτα τους νόμους, αγαπάμε την πατρίδα μας, είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της επικράτειας. Εφόσον εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί να μην απολαμβάνουμε και τα δικαιώματά μας»; Έθεσε το ρητορικό ερώτημα ενώπιον του κοινοβουλίου ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρόσφατη νομοθεσία.

Συνέχεια στην πρωτοβουλία κατάργησης της ΕΠΑΘ, ζήτησε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν
Παράλληλα ο βουλευτής Ροδόπης λαλίστατος αν και δεν το συνηθίζει μίλησε για την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης πάγιο αίτημα συγκεκριμένων κύκλων, σημειώνοντας ότι αποτελούσε χρόνιο και δίκαιο αίτημα της μειονότητας το οποίο καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να αγγίξει. Και φυσικά με τις γνωστές …γαλιφιές σημειώνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της μειονοτικής εκπαίδευσης. Ανάλογες θετικές πρωτοβουλίες έχουμε να δούμε από την εποχή υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας. Φυσικά αυτή η κίνηση πρέπει να συνοδευτεί από μία σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα βγάλουν την μειονοτική εκπαίδευση από το τέλμα στο οποίο έχει έρθει. Ήρθε η ώρα το μορφωτικό επίπεδο της μειονότητας να καταγράψει θετικά ποσοστά και οι νέοι να λάβουν τα εκπαιδευτικά εφόδια που θα τους διασφαλίσουν μία πετυχημένη πορεία στο μέλλον και στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Προσωπική μου εκτίμηση ότι η κατάργηση της ΕΠΑΘ θα αποτελέσει μόνο την αρχή μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ποιοτική βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης». Ούτε λόγος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το γεγονός ότι το μισό του πληθυσμού στην Θράκη όχι μόνο δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα αλλά ούτε προσπαθεί να την μάθει στο επιθυμητό επίπεδο αφού όλη η προσπάθεια δίνεται στην τουρκική μητρική γλώσσα.

Από την ομιλία του Αχμέτ Χατζηοσμάν δεν έλειψαν και οι αναφορές σε ζητήματα οικονομίας της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της καπνοπαραγωγής, αλλά και στην λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής την οποία χαρακτήρισε «βιομηχανικό φάντασμα».

Δήμητρα Συμεωνίδουhttp://www.xronos.gr/

12 σχόλια:

  1. Eάν οι μουφτήδες εκλέγονται, δεν θα έχουν δικαίωμα να δικάζουν υποθέσεις των μουσουλμάνων (Σαρία) όπως γίνεται τώρα.
    Εάν διατηρηθεί το δικαίωμα αυτό, τότε να ζητήσουμε κι εμείς να εκλέγουμε τους δικαστές...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... - Εξ ιδιοσυγκρασίας οι Έλληνες αδυνατούν να εφαρμόσουν «τουρκικές μεθόδους» φανερές και κρυφές... συνεπώς, στα πλαίσια των -εν ισχύει- συνθηκών, των εύλογων νόμων ισοπολιτείας της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και των κοινά παραδεκτών κανόνων του διεθνούς δικαίου, να ικανοποιηθούν σταδιακά όλα τα δίκαια αιτήματα, στο μέτρο του δυνατού, κάθε μερίδας πληθυσμού, χωρίς να παραβλέπεται -πρώτιστα- το εθνικό συμφέρον και μάλιστα με προβολή μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα.
    Ως εκ τούτου ένα αντίμετρο σε τυχόν υποβολιμαίες μεθοδεύσεις, είναι η ενίσχυση του αμιγώς Ελληνικού πληθυσμού, με δημιουργία νέων βιομηχανικών, αγροτουριστικών κ.α. χωριών στις πάσχουσες -αναλογικά- περιοχές της Θράκης μας.
    Αν όχι πριν τη λήψη μέτρων ικανοποίησης των αιτημάτων των μειονοτικών, τουλάχιστον παράλληλα μ’ αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Ελλάδα είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο λειτουργούν ιεροδικεία και δικάζουν μουφτήδες μα βάση την σαρία. Καιρός να σταματήσουν αυτά τα καραγκιοζιλίκια και δεν είναι δυνατόν μας κατηγορήσει κανείς γι αυτό, αφού ούτε στην ίδια την Τουρκία υπάρχουν.

    Θα είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το διακυδευμα ειναι το ποιος θα δικαζει?για να μην τρελαθουμε τελειως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να καταργηθούν αμέσως οι δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή, είναι αναχρονιστικό, δεν εφαρμόζεται πουθενά. Να εκτελεί μόνο θρησκευτικά καθήκοντα.
    Εάν υιοθετηθεί η εκλογή Μουφτή (πράγμα που απεύχομαι), οι υποψήφιοι να είναι Έλληνες πολίτες, ανώτατης θρησκευτικής (ισλαμικής) μόρφωσης, πλην των πανεπιστημίων της Τουρκίας.
    Κατάργηση της ΕΠΑΘ. Δεν προσφέρει τίποτα. Είναι άντρο διαπλοκής, ρουσφετιού κ.λ.π. Οι μουσουλμάνοι δάσκαλοι για τα μειονοτικά σχολεία να εξέρχονται από το Τμήμα Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και όχι μόνο.
    Κατάργηση των μετακλητών δασκάλων από την Τουρκία.
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "H Ελλάδα είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο λειτουργούν ιεροδικεία και δικάζουν μουφτήδες μα βάση την σαρία. Καιρός να σταματήσουν αυτά τα καραγκιοζιλίκια και δεν είναι δυνατόν μας κατηγορήσει κανείς γι αυτό, αφού ούτε στην ίδια την Τουρκία υπάρχουν."
    Συμφωνω και επαυξανω! Επιπλεον η λειτουγια αθτων των ιεροδικιων δεν συναδει με τον ευρωπαικο- χρισταινικο χαρακτηρα του Ελληνικου κρατους, χαρακτηρας ο οποιος πηγαζει απο την ιδια του φυση του Ρλληνικου εθνους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Gentlemen,

    γνωρίζετε ότι ....... στην Τουρκία όλοι οι ιερωμένοι ΔΕΝ εκλέγονται (!) ΑΛΛΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΆΤΟΣ ;

    Λοιπόν, τι ζητά ο Χατζηοσμάν ή όπως θέλει να ονομάζεται αυτός ο ... Χριστιανός;

    Εμείς loip;on ακολουθούμε το τουρκικό κράτος. Ότι κάνει το τουρκικό κράτος κάνουμε και εμείς!

    Διορίζει τους μουφτήδες το τουρκικό κράτος, τους διορίζει και το Ελληνικό κράτος!

    Ας πάει λοιπόν πρώτα ο Χατζηοσμάν στην Τουρκία να ζητήσει να εκλέγονται οι μουφτήδες και μετά θα δούμε και εμείς τι θα κάνουμε.

    Το να ζητά όμως ο Χ. από το Ελληνικό Κράτος να εκλέγονται οι μουφτήδες της Ελληνικής Θράκης από την ΜΙΤ και από το τουρκικό προξενείο, αυτήν την φωλιά εχιδνών της ΜΙΤ, αυτό παραείναι προκλητικό!

    Για την ακρίβεια είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ να επιζητεί ένας μουσουλμάνος το θρήσκευμα, Έλληνας πολίτης και μάλιστα βουλευτής, (!)που έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα της Ελλάδος, να ρυθμίζει τα του Ελληνικού Κράτους ... η τουρκική μυστική υπηρεσία ή ΜΙΤ ....!

    Δεν νομίζετε Φίλοι μου ότι είναι έτσι ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευμένη, μάλλον το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει στην "κοσμική" Τουρκία. Οι ιερωμένοι τους να μην διορίζονται, ούτε να πληρώνονται από το τουρκικό κράτος. Και ίσως να εκλέγονται μεταξύ των πιστών.
    Δεν ξέρω, αλλά το συμπεραίνω...

    Όμως εμείς, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθούμε ό,τι κάνουν οι Τούρκοι, αλλά να κάνουμε ό,τι μας συμφέρει.
    Η πιθανή υπαναχώρησή μας στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα είναι άλλο ένα δείγμα του αντιπατριωτικού/ανθελληνικού χαρακτήρα αυτής αλλά και όλων των άλλων μέχρι τώρα κυβερνήσεων της Ελλάδας...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρέπει να σκεφτόμαστε ορθολογικά. Να προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποιό προσπαθούν να καταφέρουν όλα αυτά. Γιατί, τι εξυπηρετεί η εκλογή του μουφτή. Στην Θράκη ενώ διορίζονται απο το ελληνικό δημόσιο κάνουν όσα κάνουν με την γνωστή σημαία, εθνικό ύμνο κτλ.Και εκτός όλων αυτών ασκούν τεράστια επιροή κατα την διάρκεια των εκλογών.Δεν είναι παράξενο που περισσότερο απο τον καθένα οι Τούρκοι είναι αυτοί που κόπτονται για το τζαμί στην Αθήνα στην μητρόπολη ολόκληρου του ελληνισμού.Πιστεύω πως όλοι γνωρίζεται το δόγμα Οζαλ το οποίο και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Μας ρίχνουν εδώ κάθε χρόνο 150χιλ. μουσουλμάνους και όλοι οδηγούνται εδώ όλοι οι λαθρομετανάστες το πρώτο μέρος που προσπαθούν να πάνε είναι η ομόνοια.Φανταστείται τώρα 1-2μ μουσουλμάνων που δεν αφομοιόνονται με τίποτα (βλέπε χώρες Ευπώπης)με χώρους λατρείας και αφού δεν τους διώχνουμε αργά η γρήγορα Θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου , μιας ψήφου που θα ελένχεται απο θρησκευτικούς ηγέτες γιατι τι τζαμί δεν είναι ένας απλός χώρος λατρείας αλλά ένα σύμβολο θρησκευτικής εξουσίας που θα ελένχεται απο τους εχθρούς μας. Θα συναποφασίζουν με εμάς για το μέλον τις πατρίδας μας . Δεν είναι άλωστε παράξενο που όλα τα μεγάλα think tanks δείχνουν την πατρίδα μας κάτω απο την Τούρκικη επηροη. Μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος στις μέρες μας δεν χρειάζεται να γίνει με τα όπλα και τον στρατό αυτό αποτελεί πια την τελευταία λύση υ πάρχουν όπλα πανίσχυρα όπως η οικονομία και οι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Πρέπει να ξυπνήσουμε πριν είναι πολύ αργά δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει να σκεφτόμαστε ορθολογικά. Να προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποιό προσπαθούν να καταφέρουν όλα αυτά. Γιατί, τι εξυπηρετεί η εκλογή του μουφτή. Στην Θράκη ενώ διορίζονται απο το ελληνικό δημόσιο κάνουν όσα κάνουν με την γνωστή σημαία, εθνικό ύμνο κτλ.Και εκτός όλων αυτών ασκούν τεράστια επιροή κατα την διάρκεια των εκλογών.Δεν είναι παράξενο που περισσότερο απο τον καθένα οι Τούρκοι είναι αυτοί που κόπτονται για το τζαμί στην Αθήνα στην μητρόπολη ολόκληρου του ελληνισμού.Πιστεύω πως όλοι γνωρίζεται το δόγμα Οζαλ το οποίο και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Μας ρίχνουν εδώ κάθε χρόνο 150χιλ. μουσουλμάνους και όλοι οδηγούνται εδώ όλοι οι λαθρομετανάστες το πρώτο μέρος που προσπαθούν να πάνε είναι η ομόνοια.Φανταστείται τώρα 1-2μ μουσουλμάνων που δεν αφομοιόνονται με τίποτα (βλέπε χώρες Ευπώπης)με χώρους λατρείας και αφού δεν τους διώχνουμε αργά η γρήγορα Θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου , μιας ψήφου που θα ελένχεται απο θρησκευτικούς ηγέτες γιατι τι τζαμί δεν είναι ένας απλός χώρος λατρείας αλλά ένα σύμβολο θρησκευτικής εξουσίας που θα ελένχεται απο τους εχθρούς μας. Θα συναποφασίζουν με εμάς για το μέλον τις πατρίδας μας . Δεν είναι άλωστε παράξενο που όλα τα μεγάλα think tanks δείχνουν την πατρίδα μας κάτω απο την Τούρκικη επηροη. Μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος στις μέρες μας δεν χρειάζεται να γίνει με τα όπλα και τον στρατό αυτό αποτελεί πια την τελευταία λύση υ πάρχουν όπλα πανίσχυρα όπως η οικονομία και οι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Πρέπει να ξυπνήσουμε πριν είναι πολύ αργά δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε μου Τζίμη,
    Στην Τουρκία όλα τα θρησκευτικά πράγματα ρυθμίζονται από την παντοδύναμη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. Η ρεπουμπλικανική διοίκηση αποφασίζει και διορίζει ιεροκήρυκες, αρχηγούς της προσευχής, μουφτήδες, δίνει οδηγίες στους χότζες.
    Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει τεράστιο προϋπολογισμό.

    Δεν βρίσκω αμέσως τον Νόμο και τα σχετικά με το θέμα του διορισμού των μουφτήδων.

    Υπάρχουν όλα αυτά και άλλα πολλά στο σύγγραμμα του Καθηγητή Ι.Ν. Μάζη "Μυστικά Ισλαμικά Τάγματα και Πολιτικο-Οικονομικό Ισλάμ στη Σύγχρονη Τουρκία".

    Στο παρελθόν είχα αναφερθεί στον διορισμό των μουφτήδων από το τουρκικό κράτος και είχα παραπονεθεί στον SKAL διότι δεν είχε απαντήσει αναφέροντας πως γίνεται ο διορισμός μουφτήδων στην Τουρκία.

    Ο SKAL απήντησε τότε ότι έχει κατ' επανάληψιν δημοσιεύσει όλα τα σχετικά με το θέμα και το έχει εξαντλήσει παλαιότερα!

    Ψάξε λοιπόν σε παλαιότερες αναρτήσεις.

    Εάν επιθυμείς να ψάξω πάλι καλλίτερα να τα βρω.

    Ίσως τώρα με τον παντοδύναμο Ερντογάν να έχουν ίσως λίγο αλλάξει οι ισορροπίες μεταξύ των κεμαλιστών φασιστών και των ισλαμοφασιστών.
    Φιλικά
    Ευμένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.