1/12/10

Οι επιπτώσεις της τοποστρατηγικής στη Θράκη

Με τον Νίκο Λυγερό
Η τοποστρατηγική δεν λειτουργεί μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στον Καύκασο και στο θέμα του Κουρδικού, με την έννοια του τριπλού σημείου επαφής.Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο να έχει συνέπειες και στη Θράκη, όχι μόνο στη Δυτική, αλλά και στην Ανατολική. Το βασικό στοιχείο της εφαρμογής της είναι η Συνθήκη Βερολίνου (1. 2. ) του 1878 κι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.Για να γίνουν όμως κατανοητές οι επιπτώσεις της στη Θράκη, δεν αρκεί να σκεφτόμαστε ελλαδικά.

Πρέπει να κάνουμε μία ευρωπαϊκή υπέρβαση, για να αγγίξουμε και το πρόβλημα της βαλκανοποίησης . Το ιστορικό πλαίσιο, όπου έρχονται σε σύγκρουση η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πολύτιμο, ειδικά αν αντικαταστήσουμε την πρώτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι βέβαια ως Αυτοκρατορία με την κλασική έννοια, αλλά ως τοποστρατηγική οντότητα με τη δυναμική της.

Μπορεί η σύγκρουση να μην είναι ορατή σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο αόρατο της νοητικής στρατηγικής.

Στην πραγματικότητα, καθώς η Θράκη αποτελεί ιστορικό στόχο , υπάρχουν και πιέσεις και τριβές. Επιπλέον, λόγω της προβληματικής ανταλλαγής πληθυσμού , η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρισκόμαστε τελικά σε ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μοντελοποιηθεί και μέσω της θεωρίας γραφημάτων.

Μια ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει ήδη στον τομέα της επιδημιολογίας όσον αφορά στην ιστορική μαύρη πανούκλα. Σε αυτήν την περίπτωση, η μοντελοποίηση ασκείται πάνω στους ασθενείς κι η ασθένεια θεωρείται ως επιφαινόμενη. Σε αυτό το νέο πεδίο μπορεί να μελετηθεί κι η εξάπλωση του προβλήματος.

Οι περιοχές μπορεί να ερμηνευτούν ως κυψέλες νέων διαγραμμάτων Voronoi , τα οποία εφαρμόζονται πάνω σε πληθυσμό κι όχι περιοχή, τουλάχιστον αρχικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ερμηνεύσουμε αποτελεσματικά και την εμμονή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να διατηρήσει μια συνεκτικότητα με τη Νότιο Βουλγαρία, θυσιάζοντας τη Βόρεια, για να έχει άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια. Τα προβλήματα που παράγονται στη Θράκη δεν είναι μόνο ανάλογα με αυτά που προέκυψαν στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κύπρο.

Η αλλοίωση του πληθυσμού δεν είναι η μοναδική τεχνική που εφαρμόζεται, διότι η Θράκη έχει ένα μέγεθος και μια τοποθεσία, όπου δεν επαρκεί. Στην πραγματικότητα, οι εσωτερικές τριβές ακολουθούν και τη θεωρία περί πολέμου του Clausewitz. Η μελέτη της περιοχής με μια τοποστρατηγική προσέγγιση, θυμίζει την Αρμενία και τα προβλήματά της όσον αφορά στον πληθυσμό. Επιπλέον, η παρουσία κι ο όγκος της πρώτης στρατιάς εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μια φυσιολογική ενίσχυση της πίεσης.

Η αλλαγή φάσης δεν είναι τόσο αδύνατη όσο νομίζουν ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα, όσο θέλουν να το πιστεύουν μερικοί. Η Ανατολική Θράκη χάθηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις, λόγω της επικέντρωσης του προβλήματος πάνω στη Σμύρνη. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ανάλογα λάθη για τη Δυτική Θράκη. Εργαλεία έχουμε, θεωρίες έχουμε, απλώς πρέπει να έχουμε και τη βούληση.http://www.sigmalive.com/

6 σχόλια:

  1. λόγω της επικέντρωσης του προβλήματος πάνω στη Σμύρνη. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ανάλογα λάθη για τη Δυτική Θράκη Η ΘΡΑΚΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΣΜΥΡΝΗ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΦΥΤΕΥΤΩ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΙΣΩ ΕΝΩ ΝΙΚΑΓΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το απόλυτο τίποτα με ετικέτα "Θράκη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μια ακομα φορα διαβασα ενα αρθρο του κυριου "καθηγητη" (τωρα αλλοτε χρησιμοποιει τον τιτλο που ουδεποτε ειχε και αλλοτε οχι) και κατεληξα στο συνηθες συμπερασμα. Πως στιβαζει αστραφτερες λεξεις προσπαθωντας να εντυπωσιασει και παντα γραφει αρες μαρες κουκουναρες. Αναθεμα κι αν καταλαβαινει κι ο ιδιος τι θελει να πει. Κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2:02,

    η συνθήκη των Σεβρών κι η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη ήταν μια στημένη παγίδα των ξένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "η συνθήκη των Σεβρών κι η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη ήταν μια στημένη παγίδα των ξένων."
    Ενω "φυσικα' αν δεν ειχαμεστειλει στρατο στην Μικρα Ασια η Τουρκοι θα αφηναν τους Μικρασιατες και τους Ποντιους στην ησυχια τους! Για τους διωγμους του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ απο τους Νεοτουρκους προφανως ο ανωνυμος δενεχει ακουσει τιποτα! Η παρανοια ορισμενων (συμπτωματικα αραγε?) πραγματικα τσακιζει κοκκαλα Μαλλον το Δρομοκιτιο και το Δαφνι προσφερουν πλεον Ιντερνετ στους τροφιμους.Γιατι αραγε εχω επιπλεον την εντυπωση οτι αν δεν "τολμησει"την Μιρκρασιτικη Εκστρατεια (ομολουγουμενως μια δυσκολη αλλα οχι ανεφικτη επιχειρηση)φρουτακια σαν και τον ανωνυμο θα μιλουσαν για προδοσια του Ελληνισμου?Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό θα ήταν κάποιοι πριν αρχίσουν να κρίνουν αυτό που ΔΕΝ καταλαβαίνουν, να αναρωτηθούν το ΓΙΑΤΙ δεν το καταλαβαίνουν!
    Το κείμενο είναι ξεκάθαρο κι η απειλή ορατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.