10/12/10

«Τα Σκόπια πάση θυσία στο ΝΑΤΟ»

Συνεχίζεται, ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, καθημερινά η διαρροή των τηλεγραφημάτων του Cablegate από την κλεψύδρα του Wikileaks. Από τις χθεσινές αναρτήσεις του Cablegate (συνολικά δημοσιοποιήθηκαν 1.203 μόλις από 251.287 έγγραφα) επιλέγουμε τα δύο παρακάτω που αφορούν τη γειτονιά μας.
Εμπιστευτικό τηλεγράφημα από τα Σκόπια (07SKOPJE000105), με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2006, απεικονίζει τις επί μακρόν προσπάθειες των ΗΠΑ να εντάξουν «πάση θυσία» την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ναι μεν περιγράφει εκτενώς τα σοβαρά προβλήματα (πολιτικά, εθνοτικά, οικονομικά, κυβερνητικής διαφθοράς) της γειτονικής χώρας -στην οποία αναφέρεται, φυσικά, με τη συνταγματική της ονομασία- αλλά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ως υπέρ της: «Η Μακεδονία συνεργάζεται ενεργά με τους γείτονές της και άλλες χώρες της περιοχής και πρέπει να προσπαθήσει να εξαγάγει την εμπειρία της ως θετικό παράδειγμα καλών πρακτικών σε αυτόν τον τομέα. Εργάζεται προς επίλυση πολλών ξεχωριστών διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της διένεξης περί του ονόματος με την Ελλάδα (μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) και του ζητήματος της οριοθέτησης των συνόρων της με το Κόσοβο...»

Κόσοβο: ΗΠΑ-Γαλλία... συμφωνία
Ως προς το Κόσοβο, από άλλο πλέον πρόσφατο, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2010 τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι (04PARIS000207), διαβαθμισμένο CONFIDENTIAL/NOFORN (εμπιστευτικό/όχι για τα μάτια ξένων) από το σύμβουλο Αντριου Ρ. Γιανγκ, προκύπτει αμερικανογαλλική σύμπνοια ως προς την πολιτική τακτική πιέσεων προς τη Σερβία για να υποχρεωθεί σε αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου με «καρότο» την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ο Ρολάν Γκαλχαράζ, Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, παραδέχεται μεν ότι η Ε.Ε. δεν έχει επισήμως θέσει τους παραπάνω όρους στους Σέρβους, αλλά τους έχει δώσει να καταλάβουν ότι εάν επιθυμούν ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν το Κόσοβο. «Τους είπαμε ότι δεν θέλουμε ακόμα μια Κύπρο», καταγράφονται τα λεγόμενα του υφυπουργού.

3 σχόλια:

  1. Ποιό το νόημα να είσαι μέλος ενός οργανισμού που συστηματικά δρα εις βάρος σου; Τι κερδίζουμε με το να είμαστε στο ΝΑΤΟ, με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται οι σύμμαχοι;Αμφισβητούν το μισό Αιγαίο, και εμείς ναι ειμαστε συμμαχοι, ναι οτι θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να μην συμπεριλαμβάνεται το Αιγαίο στους σχεδιασμούς του ΝεοΝΑΤΟ, αυτόματα μας θέτει εκτός ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μάλλον δεν ενδιαφέρεται, αν επιτεθεί "κάποιος" στο Αιγαίο. Για να έχει το άλλοθι. Ότι δεν πέτυχε η Αριστερά τόσα χρόνια το πέτυχε το ίδιο το ΝΑΤΟ. Αλλά και στο ζήτημα του ονόματος φαίνεται να μας βάζουν ακόμα και σε υποδεέστερη θέση από τους Βαρδαριώτες.
    Έτσι θα θέσω μερικά πολύ απλά ερωτήματα :
    Είναι τόσο σημαντική η είσοδος αυτού του κράτους στο ΝΑΤΟ;
    Η παραμονή της Ελλάδας, στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική;
    Η παρουσία της βάσης της Σούδας είναι ακόμα τόσο σημαντική; Δεν μπορεί να μεταφερθεί, ας πούμε στα Σκόπια, αφού είναι στρατηγικά σημαντικότερα από την Ελλάδα;
    Το ΝΑΤΟ υπάρχει για να εξυπηρετεί
    τα συμφέροντα της Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10 Δεκεμβρίου 2010 12:21 μ.μ.

    "...Τι κερδίζουμε με το να είμαστε στο ΝΑΤΟ, με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται οι σύμμαχοι;..."

    κερδίζουμε στο ότι μόνο έτσι (δηλ. από μέσα) μπορούμε και τους ελέγχουμε και μπλοκάρουμε τα σχέδια.

    Τώρα το αν εσύ τους βλέπεις μόνο σαν συμμάχους σου είναι δικό σου πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.