21/12/10

Ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο

της Ελίνας Γαληνού
Η σπουδή για τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο και η πάταξη της φοροδιαφυγής, ήταν όπως θυμόμαστε από τα συνθήματα-"σημαίες" της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 και το πρώτο διάστημα που ανέλαβε καθήκοντα. Προφανώς, σ΄αυτό το επιχείρημα είχε βασίσει ο πρωθυπουργός εκείνη την υπόσχεση "για τα λεφτά που υπάρχουν..." Και μια μεγάλη
μερίδα του λαού, τον πίστεψε θεωρώντας ότι απ΄αυτά τα λεφτά, θα μπορεί να ελπίζει σε κάποιο όφελος...
Χρέη προς το Δημόσιο από ιδιώτες, υπάρχουν και το ξέρουμε αλλά δεν είμαστε εμείς οι πολίτες σε θέση να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς είναι και από ποιούς προέρχονται. Είναι γεγονός βέβαια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιώτες ιδιαιτέρως ευκατάστατοι, των οποίων ο πλούτος αποτελεί ολίγον μυστήριο για την ευρεία μάζα του λαού. Διότι η ευρεία μάζα γνωρίζει το απλούστερο. Οτι όσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη τόσο μεγαλύτερος ο φόρος και οι λοιπές υποχρεώσεις. Επομένως, όταν ακούμε για υπέρμετρο πλουτισμό, με όσο σκληρή δουλειά και αν παράγεται, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Υπέθετε λοιπόν κανείς εύλογα, ότι μάλλον "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας"..
Αυτό το "σάπιο" ευαγγελιζόταν να πατάξει ο νύν υπουργός Οικονομίας, μαζί με τους παράγοντες εκείνους που το προκάλεσαν, δηλαδή "τις πελατειακές σχέσεις", "τη διαπλοκή" και την "αβουλία" που είχε επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο. Αρχικά, ο κόσμος το δεχόταν ασμένως αυτό, κυρίως όταν ανέκυψαν οι δύσκολες μέρες για την ελληνική οικονομία. Τότε, όλοι με μια φωνή, καταριόμασταν τους "φοροφυγάδες που εξ΄αιτίας τους οδηγήθηκε η Οικονομία μας στο χείλος του γκρεμού". Και μαζί, τους προηγούμενους πολιτικούς που δεν φρόντισαν να συμμαζέψουν αυτήν την αθλιότητα. Επιτέλους, 24 δις ήταν αυτά μας είχε πεί η κυβέρνηση και αν κατάφερνε να αντλήσει τουλάχιστον τα μισά, οπωσδήποτε το ελληνικό κράτος θα είχε κάποια ελάφρυνση από τα ασήκωτα οικονομικά βάρη...
Περιμέναμε, αλλά αποτέλεσμα δεν φάνηκε ούτε τους πρώτους μήνες, ούτε τους επόμενους. Πάταξη φοροδιαφυγής ακούγαμε για τους "μεγαλοοφειλέτες", αλλά βλέπαμε να εξαντλούνται οι αυστηρότητες (και σε ακραίο βαθμό πολλές φορές) προς τους μικρομεσαίους εισοδηματίες για υποθέσεις 500 ή 700 ευρώ! Κόπηκαν μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα και δικαιώματα, αυξήθηκε ο φόρος στις υπεράκτιες εταιρείες, αλλά έσοδα στα κρατικά ταμεία, απειροελάχιστα. Επέβαλαν την περαίωση όπου...ξαναπλήρωσαν πληρωμένους φόρους οι φορολογούμενοι (ενώ οι φοροφυγάδες απαλλάχθηκαν με το ελάχιστο), αλλά και πάλι, η άντληση εσόδων δεν αποδείχτηκε ικανοποιητική. Η προοπτική "ότι κάποτε θα εισπραχθούν εκείνοι οι περίφημοι ανείσπρακτοι φόροι" πλανιώνταν κάθε τόσο σαν έωλη παρηγοριά προς τον συμπιεσμένο κόσμο και παράλληλα, σαν απειλή προς τους "παραβάτες". Φτάσαμε έτσι ασθμαίνοντας προς το τέλος του έτους όπου κοντά στην σύνταξη του Προυπολογισμού, περνάει το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Και μας λέει ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής... χαμηλοβλέπων "Το ζήτημα ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο, είναι νομιμοποιημένο, αλλά...δεν πρόλαβα να ετοιμάσω το σχετικό νομοσχέδιο γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες περιπτώσεις που δεν μπορούν να εισπραχθούν άμεσα. Θα το ετοιμάσω όμως καιρού επιτρέποντος". Τελικά οι αντιφατικές στάσεις αυτής της κυβέρνησης, είναι εκπληκτικές. Από τη μια προωθεί μέτρα ανομολόγητης σκληρότητας προς την κοινωνία, με απίστευτη ταχύτητα, προτάσσοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεωκοπία". Αναγνωρίζει όμως στον εαυτό της δικαίωμα βραδυπορίας, προκειμένου να εισπραχθούν αυτά τα ανείσπρακτα χρέη προς το δημόσιο; Χρέη τα οποία (εάν και εφ΄όσον είναι υπαρκτά), θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στα κρατικά ταμεία, είναι για να περιμένουν στα χρονοντούλαπα μέσα σε κλειστούς φακέλους; Γνώριζε τελικά η κυβέρνηση ή δεν γνώριζε εάν στ΄αλήθεια υφίστανται αυτές οι οφειλές και εάν είχε τον τρόπο να τις εισπράξει;
Και αν δεν γνώριζε επ΄ακριβώς προεκλογικά αλλά απλώς υπέθετε, γιατί δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα μόλις ανέλαβε, ή μόλις ανέκυψαν οι κίνδυνοι περί χρεωκοπίας της χώρας; Αντί αυτού όμως, άφησε τον καιρό να περνά και όταν εξαναγκάστηκε να λάβει σκληρά μέτρα, το πρώτο που έκανε ήταν να εξαπολύσει επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Ωσπου κατάντησε να φορολογήσει ακόμα και το ψωροεπίδομα των 400 ευρώ που αντικατέστηκε το δώρο Χριστουγέννων. Αν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν έτσι σοβαρά έσοδα από ένα κράτος!

9 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα. Όποιος μπορεί να το καταλάβει ας μου το εξηγήσει. Αρχίζω να πιστεύω ότι μάλλον δεν είμαι εύστροφος. Έχω προσωπική άποψη για πολλά άτομα τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε καίριες θέσεις. Σε θέσεις που μπορούν και κινούν διάφορα νήματα. Νήματα που επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ζωή μας. Τα περισσότερα από αυτά –κατά την ταπεινή μου γνώμη- δεν μπορούν ούτε καφέδες να μεταφέρουν. Κι αν τους ανέθετε κάποιος να μεταφέρουν ένα καφέ έπρεπε να τοποθετήσει και κάποιον άλλο να τους προσέχει να μην τον χύσουν. Ερώτηση γιατί αυτό πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε τούτο τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε (11:37πμ), απλό είναι. Γιατί αυτοί που περιγράφεις δεν κάνουν ποτέ ερωτήσεις σαν τις δικές σου κι έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ελίνα, στην πολιτική μας ζωή υπάρχουν πάντα δύο πραγματικότητες. Η προεκλογική και η μετεκλογική πραγματικότητα. Αυτές οι δύο είναι τσακωμένες μεταξύ τους από γεννησιμιού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να θέσω και εγώ ένα παράλογο που παρατηρώ και όποιος θέλει ας μου το ξεκαθαρίσει.

    Πως γίνεται αυτόν που πιάνεις να μην κόβει τιμολόγια και αποδείξεις,που εκ των πραγμάτων κλέβει το κράτος να του επιβάλεις απλά πρόστιμο,ενώ αυτόν που δήλωσε όλα τα έσοδα του και απλά αδυνατεί να πληρώσει τον βάζεις φυλακή;

    Εγώ το βλέπω στραβά ή στραβά αρμενίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιγκουίνε, αυτές οι δύο διαφέρουν μόνο κατ΄επίφαση, όχι κατ΄ουσία. Στην ουσία είναι τα ίδια γιατί προέρχονται από τα ίδια άτομα.
    Απλά το περιτύλιγμα΄της προεκλογικής, είναι επικινδύνως παραπλανητικό (ή και εκφοβιστικό τώρα που "λεφτά δεν υπάρχουν..")
    Φαντάζομαι, το έπιασες. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. //Πως γίνεται αυτόν που πιάνεις να μην κόβει τιμολόγια και αποδείξεις,που εκ των πραγμάτων κλέβει το κράτος...//
    -------------------
    Χρήστο Χ., πρώτα να δούμε εάν το κράτος έχει δίκαιο φορολογικό σύστημα.
    Από την στιγμή που και σε αυτό το θέμα το κράτος είναι άδικο, μην περιμένεις να είναι δίκαιο πουθενά αλλού.

    Ο ΦΠΑ 22+% είναι νταβατζιλίκι διότι δεν παίρνεις αυτό που παίρνει ένας ευρωπαίος που πληρώνει τον ίδιο ΦΠΑ.
    Δεν ξέρω εάν έχεις ζήσει αλλού να δεις.
    Με τις υπηρεσίες που προσφέρει ανταποδοτικά το ελληνικό κράτος στον πολίτη, ένας ΦΠΑ της τάξης του 2% θα ήταν και πολύς.
    Τότε, ΟΛΟΙ (το 99%) θα τον απέδιδαν σίγουρα...

    Και το νταβατζιλίκι δεν περιορίζεται μόνο στον ΦΠΑ αλλά πάει σε όλα τα άλλα (βενζίνη, τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, οικοδομικές άδειες, χαμηλές συντάξεις, σχολεία της πλάκας, νοσοκομεία επίσης, δρόμους γιδόστρατες, πολιτισμό τσιφτετελοξέκωλο κλπ).

    Στο εξωτερικό ...φχαριστιέμαι να πληρώνω τους φόρους μου διότι βλέπω στην καθημερινότητά μου να μου επιστρέφονται, ενώ στην Ελλάδα και στον καφέ που θα δώσω ξέρω ότι από τα 20 λεπτά του ΦΠΑ, τα 19 θα πάνε στις τσέπες των λαμόγιων και μόνο το 1 λεπτό θα γίνει κάτι.

    Ο τόπος έχει ανάγκη από πατριωτική κυβέρνηση, για να βάλει όλα αυτά σε μια τάξη με δίκαιο τρόπο.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ελίνα μου, μπερδευεις δυο διαφορτικά πράγματα. Το ένα είναι ότι το κυνήγι των μικρομεσαιων δεν έγινε για να σωθεί η πατρίδα αλλά για να κατέβει το κόστος εργασίας, πράγμα που αποτελεί επιδίωξη σε όλη την Ευρωπη, γενικότερα τη Δυση, ώστε να προσεγγίσει το κόστος εργασιας στην Ασιακλπ.
    Το αλλο ειναι ότι ο καπιταλισμός λειτουργέι σώζοντας τους κατέχοντας και κυνηγώντας τους υπόλοιπους-στον υπαρκτό σοσιαλισμό οι έχοντες ήταν τα κομματικά στελέχη αλλά αυτό είναι θέμα τυπικό, όχι ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ δεν τα μπερδεύω καθόλου εγώ. Αλλοι προσπαθούν να τα μπερδέψουν (ή μάλλον να μας τα μπερδέψουν για να σαστίσουμε). ΅Συμφωνώ μαζί σου και πιστεύω όπως και πολλοί άλλοι, ότι με αυτά τα παιχνίδια, οι κερδοσκόποι και οι κακοπληρωτές, καλά θα περάσουν. Ολοι οι υπόλοιποι, ας γίνουμε μαρμελάδα, δεν τους νοιάζει, φαίνεται το πράγμα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΛΙΝΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ .... ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝ/ΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ... ΤΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ... ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΛΕΦΤΑ .. ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ... ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΜΟΥΡΛΗΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕΙ ... Η ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΛΟΧΤΟ .. ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.