24/12/10

Ποιά είναι η δύναμη των βουλευτών;

της Ελίνας Γαληνού
Ποιός είναι ο ρόλος του βουλευτή, αν όχι η εκπροσώπηση της λαικής γνώμης μέσα στο Κοινοβούλιο; Ποιός είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου, αν όχι η επισφράγιση της δημοκρατίας; Γιατί χρειάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών, οι οποίοι (καλο)πληρώνονται από τα
κρατικά ταμεία; Πώς αποτυπώνεται η δύναμη των βουλευτών ενός κυβερνώντος κόμματος; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα, συζητήθηκαν πολλές φορές τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα, αυτές τις ημέρες με την ψήφιση του Προυπολογισμού του 2011. Διότι αυτός ο χρόνος που φεύγει, ήταν πολύ σκληρός μαζί μας, αλλά ας του αναγνωρίσουμε ως θετικό ότι κατέδειξε εντονότερα πολλά "κακώς κείμενα", τα οποία επί σειρά ετών, εξασθενούσαν σταδιακά τη δημοκρατία μας...
Τώρα είμαστε πλέον σε μια άλλη φάση και δεν νοείται να ξεγελιόμαστε. Ας κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας σ΄αυτή τη φάση, λειτουργεί κατ΄επίφαση. Διακοσμητικά δηλαδή. Με όλους τους βουλευτές τριγύρω βέβαια, να συνθέτουν το ποσοστό αυτοδυναμίας των κομμάτων. Κυρίως του κυβερνώντος που είναι και το πιό σημαντικό, καθώς η δύναμή του μετριέται με "κεφάλια" βουλευτών. "Εχω τόσους, έχω την πλειοψηφία, περνάω ό,τι νομοσχέδια θέλω..." σου λέει ο πρωθυπουργός. Που σημαίνει ότι αυτοί οι "τόσοι", σημαίνουν γι΄αυτόν τα "κουκιά" που θα δώσουν μέσα στην Βουλή υπέρ του. Τα ΝΑΙ δηλαδή για να ξεκαθαρίσουμε τι λέμε, γιατί τα ΟΧΙ και τα ΠΑΡΩΝ, έχουν κόκκινες γραμμές για τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό. Σηκώνεις κεφάλι, κόβει κεφάλι. Πάει και τελείωσε, και άμα σας αρέσει! Θα μου πείτε, γίνομαι κάπως άδικη με τους βουλευτές, όταν όλες αυτές τις ημέρες, τα ΜΜΕ μας βομβάρδιζαν με τις αντιδράσεις τους προς την κυβέρνηση για τις σκληρές αποφάσεις που λαμβάνει για την κοινωνία.

Δεν έδειξαν μήπως οι άνθρωποι την αγωνία τους για την τύχη του λαού και τις δοκιμασίες που περνάει; Δεν έκαναν σχετικές δηλώσεις; Δεν έβαλαν το στήθος τους μπροστά να υπερασπιστούν την κοινωνία που πλήττεται τόσο ανάλγητα από τα σκληρά μέτρα; Δεν αποδοκίμασαν τη στάση των ξένων "ιθυνόντων" που κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους, αντιμετώπισαν τη χώρα μας σαν ταπεινή τους αποικία; Δεν διαμαρτυρήθηκαν για τα κατεπείγοντα ν/σ και τις προχειρότητες του προυπολογισμού; Μέρες και μέρες ακούγαμε για γκρίνιες και φαγωμάρες κυβερνητικών βουλευτών "που μπορεί και να προκαλέσουν ενδοκυβερνητικούς τριγμούς". Ωσπου ήρθε η βραδιά ψήφισης του προυπολογισμού και κοντεύαμε να πιστέψουμε ότι οι αντιδράσεις τους είναι τόσο ισχυρές που ....δεν μπορεί, κάτι θα γίνει! Δεν έγινε όμως τίποτα ιδιαίτερο, ή τουλάχιστον τίποτα τόσο μεγάλο ώστε να ταράξει τα νερά της κυβέρνησης, η οποία πορεύεται το δρόμο της έχοντας βάλει τον αυτόματο πιλότο. Τίποτα αξιοσημείωτο, ώστε να ταράξει τον εφησυχασμένο από τα εύσημα των ξένων πρωθυπουργό μας.
Από το βήμα της Βουλής, διαμήνυσε ατάραχος "πώς ό,τι και να λέγεται, οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν οπωσδήποτε και πως δεν αλλάζει γραμμή με τίποτα". Διότι η πολιτική του αγνοεί παντελώς την λαική γνώμη και άρα, τη γνώμη των βουλευτών. Διότι έχει βάλει στοίχημα να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αλλά και γιατί να το υπολογίζει, αφού δεν φαίνεται να έχει τέτοιο πρόβλημα. Οι βουλευτές, όσα και να λένε, στο τέλος ψηφίζουν υπέρ. Και αν ξεφύγει κανένας, ας μην ξεχνάμε ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Τι αξία έχουν λοιπόν οι εκ των προτέρων αντιδράσεις των βουλευτών, όταν στο τέλος υποκύπτουν και ψηφίζουν υπέρ αυτών που καταδίκαζαν; Σε μια λαικότερη εκδοχή, τι αξία έχουν οι θέσεις σου, όταν σήμερα γλύφεις εκεί που έφτυνες χτές; Και όμως, οι αντιδραστικοί των τελευταίων ημερών, δεν ήταν ένας ή δύο. Παρ΄όλα αυτά, πόσοι βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να υπερασπιστούν τις θέσεις τους μέχρι τέλους; Πόσοι μπόρεσαν να κοιτάξουν κατάματα τον αρχηγό του κόμματος στο οποίο αυτοί μέσω των ψηφοφόρων τους, έδωσαν την αυτοδυναμία και την νίκη. Και να του πούν "αρνούμαστε να κοροιδέψουμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν, γι΄αυτό και δεν σε ακολουθούμε". Ποιά είναι η δύναμή τους επιτέλους και πώς τη δείχνουν σ΄αυτόν τον λαό;

11 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    "ποια είναι η δυναμή τους και πως τη δείχνουν στο λαό" είναι η ερώτηση. Απαντηση: δεν έχουν δύναμη και το δείχνουν.
    Αξιωμα (με πολλές θητείες βουλευτή): ο βουλευτής το πρώτο πράγμα που σκέπτεται μόλις εκλεγεί είναι...η επανεκλογή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιμοποίηση του παραλογισμού και της ψευδεπίγραφης "ελευθερίας" που απορρέει από την επιλογή χρώματος σαν υποκατάστατο Δημοκρατίας, και τον εκφυλισμό λέξεων όπως "Βουλή", "Πρόεδρος Δημοκρατίας" και ατυχώς, την μετεξέλιξη των ιδίων των λέξεων Ελευθερία και Δημοκρατία σε ένα περίεργο Newspeak.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε ναί. Την επανεκλογή τους τουλάχιστον για 3 τετραετίες, γιατί έτσι πατάνε γερά για την καλή σύνταξη...
    Αλλά και το παιχνίδι της μίζας, είναι γλυκό, μην το ξεχνάτε.
    Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα τα λεει η Ελινα καλα και ο Τιπουκειτος αλλα η δυναμη ειναι στο χερι μας.απλα θα πρεπει να περιμενουμε παλι ,για ακομη 3 χρονια.Ελπιζω αυτο που λεει και ο Χαρυ Κλυν να μην ξαναγινει ποτε , οτι ο Ελληνας το μονο δικαιωμα που εχει ειναι να ριξει μια τουφεκια καθε 4 χρονια,αλλα αυτην στο τελος την ριχνει στον αερα

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ,διετέλεσε καί Πρόεδρος του Πατρών,καί εβράβευσε την Ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ!
    Εδημοσίευσε λίγο πρίν φύγει γιά το Επέκεινα..,στό "ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ"περιοδικό,πόνημα,με τίτλο:"ΤΙ ΚΑΙΝΟΝ;
    "ΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΕΚΤΡΟΠΗ",γραμμένο στην αρχαιελληνική γλώσσα!
    Τότε πού έκλεισαν τό Βουλευτήριον ,"καίτοι Νύκτωρ".
    Δεν ρωτάνε τόν δύστυχο,δύσμοιρο ελληνα Πολίτη,γιά κανένα Θέμα!
    Μόλις τούς ψηφίσουμε,κάνουν ό τι τούς α ρ έ σ ε ι !
    Τάχα ψηφίζουν Νόμους!Νομοσχέδια!
    Καί όχι υπέρ των συμφερόντων τών Πολιτών της Ελλάδος,αλλά γιά τά συμφέροντα τίνων;
    Καί συνεχίζει ο Καθηγητής στο κείμενο να φωνάζει εκ του εν"Αίδαο δόμοισιν"{έφυγε 22 Ιουνίου 2009}καί τό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο!
    "ΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΥΧΙΩΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ,ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΕΚΠΑΛΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ,
    ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ Κ Ε Ρ Α Υ Ν Ο Σ,ΚΑΙΤΟΙ ΝΥΚΤΩΡ,ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ε Ρ Ρ Ι Φ Θ Η,
    ΔΙ'ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΤΟΙΣ ΠΟΛΛΟΙΣ (ΑΛΛ'ΟΥ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙΝ)...."
    {Έγινε βίαιη (σκληρή)καί χωρίς πρόφαση-ειλικρίνεια κοινοβουλευτική Παρέκκλιση.

    "Τήν προηγομένη ημέρα,τού μήνα Μαίου(28-29),πού είχε πανσέληνο,από παλιά τής Αφροδίτης τήν λέγανε,έ π ε σ ε πολιτειακός κεραυνός(τρόπος συμπεριφοράς),από τόν Πρωθυπουργόν της Ελλάδος,άν καί ήταν νύκτα,μέ πολυ καλό καιρό(ξαστεριά)...}
    Μάς είπε κανείς κάτι; ΄Οχι.
    Καί όμως εμείς τούς εκλέγουμε!
    Εγινε έστω ένα Δημοψήφισμα,γία σοβαρά Θέματα;π.χ.ένταξή μας στην Ευρωπαική ΄Ενωσή;
    Καί ιδού τά αποτελέσματα.
    Εδω θά γραψω τόν ΄Υμνον εις τον ΝΟΜΟΝ,από" Τά ΟΡΦΙΚΑ"
    64.Υμνος ΝΟΜΟΥ
    Αρχαιολικόν
    "Αθανάτων καλέω καί θνητών αγνόν άνακτα,/ουράνιον Νόμον,αστροθέτην,σφραγίδα δικαίην/πόντου τ'ειναλίου καί γής,φύσεως τό βέβαιον/ακλινές αστασιαστον αεί τηρούντα νόμοισιν..."
    Νεολληνικόν
    "Τών αθανάτων Θεών προσκαλώ καί τών θνητών ανθρώπων ,τόν άνακτα,τόν επουράνιο Νόμον,αυτόν πού κατατάσσει (θέτει εις τάξη)τά άστρα,με δ ι κ α ί α ν σφραγίδα καί τού θαλασσίου πόντου καί της γής,αυτόν που φροντίζει πάντοτε νά είναι η φήση σταθερά,ασάλευτη,αδιατάρακτη δία ειδικών,μερικωτερων νόμων διά τών οποίων κατευθύνει τά πάντα άνωθεν καί διατρέχει καί δυριαρχεί αυτός ο Υ π έ ρ τ α τ ο ς Ν ό μ ο ς....}
    Δηλαδή ο Υπέρτατος Νόμος φροντίζει τήν διατήρηση της Τάξεως (αεί τηρούντα νόμοισι).
    Τό Σύνταγμα τό ελληνικόν τηρείται;
    Ο Νόμος εξασφαλίζει τήν σταθερότητα,διά μερικωτερων Νόμων...
    Πιστεύω ότι στήν περίπτωσή μας,απλώς νομοθετούμε,τούς Νόμους πού μάς επιβάλλουν οι ισχυρότεροι!
    Η Δύναμις του πιό Δυνατού!
    Τό δίκαιον τού Ισχυρού!
    Εξ άλλου τό λένε καί οι δικοί μας εκπρόσωποι.
    Νά γένει ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΏΡΑ !
    Καί οι ΄Ελληνες Πολίτες να πάρουμε τήν τύχη στά δικά μας χ έ ρ ι α !
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !
    ΠΟΛΥΒΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι βουλευτές δεν αξίζουν οι άνθρωποι, δεν αξίζουν ως βουλευτές,δεν αξιζουν τις τεραστιες αποζημιώσεις κάθε είδους που έχουν, δεν έχει νοημα πλέον η ύπαρξή τους.
    δεν αξίζει ο αριθμος τους -300- δεν έχει νόημα να τους πληρώνουμε κι ένα συρφετό υπαλλήλων, γραφείων, αναλωσίμων, οδοιπορικών, δεξιώσεων κλπ από πίσω.
    δεν υπηρετούν τον ελληνικό λαό, ζουν παρασιτικά εις βάρος του με κόστος το αίμα του. υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υφίσταται ούτε δημοκρατία και αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι γι αυτό. κάποιοι εξ αυτών μετρημένοι στα δαχτυλα του ενός χεριού που ειναι καταλληλότεροι δεν λέει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ

    "Απαντηση: δεν έχουν δύναμη και το δείχνουν."

    Τι δύναμη εννοείς; Απέναντι στο κόμμα; Προφανώς δεν έχουν. Απέναντι στον λαό (ψηφοφόρους); Ασφαλώς έχουν και την δείχνουν περιφρονώντας τον. Είναι λάθος του βουλευτή που περιφρονεί τον ψηφοφόρο; Όχι, το λάθος είναι του ψηφοφόρου, διότι ο βουλευτής γνωρίζει την νοοτροπία του.

    Δεν αντιδρά που το κλέβουν, δεν ενδιαφέρεται που τον προδίδουν. Το μόνο που θέλει είναι το ρουσφέτι του. Γι αυτό θα ξαναψηφίσει αυτόν που τον κατέστρεψε οικονομικά και ηθικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 3:25 μ.μ.



    Η Γερμανία, με οκταπλάσιο πληθυσμό της Ελλάδος, έχει τους διπλάσιους περίπου βουλευτές.

    Το κόστος του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τον πληθυσμό και τα οικονομικά της χώρας.

    Αν προσθέσει κανείς και αυτά που κλέβουν οι πολιτικοί και κανείς απ' αυτούς δεν λογοδοτεί, τότε πρέπει να σκεφτούμε ότι "κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας".

    Το σύστημα αυτό από μόνο του αρκεί για να χρεοκοπήσει την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ποιά είναι η δύναμή τους επιτέλους και πώς τη δείχνουν σ΄αυτόν τον λαό;"

    Αγαπητή Ελίνα, η δύναμή τους είναι η δυνατότητα που τους παρέχει η εξουσία να κάνουν ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις και χάρες. Αυτό ακριβώς είναι που δείχνουν στον λαό, και με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνουν το αξίωμα που ανέφερε ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ. Κυνικό μεν, αλλά δυστυχώς έτσι είναι.

    Χρόνια πολλά κι από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 150 βουλευτές και πολλοί είναι!!!
    Να εκλέγονται σε 150 μονοεδρικές περιφέρειες (των 70.000 κατοίκων/50.000 ψηφοφόρων) συμμετέχοντας σε ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ!!!
    Απλή Αναλογική σε όλες τις εκλογές !!!
    Μισθός 2.000 ευρώ για όλους.
    Όχι στη σύνταξη βουλευτή...
    Όποιος γίνεται υπουργός να παραιτείται από βουλευτής.

    Και επιτέλους μια Γερουσία 50 μελών.
    Χωρίς μισθό!!!

    Αλλιώς, σωτηρία δεν υπάρχει !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει κάποια ξαφνική απρόσμενη θαρραλέα αλήθεια;

    http://www.youtube.com/watch?v=5k6Q4BFhjGQ&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.