15/12/10

Παιχνίδια πολέμου- Εκπαίδευση κομάντο του ΝΑΤΟ στην Κρήτη μέσω υπολογιστών

Με... βιντεογκέιμ- και μάλιστα τρισδιάστατο- εκπαιδεύεται το ΝΑΤΟ στη Σούδα κατά των πειρατών, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου όπλων!
Στο Συμμαχικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που λειτουργεί στο Μαράθι Χανίων άρχισε πριν από λίγο καιρό ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης κομάντο του Ναυτικού, που έχουν ως αποστολή να κάνουν ρεσάλτο και έρευνες σε ύποπτα εμπορικά πλοία για μεταφορά τρομοκρατών ή απαγορευμένων υλικών για όπλα.
Η εκπαίδευση αυτή τη φορά δεν έγινε με «ντου και γιουρούσια» από αέρος και θαλάσσης στο παροπλισμένο σκάφος «Αρης» που είναι δεμένο στον κόλπο της Σούδας. Αντί αυτού, οι ασκούμενοι ήταν με το... ποντίκι στο χέρι μπροστά στον υπολογιστή και όπως τα παιδιά στο Ρlaystation αντιμετώπισαν τις κακοτοπιές και τις παγίδες στο πλοίο καθώς και τους... κακούς του νατοϊκού σεναρίου. Ηταν μια εικονική μάχη και μάλιστα τρισδιάστατη!

Στο ΝΑΤΟ η εκπαίδευση σε συνθήκες προσομοίωσης εντάσσεται στα «παιχνίδια διδακτικού χαρακτήρα» (serious games). Επιτρέπει, όπως λένε επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, τη διεξαγωγή ατομικής ή και συλλογικής εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων στον ίδιο χώρο, καθόσον μέσω του Διαδικτύου μπορούν όλοι οι εκπαιδευόμενοι να βρεθούν στο ίδιο εικονικό περιβάλλον ταυτόχρονα και να εκπαιδευτούν.

Σχεδιάζεται στο Νόρφολκ
Ο τρόπος λειτουργίας των serious games είναι κάτι που το ξέρουν καλά τα... παιδιά: δημιουργία ενός εικονικού κόσμου που θέτει τον εκπαιδευόμενο-παίκτη στο επίκεντρο της δράσης, δίνοντάς του μια αποστολή. Με τον τρόπο αυτό, ο εκπαιδευόμενος-παίκτης καλείται να δράσει ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή. Για την επιτυχή έκβασή της, ο εκπαιδευόμενος «καλείται να πράξει και να λάβει αποφάσεις, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχει διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο. Οπου η πρακτική εκπαίδευση δεν είναι εφικτή λόγω μεγάλης απόσταση, κινδύνου σωματικής ακεραιότητας ή υψηλού κόστους, τα serious games αποτελούν ίσως τη μόνη εναλλακτική προσέγγιση για πρακτική εξάσκηση», υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Η ανάπτυξη του τρισδιάστατου παιχνιδιού έγινε από εξπέρ του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ των ΗΠΑ και εντάσσεται στη διερεύνηση της δυνατότητας για αξιοποίηση του εμπορικού τομέα βιντεοπαιχνιδιών και τεχνολογιών στην εκπαίδευση στο ΝΑΤΟ- κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνά. Το συγκεκριμένο ονομάζεται Βoarders Αhoy και αποτελεί το πρωτότυπο, ενώ η έκδοση μιας επιχειρησιακά αξιοποιήσιμης εφαρμογής αναμένεται εντός του 2011. Στη δημιουργία του σεναρίου και των επιχειρησιακών δεδομένων συνέβαλε το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής της Σούδας και θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του. Στην αρχική παρουσίαση- πέραν των αμερικανών εκπροσώπων από το Κέντρο του Νόρφολκ και της κατασκευάστριας εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού- συμμετείχε και καθηγήτρια από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Λουκάς Δημάκας -http://www.tanea.gr

7 σχόλια:

  1. Αυτοί όταν άκουσαν κυβερνοπόλεμο αυτό κατάλαβαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙΡΟ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ/ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ!!!!! ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΚΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΣΑΝ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΑΙΡΣΟΦΤ.ΑΙΝΤΕ ΓΙΑΤΙ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 15 Δεκεμβρίου 2010 11:16 π.μ. ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    ΠΡΟΣ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΑΔΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΡΣΟΦΤ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΣΚΟΤΩΝΟΤΑΣ ΚΟΣΜΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΩΑΣ ΤΑΣ ΦΡΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ ΟΜΩΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το νεο μιλαει για εκπαιδευση του Νατο σε τρισδιαστατο περιβαλλον,το Airsoft που κολλαγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θελετε σας στελνω link απο τα δυο μεγαλυτερα forum στην Ελλαδα για να δειτε τους 'πεμπτοφαλαγγιτες' να διασκεδαζουν και πως γινονται ξανα παιδια ξεχνωνας για λιγο την αθλια ελληνικη πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει γέλιο όταν κάποιος δε ξέρει και παρ' όλα αυτά το παίζει παντογνώστης σε ένα θέμα. Το Αιρσοφτ είναι πολύ μακριά από αυτό που έχεις στο μυαλό σου φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aaax h ymimatheia einai xiroterh tis amatheias! sthn sygekrimenh periptosh o eksipnakias pou "krazei" to airsoft (parakladi tou paintball) einai imimatheis kai isos den tha dexthei na diabasei peri tinos prokite... oute thn istoria tou oute tipota.. polu lipame pou den tha mporesei pote esto mia fora na paiksei giati einai paixnidi pou katadikazei ton polemo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.