24/12/10

Υπόμνημα για τους Τούρκους τουρίστες

Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες με την βίζα, έτσι ώστε να μπορούν οι Τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται πιο εύκολα τα νησιά του Αιγαίου, ζητούν με υπόμνημά τους στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων από τους νομούς Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου και Σάμου.


Το υπόμνημα, που έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης παρέμβασης, κοινοποιήθηκε επίσης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή.

Από τα Δωδεκάνησα το υπόμνημα υπογράφουν ο νομάρχης κ. Γ. Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χ. Χατζηευθυμίου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μ. Κορδίνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Β. Μηναίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων κ. Π. Τοκούζης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικού Συλλόγου κ. Π. Καραγιάννης.

Ειδικότερα, αναφέρονται στο υπόμνημα τα εξής:
"Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Μετά τη συνάντηση του περασμένου Μαΐου με τον Τούρκο ομόλογό σας κ. Ερντογάν, και την εφαρμογή πολλών διατάξεων απ’ τις (21) συναφθείσες συμφωνίες, σας γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον η διάταξη που διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες, κατόχους των λεγόμενων "πράσινων" διαβατηρίων, λειτούργησε ενθαρρυντικά για τον τουρισμό των νησιών μας.

Η απόφασή σας αυτή, ήλθε να ικανοποιήσει χρόνιο αίτημα του επιχειρηματικού και όχι μόνο κόσμου του Αιγαίου. Ήδη απ’ τον περασμένο Αύγουστο, που μπορούν κι έρχονται χωρίς θεώρηση βίζας οι Τούρκοι πολίτες με τα πράσινα διαβατήρια, εκδηλώθηκε σημαντική τουριστική κίνηση απ’ τις απέναντί μας ακτές προς τα νησιά μας. Έτσι εξασφαλίστηκε στην πράξη, κάποιας μορφής αβεβαιότητα στα ταξίδια στις δύο όχθες του Αιγαίου και αμβλύνθηκε το μέχρι τώρα ετεροβαρές σε βάρος μας “τουριστικό ισοζύγιο".

Όπως ανακοινώθηκε τότε (Μάϊος 2010), αλλά και όπως δήλωσε το καλοκαίρι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος (κατά την επίσκεψή του στο Αϊβαλί) το επόμενο βήμα, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση απ’ την ελληνική πολιτεία του ζητήματος της βίζας των Τούρκων πολιτών, θα είναι η εξεύρεση φόρμουλας που να απαλάσσει όλους τους Τούρκους επισκέπτες απ’ την υποχρέωση της βίζας, εφόσον πραγματοποιούν μικρής διάρκειας (για 48ωρο ενδεχομένως) ταξίδια στα νησιά.

Επανερχόμενοι λοιπόν στο προηγούμενο υπόμνημά μας, ζητούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, η κυβέρνηση να βρει τρόπο (μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συμβατικών μας υποχρεώσεων, συνθήκη Σένγκεν κτλ) ώστε να μπορούν να μας επισκέπτονται και οι Τούρκοι γείτονες, κάτοχοι των απλών διαβατηρίων.

κ. Πρωθυπουργέ,
Δεν χρειάζεται νομίζουμε η παράθεση επιχειρημάτων για να σας πείσουμε πόσο σημαντική είναι για μας, ιδιαίτερα σήμερα στην περίοδο της γενικευμένης οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας στην αγορά των νησιών, η περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων με την απέναντι Μικρασιατική ακτή.

Επιτρέψτε μας ωστόσο να επισημάνουμε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα νησιά, με την ούτως ή άλλως περιορισμένη δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Τονίζουμε ακόμη ότι αν με οιονδήποτε τρόπο βρεθεί λύση ώστε να επισκέπτονται τα νησιά μας Τούρκοι τουρίστες χωρίς βίζα και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, η τοπική οικονομία θα ωφεληθει πολλαπλά και κατά τη χειμερινή περίοδο, αφού είναι τόσο εύκολες οι μετακινήσεις, ανάμεσα στα νησιά μας και την Τουρκία.

Επιπλέον, πέραν από την οικονομική διάσταση του θέματος, θα ωφεληθεί και η υπόθεση της φιλίας και συνεργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών μας, γεγονός που διευκολύνει στην κατανόηση και στην παγίωση της ειρήνης στο Αιγαίο.

Επανερχόμενοι λοιπόν στο αίτημα της μη υποχρέωσης βίζας (έστω για 48ωρες επισκέψεις) των Τούρκων τουριστών στα νησιά, παρακαλούμε να δώσετε εντολή να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να υπάρξει γρήγορα αποτέλεσμα.

Με τιμή
Από το νομό Λέσβου
Ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης (και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου) Νάσος Γιακαλής
Ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου Σωτήρης Ζαμτράκης
Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Ορφανός
Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου
Ο πρόεδρος Τουρ. Πρακτόρων Λέσβου Αχιλλέας Σούγιουλτζης
Ο πρόεδρος Συλλ. Ενοικ. Δωμ. Λέσβου Γιάννης Αμπουλός
Ο πρόεδρος της “ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ” Γιώργος Παπαπορφυρίου

Από το νομό Χίου
Ο νομάρχης Χίου (και νεοεκλεγείς δήμαρχος Χίου) Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Ο δήμαρχος Χίου Παντελής Βρουλής
Ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Χίου Ιωάννης Μαλαφής
Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου Αντώνης Ζαννίκος
Ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Στυλιανός Βίος
Ο πρόεδρος Συλλ. Ενοικ. Δωμ. Χίου Δημήτριος Κυπριλάκης

Από το νομό Σάμου
Ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας
Ο δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος ΤΕΔΚ Φίλιππος Πετρούσκας
Ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής
Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου Νίκος Αγγελής

Από το νομό Δωδεκανήσου
Ο νομάρχης Δωδεκανήσου (και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου) Γιάννης Μαχαιρίδης
Ο δήμαρχος Ρόδου Χατζής Χατζηευθυμίου
Ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Δωδεκανήσου Μιχ. Κορδίνας
Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γ. Χατζημάρκος
Ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Β. Μηναίδης
Ο πρόεδρος Ένωσης Τουρ. Γραφείων Ρόδου Κ. Γεωργιάδης
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουρ. Καταλυμάτων Παν. Τοκούζης
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορ. Συλλόγων Παν. Καραγιάννης”.


Πηγή : Ροδιακή

2 σχόλια:

  1. να κανουμε δηλαδη τα πραγματα πιο απλα για τους τουρκους τουριστες που ερχονται και θαυμαζουν την χωρα μας (που θελουν για δικια τους) βγαζοντας φωτογραφιες τις πανεμορφες παραλιες και ακτες μας και τα επιπεδα πλατωματα(που ειναι οτι πρεπει για αποβασεις-αεραποβασεις)?ΟΧΙ.

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΧΙ. Βίζα όπως όλος ο κόσμος. Δεν κατάλαβα. Και κερατωμένοι και δαρμένοι και χεσμένοι.... και και και..... φτάνει πια... Να λυθούν όλα τα προβλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, να αρθουν τα καζους μπέλια και τα τσιφτετέλια και μετά ό,τι γουστάρουν. Αλλά όσο είναι μια καθαρά εχθρική χώρα απέναντί μας, ΌΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.