15/12/10

Ποντιακό μουστάκι... σώζει ζωές!

Ομογενείς 'μουστακαλήδες' σε διαγωνισμό για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Αυστραλία
Πόσο αξίζει ένα …ποντιακό μουστάκι; Τουλάχιστον 30 χιλιάδες δολάρια αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σώζει ζωές.Το μουστάκι του ομογενή Γιάννη Ευκαρπίδη από την Καμπέρα, που τυγχάνει και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, απέφερε 30 χιλιάδες δολάρια, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: κάθε χρόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, χιλιάδες άνδρες της χώρας με στόχο την συλλογή χρημάτων για το “Movember Foundation” που χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη αλλά και της αντιμετώπισης της κατάθλιψης στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας, ‘καλλιεργούν’ μουστάκια και φέτος σε αυτή την προσπάθεια έλαβαν μέρος πολλοί ομογενείς.

Για τον Γιάννη Ευκαρπίδη φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά που συμμετείχε και όπως δήλωσε κάθε χρονιά έσπαγε και ένα νέο ρεκόρ.

Την πρώτη φορά που έλαβε μέρος ο Γιάννης και η παρέα του κατάφεραν να μαζέψουν περίπου $10.000, τερματίζοντας σε παναυστραλιανό επίπεδο στην 12η θέση, τη δεύτερη χρονιά συμμετοχής του το ποσό αυξήθηκε στις $13.000 περίπου και η θέση που έλαβε αυτός και η ομάδα του ήταν η 8η σε ολόκληρη την Αυστραλία. Η οικονομική κρίση εκτός όλων των άλλων χτύπησε και τον θεσμό «Movember»πέρυσι αλλά ο Γιάννης κατάφερε να αποφέρει στον θεσμό περίπου $11.000 Φέτος όμως νοιώθει περήφανος που μερικές τρίχες και πολύ προσπάθεια απέφεραν πολύ καλά αποτελέσματα και τερμάτισε στην 4η θέση.

Ο Ευκαρπίδης δεν είναι ο μόνος ομογενής που ‘τρέφει μουστάκι για ένα μήνα με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.Οι ομογενείς είναι πολλοί και όλοι μαζί φέτος συγκέντρωσαν πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.Α νάμεσά τους ο Κρίστιαν Γεωργίου (15.000), ο Κυριάκος Γολουζίδης (10.000).

Ο θεσμός «Movember» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται αυτή η φιλανθρωπική εκστρατεία ξεκίνησε πριν από κάμποσα χρόνια στην Αυστραλία με μία παρέα 30 φίλων και με στόχο την αφύπνιση της κοινής γνώμης σε θέματα υγείας που αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό. Από τότε μέχρι σήμερα ο θεσμός προσελκύει πάνω από 120.000 άνδρες ετησίως που συμμετέχουν αφήνοντας μουστάκι κατά τον μήνα Νοέμβριο για να μαζέψουν χρήματα. Πέρυσι πάνω από 128.000 Αυστραλοί συμμετείχαν στο στην φιλανθρωπική εκστρατεία του... μουστακιού μαζεύοντας $21 εκατ. Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε χρόνο 3.300 άνδρες χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο ένας στους έξι ενήλικες άνδρες θα περάσει από τον σκοτεινό κόσμο της κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο Γιάννης Ευκαρπίδης όχι μόνο ‘έθρεψε’ μουστάκι (μόνο κατά το μήνα Νοέμβριο) αλλά έλαβε μέρος και σε πολλές εκδηλώσεις (όπως και χιλιάδες άλλοι Αυστραλοί) προκειμένου να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του καρκίνου του προστάτηhttp://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/7316

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.