8/12/10

Αναγνώριση των θρησκευτικών μειονοτήτων από την Ελλάδα ζητά μέσω του ΣτΕ η Τουρκία

Σε αμφισβήτηση τίθεται η αρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λοζάνης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, ύστερα από απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έλαβε η υπό Τουρκική προεδρία Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.



Η Επιτροπή που εκτός των άλλων έχει και την αρμοδιότητα επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κατηγορηματικό τρόπο, συνιστά στην Ελλάδα να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στο έδαφος της.

Η απόφαση, που θα ανακοινωθεί μετά την παρέλευση 15νθημέρου, πάρθηκε ύστερα από την εξέταση της συμπεριφοράς της Ελλάδος στην εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα κατά Ελλάδος και Τουρκική Ενωση Ξάνθης κατά Ελλάδος.

Στη σχετική συνεδρίαση, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη ''τουρκικός'' και άλλες όχι.

Σημειώνεται ότι προπομπός αυτής της απόφασης θεωρείται σχετικό Ψήφισμα της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Μάρτιο του 2009, που κάτω από τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», είχε θέσει τις ''βάσεις'' για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αναφέροντας ότι: «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της ''αμοιβαιότητας'', που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Για την συναυλία στον Αγιο Παντλεήμονα με το πρόεδρο και τον αρχιεπίσκοπο θα γράψετε κάτι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση οι Κούρδοι θα έχουν και αυτοί το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία κουρδικός -η για τις δικές τους ενώσεις και οργανώσεις στην Τουρκία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Φυσικα" και οχι γιατι για τους Τοθρκους και τους εν Ελλαδι "μπιστηκους" τους οι Κουρδοι δεν "υπαρχουν".Ομως οσο και νηα μοχθουν το Κουρσισταν θα γεννηθη και ολα τα τερατουργηματα τους στην Θρακη θα σβησουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι ευαισθησίες για δικαιώματα συλλόγους και θρησκευτική κατάνυξη είναι αυτή της Τουρκίας????
    Οι βρωμότουρκοι της Θράκης με τις πουστ...κες ανυσηχίες τους να φύγουν...οι Μουσουλμάνοι ομως Ελληνες της Θράκης να μείνουν στη χώρα του χαβαλέ της ασυδωσίας και του μεγάλου πολιτισμού (Ελλάδα!) και να ζήσουν μαζί μας!
    Αν έχετε ζήσει λίγο στον Έβρο θα καταλαβαίνατε πόσο σιχαμερή είναι η πολιτική της Τουρκίας πάνω στους μουσουλμάνους της περιοχής!!! Καμία κουφάλα δεν φεύγει για Τουρκία ομως!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βούλγαρη πώς κι έτσι "φίλος" ξαφνικά των μουσουλμάνων Κούρδων;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ καταλαβαίνω; Και φυσικά η μειονότητα στη Θράκη είναι Θρησκευτική (Μουσουλμανική)! Αυτό το αναγνωρίζουμε από 10 ετίες !!! Ποιός είπε το αντίθετο ;;;
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από συστάσεως του νεώτερου ελληνικού κράτους, τα θρησκευτικά δικαιώματα μουσουλμάνων, έγιναν σεβαστά. Διαβάστε το "Οι Μουσουλμάνοι εν Ελλάδι" του νομικού-ιστορικού Νίκου Ελευθεριάδη (Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων) για να δείτε πόσες νομικές προσπάθειες έγιναν από το ελληνικό κράτος για να μη θιγούν τα δικαιώματα αυτά και να υπερφαλαγγιστούν οι μεγάλες νομικές δυσχέρειες που προέκυψαν.
    Οταν ακούω Τούρκους να εγείρουν θέμα σεβασμού δικαιωμάτων γενικά, απορώ με το θράσος τους προς εμάς.
    Γιατί τα δικαιώματα των δικών μας μειονοτήτων στις περιοχές που κατέκτησαν, ξέρουμε πού τα...έχουν γραμμένα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.