5/12/10

Ράγισε η εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού

Σε πεδίο κινούμενης άμμου έχουν περάσει οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι αποκαλύψεις του WikiLeaks προκαλούν αναταράξεις, εδραιώνουν την καχυποψία μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον και οδηγούν σε απρόβλεπτες αντιδράσεις την Τουρκία υπό τον φόβο και νέων αποκαλύψεων.
Οι αποκαλύψεις του Wikileaks ραγίζουν για πρώτη φορά την εικόνα του
Ταγίπ Ερντογάν, γι' αυτό και προκάλεσαν την οργισμένη αντίδρασή του
.
 Οσον αφορά τα κηρύγματα Νταβούτογλου περί ευημερίας των Βαλκανίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν περνούν απαρατήρητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τον ισλαμικό προσανατολισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, τις «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες» του Αχμέτ Νταβούτογλου, και οι σοβαρές υποψίες για μεγάλης έκτασης διαφθορά, όπως αποτυπώνονται στα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς μερικές χιλιάδες (περίπου συνολικά 9.500 από την Τουρκία) αμερικανικά τηλεγραφήματα περιμένουν τη σειρά τους για να δημοσιοποιηθούν.

Ράγισε η εικόνα του  Τούρκου πρωθυπουργού
Η σημασία διατήρησης της συνεργασίας με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν αμφισβητείται από τις ΗΠΑ, εγείρονται όμως σοβαρά ζητήματα για την αξιοπιστία της.

Τα κηρύγματα του κ. Νταβούτογλου τον περασμένο Ιανουάριο από το Σεράγεβο, που εξήρε την... ευημερία των Βαλκανίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποσχόμενος ότι η Τουρκία είναι «πίσω» για να ηγηθεί και να ενώσει την περιοχή, δεν περνούν απαρατήρητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και ο συνδυασμός με τις εκμυστηρεύσεις κορυφαίου στελέχους του ΑΚΡ ότι ο «ρόλος της Τουρκίας είναι να πάρει πίσω την Ανδαλουσία και να εκδικηθεί την ήττα στα τείχη της Βιέννης το 1683» προκαλεί ανατριχίλα όχι μόνο στο συντηρητικό κατεστημένο της αμερικανικής διπλωματίας.

Η οργισμένη αντίδραση του κ. Ερντογάν, όμως, δεν αφορά μόνο τις πολιτικές εκτιμήσεις των Αμερικανών, καθώς μάλλον έχει να κερδίσει σε εσωτερικό επίπεδο από τις επικρίσεις για τον ισλαμικό προσανατολισμό και την περιγραφή του ως ατίθασου (έναντι των Αμερικανών), εν όψει και των κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου.

Ο κ. Ερντογάν νιώθει να απειλείται γιατί ραγίζει η εικόνα του ηθικού και έντιμου ηγέτη, ιδιότητες με ιδιαίτερη αξία στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο κ. Ερντογάν περνά στην επίθεση θεωρώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη άμυνα για να αποφύγει το «στριπτίζ» της δημόσιας εικόνας του. Δεν είναι μόνον οι αναφορές των τηλεγραφημάτων στους «οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία», τους οποίους διαψεύδει με οργή ο κ. Ερντογάν, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα παραιτηθεί εφόσον αποδειχθεί η ύπαρξή τους...

Στα τηλεγραφήματα που έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί αναφέρεται ότι κυβερνητικός αξιωματούχος είχε εκμυστηρευθεί σε δημοσιογράφο ότι ο κ. Ερντογάν αποκόμισε προσωπικά κέρδη από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών διυλιστηρίων, ενώ από πηγή του υπουργείου Ενέργειας ενημερώθηκε η αμερικανική πρεσβεία ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν άσκησε πιέσεις στο Ιράν να υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με μια τουρκική εταιρεία, της οποίας ο πρόεδρος συμπτωματικά ήταν... συμμαθητής του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, μάλιστα, δεν είχε καμία εμπειρία στην κατασκευή αγωγών, καθώς είχε αναλάβει μόνο λιμενικά έργα. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, φέρεται να παραδέχεται ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας έχει αναλάβει την καταβολή των διδάκτρων για τη φοίτηση των 4 παιδιών του στις ΗΠΑ.

Αμαθείς και ανίκανοι. Στα τηλεγραφήματα περιγράφεται ακόμη ένα περιστατικό του 2004, όταν το ΑΚΡ έχασε στις εκλογές τον Δήμο Τραπεζούντας. Ο κ. Ερντογάν έχρισε πρόεδρο της τοπικής ομάδας Trabzonspor έναν στενό φίλο του, τον Ναφίζ Οτζάκ, τον οποίο σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία ενίσχυσε με μεγάλα ποσά από τα κρατικά μυστικά κονδύλια, ώστε να ενισχύσει την ομάδα με μεταγραφές και να επισκιάσει έτσι τον αντίπαλο δήμαρχο.

Ο κ. Ερντογάν κατηγορείται ότι ανήκει σε Μουσουλμανική Αδελφότητα και ότι το κόμμα του προσλαμβάνει κυρίως μέλη της Σουνιτικής Αδελφότητας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα αμερικανικά τηλεγραφήματα περιγράφουν αυτούς που αποτελούν τον περίγυρό του ως αμαθείς και ανίκανους. Ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά στην υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων (διατέλεσε και υπουργός Παιδείας) κ. Νιμέτ Τσουμπουκτσού, που είναι υπέρμαχος της ποινικοποίησης της μοιχείας και οφείλει τη θέση της στο κυβερνητικό σχήμα στην προσωπική φιλία της με τη σύζυγο του κ. Ερντογάν, Εμινέ.

Η αγωνία της κυβέρνησης Ερντογάν παραμένει. Γιατί τελικά ο «ηγέτης» του μουσουλμανικού κόσμου ή αλλιώς ο «Δημαγωγός της Ανατολίας» (όπως χαρακτηρίστηκε σε τηλεγράφημα του Μαΐου του 2005) πολύ περισσότερο από τη γυναίκα του Καίσαρα πρέπει εκτός του να φαίνεται, να είναι και τίμιος.

Εντονες ανησυχίες
  • 9.500 συνολικά αμερικανικά τηλεγραφήματα από την Τουρκία περιμένουν την... σειρά τους να δημοσιοποιηθούν.
  • Οι Αμερικανοί δεν αμφισβητούν τη σημασία διατήρησης της συνεργασίας με την κυβέρνηση του Ερντογάν, έχουν όμως σοβαρά ζητήματα για την αξιοπιστία της με δεδομένες τις ισλαμικές καταβολές της.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣmailto:ΜΕΛΕΤΗΣnmeletis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=45052948#

3 σχόλια:

  1. Άντε λοιπόν!Ας χυθεί φως στην άβυσσο της Τουρκίας. Ας φωτισθεί και η εγχώρια άβυσσος όμως. Για να ξεσκεπασθούν κάποτε οι ενσυνείδητοι και ανάλγητοι προδότες μιας χώρας όπως η Ελλάδα που χωρίς αυτήν ο κόσμος θα ήταν πιο φτωχός. Οι Σλάβοι χρησιμοποιούν το κυρριλικό αλφάβητο, οι Ευρωπαίοι, απόγονοι των Ευρωπαίων και Τούρκοι χρησιμοποιούν το Ελληνικό αλφάβητο. Τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην Ελληνική γλώσσα, τα δόγματα των Οικουμενικών Συνόδων γράφτηκαν στα Ελληνικά και ούτω καθεξής. Το πλανητάριο του Αρχίδαμου, ο υπολογιστής των Αντικηθύρων, το μηχανικό περιστέρι, οι αυτόματες πόρτες του Ηρόστρατου, η ατμομηχανή του Ήρωνα, ο πτυσσόμενος θρόνος και τα μηχανικά ζώα του Λέοντα του Μαθηματικού και άλλα πολλά οφείλονται στην Έλλάδα, τον πολιτισμό του Αιγαίου και της Μεσογείου. όχι πια ρααγιαγισμός στους απολίτιστους και αμοσταγείς Τουρκομάνους νομάδες και τους πανταχού παρόντες και τα πάντα πληρώντες προστάτες τους. Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα Αμερικανα θα κανουν οτιδηποτε περνα απο το χερακι τους για να βγαλουν τον Ερντογαν και τον Νταβουτογλου απο τη μεση, με τα οραματα τους για μια νεα Οθωμανικη Αυτοκρατορρια. Μολις το κανουν αυτο και βαλουν στη θεση τους παλι αχυρανθρωπους, να δειτε για ποτε θα αλλαξει παλι το κλιμα των ΗΠΑ και του Ισραηλ απεναντι στην Τουρκια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή μια ζωή με ή χωρίς νεο-οθωμανιστές εμείς στην από κάτω θά ΄μαστε...
    Έρντο μου, μη φοβάσαι πάντως, ραγισμένος ξεραγισμένος, εδώ πάντα θα κατουριούνται τα κορίτσια που κυβερνάνε μόλις σε ακούνε. Αυτό μόνο σου φτάνει όσο κάθεσαι εκεί που είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.