1/12/10

Πρωτοβουλίες ΥΠΕΚΑ στη Σόφια για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Πρόταση για από κοινού συζήτηση των περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης στον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράιτσο Τράικοφ, στο περιθώριο συνάντησης με θέμα «Ενέργεια Χωρίς Σύνορα», που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
«Συζητήσαμε, ένα θέμα εθνικής προτεραιότητας της Ελλάδας, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι ζήτησε «να μεταφερθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, να συνεδριάσουν οι επιτροπές περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για να εξετάσουν τα κοινά περιβαλλοντολογικά θέματα του αγωγού».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε ακόμη ότι μετά την τακτική συνεδρίαση της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας στην Αθήνα, επίκειται η επόμενη συνεδρίαση στη Σόφια, που δημιουργεί, επίσης, κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συζήτηση των περιβαλλοντολογικών θεμάτων που έχουν σχέση με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «πολύ θετικό βήμα στις ελληνοβουλγαρικές ενεργειακές σχέσεις», την υπογραφή -χθες, στη Σόφια- δύο σημαντικών συμφωνιών για την προώθηση του αγωγού, που θα συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

«Ασφαλώς, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Όμως, αυτό δημιουργεί ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνομιλία που είχε με τον κ. Τράικοφ, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν γρήγορα το έργο προς το αμοιβαίο όφελος, αλλά και για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος τυχόν απένταξης του αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί εξέτασαν όλο το φάσμα των θεμάτων που έχουν σχέση με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στο έργο του αγωγού «South Stream» με τις συμφωνίες, που υπεγράφησαν στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σόφια, όπως και την πεποίθηση ότι, Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να συμβάλουν από κοινού για την ταχύτερη προώθηση του στρατηγικού αυτού διεθνούς σχεδίου.

Επίσης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, στην επικείμενη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας, να συζητηθεί η εξέλιξη του σχεδίου κατασκευής ηλεκτραγωγού υψηλής τάσης «Νέα Σάντα - Μαρίτσα ‘Ιτζτοκ» (σ.σ. γραμμή διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας - Βουλγαρίας).
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.