15/12/10

Ελληνοτουρκική άσκηση, παρουσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, απεγκλωβισμού θυμάτων από κτίρια, τα οποία κατέρρευσαν από σεισμό

Κοινές ελληνοτουρκικές ασκήσεις απεγκλωβισμού θυμάτων από κτίρια, που έχουν καταρρεύσει από σεισμό, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή της Βάρης και στα χαλάσματα των παλιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου της «Βοκτάς», παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.
Τα κοινά γυμνάσια έγιναν στο πλαίσιο υλοποίησης του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, για τη σύσταση Μικτής Ελληνοτουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, (Joint Hellenic Turkish - Standby Disaster Response Unit /JHET-SDRU), το οποίο υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2001 και του Μνημονίου μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2002.

Τον συντονισμό της άσκησης είχε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν το Υπουργείο Εξωτερικών/ΥΔΑΣ, προσωπικό και μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν δεκαμελής ομάδα Έρευνας και Διάσωσης, επικουρούμενη από τρία διασωστικά οχήματα και προσωπικό, καθώς και τετραμελής αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής με επικεφαλής την Irep Gurel.

Η δημιουργία της JHET-SDRU ήταν απόρροια της απρόσμενης ανταπόκρισης των Ελλήνων στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, που ζήτησε η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό το φθινόπωρο του 1999. Ο τομέας συνεργασίας, που προβλέπει η JHET-SDRU, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφορά τους τομείς της αναζήτησης και διάσωσης σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών: σεισμούς, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ο κ. Παπουτσής, αφού συνεχάρη τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Θεόδωρο Μπούφη, και όλα τα μέλη που διοργάνωσαν την άσκηση, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία κοινή ελληνοτουρκική άσκηση πέρα από τις θεωρητικές συζητήσεις και τις ασκήσεις επί χάρτου. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία των Ελλήνων στην Τουρκία, όπως επίσης να αντλήσουμε εμπειρίες και γνώσεις από την τουρκική στην ελληνική πλευρά». Ο υπουργός πρόσθεσε πως η άσκηση ήταν «μία πολιτική πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησε και υποστήριξε θερμά από την πρώτη στιγμή ο σημερινός πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του τότε, μετά τους τελευταίους σεισμούς, ως υπουργού Εξωτερικών και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά [...].

Η πολιτική προστασία, η προστασία του πολίτη, του ίδιου του ανθρώπου δεν γνωρίζει σύνορα. Η πολιτική της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών περνάει πρώτα από όλα από τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες και από τέτοιου είδους επαφές σε πρακτικό επίπεδο, που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο». Στην άσκηση παραβρέθηκαν ο Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Θ. Μπούφης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στ. Στεφανίδης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δ. Πύρρος, ο περιφερειάρχης Αττικής του ΠΣ, Π. Βελλής και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευ. Πέλλη. Γιάννης Σεφεριάδης

2 σχόλια:

  1. … [Ε] - Αγαπητέ -φίλε- Χρήστο,
    «επικοινωνείτε» διάφορες δραστηριότητές σας στον κόσμο, με προφανή στόχο, να βελτιώσετε την εικόνα σας -και της κυβέρνησης συνολικά- στην κοινή μας γνώμη.
    Έεε αυτή είναι λάθος και μας εκνευρίζει.
    … Άσε που, όπως λέγεται «ο λύκος φίλος δε’ γίνεται», μα κι’ αν γινόταν… θα κάνετε -τάχα μου- 10, 100, 1.000 από δαύτους, από τα 60 (.000.000) τόσα εκατομμύρια! Και λοιπόν; Με τους αφέντες τους έχει σημασία τί κάνετε.
    Έστω κι’ αυτοί, πριν φιλοξενηθούν εδώ, υπέγραψαν συγνώμη για τη Κύπρο; Δήλωσαν τη διαφωνία τους για τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις της Ελληνικής κυρίαρχης επικράτειας, αναγνωρίζοντας τα σημερινά μας σύνορα; Ενημερώθηκαν για τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι πρόσφατοι πρόγονοί τους;
    Όοοχιι;!
    Δεν γουστάρωμε -λοιπόν- να πατούν το πόδι τους στα χώματά μας ούτε να περνούν απ' τα νερά μας. Καταλάβατε;
    Και -υπ’ αυτές τις συνθήκες- μη το ξανακάνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπουτσή... τα ...... μας κουνιόντουσαν..

    Άϊσιχτιρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.