15/12/10

Μνημόνιο: η υποθήκευση της Ελλάδας*

Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Tο βάρος της δημοσιότητας όλη αυτή την περίοδο έπεσε πάνω στο «Μνημόνιο» και είναι φυσικό καθώς το κείμενο αυτό περιγράφει τις συγκεκριμένες οικονομικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το «Μνημόνιο», το οποίο «μοιάζει να έχει συνταχθεί στην Αθήνα», από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, στην ουσία δίνει «γην και ύδωρ» στους εισβολείς. Τα κανόνια όμως και ο στρατός εισβολής είναι η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης», όπου περιγράφονται οι δρακόντειοι όροι δανεισμού της Ελλάδας με 80 δις ευρώ. Το κείμενο αυτό έχει συνταχθεί αγγλιστί στο Λονδίνο από τη δικηγορική εταιρεία «Slaughter and May». Θυμίζουμε ότι από δικηγορικό οίκο του Λονδίνου είχε συνταχθεί και το περίφημο έκτρωμα με το όνομα «Σχέδιο Ανάν».

Πρώτα-πρώτα ας δούμε ποιοι είναι οι «Slaughter and May». Πρόκειται για δικηγορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1889 και είναι μία από τις πέντε εταιρείες που αποτελούν τον «Μαγικό Κύκλο», δηλαδή τις πέντε ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Βρετανίας.

Μ’ άλλα λόγια έχει συνταχθεί από ανθρώπους που βρίσκονται στον πυρήνα του βρετανικού νομικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Λειτουργούν, εν προκειμένω, ως εντολοδόχοι των αμερικανο-αγγλοσαξωνικών κεφαλαίων που έχει δανειστεί κατά περιόδους η χώρα μας, αρχής γενομένης από την επαύριον της Ελληνικής Επανάστασης. Θυμίζουμε, παρεμπιπτόντως, ότι η Βρετανία δεν είναι καμία από τις συμβαλλόμενες χώρες, καθώς δεν είναι χώρα του ευρώ.

Μια μικρή λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία: η εταιρεία «Slaughter and May», η οποία ανέλαβε εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης τη σύνταξη της «Σύμβασης», υπήρξε εντολοδόχος της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης Θάτσερ, στη δεκαετία του 1980, στη διεκπεραίωση των αποκρατικοποιήσεων των βρετανικών ΔΕΚΟ, δηλαδή των εταιρειών που διαχειρίζονταν λιμάνια, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμό κ.λπ. Κάτι σαν από την καρδιά του νεοφιλελεύθερου Λονδίνου και των επιγόνων της Θάτσερ για την Αθήνα και τον γιο του Ανδρέα!
Να σημειώσουμε, τέλος, κάτι που ίσως δεν έχει προσεχθεί ιδιαίτερα. Το κείμενο της «Σύμβασης», όπως και το κείμενο του «Μνημονίου» κατατέθηκαν στη Βουλή, στον προς ψήφιση νόμο της 8ης Μαΐου 2010, στην αγγλική γλώσσα, στην δε κατακλείδα του πρώτου άρθρου, στο κείμενο του νόμου γράφεται επί λέξει το εξής ανήκουστο: «Τα παραπάνω κείμενα στην επίσημη αγγλική γλώσσα, και σε μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, έχουν ως εξής:» και ακολουθούν η «Σύμβαση» και το «Μνημόνιο», το οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή στην «επίσημη» αγγλική γλώσσα, ενώ η ψήφιση της «Σύμβασης» εκκρεμεί...
Ιδού μερικά από τα σημεία που αξίζει να προσέξουμε:



•Άρθρο 2, παράγραφος 3: «Οι Δανειστές και ο Δανειολήπτης δεν επιτρέπεται να εκχωρήσουν ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο να μεταβιβάσουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τους [...] χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση όλων των Δανειστών». Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος αυτή και οι ακριβώς επόμενες παράγραφοι 4 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 13, όπως σημειώνει, ο Συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, «παρέχεται στους δανειστές το δικαίωμα να δημιουργήσουν, με βάση τη Σύμβαση Δανεισμού, πολιτικό και οικονομικό μπλοκ σχέσεων με τους δανειστές και με τρίτες χώρες, δεσμευτικό για την Ελλάδα, αλλά χωρίς τη βούλησή της».

•Άρθρο 3, παράγραφος 4α: Για την εκταμίευση απαιτείται γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που θα βεβαιώνει τη νομιμότητα και συνταγματικότητα της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με υπόδειγμα που προβλέπεται στο «Παράρτημα 4». Είναι τουλάχιστον γελοιωδώς αντιεπιστημονικό το να δίδεται νομική γνωμοδότηση σύμφωνα με ακριβές υπόδειγμα.
•Άρθρο 3, παράγραφος 5α: Διασφαλίζονται οι Δανειστές από ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή ή πιθανή απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της «Σύμβασης». Στην ουσία ζητείται η φίμωση των ελληνικών δικαστικών αρχών αφού ο Δανειολήπτης, δηλαδή η χώρα και η κυβέρνησή της, θα πρέπει να αποτρέψουν ένα «τέτοιο γεγονός», δηλαδή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

•Άρθρο 6, παράγραφος 6α, β: Γίνεται σαφής αναφορά στο ενδεχόμενο να ακυρωθεί η «Δανειακή Διευκόλυνση», δηλαδή η παρούσα «Σύμβαση» από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (α) ή από Συνταγματικό Δικαστήριο του Δανειστή (β). Αναφορά σε πιθανότητα ακύρωσης από Συνταγματικό Δικαστήριο του Δανειολήπτη, δηλαδή της Ελλάδας, δεν γίνεται. Βλέπετε, το άρθρο 3, παράγραφοι 4α και 5α αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και το Άρθρο 8 που ακολουθεί.

•Άρθρο 8, παράγραφος 1γ: Οι Δανειστές μπορούν «να ακυρώσουν τη Δανειακή Διευκόλυνση και/ή να απαιτήσουν το ανεξόφλητο κεφάλαιο των Δανείων ως άμεσα απαιτητό και πληρωτέο, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις του Δανειολήπτη [...] κρίνονται από οποιοδήποτε καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο ως μη δεσμευτικές ή εκτελεστές έναντι του Δανειολήπτη ή κρίνονται παράνομες...». Οποιαδήποτε, λοιπόν, δικαστική «εμπλοκή» θα προβεί οικονομικά δυσβάστακτη για την Ελλάδα.

•Άρθρο 11, παράγραφος 3: Πέφτει και το τελευταίο πρόσχημα της λεγόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: «Όλα τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα στοιχεία που πρόκειται να χορηγηθούν βάσει της παρούσας Σύμβασης είναι στην αγγλική γλώσσα». Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για «Σύμβαση» μεταξύ χωρών μελών της Ε.Ε., όπου ισχύει η αρχή της ισοτιμίας όλων των επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών. Η προτίμηση των «Δανειστών» στην αγγλική γλώσσα γίνεται για το χρήμα, φυσικά, καθώς ακολουθεί παρακάτω το

•Άρθρο 14. Εφαρμοστέο Δίκαιο και Δικαιοδοσία. Εδώ πλέον καταργούνται όλα, δηλαδή: παράγραφος 1: «Η παρούσα Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση [...] διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο». Γιατί το αγγλικό δίκαιο; Την απάντηση τη έδωσε ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, στις 15 Ιουλίου 2010: «το αγγλικό ∆ίκαιο σε τέτοια θέµατα, ακριβώς επειδή το Ηνωµένο Βασίλειο είναι έδρα χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων και επειδή τίθενται κατ’ επανάληψη θέµατα τέτοια σε σχέση µε αλλοδαπά κράτη-οφειλέτες έναντι των ιδρυµάτων αυτών, είναι το χειρότερο δυνατό ∆ίκαιο για τον οφειλέτη».

•Παράγραφος 2: «Οι Συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει [...] στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως πάλι σημειώνει ο Συνταγματολόγος κ. Χρυσόγονος: «δεν επιλέχθηκε τυχαία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο, ως γνωστόν, πλειοψηφούν δικαστές από τα κράτη-Δανειστές». Επιπλέον, συμπληρώνει ο κ. καθηγητής, «μπορεί, λοιπόν, από τώρα να πιθανολογήσει κανείς ότι το ∆ικαστήριο αυτό θα προσανατολιστεί µε βάση το άρθρο 27 της Σύµβασης της Βιέννης του 1969 για το ∆ίκαιο των Συνθηκών που ορίζει ότι τα κράτη δεν µπορούν να επικαλεστούν διατάξεις του εσωτερικού τους δικαίου, άρα ούτε και του εθνικού τους Συντάγµατος, για να αποφύγουν την εκπλήρωση των διεθνών τους υποχρεώσεων».

Άλλωστε σύμφωνα με την

•Παράγραφο 5: «Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία (...) περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του...». Κανονικά η παράγραφος αυτή θα έπρεπε να έχει διαβαστεί από όλους και να έχει τοιχοκολληθεί σε όλα τα μνημεία της χώρας μας, αφού στην ουσία η κυβέρνηση που την αποδέχτηκε ουσιαστικά τα εκχωρεί στους Δανειστές και όχι μόνο. Όπως σημειώνει, μιλώντας για «έσχατο εξευτελισμό», ο επίσης Συνταγματολόγος καθηγητής Κ. Μπέης: «δηλαδή, σε περίπτωση αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού να πληρώνει τα εφεξής εθνικά τοκοχρεολύσια, οι δανειστές, κι όχι μόνον οι άμεσοι δανειοδότες [...] αλλά και ο πρώτος τυχών κομιστής παραστατικών ελληνικών τοκοχρεολυσίων θα έχουν εξουσία να κατάσχουν και να πλειστηριάσουν ακόμη και αντικείμενα της ακατάσχετης ελληνικής δημόσιας περιουσίας.» («Ελευθεροτυπία», 14/07/2010). Κι αν είναι ίσως υπερβολικό να πούμε ότι κινδυνεύει η κυριότητα του Παρθενώνα, «δεν βλέπω ότι θα µπορούσε να αποφύγει την πίεση µία εξασθενηµένη ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει µισθωτικό δικαίωµα πολυετές για την εκµετάλλευση των αρχαιολογικών µας χώρων και για την τουριστική εκµετάλλευση νησιών µας», όπως είπε η Αλέκα Μανδαράκα-Σέππαρντ, καθηγήτρια Πανεπιστηµίου του Λονδίνου, στην προαναφερθείσα εκδήλωση του Δ.Σ.Α. Άλλωστε, η κατάσχεση μπορεί άνετα να γίνει, όπως έχει επισημανθεί, σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όπως πρεσβείες, Ινστιτούτα, καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, ελληνικός χρυσός ο οποίος φυλάσσεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.τ.ό. Θυμίζω ότι ο καθηγητής Χρυσόγονος επί του προκειμένου σημείωσε ότι «στο αγγλικό ∆ίκαιο θέµατα ασυλίας κρατών ρυθµίζονται από τη state immunity act του 1978 [...]. Τα άρθρα 13 παρ. 2-4 του νόµου αυτού επιτρέπουν την εκτέλεση κατά του αλλοδαπού ∆ηµοσίου µόνο για περιουσιακά στοιχεία χρήσης iure gestionis», δηλαδή για περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται εμπορικά. Μ’ αυτές τις διατάξεις δεν είναι καθόλου απίθανο να πληρώνουμε στους Δανειστές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. το εισιτήριο για να μπούμε στην Ακρόπολη!

Εάν η «Σύμβαση» χαλκεύει τα δεσμά του ελληνικού λαού, ακόμα και για τις γενιές που έρχονται, το «Μνημόνιο» περιγράφει τους όρους εξανδραποδισμού του. Το περιβόητο και πολυσυζητημένο «Μνημόνιο», αξίζει να το σημειώσουμε επί της αρχής, είναι ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες και «Μαυρογιαλούρειες» εξαγγελίες όταν πρόκειται για «μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με διεξοδικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (Παράγραφος 6) και άλλα ακατανόητα και άνευ πραγματικής ουσίας, που ευκαίρως ακαίρως θεωρούν χρέος τους όλοι οι πρωθυπουργοί από εποχής Μητσοτάκη να εξαγγείλουν –τα ίδια είχε πει εκατοντάδες φορές και ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος. Την ίδια στιγμή το «Μνημόνιο» γίνεται πολύ συγκεκριμένο, μέχρις υπολογισμού του τελευταίου ευρώ, όταν αναφέρεται στις προβλεπόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας είναι ότι, όπως καταλαβαίνει κανείς ακόμα και μία φορά να το διαβάσει, πρόκειται για κείμενο συνταγμένο κατά την αγαπητή στο ΠΑΣΟΚ ιδιόλεκτο των ωραίων (σοσιαλιστικών) λέξεων, οι οποίες περιγράφουν τον πιο ανελέητο νεοφιλελευθερισμό. Παράδειγμα η πολλές φορές αναφερόμενη «ενίσχυση της αγοράς εργασίας», που στην περιγραφή της αποκαλύπτεται ότι στην αλήθεια είναι η αποδιάρθρωση της εργασίας. Εκείνο δε που πολλές φορές επανέρχεται περί «το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δεν είναι παρά ένα κενό γράμμα αφού τέτοιο δίχτυ πουθενά δεν αναπτύσσεται. Αντιθέτως, εάν διατρέξει κανείς τους πίνακες περικοπών για τα έτη 2010-2014 θα δει όχι μόνο ότι οι συντάξεις περικόπτονται ή παγώνουν και τις τέσερις χρονιές 2010, 2011, 2012 και 2013, αλλά ότι κόβεται ακόμα και το επίδομα αλληλεγγύης (2010), παρ’ όλο που η συνολική του επιβάρυνση είναι 0,2% του ΑΕΠ.


Ένα τρίτο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει από την ανάγνωση του «Μνημονίου» είναι ότι πρόκειται στην πραγματικοτητα για το κρυφό 5ετές κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (2009-2013), το οποίο θα μπορούσε να είχε συνταχθεί πριν από τις εκλογές του 2009. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός ότι οι λεπτομερείς περιγραφές των «αναπροσαρμογών» δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις μόνιμες «εκσυγχρονιστικές» επιδιώξεις της οικονομικής ελίτ από τα χρόνια ήδη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη 1990-1993. Το «Μνημόνιο», λοιπόν, ούτε στις Βρυξέλλες συντάχθηκε, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση να μας πείσει, ούτε κάτι καινούργιο είναι. Οι ρυθμίσεις άλλωστε που προβλέπει έχει επιχειρηθεί σε κάποια τους σημεία να περάσουν και επί Μητσοτάκη (ιδιωτικοποιήσεις) και επί Σημίτη (αγορά εργασίας, ασφαλιστικό) και επί Καραμανλή (ασφαλιστικό, στήριξη των Τραπεζών).

*Εκτενέστερη διαπραγμάτευση των ζητημάτων αυτού του άρθρου, μπορεί να αναζητήσει ο αναγνώστης στο βιβλίο Μνημόνιο: Η υποθήκευση της Ελλάδας, που κυκλοφορεί από την εφημερίδα «Χριστιανική» (210 3811302) και περιέχει τα κείμενα της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης», το «Μνημόνιο» και τον νόμο 3845/2010 με εισαγωγή και κριτικά σχόλια από τους Γεώργιο Κασιμάτη, Κώστα Βεργόπουλο και Κωνσταντίνο Μπλάθρα.

πηγή: antifono.gr

πηγή: manifesto,

12 σχόλια:

  1. ΤΟ "ΠΑΝΟΥΡΓΟ Π Ν Ε Υ Μ Α "της ιστορίας π ά ν τ α γυρίζει πάνω από την πατρίδα μας Ελλάδα,αενάως !

    {Λαιμητόμος ! ΒΑΥΑΡΟΚΡΑΤΙΑ !
    Νά τη γράφει ο Βαυαρός Νέζερ :
    "...Ο δήμιος ετοιμάζετο διά τό έργον του κι'έλυε τά σχοινία...τού ορισθέντος νά θανατωθή πρώτος.Αλλ'ούτος αιφνιδίως ώρμησεν επί τού δημίου,ο οποίος μή προβλέπων τοιαύτην επίθεσιν,έχασεν σχεδόν τήν ισσοροπίαν του καί διά δυσκολίας αμύνετο...Ο εισ τών βοηθών έτρεξε καί τότε συνέβη πράγμα φρικτόν και τρομερόν...Ο πέλεκυς έπεσε καί η κεφαλή εκυλίσθη εις τόν δερμάτινον σάκκον.Ο δήμιος ήτο κάθιδρος....οι παρατηρούντες εδυδνασχέτουν όλοι..."
    Αυτό το έκαναν οι ΒαυαροΓερμανοί γία να μήν έχουμε παράπονο,και μάς έφεραν λαιμητόμο ,καί την έστησαν στο μαρτυρικό Μεσολόγγι και επί το έργον!Καί επειδή δέν δεχόταν κανένας ΄Ελληνας να παίξει τό ρόλο του δημίου,μας έφεραν κάποιο Γάλλο!
    Ο δήμιος μαζί με τους βοηθούς του έναν Ιταλό καί ένα Σλαύο !
    Αυτούς που θα εκτελούσαν ήταν αγωνιστές του '21 καί τώρα είχαν γίνει αντάρτες κατά της Βαυαροκρατίας .Καί το χρονικό αναφέρει "πώς το εκτελεστικό απόσμασμα γύρισε στό Μεστολόγγι παιανίζοντας της μουσικής".Αυτό μάλιστα !Τέτοια κτηνωδία σπάνια νυναντιέται ως φρικαλέα σελιδα πού φέρει την ντροπή.Καί οι κυρίαρχες τάξεις των Βαυαρών είχαν για αργότερα να δείξουν πιό μεγαλύτερα έργα ντροπής όπως έδειξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος,και τά βάσανα καί τά μαρτύρια πού πέρασε ο ελληνικός πληθυσμός }
    σελ.508,"Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ"ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.ΝΙΚΟΛΗΣ.
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ήμασταν ένας λαός που να καταλαβαίνει και να ενδιαφέρεται για τα κοινά, θα είχε γίνει επανάσταση. Δυστυχώς δεν είμαστε.

    ΥΓ: Όποιον καθηγητή ή "καθηγητή" ακούω τα τελευταία χρόνια, είναι συνήθως συνταγματολόγος (Λοβέρδος, Παυλόπουλος, Βενιζέλος, Κασιμάτης κλπ). Οι συνταγματολόγοι -απ' όσο γνωρίζω- μόνο πανεπιστημιακή καριέρα κάνουν. Παλιά υπήρχαν δύο όλοι κι όλοι στην Ελλάδα, ένα καθηγητής στην Αθήνα κι ένας στην Θ/νίκη. Τι διάολο μελετούν καμιά 20αριά συνταγματολόγοι στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι ο ΓΑΠ μετέτρεψε την Ελλάδα σε κράτος Μπανανιάς δεν χωρά αμφιβολία. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό το κράτος συνεχίζει να είναι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΣτΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός δεν είναι που μόλις έκλεισαν οι κάλπες το 2004 ζήταγε 10 φορές τη μέρα εκλογές; Αυτός δεν είναι που έλεγε ότι έχει σχέδιο για την κρίση πριν τις εκλογές του 2009 και όταν τού λεγαν "ανακοίνωσέ το", το.... κρατούσε ζηλότυπα μυστικό; Δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή δεν είχε ιδέα τι του γινόταν και έλεγε "εκλογές...εκλογές" σαν κολλημένη πλάκα γραμμοφώνου his master's voice (Οι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτήν την εταιρεία δίσκων και το τι υπονοοούμε όταν την αναφέρουμε) ή γνώριζε πού θα μας πήγαινε, πίσω σε καιρούς κατοχής και δεν τολμούσε να το πει. Ο κύριος "στρέμματα έναντι ησυχίας" θα είναι ο τελευταίος της παλαιοκομματικής οικογενειακής ενδοτικής κλεπταποδοχικής παρασιτίας και ο πρώτος που θα τον πάρουν με τα γιαούρτια και η αφορμή να ξυπνήσει ο κόσμος και να ρίξει τα τζάκια και τα κάστρα... Μακάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 11:32 π.μ.

    Καθόλου εκπληκτικό. Ίσα-ίσα, Μπανανίες χρειάζονται για να τις εκμεταλλεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ
    15 Δεκεμβρίου 2010 10:54 π.μ.

    Δεν βρίσκεις καμιά κατσίκα να ξεθυμάνεις, "φίλε των πιομένων", αντί να μας ταράσσεις στα άσχετα copies/patses με διάφορα ψευδώνυμα; Μα τι διάολο, τιγκάρανε τα τρελάδικα και σας έχουν ελεύθερους. Όλοι τρελοί παλαβοί, όλοι στον ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τί παραβολή !
    Ωραία αλληγορική διήγηση !


    Πάνω από τά κεφάλια μας,τών Ελλήνων Πολιτών,είναι τοποθετημένη περίτεχνα,η "οικονομική" λαιμητόμος!
    ΄Ας κτίσει ο καθένας μας ένα οχυρό αντίστασης !
    ΕΝΑ "ΡΟΥΠΕΛ"!
    Θάρρος,Αντοχή,πείσμα καί τόλμη !
    ΕΙΘΕ !
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τόσο καιρό τα αίτια δεν πείραζαν κάποιους. Το φυσικό αποτέλεσμα τους έφταιξε.

    Και τι περιμέναμε, με επείγουσα προτεταμένη παλάμη, κάτι καλύτερο; Τι περιμέναμε την τελευταία στιγμή εν όψει στάσεως πληρωμών, καταρρεύσεως τραπεζών και ιδιωτικού τομέως, μηδενισμού μισθών και συντάξεων, πλιατσίκου και αίματος, διαλύσεως κράτους, σωμάτων ασφαλείας και στρατού, με την κατά Χριστόφια μητέρα πατρίδα Τουρκία καραδοκούσα, βοηθούντος τού λαθροστρατού που εγκατέστησε και λοιπών καλών γειτόνων; Περιμέναμε όντες επαίτες να μας δανείσουν σε αυτή την κατάσταση χωρίς να υποθηκεύσουν ό,τι βρούν, και το βρακί μας; Αλλά τώρα επανάσταση; Πού ήταν η επανάσταση όταν υποθηκεύαμε το μέλλον τών παιδιών μας και τών εγγονών μας; Αλλά τότε λέγαμε "με τον Ανδρέα φάγαμε ψωμί", "βολεύτηκα".

    Επανάσταση λοιπόν, έξω το μνημόνιο. Παύση πληρωμών προς δανειστές, άρα ξεχνάμε νέα δάνεια για πολλά πολλά χρόνια. Όμως τώρα, με τέτοια ελλείμματα, με συντελεσθείσα πλήρη αποβιομηχάνιση, ισχνή εγχώρια παραγωγή, τι ψωμί θα τρώμε; Τί ψωμί θα τρώμε όσο εφαρμόζεται "ένα άλλο μείγμα πολιτικής" επί 18 ή οσους δήποτε μήνες, όταν ήδη τον πρώτο μήνα θα έχει καταλυθεί ολοκληρωτικά το κράτος, η πείνα θα μαστίζει και το αίμα θα ρέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γράφει ο Humphreys:
    "H έδρα της Κυβέρνησης είταν *μιά κοσμοπληρισμένη Βαβέλ από τυχοχιώκτες,πού βορούσαν τά πιό παράταιρα κοστούμια όλων τών εθνών-μιά μασκαράτα βρώμικου μεγαλείου καί πιό βρώμικιας ακόμα αθλιότητας.Μισοπεθαμένοι,αλητήριοι καί θεσιθήρες μ'ολάνοιχτα τά στόματά τους,ζούσαν μέ τήν ελπίδα τού δανείο κι'έκαναν τό κάθετί κάτι νά χάψουν απ'αυτό,όσο λίγο κι άν είταν.Τόση στεκόταν η προσπάθειά τους πού ποτέ άλλοτε δέν φανερώθηκε τέτοιος ζήλος γιά τήν υποστήριξη τής αυταρχικής εξουσίας,όσο τότες στ'Ανάπλι.Στήν παραμικρή υπόνοια πώς κάποιος δέν παραδεχόταν άσπιλες καί πάνσοφες όλες τίς ενέργειες τών κυβερνώντων,η τιμωρία ακολουθούσε άμεση.Ο Κολοκοτρόνης,ο Υψηλάντης,ο Νικήτας,ο Οδυσσέας πού είχαν αποχτήσει μεγάλη φήμη γιά το
    γ ε ν ν α ί ο τρόπο που υπράσπισαν τήν χώρα τους,είταν πιά όλοι τους καταδικασμένοι ανίκκλητα.Τούς έλεγαν αντπατριώτες !Ο λιβανωτός κι'οι κολακείες σ'αυτούς πού κυβερνούσαν τούς ξεγύμνωσε ,όπως ως τότες είταν ασυνήθιστο σέ τέτοιες εκδηλώσεις,από κάθε μετριοπάθεια και φρόνηση".
    Αποκορύφωμα της φαυλότητος.Είναι εκείνο,πού θά συνοδεύει από εδώ καί πέρα τά βήματα τού ελεύθερου ελληνικού έθνους !
    ΄Ετσι * στό Ναύπλιο βρέθηκανκείνο τον καιρό ο ΆΝΔΡΟΥΤΣΟΣ μέ τόν ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.Καί ο Μαυροκορδάτος όταν πήρε τό δάνειο τών 800.000 χιλιάδων λίρών ,στήν Ελλάδα έφθασαν μόνον 80.000 ,δέν εκανε τίποτε άλλο,παρά νά εξαγοράζει λιβανιστές...τών πολιτικάντηδων...τού "συστήματος"!
    Δυστυχώς μέχρι τις μέρες μας ο "το λιβάνισμα"πάει και έρχεται...
    τών χρυσοκανθάρων,ανικάνων,αχρείων,άχρηστων...
    Νά γιατί είμαστε κάτω απο την
    ...οικονομική "λαιμητόμο"!
    Καί λόγω της "σιωπής των διανοούμενων α μ ν ώ ν ",της γραφειοκρατίας τού "πολιτικού "μας συστήματος από τότε ...!
    Καί εάν τολμούσες να μιλήσεις...
    σε περίμενε το μαύρο "δάκρυ"...!
    ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    "Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΟ ΤΣΑΚΙΖΕΙ"
    ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΙΑ.
    ΜΗΝ ΧΤΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ.
    Ω ! ΝΟΕ,ΝΟΥ ! ΔΙΑΝΟΗΣΗ !
    ΕΝΝΟΗΣΗ,ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ grammophone

    >Παύση πληρωμών προς δανειστές, άρα ξεχνάμε νέα δάνεια για πολλά πολλά χρόνια<

    Και θα τρώμε τι; Διότι με την παύση πληρωμών, δεν σου πουλάνε τίποτε. Η Ελλάδα καταναλώνει τα πάντα, χωρίς να παράγει τίποτε. Κάνει εισαγωγή τα πάντα. Έτσι μάθαμε με τα εύκολα λεφτά από τα δάνεια.
    Εύκολα τα μεγάλα λόγια, αλλά να αναλογιζόμαστε και τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @15 Δεκεμβρίου 2010 7:05 μ.μ.

    Ακριβώς αυτό γράφω. Είναι ρητορική η διατύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Ελλάδα έχει ξαναχρεοκοπήσει και ούτε είναι αλήθεια ότι μια χρεοκοπημένη χώρα δεν μπορεί να δανειστεί.
    Υπάρχουν πολλοί που θα σπεύσουν να μας δανείσουν χωρίς να μας ζητάνε ως αντάλλαγμα νησιά και υπέδαφος.

    Για παράδειγμα Ρωσία, Κίνα. Η δεύτερη κατηγορεί τις χώρες της Ε.Ε. ότι το έχουμε παραξευτιλήσει με την προσήλωσή μας στα κελεύσματα των ΗΠΑ και στην εξάρτηση μας από αυτές.
    Σχετική πρόσφατη ανάρτηση στον Ινφογνώμονα.

    Γυρίζουμε στην δραχμή για να πληρώνονται οι μισθοί, καθορίζοντας εμείς την ισοτιμία της με το ευρώ και όταν θα είναι η ώρα να τους πληρώνουμε τις δόσεις από τα δάνεια που τους χρωστάμε -αφού τα επαναδιαπραγματευτούμε- ή θα παίρνουν ...φρεσκοτυπωμένες δραχμούλες ή εάν δεν θέλουν, ΤΙΠΟΤΑ !!!
    Την διαπραγμάτευση όμως δεν μπορεί να την κάνει αυτή ή άλλη παρόμοια κυβέρνηση αποτελούμενη από τα γνωστά αντιπατριωτικά=ανθελληνικά λαμόγια που ακούνε στα ονόματα Γιωργάκηδες, Αντωνάκηδες, Κωστάκηδες, Ντορούλες και Αλεκοαλέκες !!!

    Η πατριωτική κυβέρνηση που θα βγει (μόνο με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ γίνεται αυτό), θα καλέσει όλους τους δανειστές μας και θα τους ζητήσει αναλυτικά από πού τους χρωστάμε τόσους τόκους.
    Όταν αυτοί δανείζονταν με 1% και μετά τα λεφτά αυτά τα δάνειζαν σε μας με 8% υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα είναι δικό τους.
    Το χρέος μας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη λόγω ακριβώς αυτής της τοκογλυφίας τους.
    Από τα 350 δισεκατομμύρια, το πραγματικό χρέος μας είναι κάτω από 50 κάτι που μπορούμε εύκολα σε σύντομο χρόνο να επιστρέψουμε.

    Έχουμε αρκετούς τόνους χρυσού και άλλες αξίες (ομόλογα, συνάλλαγμα κλπ) στα θησαυροφυλάκια του κράτους (Τράπεζα Ελλάδος) ώστε να μπορούμε να έχουμε πάλι δικό μας νόμισμα.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.