7/12/10

Τρεις ρωσικοί δορυφόροι συνετρίβησαν κοντά στη Χαβάη

Ρωσικός πύραυλος που μετέφερε 3 δορυφόρους πλοήγησης έπεσε στο Ειρηνικό Ωκεανό αφού δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά.
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι οι δορυφόροι συνετρίβησαν περίπου 1.500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού.Ο πύραυλος Πρότον εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Οι δορυφόροι προορίζονταν  για το Ρωσικό σύστημα πλοήγησης Glonass, ανταγωνιστικό του Αμερικανικού Global Positioning System και του Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη βρίσκονται σε τροχιά ορισμένοι δορυφόροι του Glonass.  Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αποτυχία αυτή δεν θα επηρεάσει την λειτουργία του νέου συστήματος πλοήγησης.Οι ειδικοί βαλλιστικής έχουν ελέγξει τα πάντα: το ανώτατο στάδιο του πυραύλου που μεταφέρει τους δορυφόρους δεν βρίσκεται στην κύρια ή την μέση τροχιά ή την τροχιά επείγουσας ανάγκης» ανέφερε πηγή της διαστημικής βιομηχανίας στο πρακτορείο RIA Novosti.

Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι το ανώτατο στάδιο πιθανότατα κατέπεσε στον Ειρηνικό κοντά στο νησί της Χαβάης» είπε. Σύμφωνα πάντως με άλλη πηγή του πρακτορείου Interfax, οι δορυφόροι πιθανώς κάηκαν στην ατμόσφαιρα πριν προλάβουν να πέσουν στο νερό.

To ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η απώλεια δεν θα επηρεάσει το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης: «Υπάρχουν σήμερα 26 δορυφόροι στον αστερισμό του Glonass, συμπεριλαμβανομένων δύο δορυφόρων για επείγουσες ανάγκες. Αυτό επιτρέπει την πλήρη κάλυψη της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρε το υπουργείο στην ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το ατύχημα.

Το πρόγραμμα Glonass άρχισε να υλοποιείται τη δεκαετία του 1980 από το σοβιετικό στρατό και είναι σήμερα το ρωσικό αντίστοιχο του αμερικανικού GPS, του κινεζικού Compass και του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού Galileo.  
.http://www.voanews.com,http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.