30/12/10

Συρία: Μια νέα προσπάθεια καταστολής;

Παρά την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της εσωτερικής ασφάλειας του, το καθεστώς Μπαάθ του Προέδρου Al-Assad, αντιμετωπίζει την συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Κούρδων. Η  προσπάθεια φίμωσης των Κούρδων τις τελευταίες δεκαετίες ήταν επιτυχής, όμως  μια σειρά από εκδηλώσεις την τελευταία πενταετία προσέλκυσαν εκ νέου το ενδιαφέρον της διεθνής κοινής γνώμης (κατάληψη της Συριακής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες το 2005 από  Κούρδους διαδηλωτές, η οδύσσεια των 123 Κούρδων της Συρίας  που αποβιβάσθηκαν στην Κορσική το 2010 καθώς και ο χειρισμός του ζητήματος από την γαλλική κυβέρνηση, συνεχείς διαμαρτυρίες στην Κύπρο για την απέλαση Κούρδων Προσφύγων ,η απεργία πείνας των Κούρδων μπροστά από το Κοινοβούλιο της Δανίας τον Οκτώβριο )


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών περίπου, η αύξηση της περιθωριοποίησης των Κούρδων φαίνεται να έχει γίνει θέμα εθνικής ασφάλειας για το συριακό καθεστώς. Η εμφάνιση ενός αυτόνομου κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ προκαλεί ανησυχία από τις γειτονικές χώρες οι οποίες και έχουν εμπλακεί σε  συγκρούσεις με το κουρδικό πληθυσμό που υπάρχει στα όρια τους, έτσι και η Συρία αισθάνεται να απειλείται από τον κίνδυνο μιας τέτοιας μετάδοσης.

 «Τα πράγματα σίγουρα επιδεινώθηκαν μετά το 2003», επιβεβαιώνει ο Μ. Αλ-Youssef, εξόριστος πολιτκός -μέλος του Κουρδικού Κόμματος της Συρίας (PYKS).«Οι Κούρδοι και τα πολιτικά κόμματα τους κατηγορούνται για αυτονομιστική δράση και αυτό τους καθιστά αυτόματα ως στόχο του αραβικού εθνικισμού, ο οποίος αποτελεί και τον πυρήνα της ιδεολογίας του Μπάαθ». Η σφαγή του Qamishli το 2004, οι αναρίθμητες αναφορές σχετικά με αυθαίρετες συλλήψεις και βιαιότητες που διαπράττονται από τις εσωτερικές μονάδες ασφάλειας στις κουρδικές επαρχίες, αποτελούν απτά παραδείγματα της αυξημένης καταστολής.

Το συριακό καθεστώς με μια σειρά νομοθετικών πράξεων (η περιοχή της επαρχίας al- Hasakah  βρίσκεται υπο στρατιωτικό έλεγχο έτσι για την όποια δραστηριότητα των Κούρδων το καθεστώς πρέπει όχι απλά να είναι ενήμερο αλλά και να την εγκρίνει., εμποδίζεται επίσης η εγκατάσταση Κούρδων στην επαρχία αυτή καθώς και η κάθε μορφής αναπτυξιακή ή επενδυτική δραστηριότητα) εδώ και δεκαετίες  επιδιώκει  την εγκατάλειψη της επαρχίας al- Hasakah  στην οποία κατοικούν και οι περισσότεροι Κούρδοι με σκοπό αυτοί  να κατευθυνθούν σε άλλες περιοχές της Συρίας όπου οι Αραβες αποτελούν την πλειοψηφία και έτσι να χάσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Το καθεστώς Μπάαθ  βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια νέα γενιά αγωνιστών, πιο ριζοσπαστική και πιο μαχητική από τους προκατόχους τους. Μερικές από τις πολιτικές ομάδες των Κούρδων της Συρίας  δεν ζητούν απλώς να χορηγηθεί στους Κούρδους η πλήρης ιδιότητα του πολίτη την οποία και έχασαν το 1962 με την "ειδική απογραφή». Ζητούν την αυτονομία κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο συριακό καθεστώς

Στο πλαίσιο αυτό, τις νέες εξελίξεις στην Τουρκία, με την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και τις φήμες για έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι καλή είδηση για τη συριακή κυβέρνηση. Όσο διαρκεί ο πόλεμος, η Συρία παραμένει ένας χρήσιμος σύμμαχος για τους Τούρκους. Η στρατηγική τους της περικύκλωσης, με στόχο την απομόνωση των ανταρτών του ΡΚΚ στα βουνά τους, απαιτεί την συνεργασία της Συρίας .

Ετσι  το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να δελεάσει την Συρία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη  εναντιον των Κούρδων μαχητών ν του ΡΚΚ και PJAK (στο έδαφος του Ιράν)  και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί την τουρκική προπαγάνδα μέσα από χαλκευμένα δημοσιεύματα.

Ο στόχος είναι προφανής τα πολιτικά στελέχη των Κούρδων της Συρίας να εξομοιωθούν με τους  Κούρδους  Αντάρτες με σκοπό να αποκτήσει νομιμοφάνεια η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον τους . Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια δελεασμού των 1600 Σύριων Κούρδων Μαχητών  του PKK με την υπόσχεση αμνηστίας με σκοπό την εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα.


Το ανησυχητικό για τη Δαμασκό είναι ότι πολλοί Σύριοι Κούρδοι μαχητές  έχουν ήδη ενταχθεί στο PKK (Fehman Huseyin, ένας από τους διοικητές  του στρατού του PKK, είναι Κούρδος της  Συρίας).

Θεωρείται  λοιπόν πολύ πιθανό οι άριστα αυτοί εκπαιδευμένοι μαχητές να μπούν στον πειρασμό να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα στη Συρία και όχι στη νοτιο-ανατολική Τουρκία; Κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί από καμιά πλευρά αντίθετα υπάρχει μια κοινή απόφαση των Κούρδων, οι πολιτικοί στόχοι να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα

Η  υποτιθέμενη αυτή "απειλή" έχει ως σκοπό να  να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια νέα προσπάθεια καταστολής.
 http://www.kurdish-info.eu

5 σχόλια:

  1. Μπασαράκο, κάνε μου την χάρη και άφησε τους Κούρδους ήσυχους!!!
    Πάρε τηλέφωνο και τον Άχμι να κάνει το ίδιο αφού το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
    Και να επικεντρωθείτε στο Παλαιστινιακό, πιό δυναμικά !!!

    Όλοι ξέρουμε ότι την Τουρκία την έχεις και εσύ γραμμένη κανονικά, ιδίως από την στιγμή που θέλει να σας βάλει πάλι υπό την οθωμανική ομπρέλα του Νταβουτέτοιου και μάλιστα, κόντρα στις υποδείξεις του, πήγες και υπέγραψες με τον Χριστόφκια τόσες συμφωνίες, ακόμα και γιά την συνεργασία μεταξύ κυπριακών και συριακών λιμένων και οργανισμών.

    Δώσε και το λιμάνι που έχει ανάγκη το Κουρδιστάν, κάτι που θα σε απαλλάξει από τον πονοκέφαλο να έχεις σύνορα με την Τουρκία...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι ενδιαφερον και αξιο προσοχης οτι η Συρια στρεφεται εναντιον των Κουρδων την ιδια στιγμη που προσεγγιζειτην Τουρκια! "διπλωματικο αλισβερισι" μηπως;
    @Οταν "καποιος" αναφερται σε ηγετη μιας ξενης χωρας με υποκοριστικο δυο τινα συμβαινουν:
    α) Ειτε ο "καποιος" εχει σχεση οικειοτητας με τον ανφερομενο ηγετη οποτε θα ηταν καλο να την χρησιμοποησει προς οφελος των Κουρδων
    β)Απλα ο¨"καποιος" εχει παρει διαζυγιο απο την πραγματικοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το β' συμβαίνει με σένα που λες ό,τι σου κατέβει στο ...τσερβέλο, ακόμα και ότι ελληνικό πολιτισμό έχουμε μετά τον 5ο αι. π.Χ. και ότι οι πριν ήσαν ...άλλοι.
    Χειρότερος κι απ΄τη Ρεπούση...
    Τι έχεις σπουδάσει, λέει;;;

    Ή ότι η σταλινική ηγεσία του ΕΛΑΣ και οι αγγλίδες σου, έκαναν ΚΑΛΑ που προκάλεσαν επίτηδες τους ναζί, ώστε να εκτελέσουν τους κατοίκους των Καλαβρύτων -τους οποίους άφησαν απροστάτευτους- για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη...
    -----------------
    - Έχω ήδη ...μιλήσει και στον Άχμι και στον Μπάσι.
    Ο μεν πρώτος έστειλε πριν λίγο καιρό τον Υπουργό του επί των Εξωτερικών και συζήτησε με το Γιωργάκι την πρόταση του Ιράν, η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο στις εξαγωγές του ΥΠΑΡΚΤΟΥ ιρανικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη (και όχι το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ του Ισραήλ), ο δε δεύτερος έσπευσε και υπόγραψε με την Κύπρο ΠΕΝΤΕ πολύ σημαντικές συμφωνίες.
    Είναι που Ιράν και Συρία ακολουθούν -όπως λέτε- τις μαλακίες που τους λέει ο Νταβούτογλου.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "- Έχω ήδη ...μιλήσει και στον Άχμι και στον Μπάσι".
    Ποια παραπανω αποδειξη χρειαζεται κανεις για να πειστει οτι ο τζαμαλ πλεον ζει σε ενα δικο του κοσμο ο ποιος δεν εχει σχεδον καθολου επαφη με τον δικο μας;Παντως απο τοι θυμαμαι ο Αχμι του απελυσε τον Υπ.Εξ. του (αυτον που αναφερει ο τζαμαλ) "τηλεγραφικως" και αυτο δειχνει την σοβαροτητα και αξιοπιστια του ανδρος...
    "Ή ότι η σταλινική ηγεσία του ΕΛΑΣ και οι αγγλίδες σου, έκαναν ΚΑΛΑ που προκάλεσαν επίτηδες τους ναζί"
    "Ολως τυχαιως" ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ηταν και η πρπαγανδιστικη γραμμη των ναζι! (χωρια που δεν ειναι "αγγλιδες μου" καθως οπως δειχνουν και τα σχολια μου δεν συμπαθω και πολυ τους αγγλους..) Ο τζαμαλ απλως προσθεσε μια δοση Πεπουση- Δραγωνα για να δεσει ο ¨μπακλαβας"! Αξιος ο μισθος του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.