20/12/10

Δημοκρατία Ιδεών: Ιδεολογία - Όραμα


Ξεκινάμε την παρουσίαση της Δημοκρατίας Ιδεών, αναλύοντας πρώτα την Ιδεολογία του οργανισμού, και το Όραμά του για την Ελλάδα. Δείτε το σχετικό άρθρο στη σελίδα μας στο Facebook:

Εισαγωγή
Πρώτα υπάρχει ο κίνδυνος της ματαιότητας, η ιδέα ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου – την μιζέρια, την αμάθεια, την αδικία και τη βία. Παρ’όλα αυτά, πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σκέψης και δράσης της ανθρωπότητας έγιναν με τις προσπάθειες απλών νέων ανθρώπων. Ένας νέος μοναχός ξεκίνησε την Προτεσταντική μεταρρύθμιση της Χριστιανοσύνης, ένας νεαρός στρατηγός επέκτεινε την αυτοκρατορία του από την Ελλάδα στα όρια της Γης, και μία νεαρή κοπέλα επανακατέκτησε τα εδάφη της Γαλλίας. Ήταν ένας νεαρός Ιταλός εξερευνητής αυτός που ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο, και ένας 32άχρονος Thomas Jefferson ο οποίος διακύρηξε ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίσοι. «Δώσε μου κάπου να σταθώ, να στηριχθώ και μπορώ και την γή να κινήσω» είπε ο Αρχιμήδης. Αυτοί οι άνθρωποι κίνησαν και άλλαξαν τον κόσμο – το ίδιο μπορούμε να κάνουμμε και εμείς.
-- Robert F. Kennedy, Αμερικανός Δικαστικός, Γερουσιαστής και υποψήφιος Πρόεδρος

Η ιδέα του οργανισμού ξεκίνησε από μια ομάδα νέων Ελλήνων φοιτητών (κανένας τους άνω των 25) πριν από ένα χρόνο. Μετά από ένα χρόνο δύσκολης προσπάθειας, πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να επιφέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή στη πολιτική ζωή της χώρας, και ότι κάθε απόπειρα νέων έχει πάντα τη δυνάτοτητα να επιτύχει και να είναι ωφέλιμη για την κοινωνία.

Ιδεολογία:
Η Δημοκρατία Ιδεών είναι ένας Πολιτικός Οργανισμός υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων, και taboo.
Επί της ουσίας, θεωρούμε τις έννοιες της δεξιάς, του κέντρου, της αριστεράς, του κομμουνισμού, του εθνικισμού, του σοσιαλισμού, της αναρχίας, κτλ. ως απολύτως κενές νοήματος για τη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα. Έννοιες επικίνδυνες, ιστορικά ύποπτες, ένοχες αλλά και εγκληματικές. Έννοιες οι οποίες έχουν ως σκοπό να αναδείξουν μόνο εκείνα τα οποία μας χωρίζουν και όχι όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν. Έννοιες - σκιές ενός σκοτεινού παρελθόντος, ξεπερασμένες και εκδικητικές - και όχι ενός λαμπρού μέλλοντος. Έννοιες υποκριτικές, οι οποίες φαντάζουν όλο και πιο μικρές στους Έλληνες πολίτες, και ταυτόχρονα έννοιες αδιάφορες, οι οποίες ευτυχώς δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα στη νέα δυναμική γενιά των Ελλήνων.
Η Δημοκρατία Ιδεών, υιοθετώντας την Αριστοτελική προοπτική του Ανθρώπου ως πολιτικού όντος, πρεσβεύει και υπερασπίζεται το δικαίωμα αλλά και το καθήκον του πολίτη στην πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική πραγματικότητα. Διαφωνούμε με το να θέτουμε τους εαυτούς μας κάτω απο ιδεολογικές και κομματικές ομπρέλες οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καν νόημα, ή απλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας εκφράσουν απόλυτα. Επίσης διαφωνούμε με τις παράλογες "κομματικές γραμμές" οι οποίες απαιτούν την υποστήριξή μας ακόμα και σε περίπτωση διαφωνίας μας, ή σε περίπτωση που αντιβαίνουν τις προσωπικές μας αξίες.
Είμαστε υπέρμαχοι της ικανότητας του ανθρώπου να κρίνει και να επιλέγει απόψεις και ιδέες από όλο το ιδεολογικό πολιτικό φάσμα, βασισμένος στις εκάστοτε συνθήκες, αλλά κυρίως στις προσωπικές του αρχές και αξίες. Απόψεις και ιδέες που επιλέγονται με βάση και εκφράζουν τον προσωπικό χαρακτήρα κάθε ανθρώπου, και όχι την ψηφοθηρική σκοπιμότητα κάποιου πολιτικού αρχηγού.
Με άλλα λόγια υποστηρίζουμε το δικαίωμα του πολίτη να μην θέτει τον εαυτό του κάτω από κανέναν, και να εκφράζει τις δικές του πεποιθήσεις μέσω μιας συλλογικής δραστηριότητας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο κάθε άνθρωπος, με οξυδέρκεια και κριτική σκέψη μπορεί να έχει διαφορετικές ιδέες και πολιτικές θέσεις από κάθε ιδεολογία. Για μας, το γεγονός ότι ένας πολίτης μπορεί να έχει μία φιλελεύθερη ιδέα στο θέμα της οικονομίας, και ταυτόχρονα μία σοσιαλιστική θέση στο μεταναστευτικό ζήτημα, δεν είναι κάτι αδύνατο. Είναι απλά μία απο τις άπειρες πιθανότητες οι οποίες και εκφράζουν την πολυπλοκότητα του ανθρώπου και του πολίτη, αλλά και την ομορφιά και δυναμική της Δημοκρατίας.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρούμε όλοι οι Έλληνες πολίτες κοινά σημεία και θέσεις στα οποία συμφωνούμε και μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό Ελληνικό συμφέρον, παρά όταν είμαστε διχασμένοι σε ανώφελα στρατόπεδα όπως οι "μπλε, πράσινοι, κόκκινοι, κτλ." Είναι αντιληπτό, ότι ο πολίτης με την πολυδιάστατη αντίληψη συνεισφέρει ενεργά στην διατήρηση και προώθηση της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα.
Στο ίδιο σκεπτικό, η Δημοκρατία Ιδεών δεν θα ορίζεται από ιδεολογίες, πόσο μάλλον από τα πολιτικά κόμματα της σημερινής Κακιστοκρατίας στην Ελλάδα. Αντιθέτως, με τις συλλογικές διαδικασίες που θα την διακατέχουν και πάντα βασισμένη στην αρχή της Άμεσης Δημοκρατίας, θα υιοθετεί την άποψη όλων των πολιτών που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες της. Συνεπώς, και ακριβώς όπως αναφέρθηκε ήδη, η Δημοκρατία Ιδεών θα έχει ως Πολιτικός Οργανισμός την ικανότητα και την ελευθερία να υιοθετεί απόψεις από όλο το ιδεολογικό φάσμα και όπως αυτές εκφράζονται από τους πολίτες. Σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας, θα έχει κοινές απόψεις με διαφορετικά κόμματα στην Ελλάδα σε διαφορετικά θέματα.
Ο πρώτος Πολιτικός Οργανισμός, είναι πρωτοποριακός και μοναδικός όχι επειδή διαφωνεί με όλους, αλλά αντιθέτως, επειδή μπορεί να διαφωνεί με όλους, σε διαφορετικά όμως θέματα, σε μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Όραμα:
Βλέπουμε μια Ελλάδα, όπου η βούληση και θέληση των πολιτών μεταμορφώνεται σε απόφαση και δύναμη της χώρας.
Μια Ελλάδα που νοιάζεται, υπεράνω χρωμάτων και κομμάτων, και που χωρίς να θυσιάζεται, οδηγείται ξανά στο μεγαλείο.
Μια χώρα εμπνευσμένη από ποιοτική ενημέρωση και εκπαίδευση με συνείδηση της κληρονομιάς αλλά και του πεπρωμένου της.
Βλέπουμε μια Μεγάλη Δύναμη που διεκδικεί τη θέση της στην ιστορία.
Μια απαστράπτουσα ύπαρξη.
Μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΕΩΝ.

Πρόγραμμα Παρουσίασης Θέσεων του Οργανισμού
Δευτέρα 20/12: Ιδεολογία - Όραμα
Τετάρτη 22/12: Λειτουργία του οργανισμού - Συλλογική λήψη αποφάσεων και υϊοθέτηση θέσεων - Άμεση Δημοκρατία
Παρασκευή 24/12: Μελέτη επικαιρότητας - Ποιοτική ενημέρωση και εκπόνηση μελετών
Κυριακή 26/12: Παρουσίαση σε πιο χαλαρό κλίμα του επίσημου "Σοφού" της Δημοκρατίας Ιδεών
Τρίτη 28/12: Σχολή Πολιτικής
Πέμπτη 30/12: Πολιτική επικοινωνία - Παρουσίαση των θέσεων του οργανισμού στην Ελληνική κοινωνία - Καμπάνιες - Ενημέρωση της κοινής γνώμης
Κυριακή 2/1: Πολιτιστική αναστήλωση
Τρίτη 4/1: Εθελοντισμός 2.0 - Εναλλακτικές και καθαρά πολιτικές εθελοντικές δραστηριότητες

Αυτοί που περιμέναμε, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δημιούργησε την νέα εποχή. Δημοκρατία Ιδεών.

9 σχόλια:

  1. Ποιοι ήταν στο Πολυτεχνείο και ποιοι το αντάλλαξαν με αξιώματα...

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, για να μην λησμονούμε και για να μαθαίνουμε ποιος είναι ποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11:42 αν και ξεφεύγουμε απο το θέμα όποτε μπορέσεις ανέτρεξε στον ορισμό της Ιστορικής αλήθειας απο τον Θουκυδίδη.Ειναι η απάντηση στο ενδιαφέρον άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρει κανένας πόσα διδακτορικά και σε ποιούς έχει δώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
    Πώς άνθρωποι αναγορεύτηκαν σε κάτοχοι διδακτορικού σε μία νύχτα;

    Η σαπίλα στην Ελλάδα είναι απύθμενη!!!

    δφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ"
    Δελφικόν Παράγγελμα !
    ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποια διαδικτυακή δ/νση για αυτούς που δεν είναι στο Facebook υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απότι ξέρω, σε λίγες μέρες θα βγει στον αέρα η επίσημη ισοτσελίδα του Οργανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι λογικο με τοσα που εχουν δει τα ματια μας να υπαρχουν καχυποψιες και επιφυλακτικοτητες,ομως η εκ των προτερων αρνηση και απαξιωση ειναι οτι χειροτερο αν δεν βεβαιωθουμε για κατι αλλωστε λενε οτι ειναι νεοι ανθρωποι και νομιζω οτι ολοι εδω μεσα εχουν 'συμφωνησει' οτι απο το ηδη σαπιο κατεστημενο δεν μπορει ποτε να προκυψει κατι νεο και καλο παρα μονο χαμελαιοντισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναιάς η Ιστορία μας μας έχει διδάξει πώς η ανατροπή δεν είναι κάτι άγνωστο για την φυλή μας,πολλές φορές μάλιστα ήρθε απο το πουθενά.

    Οσο γιγαντώνεται η προσπάθεια της εθνικής αφύπνισης τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιβίωσης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γράφετε:

    "Βλέπουμε μια Ελλάδα, όπου η βούληση και θέληση των πολιτών μεταμορφώνεται σε απόφαση και δύναμη της χώρας."

    Από το 1974 γίνεται αυτό.
    Η Ελλάδα έχει δημοκρατικό πολίτευμα και οι πολίτες ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι νέο και διαφορετικό λέτε; Δεν αντιλαμβάνομαι...

    Τα υπόλοιπα που γράφετε ειναι εξίσου αστεία. Πότε η Ελλάδα μεγαλούργησε με δημοκρατία; Ιστορικά ποτέ.

    Βαθιά μεσάνυχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.