7/12/10

Με το ένα "πόδι" στα Σκόπια το ΔΝΤ

Έτοιμο να πατήσει "πόδι" και στα Σκόπια είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας ρίχνει τα επιτόκια περιμένοντας το "πακέτο" των 400 εκ. ευρώ.

Σε νέα μείωση του αναφορικού επιτοκίου, κατά 0,5%, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 4% και είναι το χαμηλότερο στην ιστορία της χώρας -από την ανεξαρτησία της, το 1991- προχώρησε χθες η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ.

Από το Νοέμβριο του 2009, η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ μείωσε συνολικά το επιτόκιο αναφοράς κατά 5,5%, σε μία προσπάθεια βελτίωσης του δυσμενούς χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος στη χώρα και μείωσης του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι προχώρησε στη νέα αυτή μείωση του βασικού επιτοκίου, μετά τη βελτίωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία πλέον ανέρχονται στο 1,698 δισ. ευρώ και τις τελευταίες θετικές ενδείξεις για την ανάπτυξη στη χώρα.

Επιπλέον, ένας ακόμη βασικός λόγος για τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς από την Κεντρική Τράπεζα, σχετίζεται με τις ενδείξεις ότι η ΠΓΔΜ θα συνάψει τελικά συμφωνία με το ΔΝΤ για τη λήψη δανείου, τουλάχιστον 400 εκατ.ευρώ, με ευνοϊκούς όρους και με χαμηλό επιτόκιο.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεφσκι, επιβεβαίωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για το δάνειο αυτό βρίσκονται στο τελειωτικό στάδιο και εκτός απροόπτου θα έχουν ευνοϊκή κατάληξη.

Από την Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι μετά τις συνεχόμενες μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς, τώρα είναι η σειρά των εμπορικών τραπεζών στη χώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να μειώσουν κι αυτές τα επιτόκια τους, κάτι που αποτελεί αίτημα και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ο οποίος συχνά εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, οι εμπορικές τράπεζες κρατούν τα επιτόκια τους καθηλωμένα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν περιορίσει αρκετά τη χορήγηση πιστώσεων.

Από την πλευρά τους, οι εμπορικές τράπεζες στην ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι δεν εγκρίνουν πολλές πιστώσεις διότι δεν υποβάλλονται αξιόλογα και τεκμηριωμένα προγράμματα από τις τοπικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά δε στα επιτόκια, δεν μειώνονται επειδή δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς το ποσοστό των επισφαλών δανείων είναι αρκετά υψηλό και ξεπερνά το 10%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
REAL.GR

3 σχόλια:

  1. αν δεν σπαταλουσαν τα χρηματα τους για αγαλματα,προπαγανδα,τουριστικη προωθηση σε cnn και αλλα καναλια για την ¨ Μακεδονια τους ¨ κτλ τωρα δεν θα ειχαν τοσο μεγαλο προβλημα

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιο πάθημα, ούτε στον εχθρό μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τους έφεραν γούρι ούτε τα αγάλματα, ούτε και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.