19/12/10

Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ : "Οικεία" φιγούρα στους Έλληνες

-Οικεία φιγούρα στους Έλληνες ο μεγάλος αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών.Φουριόζος πάντοτε, απαιτητικός στα όρια του επιθετικού με τους συνομιλητές του, έβαλε τη σφραγίδα του στα Βαλκάνια με τους βομβαρδισμούς στη Βοσνία και στο Κόσοβο, συνέβαλλε (με την «ευγενική χορηγία» της τότε ελληνικής κυβέρνησης) στο να αμφισβητούνται επίσημα σήμερα τα Ύμια από την Τουρκία, ενώ επιχείρησε να λύσει το Σκοπιανό και το Κυπριακό.
Ποιος δεν θυμάται τον κ. Χόλμπρουκ να φεύγει από την Αθήνα μετά τη συνάντηση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και λίγη ώρα αργότερα, σε μια προσβλητική για ανεξάρτητο κράτος εικόνα, ο βοηθός του κ. Τομ Μίλερ να ανακοινώνει έξω από την βίλα της Εκάλης τη συμφωνία για συνάντηση Ελλάδας και πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη...

Εκεί όπου είχε εγκλωβίσει τη σκοπιανή και την ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείτο ο Κ. Παπούλιας (συμμετείχαν ο αείμνηστος καθηγητής Κρατερός Ιωάννου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας), έχοντας τάξει διαφορετικά πράγματα στην καθεμία. Και όταν αποδείχθηκε η διπλωματική «απάτη», απειλώντας θεούς και δαίμονες υποχρέωσε τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την Ενδιάμεση Συμφωνία...

-Δεν μας έλειψε ποτέ, μια και ενεπλάκη στον πόλεμο της Βοσνίας, τασσόμενος σαφώς υπέρ των μουσουλμάνων και στρεφόμενος εναντίον των χωρών που διατηρούσαν ακόμη σχέση με τη Σερβία. Εκεί αποδείχθηκε και πάλι ο αμοραλισμός του. Χρησιμοποίησε τον Μιλόσεβιτς και τον Καρατζιτς για να επιτύχει τη Συμφωνία του Ντέιτον και μετά φρόντισε να ρίξει τη Σερβία στην πορεία που την οδηγούσε στην εδαφική συρρίκνωση και στην απώλεια του Κοσόβου.

Οι φωτογραφίες του, καθισμένου στο πάτωμα ενός ερειπωμένου κτιρίου, δίπλα σε μαχητές του UCK, έδωσαν το σύνθημα για τη νομιμοποίηση των βομβαρδισμών και την πρώτη, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλαγή συνόρων με βίαιο τρόπο στην Ευρώπη.

Ανεξίτηλη η σφραγίδα που άφησε στο θέμα του Αιγαίου. Εκεί όπου η μεσολάβησή του στα τηλεφωνήματα με τον Θ. Πάγκαλο οδήγησαν στην οδυνηρή συμφωνία «όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες». Αυτό που με περισσό θράσος η τότε κυβέρνηση Σημίτη ονόμασε status quo ante. Το πόσο επιστρέψαμε στην προτεραία κατάσταση με τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Πάγκαλου μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να προσεγγίσει τις βραχονησίδες… Εκεί που κάποτε ήταν ελληνική επικράτεια σήμερα δεν επιτρέπεται σε κανέναν να προσεγγίσει, πολύ περισσότερο να αποβιβασθεί στο νησί…

-Όσο για το Κυπριακό, o Ρ. Χόλμπρουκ κατάλαβε νωρίς ότι στο πρόβλημα αυτό καίγεσαι και έτσι δεν κράτησε πολύ η ανάμειξη του ως Προεδρικού Απεσταλμένου. Οι σχέσεις του με τον Ντενκτάς δεν ήταν εύκολες, καθώς είναι δύσκολη η συνύπαρξη ισχυρών προσωπικοτήτων με χαρακτηριστικό την αλαζονεία και την ισχυρογνωμοσύνη. Αλλά και με την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπόρεσε ποτέ να συνυπάρξει ομαλά. Εξάλλου οι ελληνοαμερικανοί και κύπριοι χρηματοδότες του Μπιλ Κλίντον τού έδεναν τα χέρια για να εφαρμόσει τη διπλωματία που ήξερε και είχε εφαρμόσει νωρίτερα στη Βοσνία και στη Σερβία.

Προσωπικότητα που έγραφε και δημιουργούσε την ιστορία, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν θα ξεχαστεί εύκολα, αφήνοντας συγχρόνως και ένα τεράστιο κενό στην αμερικανική διπλωματία,το οποίο δεν καλύπτεται από τη σύζυγο του πρώην αμερικανού Προέδρου...http://www.paron.gr/v3/new.php?id=62064&colid=39&dt=2010-12-19%200:0:0

7 σχόλια:

  1. Δεν πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτούς τους εχθρούς του Ελληνισμού που απέθαναν αλλά σε εκείνους που ζουν και συνεργαστηκαν μαζί τους.Εντόπιους και μή.ΣΗΜΗΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΑΠ ΟΛΗ Η ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΚΑΙΜΕΝΕ ΣΙΩΝΙΣΤΗ . ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΛΟΓΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός των άλλων επέμενε μέχρι τέλους για εισβολή και κατοχή της Σερβίας στο σύνολό της, στις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ας μην ξεχνάμε πόσο υποστηρίζεται από τα Ελληνικά ΜΜΕ ως "φιλέλληνας", προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού μας και πόσο προπαγανδίζεται η συμβολή του στην κρίση των Ιμίων και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν που απέτρεψε αυτός ο "εθνικιστής" Παπαδόπουλος.

    Για όσους δεν το κατάλαβαν, τα σχόλια είναι ειρωνικά.

    Πάντως, κάποιοι θάνατοι και ασθένειες εμφανίζονται ύποπτοι, ίσως να μην είναι τυχαίοι και ίσως να σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής. Όπως η καρδιοπάθεια του Τσέϊνι που σηματοδότησε την πτώση των Ρεπουμπλικανών (ο Μπους ήταν ένα απλό ανδρείκελο), το εγκεφαλικό του Ιτζάκ Σαμίρ που σηματοδότησε μια λιγότερο ακραία Ισραηλινή πολιτική, ο θάνατος του Τάσου Παπαδόπουλου, το "ατύχημα" του Κρανιδιώτη, η καρδιοπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου, το "ατύχημα" του Αλέξανδρου Ωνάση.

    Και στο πιο μακρινό παρελθόν, ακόμα και ο θάνατος του Μεταξά μεσούντος του πολέμου πριν από τη Γερμανική εισβολή, χωρίς να ξεχνάμε τις απόλυτα σαφείς ενέργειες της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου, της δολοφονίας του Γεωργίου του Α' στη Θεσσαλονίκη κλπ.

    Θάνατοι που μπορεί να εξυπηρετούσαν αντικρουόμενες παρατάξεις ή απλά διαφορετικές πολιτικές τάσεις εντός της ίδιας παράταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι η φράση :

    Θάνατοι που μπορεί να εξυπηρετούσαν αντικρουόμενες παρατάξεις ή απλά διαφορετικές πολιτικές τάσεις εντός της ίδιας παράταξης.

    λέει πολλά τα οποία δεν αποτελούν συνωμοσιολογία ούτε εικασίες, αρκεί να διαβάσει κανείς το βιβλίο του Α.Γ.Λεονταρίδη "Ο Παπάγος το Στέμμα και οι Άγγλοι".

    Οι Άγγλοι ήσαν πάντοτε οι "ειδικοί" για την αποστολή ανεπιθύμητων σε αυτούς πολιτικών στην άλλη ζωή.

    Πολύ σωστα ο συγγραφέας των "Wild Geese" γράφει πως οι Άγγλοι έχουν δολοφονήσει τόσους, όσους έχουν δολοφονήσει όλα τα άλλα κράτη του κόσμου μαζί!

    Τώρα δολοφονούν εν ψυχρώ και οι ΗΠΑ που υποτίθεται ότι είναι μια μεγάλη δημοκρατική χώρα.

    Πολύ δημοκρατική, όταν κατά τους έγκυρους TIMES of NEW YORK, to 1% κατέχει τον πλούτο του υπόλοιπου 99%. Όταν δηλαδή το 99% εργάζεται για το 1% των ΗΠΑ...!

    Οι δολοφονίες πολιτικών ήσαν πάντα ένα άνετο μέσο για την αλλαγή της πολτικής μιας χώρας!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλο ενα σκουπίδι σαν τον Κισινγκερ του προηγουμενου αρθρου pun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ενώ επιχείρησε να λύσει το Σκοπιανό και το Κυπριακό."


    Η σωστή φράση είναι:

    "επιχείρησε να διευθετήσει το Σκοπιανό και το Κυπριακό."

    Γιατί κανείς από όλους αυτούς δεν θέλει να λύνει τα προβλήματα(που οι ίδιοι τους, προηγουμένως, έχουν κατασκευάσει,άλλωστε).Θέλουν απλά να φτιάξουν μια κατάσταση βολική για τα συμφέροντά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οικιεια και δυσοιωνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.