1/12/10

Αρματολοί και Κλέφτες


Οι ένοπλοι του υπόδουλου γένους, του Σταύρου Καρκαλέτση.

5 σχόλια:

  1. O Kαρκαλέτσης αφού πήρε (εμμέσως) πόδι από το Καρατζαφέρη, τώρα φλερτάρει με τη Ρηγίλλης...Έφτιαξε και μία ιστοσέλιδα ΕΛΚΕΔΑ όπου έχει το θράσος να την παρουσιάζει ως Κέντρο Μελετών (εδώ γελάμε). Να μας πει που εδρεύει το Κέντρο του για να του στείλουμε δίπλες για τα Χριστούγεννα. Άντε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαρτωλοι και κλεφτες.Η νεα γεννια
    ελληνων ηρωων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 1 Δεκεμβρίου 2010 10:27 π.μ.

    Πολύ φτωχό και φτηνό για σχόλιο, δεν νομίζεις; Αν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να γράψεις, δεν είναι ανάγκη να χτυπάς τα πλήκτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μάχη της Γράνας


    ..Ο Κολοκοτρώνης πολιορκεί την Τριπολι-τσά(ομορφουλί-τσα),Ντρομπολι για τους ΤουλκαΑλβανούς...
    Γιά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πείνας,επιχειρούσαν πλολλες επιδρομές στα χωριά της Μαντινείας γιά πλιάτσικο-κλεψιές..
    22 Ιουλίου 1821 έγινε όλη νύχτα η γράνα...Το σχέδιό της ήταν σαν πέταλο,του οποίου το ένα άκρο ακουμπούσε στο Μύτικα και άλλο ανατολικά του κάμπου,στα πόδια του βουνού.ΕΊΧΕ βάθς 5 πιθαμές και πλάτος 6.
    Νά πώς διηγείται ο γέρο Μήτρο-Πέτροβας τη μάχη της ΓΡΑΝΑΣ:
    "Εκεί μας όρισε ο Κολοκοτρώνης ,να οχυρωθούμε.Εμπήκανε 400 Αρκαδινοί,με το γαμπρο μου Γιαννάκη Γκρίντζαλη,τονΔ.Μέλιο από το Κούβελα,δεξιά των Αρκαδινών εμπήκαν 1.000 Καρυτινοί και 300 Τριπολιτσώτες,με τον Δ,Πλαπουτα και τους Κολοκοτρωναίους,Αντώνη και Αποστόλη,ο Τζαννέτος Χριστοπουλος,με 400 Ανδριτσάνους και Φαναρίτες,Ο Π.Κεφάλος με 500 Αμπελακιώτες,εγώ με 400 Γαραντζαίους(Μέλπεια) και Ανδρουσιάνους.Αριστερά των ΝΤΡΕΔΩΝ(ΑΝΤΡΕ(ι)ΔΩΝ και ΑΡκαδινων,300 Λεονταρίτες και 200 Αργείτες,με το Θανάση Δαγρέ,και 300 Αγιοπετρίτες,με τον ΑΝΑΓΝ.Κοντάκη{σχεδόν όλοι ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ ορεσιβιοι..απόγονοι του ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ,ΤΟΥ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ ΑΓΚΑΙΟΥ,ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΙΟΥ,ΤΟΥ ΔΙΑΙΟΥ κ.α}
    Οι Τούρκοι τη νύχτα της 9 με 10 Αυγούστου 1821 ,με το Φεγγάρι...,βγήκαν από την πόρτα του Σαραγιού,6.000 πεζοι,4.000 Αλβανίτες και 1.000 ντελήδες,καβαλαραίοι,με τον ίδιο τον Κεχαγιάμπεη.Εξεκίνησαν ανύποπτοι για το συνηθισμένο "κουρσεμα"...Εμείς είμαστε στην γράνα πλάτη με πλάτη,ώστε ο ένας να βλέπει κατά την ΤΡΙΠΟΛΗ και ο άλλος κατά τη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ...ΏΣΤΕ να τους συγυράμε...ανοίξαμε όλη τη νύχτα ντουφεκίδι δυνατό,που βάσταξε ως τα ξημερώματα,6 ώρες.Τέλος πιαστήκαμε στα χέρια και πολεμάγαμε,σά στοιχειά,ως μιά ώρα..πολλά άλογα,χωρίς καβαλαραίους αγριέψανε...πληγωμένα και από τα χλιμιντρίσματα ,το ντουφεκίδι και τις φωνές,εχάλαγεν ο κόσμος...μαζί μας πολεμούσαν και κάτι κυνηγοί Ζακυνθινοί,πο φώναζαν τουφεκωντας,<΄Εντονε και τούτος ντζόγια μου,τι άσχημο λείψανο ?
    Αγά κράτει καλά την σερβέτα σου ?(κεφαλόδεσμα)..
    στο τέλος οι Τούρκοι τσάκισεν...εμείς ειχαμε 33 σκοτωμένους και 22 πληγωμένους..
    Οι ΤουρκοΑλβανοί 400 νεκροί και 200 πληγωμένοι..σκοτώθηκε καο αντιστράτηγος ΑΛΙΟΜΠΕΗΣ...
    πήραμε 200 άλογα,300 μουλάρια,φορτωμένα με κλεψιές...αρκετά τουφέκια και 9 πολε
    μικές σ η μ α ί ε ς...
    Οι Τούρκοι κλείστηκαν στην Τριπολι-τσά !κλάματα και μοιρολόγια ακούγονταν στην πόλη από τα γυναικόπαιδα,τρομάρα και απελπισία τους έπιασε..
    Η μάχη αυτή της ΓΡΑΝΑΣ ήταν η τελική τσεκουριά,ώστε να αρχίσει να λυγάει για να πέσει ,το μεγάλο φρούρι, της ΝΤΡΟΠΟΛΗΣ...
    τόπος των φοροεισπρακτώρων,και βασανισμών των δύσμοιρων ΕΛΛΗΝΩΝ...
    ΠΟΛΥ ΒΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι μπραβο Σαββα, επιτελους και κατι να μας ανεβαζει την ψυχολογια!!!

    Παλι ο Λαος θα βγαλει παλικαρια απο τα σπλαχνα του...

    Παραδειγμα θελει και ψυχολογια να παρει μπρος ο κοσμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.