4/12/10

Εξαίρεση της Ελλάδας από το Δουβλίνο ΙΙ

Μαρια Δεληθαναση
Αγώνα για μόνιμη αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ υπέρ επιβαρυμένων κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα, ξεκινά το Ευρωκοινοβούλιο. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών πραγματοποίησε τριήμερη διερευνητική αποστολή στη χώρα μας για την κατάσταση των αιτούντων πολιτικό άσυλο και των παράτυπα εισερχομένων.
Προ 20ημέρου το Συμβούλιο Υπουργών (διαφώνησαν μόνο Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία) αποφάσισε να εφαρμόζεται το Δουβλίνο ΙΙ στην Ελλάδα με επιστροφές αιτούντων άσυλο από άλλα κράτη. Ομως το Ευρωκοινοβούλιο, που πλέον συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών, αιτεί να συνεχισθεί η αναστολή επιστροφών στην Ελλάδα. Επιπλέον ζητεί να θεσπισθεί αυτόματη αναστολή μεταφορών όταν ένα κράτος-μέλος είναι επιβαρυμένο.

Στην ημεδαπή, αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών από τη διαρκή Διακομματική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τον Εβρο ενόψει της συζήτησης την ερχόμενη εβδομάδα του ν/σ για το πολιτικό άσυλο, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τη νέα χρονιά. Η 5μελής επιτροπή (Γιάννης Βλαντής, Δημήτρης Καρύδης, Θοδωρής Δρίτσας, Σοφία Καλαϊτζίδου, Αγγελος Κολοκοτρώνης) στη διάρκεια της διερευνητικής επίσκεψής της διαπίστωσε σοβαρή έλλειψη χώρων φιλοξενίας και δομών διαχείρισης των ανθρώπων αυτών. Ο κ. Δ. Καρύδης (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε την κράτηση εδώ και ένα μήνα 110 παιδιών (το μικρότερο τριών ετών) και ασυνόδευτων ανηλίκων στο Φυλάκιο -έναν χώρο ακατάλληλο για τόσο μακρά διαμονή παιδιών- και το γεγονός ότι μήνα Δεκέμβριο κρατούνται στο Φυλάκιο, χωρητικότητας 370 ατόμων, 500 άνθρωποι. Ακόμη επισημάνθηκαν ο μικρός αριθμός αστυνομικών, η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, η ανάγκη να ελέγξει η Τουρκία τα κυκλώματα διακίνησης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.