12/12/10

Μετά το ρεσάλτο έκαναν και πλιάτσικο

Σπασμένες μηχανές, κατεστραμμένα ντεκ, σκισμένοι χάρτες πλοήγησης, «απαλλοτριωμένα» εργαλεία και ανταλλακτικά. Ακόμη και το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τα υλικά οικοδομής έχουν εξαφανιστεί!

Χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους Παλαιστινίους στη Γάζα που ζουν αποκλεισμένοι από τις «πολυτέλειες» της ιατρικής περίθαλψης, οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν με μανία ό,τι ιατροφαρμακευτικό υλικό βρήκαν μπροστά τους.

Τίποτα δεν γλίτωσε από τον... εξονυχιστικό έλεγχο των Ισραηλινών κομάντος στα πλοία που μετέφεραν χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα. Επτά μήνες μετά την αιματηρή επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας», τα ελληνικά πλοία παραμένουν στο λιμάνι της Χάιφα. Παρά τα συνεχή και... προσχώματα που έβρισκαν οι ισραηλινοί προκειμένου να αποτρέψουν τη δυνατότητα επιστροφής των πλοίων, πριν από λίγες μέρες Ελληνες εμπειρογνώμονες κατάφεραν τελικά να πραγματοποιήσουν νηοψία στα δύο πλοία.

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ μάς ενημέρωσε ήδη από τα μέσα Ιουλίου πως τα πλοία αποδεσμεύτηκαν και πως στη διαδικασία επιστροφής τους δεν θα συμμετέχουν η ελληνική και η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά μόνο ο οργανισμός λιμένος στη Χάιφα», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας. «Εκτοτε ξεκίνησε ένας "Γολγοθάς" γραφειοκρατίας από πλευράς Ισραηλινών με συνεχή αιτήματα για προσκόμιση πρωτότυπων εγγράφων των πλοίων, που βέβαια υπήρχαν ως όφειλαν στη γέφυρα του πλοίου τη στιγμή της πειρατείας και προφανώς κατασχέθηκαν, παράλογες απαιτήσεις και ατέρμονες συνεννοήσεις που ούτε και ο Ισραηλινός δικηγόρος που είχαμε ορίσει δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει».

Ακόμα κι όταν οι εμπειρογνώμονες είχαν φτάσει στο Ισραήλ, το εκεί υπουργείο Αμυνας, ζητούσε νέα έγγραφα. Με επιμονή και πίεση, τα κατάφεραν να ανέβουν στα πλοία.

Αλλά, ο... στρατιωτικός βαρκάρης που τους μετέφερε στα πλοία, τους πίεζε αφόρητα να κάνουν το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να τους εξασφαλίζει οποιαδήποτε βοήθεια κατά την αυτοψία, όπως φως στο αμπάρι, ηλεκτρικό για στοιχειώδεις δοκιμές μηχανών ή οργάνων.

Μετά και τα συμπεράσματα των ειδικών, τα μέλη της ελληνικής πρωτοβουλίας συνειδητοποιούν ότι δεν είναι δυνατή η επισκευή των πλοίων και η αυτοδύναμη επιστροφή τους στην Ελλάδα, παρά μόνο με τη βοήθεια ρυμουλκών - όπως συνέβη και με το πλοίο «Mavi Marmara» που έχει επιστρέψει από τον Αύγουστο με την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, τοπικές εταιρίες λιμενικών πρακτόρων σπεύδουν να απαιτήσουν με εκβιαστικό τρόπο τεράστια ποσά, προφανώς με κάλυψη των ισραηλινών αρχών... Παρά τις δυσκολίες, η επιστροφή υπολογίζεται να δρομολογηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2011.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να ξεμπλέξουν από το Ισραήλ τα βαριά πληγωμένα ελληνικά πλοία της σημαντικής ανθρωπιστικής αποστολής και να μην εξαγνίζει αυτούς που τα κατέστρεψαν, αφού βιαιοπράγησαν σε Ελληνες πολίτες», τονίζει ο Βαγγέλης Πισσίας.


«Φύλλο και φτερό» τα δύο ελληνικά πλοία
Η εικόνα και των δύο ελληνικών πλοίων είναι απογοητευτική. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία «Ελεύθερη Μεσόγειος», το οποίο είχε αγοραστεί από χρήματα του ελληνικού και σουηδικού λαού. Κάθε μέρος του πλοίου έχει γίνει «φύλλο και φτερό», οι μηχανές και ο εξοπλισμός φέρουν τεράστιες ζημιές.

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες των εμπειρογνωμόνων, σχεδόν το σύνολο του υλικού της βοήθειας που μετέφερε το πλοίο (οικοδομικά υλικά και φάρμακα) έχει καταστραφεί, ενώ και τα εργαλεία έχουν αφαιρεθεί από τις εργαλειοθήκες.
Οπως χαρακτηριστικά καταγράφει ο νηογνώμονας: «Το μηχανοστάσιο βρέθηκε σε πραγματικά κακή κατάσταση. Η κυρίως μηχανή, καθώς και η βοηθητική, είναι χαλασμένες, η συνδεσμολογία έχει καταστραφεί και τα μηχανήματα έχουν εξαφανιστεί». Στο μικρό επιβατηγό «Σφενδόνη», ο θάλαμος διακυβέρνησης έχει καταστραφεί πλήρως, το τιμόνι και το πηδάλιο έχουν σπάσει, ακόμα και το κάλυμμα από τους καναπέδες έχει σκιστεί για να διαπιστωθεί προφανώς ότι στο εσωτερικό τους δεν κρύβονται όπλα...

Αν και μέχρι σήμερα κανείς από τους επιβάτες της «Σφενδόνης» δεν έχει βρει το παραμικρό από τις αποσκευές του, γεγονός που οδηγούσε στη σκέψη ότι θα βρίσκονταν ακόμη πάνω στο σκάφος, οι εικόνες που μετέφεραν οι εμπειρογνώμονες δεν καταδεικνύουν ύπαρξη προσωπικών αντικειμένων. Αντιθέτως, κονσέρβες με εβραϊκές ταμπέλες και μπουκάλια από ποτά «μαρτυρούν» τη δράση των ειδικών του ισραηλινού στρατού.


Καταστροφές
Η κατάσταση στην «Ελεύθερη Μεσόγειο» και τη «Σφενδόνη» είναι απογοητευτική:
  • Στις γέφυρες των πλοίων τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Ακόμη και τα επίσημα έγγραφα των πλοίων φαίνεται πως έχουν καταστραφεί.
  • Οι μηχανές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, παρόλο που και τα δύο σκάφη ήταν αξιόπλοα κατά την παράνομη κατάσχεσή τους από τον ισραηλινό στρατό.
  • Οι υπέρηχοι και τα άλλα νοσοκομειακά μηχανήματα που μεταφέρονταν είναι σπασμένα, το φαρμακευτικό υλικό λείπει, ενώ ακόμη και τα οικοδομικά υλικά έχουν «εξαφανιστεί».
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΔΗ
Ακόμα δεν επέστρεψαν τίποτα

Συλλήψεις, φυλακίσεις, ανακρίσεις, βασανιστήρια. Η συμπεριφορά των Ισραηλινών στους επιβάτες των πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας» δεν ήταν καλύτερη από αυτή που οι φωτογραφίες καταγράφουν για τα πλοία. Οι εκατοντάδες επιβαίνοντες υπέστησαν προσωπικές έρευνες, εξευτελιστικές ανακρίσεις και κατάσχεση όλων των προσωπικών τους αντικειμένων. Ακόμα και από τους δημοσιογράφους οι Ισραηλινοί κατέσχεσαν φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και μηχανήματα δημοσιογραφικής παραγωγής, λάπτοπ και φυσικά το υλικό τους.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι επιβάτες έχουν λάβει πίσω κάποια από τα προσωπικά τους είδη, κανείς δημοσιογράφος δεν έχει λάβει οτιδήποτε πίσω, ενώ κανένας δεν έχει αποζημιωθεί. Την πειρατεία των Ισραηλινών σε βάρος των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έχει καταδικάσει η παγκόσμια κοινή γνώμη. Ακόμη και το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ απεφάνθη πως η επέμβαση συνιστά «σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στην έκθεση-κόλαφό τους οι ειδικοί δικαστές επισημαίνουν ότι οι Ισραηλινοί έκαναν «απαράδεκτη χρήση βίας»: «Η συμπεριφορά απέναντι στους επιβαίνοντες αποκαλύπτει απαράδεκτο επίπεδο βιαιότητας», κάτι που συνιστά «σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».


Σαπίζουν τα πλοία
Από το λιμάνι του Αστντόντ, τα πλοία μεταφέρθηκαν στη Χάιφα. Εδώ και σχεδόν επτά μήνες, οι Ελληνες ακτιβιστές προσπαθούν να επιστρέψουν τα πλοία τους, δίνοντας μάχη με τις απαιτήσεις που εγείρει η ισραηλινή γραφειοκρατία.


Πήραν μέχρι και τα εργαλεία
Αδειες οι θέσεις των εργαλείων στο μηχανοστάσιο της «Ελευθ. Μεσογείου», οι κούτες ανταλλακτικών εξαφανισμένες. Ολα έχουν... απαλλοτριωθεί. «Ο τρόπος που φέρθηκαν στα πλοία δείχνει τον πολιτισμό τους», λέει ο Β. Πισσίας.


Τα έσπασαν όλα
Στο πλοίο «Σφενδόνη», εκτός από τον θάλαμο διακυβέρνησης, το μηχανοστάσιο, τα κρεβάτια του πληρώματος και τις αποθήκες του πλοίου, το ισραηλινό ναυτικό κατέστρεψε ολοσχερώς και τα ιατρικά μηχανήματα.


Αδειασαν τα φάρμακα στο αμπάρι
Χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους Παλαιστινίους στη Γάζα που ζουν αποκλεισμένοι από τις «πολυτέλειες» της ιατρικής περίθαλψης, οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν με μανία ό,τι ιατροφαρμακευτικό υλικό βρήκαν μπροστά τους.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ-ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. Οι Ισραηλινοι μαλλον θα ψαχνανε και αυτοι τα σταλλεντα οπλα της MIT
    που και εσυ αν εχεις καλη διαθεση θα τα ψαξεις μετα που θα διαβασεις το παρακατω και οχι "πονοψυχε" να ψαχνεις την Χαιφα την στιγμη που καινε το δικο σου σπιτι αμυαλε.

    ...Ο έλεγχος απέδωσε περι του 2,5 τόνους όπλων, πυρομαχικών και έντυπου υλικού τα οποία όμως αποκάλυψαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την δράση και τους σκοπούς των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
    Το φορτίο περιείχε συνολικά 90 τυφέκια G-3 χωρίς αριθμούς σειράς και 180 γεμιστήρες, 2 πυροβόλα MG-3 και 35.000 φυσίγγια των 7,62mm για τα προαναφερθέντα όπλα, 10 ημιαυτόματα πιστόλια με 3.200 φυσίγγια των 9mm, 200 πλάκες ΤΝΤ με 1000 μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού, πυροκροτητές και συστήματα ηλεκτρικής πυροδότησης καθώς και αριθμό φορητών ασυρμάτων.
    Το υλικό συνοδευόταν απο τουρκικά φυλλάδια για την χρήση των όπλων και λοιπό έντυπο υλικό για την διεξαγωγή ανορθόδοξων επιχειρήσεων, πάντα στην τουρκική. Προφανώς και δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων.
    Πιθανολογείται ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν κάποια ερημική τοποθεσία στην Αττική, όπου οι σύνδεσμοι τοπικοί σύνδεσμοι των Τούρκων θα φρόντιζαν για την προώθηση των όπλων στους τελικούς παραλήπτες στην Δυτική Θράκη.
    Όπως έγινε γνωστό τα όπλα προέρχονταν απο την τουρκική κρατική βιομηχανία όπλων ΜΚΕΚ και σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο Ιρλανδός καπετάνιος το φορτίο είχε παραγγείλει η τουρκική κρατική Κτηματική Τράπεζα και είχε φορτωθεί στην Νικομήδεια, πλησίον στον (αυστηρότατα) φρουρούμενο ναυστάθμο του Τουρκικού Ναυτικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε τα διαβατήριά τους πήραν οι ακτιβιστές πίσω, ούτε τα πορτοφόλια και τις πιστωτικές τους κάρτες.
    Τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μοσάντ για να κάνει προβοκάτσιες.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11:14 στα ελληνικά πλοία τα βρήκαν αυτά;

    Αν όχι τότε καλύτερα να σωπάσεις για το Mavi τα έχουμε πεί πολύ καθαρά και απο την αρχή,κράτα λοιπόν την έρευνα σου για σένα, δεν χρειαζόμαστε συστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 11:14 μ.μ., και μετά ξύπνησες.
    Ήταν η ώρα να πιείς το μίλκο σου και να πας σχολείο!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι έπαθε η δεσποινίς ΕΠΑΛΞΗ και ξημεροβραδιάζεται δω μέσα μια σαν ΕΠΑΛΞΗ, μια σαν ανώνυμος, και μια σαν sterφα κατσίκα;
    Τώρα βάζει χέρι και στον Σάββα βλέπω.
    "Αν όχι τότε καλύτερα να σωπάσεις για το Mavi τα έχουμε πεί πολύ καθαρά και απο την αρχή,κράτα λοιπόν την έρευνα σου για σένα, δεν χρειαζόμαστε συστάσεις" του βελάζει απ' την πρεσβεία της. Όχι παίζουμε.

    Αλλά καλά του κάνει γιατί ο Σάββας αγνόησε εκείνο που λέει ο λαός.
    "Δώσε θάρρος στον χωριάτη ν' ανεβεί και στο κρεββάτι".


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.