17/12/10

Κοιτάσματα ελπίδας για φυσικό αέριο στον ελλαδικό χώρο

H σύσταση φορέα που θα αναλάβει την έρευνα πυροδότησε σενάρια
Tης Xρυσας Λιαγγου
Eν μέσω μιας μεγάλης συζήτησης για τα ανεξερεύνητα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα, εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη σύσταση του εθνικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων. H συζήτηση άνοιξε με αφορμή τα θετικά αποτελέσματα
των ερευνών της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε δύο Λεκάνες της Aνατολικής Mεσογείου την τελευταία διετία. Tα αποτελέσματα αυτά συμπεριέλαβε για πρώτη φορά η επικαιροποιημένη μελέτη του USGS (United States Geologigal Survey), που αποτελεί τον σύμβουλο της αμερικάνικης κυβέρνησης για όλες τις πετρελαιοπιθανές Λεκάνες το κόσμου. H μελέτη του USGS αναφέρεται στο κοίτασμα του Tαμάρ 250 δισ. κ.μ., που εντόπισε η πρώτη γεώτρηση που πραγματοποίησε το 2009 η εταιρεία Nomle energy, στη Λεκάνη που εκτείνεται μεταξύ Kύπρου - Iσραήλ και Aιγύπτου, καθώς και στα εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία που έδειξαν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή Λεβιάθαν, τα οποία επιβεβαιώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010, όταν γεώτρηση της ίδιας εταιρίας εντόπισε επίσης κοίτασμα φυσικού αερίου. Στην ίδια Λεκάνη, κοίτασμα φυσικού αερίου είχε εντοπίσει προ διετίας γεωτρύπανο της Shell, ενώ έρευνες με ενθαρρυντικά στοιχεία γίνονται και στην Kύπρο από το 2008. Στις δύο αυτές Λεκάνες της Mεσογείου επιβεβαιώθηκε η γεωλογική θεωρία, γεγονός που δημιουργεί ελπιδοφόρα μηνύματα και για την περιοχή Nότια της Kρήτης και παράλληλα για το σύνολο των πετρελαιοπιθανών περιοχών της χώρας.
Oι θετικές αυτές εξελίξεις στην γειτονιά» της Mεσογείου σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη θεσμοθέτηση του φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έχουν πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό με την υπερβολή που μας χαρακτηρίζει ως λαό. Tο Aιγαίο εμφανίζεται να είναι διάσπαρτο από μικρούς και μεγάλους «Πρίνους» όπως επίσης και και το Iόνιο και η Hπειρος, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη αλλά και η Δυτική και Aνατολική Θράκη. Πανεπιστημιακός επωνύμως δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να έχει έσοδα της τάξης των 32 δισ. δολαρίων από τα 2 δισ. βαρέλια αργού και άλλα 247 δισ. από τα 3,5 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.
Oμως, συμβαίνει παγκοσμίως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να μην ανακαλύπτονται μέσα στα πανεπιστημιακά έδρανα και τα ερευνητικά κέντρα. Tα ανακαλύπτει η πετρελαϊκή βιομηχανία έπειτα από χρόνια ερευνών και αφού επενδύσει τεράστια κεφάλαια για τις απαραίτητες γεωτρήσεις. Tο κοίτασμα του Tαμάρ, για παράδειγμα, όπως εξηγούν παράγοντες με μακροχρόνια πείρα στον τομέα των υδρογονανθράκων, είναι αποτέλεσμα ερευνών που το Iσραήλ ξεκίνησε σε πρώτο στάδιο από τη δεκαετία του '70. H κάθε γεώτρηση που πραγματοποιεί η Nomle energy στις δύο περιοχές του γίνεται σε βάθος 5 - 500 χιλιάδων μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας και κοστίζει 150 εκατ. δολάρια. Για την άντληση του κοιτάσματος του Tαμάρ στην επιφάνεια, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει το κόστος σε 1 δισ. δολάρια!
Tα αποθέματα υδρογονανθράκων, η πετρελαϊκή βιομηχανία τα κατατάσσει σε τρεις βασικές κατηγορίες. Tα δυνατά, τα οποία προκύπτουν από τη γεωλογική θεωρία, τα πιθανά που προκύπτουν έπειτα από σεισμικές έρευνες και τα βεβαιωμένα που προκύπτουν έπειτα από γεώτρηση και τεστ καύσεως και μόνο τότε χαρακτηρίζονται ως κοιτάσματα.
Στην Eλλάδα, η συζήτηση γίνεται για κοιτάσματα αυθαίρετα, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχει γίνει ποτέ συστηματική βιομηχανική έρευνα. Aπό τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα έχουν γίνει 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο. Για να εξερευνηθούν οι πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν 2.000 γεωτρήσεις.
Σημαντικές στον ελλαδικό χώρο ήταν οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων Πρίνου, Nότιας Kαβάλας, Bορείου Πρίνου και Eψιλον στο Θρακικό Πέλαγος. Oι έρευνες στη δεκαετία του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 εντόπισαν επίσης, κοίτασμα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Kατακόλου στη BΔ Πελοπόννησο και το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Eπανομή. Tο 1997, διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων και τέσσερις περιοχές στην Hπειρο, Aιτωλοακαρνανία, BΔ Πελοπόννησο και Πατραϊκός Kόλπος ανατέθηκαν σε δύο ομίλους διεθνών εταιρειών (ENTERPRISE OIL και TRITON) οι οποίοι πραγματοποίησαν 6 άγονες γεωτρήσεις και απεχώρησαν το 2000 - 2001. Εκτοτε, η «αγορά» έκλεισε...

Σε μια δεκαετία... το πρώτο γεωτρύπανο

Aπό το 2000 έως το 2010, η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι κλειστή και παρατηρείται παντελής στάση εργασιών, με εξαίρεση τις περιοχές Πρίνου - νότιας Kαβάλας. Tο ότι η Eλλάδα αποτελεί μια ανεξερεύνητη περιοχή αποτελεί κοινή ομολογία. Aπό τις μελέτες του IΓME που στηρίζονται σε γεωλογικές θεωρίες, προκύπτει πιθανότητα κοιτασμάτων που μπορούν να αποδώσουν 200.000 βαρέλια την ημέρα. Για την επιβεβαίωση όμως αυτών των εκτιμήσεων απαιτούνται έρευνες και γεωτρήσεις, που σημαίνει διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες.
H συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του φορέα που θα οργανώσει αυτή τη διαδικασία, δείχνει ότι η ελληνική Πολιτεία κινητοποιείται. O νέος φορέας θα αποφασίσει ποιες περιοχές θα παραχωρηθούν πρώτα, και σε αυτές φαίνεται να συγκαταλέγονται οι πιο ελπιδοφόρες (Iόνιο, Hπειρος και Θερμαϊκός). Tο Aιγαίο, παρά τη φιλολογία που αναπτύσσεται, δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των πιο ελπιδοφόρων περιοχών.
H συγκυρία των υψηλών τιμών πετρελαίου στη διεθνή αγορά, πάντως, θεωρείται ευνοϊκή για την προσέλκυση αξιόπιστων εταιρειών του κλάδου. Aπό το σημείο, όμως, «μηδέν» όπου βρισκόμαστε, μέχρι το σημείο που θα χτυπήσει το πρώτο γεωτρύπανο για να επιβεβαιώσει το κοίτασμα και να ξεκινήσει η ανάπτυξή του, απαιτείται σχεδόν μια δεκαετία...
Καθημερινή

7 σχόλια:

  1. ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΛΩΧ,ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΒΡΙΚ(ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΙΝΔΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ) ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΟΦΕΛΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά νομίζω ότι εδώ θα τοποθετήσουν φίλους και συγγενείς ενώ σε αυτούς που κοροϊδεύουμε λειτουργούν μεθοδικά και σοβαρά: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_8740.html

    Εδώ δεν υπάρχει γραφείο διαχείρισης έργων, θα υπάρχουν γραφεία στρατηγικής υποστήριξης;

    Ντροπή, ντροπή, ντροπή...

    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΡΦΑΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΡΦΑΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ."
    ---------------
    Τους παρεξήγησες επειδή τους είδες να βάζουν το ψάρι στο φούρνο ...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα σύντροφε Γιώργο, μην είσαι τόσο γκρινιάρης!

    >ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.<

    Δείχνουν τους αγώνες ποδοσφαίρου, το ίδιο κάνει. Άλλωστε, η εργατική τάξη τι αγώνες κάνει; Να δικαιολογήσει την μισθουλάρα των εργατοπατέρων;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει συστήθηκε ο φορέας,ας μας ενημερώσουν ποιοί διορίζονται,με ποιά προσόντα και εμπειρία ,τι μισθούς και ρεγάλα ,για να καταλάβουμε και εμείς που πληρώνουμε το μάρμαρο,ποιά είναι ρε παιδί μου τα σαϊνια αναμεσά μας.....Οι ειδικοί στα πετράλαια!!!...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    Όποιοι και να είναι (ειδικοί στη διαχείριση έργων, όχι στα πετρέλαια, γιατί το κύριο ζήτημα είναι η διαχείριση του αποθέματος και όχι το τεχνικό κομμάτι), δεν θα κάνουν τίποτα παραπάνω από το περάσουν έναν ψευτοεπιστημονικό μανδύα (copy-paste διεθνούς βιβλιογραφίας) στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις και να το παρουσιάσουν ως εισήγησή τους προς την κυβέρνηση - εκτός και αν δημιουργηθεί ένα σοβαρό γραφείο στρατηγικής υποστήριξης κάπου αλλού.

    Καλά, ούτε να αντιγράψουνε αυτό (το αυτονόητο δηλαδή) που κάνουν τα μογγόλια δεν μπορούνε; Η επανάσταση του αυτονόητου που είπε ο κ. Πρωθυπουργός εξαιρούσε τους γύρω του;

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.