12/12/10

Η εξωτερική πολιτική ως φιλανθρωπία

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ: Δικηγόρος - Επ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου
Την άνοιξη του 2009 Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν μία συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο. Η συμφωνία αποτελεί, χωρίς υπερβολή, πρότυπο θαλάσσιαας οριοθέτησης. Οι δύο χώρες μπορούσαν να είναι απολύτως ικανοποιημένες από το τελικό και ισοβαρές αποτέλεσμα.

Η αλβανική κυβέρνηση, όμως, επέλεξε να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Εγκλωβίστηκε σε αντιπολιτευτική διαμάχη και παρέπεμψε τη συμφωνία στο αλβανικό ανώτατο δικαστήριο. Το τελευταίο έκρινε τη συμφωνία ως αντισυνταγματική. Το βασικό του εύρημα ήταν ότι η αλβανική αντιπροσωπεία, που προχώρησε στις διαπραγματεύσεις, δεν είχε τη σχετική εξουσιοδότηση! Αρκετά σημεία της επιχειρηματολογίας του αλβανικού δικαστηρίου μοιάζουν να έχουν βγει από τουρκική ρηματική διακοίνωση για το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά είχε το μερίδιό της στην αποκαθήλωση μίας συμφωνίας που θα συνιστούσε προηγούμενο για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτοτε η Αθήνα αντιμετωπίζει αμήχανα το θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τα πράγματα, βεβαίως, είναι απλά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε αποκλειστικώς από την αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει από την Αλβανία να τιμήσει την υπογραφή της. Είναι παντελώς αδιάφορο για την Αθήνα το εσωτερικό ζήτημα εξουσιοδότησης της αλβανικής αντιπροσωπείας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μία διεθνή συμφωνία. Δεν ασκήθηκε βία ή απειλές προκειμένου τα δύο κράτη να πειστούν για να υπογράψουν. Ούτε τα πραγματικά και νομικά δεδομένα της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής έχουν μεταβληθεί για να τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της υπογραφείσας συμφωνίας.

Θα περίμενε κανείς ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δημιουργούσε ψυχρότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ουδέν αναληθέστερον. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει γίνει σταυροφόρος της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Αλβανίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014. Το αυτονόητο μίνιμουμ για μια τέτοια υποστήριξη θα έπρεπε να είναι η απαίτηση να μην υπάρχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τέτοια σοβαρά προβλήματα.

Στις 8 Νοεμβρίου 2010 προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα. Συναινέσαμε στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να καταργηθεί η απαίτηση προξενικής θεώρησης (βίζα) για τους κατοίκους της Αλβανίας. Οι Αλβανοί θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο πρόεδρος της χώρας τη χαρακτήρισε ως το τρίτο σημαντικότερο επίτευγμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1913 και την απαλλαγή από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1992.

Η Αθήνα δεν συνέδεσε την κατάργηση της βίζας με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Μία εξαιρετική ευκαιρία χάθηκε. Στην Τουρκία δεν ασκούμε πιέσεις διότι, υποτίθεται ότι, λόγω νοοτροπίας είναι αναποτελεσματικές. Στην Αλβανία γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε αυτήν την εξαιρετική συγκυρία; Το ΥΠΕΞ δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση που σπεύδει να διορθώσει τις αδικίες αυτού του κόσμου. Η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τα εθνικά συμφέροντα και όχι από φιλανθρωπία. Μην απορρούμε πλέον όταν διαπιστώνουμε ότι «ανεπαισθήτως» έχουν σηκωθεί «μεγάλα και υψηλά τριγύρω μας τείχη».
ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Συρίγο,

    Δεν απορούμε όταν διαπιστώνουμε ότι "ανεπαισθήτως έχουν σηκωθεί μεγάλα και υψηλά τείχη τριγύρω μας" , απορούμε διότι οι συμπατριώται μας εξακολουθούν να ελπίζουν πάντοτε, ε δεν γίνεται... "κάτι ακόμη θα φάγουν από τις σάρκες αυτής της δύσμοιρης χώρας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι ψηφίζουν αριστερά, ενώ ψηφίζουν την καταστροφή τους".

    Και οι απελθόντες χαζοδημοκράτες και οι λοιποί της μαντάμ Ντόρας ήσαν τποτένιοι ...., όμως οι σημερινοί, δήθεν αριστεροί (αριστερός είναι ωρέ αυτός που έχει 380 ιδιοκτησίες ή ο άλλος που απέκτησε τεράστια περιουσία από την πολιτική ενώ πρίν πούλαγε τυρόπιτες;) είναι επικίνδυνοι .....!

    Ευτυχείς είναι όσοι πέθαναν νωρίς και δεν βλέπουν την σημερινή κατάντια της Ελλάδος!

    Κατάρα και Ανάθεμα στους προδότες της Πατρίδας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ" ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΨΑΧΝΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΗΘΕΝ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ?ΠΑΛΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΗΓΕ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΚΟΣΚΩΤΑ Η ΚΑΙ ΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ (ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρατηρω οτι η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη παρακαμπτει την ουσια του διεθνους δικαιου,το οποιο υποτιθεται ειναι ο ισχυροτερος συμμαχος των εθνικων μας συμφεροντων,και κατατριβεται σε ατελεσφορες προσεγγισεις οιονει ευθυδικιας,εξουδετερωνοντας τα ισχυρα νομικα ερεισματα που το διεθνες δικαιο μας παρεχει,οπως το δικαιωμα επεκτασεως των χωρικων υδατων στα 12 μιλια.Ολα σχετικοποιουνται,ολα σαλαμοποιουνται,ολα εν τελει εκποιουνται δια της απεμπολησεως ζωτικων δικαιωματων.Το πλεον ανησυχητικο ειναι οτι τηρουμε παθητικη σταση οχι μονο απεναντι στην Τουρκια,που εν πασει περιπτωσει ειναι χωρα με εκτοπισμα,αλλα και απεναντι σε κρατη τα οποια εξαρτωνται απο εμας για την επιβιωση τους,οπως τα Σκοπια και η Αλβανια.Αυτο βεβαιως θα πληρωθει εκ μερους μας ακριβα,αλλα οχι αμεσα.Υπενθυμιζω την περιπτωση της συνθηκης της Λωζαννης,η οποια προεβλεπε την διατηρηση Ελληνικης μειονοτητας στην Τουρκια,και ως εχεγγυο για την ασφαλεια της,διατηρηση Μουσουλμανικης-οχι Τουρκικης-μειονοτητας στην Ελλαδα.Στο πλαισιο των προβλεψεων εφαρμογης της συνθηκης,οριστηκε η αρχη της αμοιβαιοτητας,οτι δηλαδη η μη τηρηση των ορων απο την μια χωρα,εδινε στην αλλη το δικαιωμα να ανταποδωσει,και στην αμοιβαιοτητα συμπεριλαμβανοταν και η αριθμητικη ισορροπια των δυο μειονοτητων.Με απλα λογια,η απομειωση της μιας εκ των δυο μειονοτητων με υπαιτιοτητα της μιας συμβαλομενης χωρας,νομιμοποιουσε την αλλη να απομειωσει την εντος της επικρατειας της μειονοτητα.Οπως ειναι γνωστο ομως,η Τουρκια μεθοδευσε την εκριζωση της Ελληνικης μειονοτητας ως το 1964,ενω η Ελλας δεν ανταπεδωσε οπως ειχε δικαιωμα,στην Μουσουλμανικη μειονοτητα.Αντικατεστησε δηλαδη την εξωτερικη πολιτικη με την φιλανθρωπια.Τα αποτελεσματα,νομιζω,ορατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνωμμη αλλα η εξωτερικη πολιτκη δεν ειναι και δεν πρεπει να ειναι "υποθεση φιλανθρωπιας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ!.
    Η ατζέντα 2014 για τα δυτικά Βαλκάνια μάλλον δεν είναι τόσο Ελληνικό εφεύρημα αλλά το πιθανότερο, μέσω του γιωργάκη που είναι στα πράγματα ακόμα, να κλείσει ο φάκελλος Βαλκανική επωφελώς για την Αμερικάνική εξωτερική πολιτική.
    Το "όλον κόλπο" είναι απλά μια τακτοποίηση στην Ευρωατλαντική συμμαχία όλου του γεωγραφικού χώρου.

    Άρα:
    Η Αλβανία από την πλευρά της παίζει σωστά.
    Το δικό μας ΥΠΕΞ δεν έχει άλλα πλάνα στο μυαλό του πέρα από όσα ανέφερα.
    Θα κλείσει και το Κόσσοβο...

    Οπότε:
    Θέματα εκκρεμή των χωρών με την Ελλάδα δεν ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ.
    Και βέβαια για τις ΗΠΑ ούτε γάτα ούτε ζημιά.

    Πρέπει να μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ σε διενέξεις κρατών μέσα στο μαντρί του ΝΑΤΟ δεν ασχολούνται φανερά, ούτε και ενδιαφέρονται για την επίλυση τους, όσο αυτά βεβαίως δεν επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα της.

    Την Ελληνο-Τουρκο-Κυπριακή κρίση διαχειρίστηκαν επωφελώς με τα τρελά εξοπλιστικά κέρδη του 7 πτος 10.
    Δεν θα ξαναδιστάσει να κάνει το ίδιο και με την Αλβανία, ή την Σερβία και το Κόσσοβο, ή ότι άλλο.

    Συνοψίζοντας, οι δικοί μας ώς υπάλληλοι φέρονται άψογα κι επαγγελματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.