2/12/10

Οι Γάλλοι στήριξαν το βέτο για να µην πέσει ο Καραµανλής

ΤΗ ΣΤΑΣΗ των Γάλλων,οι οποίοι υποστήριξαν το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συµµαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι,αποκαλύπτει τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, σύµφωνα µε το οποίο η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν επιθυµούσε να πιέσει την κυβέρνηση Καραµανλή για το ζήτηµα της ονοµασίας.
Οπως εκτιµούσαν ο σύµβουλος του γάλλου υπουργούΕξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ένας από τους συµβούλους του Νικολά Σαρκοζί, «αν η Αθήνα φανεί ότι ενδίδει στο ζήτηµα της ονοµασίας, η κυβέρνηση θα πέσει». Μάλιστα, οι Γάλλοι πίστευαν πως η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από την πτώση της κυβέρνησης Καραµανλή θα ήταν πιθανόν εχθρική απέναντι στη διαδικασία επικύρωσης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Η άποψη αυτή δενσυνάδει µε εκείνη που εκφράστηκε τον Σεπτέµβριο του 2009 από τον Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, διπλωµατικό σύµβουλο του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σε συνάντηση µε τον αµερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο σταθερή και πιο ευέλικτη στο ζήτηµα της ονοµασίας.

Η οικονοµική κρίση
Αναφορές και στην ελληνική οικονοµική κρίση υπάρχουν σε έγγραφα από τις αµερικανικές πρεσβείες στο Βερολίνο και το Λονδίνο. Στο πρώτο, µε ηµεροµηνία τον Φεβρουάριο του 2010, αναδεικνύεται η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονοµική διάσωση της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναφέρει στον αµερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο ότι δεν είναι σίγουρος «αν η Ε.Ε.µπορεί να διασώσει την Ελλάδα». Την ίδια περίοδο, η κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και της συζήτησης του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας µε τον αµερικανό πρεσβευτή στη Βρετανία στις 17 Φεβρουαρίου 2010. Μεταξύ άλλων, και αφού έχει αναφερθεί στις αµφιβολίες του για τις ικανότητες του Ντέιβιντ Κάµερον να αντιµετωπίσει την οικονοµική κρίση, ο διοικητής της τράπεζας προβλέπει ότι το ελληνικό πρόβληµα θα προκαλέσει περαιτέρω εδραίωση της γαλλογερµανικής ισχύος στην ευρωζώνη.
ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. Βουκουρέστι 2008: «αν η Αθήνα φανεί ότι ενδίδει στο ζήτηµα της ονοµασίας, η κυβέρνηση θα πέσει».

    Σεπτέµβριος 2009: "η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο σταθερή και πιο ευέλικτη στο ζήτηµα της ονοµασίας".

    Τι τους έκανε να πιστεύουν έτσι τη μιά φορά και αλλοιώς την άλλη; Η σταθερότητα μόνο; Γιατί αν είναι έτσι, τότε αυτό σημαίνει ότι αν βρεθεί ελληνική κυβέρνηση πρόθυμη να πάρει αποφάσεις αντίθετες με τη βούληση του ελληνικού λαού στα εθνικά θέματα, αυτή θα πρέπει να στηριχτεί και "σταθεροποιηθεί" με κάθε τρόπο από πλευράς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ ΤΗ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΑΛΛΑ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΚΑΙ ΓΕΛΤΣΙΝ ΤΗΝ ΠΑΘΑΜΕ ΑΥΤΗ ΚΕΓΑΝ ΕΒΙΒΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΦΕΡΑΙ ΜΙΑ ΓΥΡΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5.10 έσενα την ντόρα σου δεν την υποστηρίζει κανείς την καημένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Πιγκουίνο

    Και βέβαια, αφού στο προεκλογικό debate ο ΓΑΠ είπε με αφάνταστη σιγουριά "κύριε Καραμανλή, το θέμα της ονομασίας αφήστε το σ΄εμάς. Αλλωστε με δική μας κυβέρνηση ξεκίνησε και με δική μας θα τελειώσει..."
    Και η Κλίντον όταν πήγε ο ΓΑΠ στις ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο του είπε "πιστεύω απόλυτα ότι θα βοηθήσετε με τη στάση σας στην ένταξη "των μικρών βαλκανικών χωρών" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Ελίνα, έχεις δίκιο να τα επισημαίνεις αυτά. Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκα κι εγώ όταν αναρωτήθηκα ρητορικά: "Τι τους έκανε να πιστεύουν έτσι τη μιά φορά και αλλοιώς την άλλη; Η σταθερότητα μόνο;"

    Από την άλλη μεριά ήθελα να δώσω έμφαση και στην παρεχόμενη στήριξη με βραβεύσεις π.χ. ειλικρίνειας (βλέπε: "λεφτά υπάρχουν"), καλά λόγια και επαίνους από όλα τα υπερπόντια αφεντικά, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.