4/12/10

Δέσμευση του Ιράν πως δεν θα επιτεθεί κατά των μουσουλμάνων γειτόνων

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μανουσέρ Μοτακί τόνισε σήμερα πως η χώρα του ουδέποτε θα στρέψει τη στρατιωτική της δύναμη ενάντια στους μουσουλμάνους γείτονές της και διέψευσε εκ νέου πως η χώρα του επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Από το βήμα του περιφερειακού φόρουμ για την ασφάλεια στη Μανάμα ο Μοτακί αναφέρθηκε έμμεσα στους χθεσινούς ισχυρισμούς της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον από την ίδια πόλη πως η όλοι οι γείτονες του Ιράν συμμερίζονται τις αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

«Το Ιράν ουδέποτε χρησιμοποίησε τις δυνάμεις του κατά των γειτόνων του και ποτέ δεν θα το πράξει, διότι οι γείτονές του είναι μουσουλμάνοι», τόνισε ο Μοτακί.

«Η δύναμή σας στην περιοχή είναι δική μας και η δική μας δύναμη είναι δική σας», τόνισε ο ίδιος
απευθυνόμενος στις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, οι οποίες -σύμφωνα με τις διαρροές από τον ιστότοπο Wikileaks-εμφανίζονται να ανησυχούν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος κάλεσε σε μία «συνεργασία ανάμεσα στις χώρες του Περσικού Κόλπου προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγή και η μεταφορά του πετρελαίου», τονίζοντας πως «η παρουσία των ξένων δυνάμεων ποσώς θα βοηθήσει στην εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή» .

Ο Μοτακί, του οποίου η χώρα από τη Δευτέρα επαναλαμβάνει τις συνομιλίες με την ομάδα των Πέντε συν Ένας (τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν παρέλειψε να διαψεύσει πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων: «πρόκειται για ψεύδη και οι επιθεωρήσεις δεν έχουν ανακαλύψει τίποτε. Όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν πως γελάστηκαν», πρόσθεσε.

«Είναι δικαίωμά μας να παράγουμε καθαρή ενέργεια και το να στερηθούμε αυτού του δικαιώματος αποτελεί μία επιστημονική διάκριση», κατέληξε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.