24/12/10

Προς νέα συμφωνία για την ΑΟΖ .Μετά την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, σειρά παίρνει η Συρία

ΤΟΥΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
 ΠΑΡΑ τις αντιδράσεις και τις απειλές της Τουρκίας σε διπλωματικό και άλλο επίπεδο, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απτόητη τις παρασκηνιακές επαφές της με γειτονικές χώρες, με στόχο την υπογραφή συμφωνιών για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της. Μετά την Αίγυπτο και τον Λίβανο, μια τέτοια συμφωνία υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και με το Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας, που επιχειρεί να συνδέσει το όλο θέμα με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εμπλέκοντας μάλιστα και την Ε.Ε.
 Όπως αποκαλύπτεται από επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Βουλή, ημερ. 6/12/2010, οι παρασκηνιακές επαφές της Δημοκρατίας, όχι μόνο σταμάτησαν αλλά συνεχίζονται, προκειμένου να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία και με τη Συρία. Στην εν λόγω επιστολή, που είναι ενημερωτικής φύσεως, απαντάται και το ερώτημα, γιατί αντιδρά κατ’ αυτόν τον έντονο τρόπο η Άγκυρα και προσπαθεί διακαώς να μποϊκοτάρει τέτοιες συμφωνίες, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να απειλεί τις χώρες με τις οποίες συνομιλεί η Δημοκρατία.

Και αυτό γιατί, με την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών: Πρώτο, η Δημοκρατία τσιμεντώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο, τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα. Δεύτερο, κατοχυρώνει τη νομική βάση για κάθε πρόσφορη εκμετάλλευση στις θαλάσσιες ζώνες. Επί τούτου, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Τρίτο, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του το Υπουργείο Εξωτερικών, η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με διμερείς συμφωνίες κατ’ εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και με βάση την αρχή της Μέσης Γραμμής (Μedian Line). Για το σκοπό αυτό, έχει προσεγγίσει ορισμένες από τις γειτονικές της χώρες. Συγκεκριμένα, προχώρησε το 2003 σε συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ το 2007, παρόμοια συμφωνία συνομολογήθηκε και με τον Λίβανο. Προ ημερών υπογράφηκε συμφωνία με το Ισραήλ «και αναμένεται να ξεκινήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο παρόμοιες επαφές και με τη Συρία», αναφέρεται επί λέξει στην επιστολή.
Όσον αφορά τους τρόπους εκτίμησης των ορυκτών ενεργειακών πηγών, το Υπουργείο Εμπορίου έχει προβεί, σε συνεργασία με εξειδικευμένο οίκο, στη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιο χώρο, εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας, συνολικής επιφάνειας 51.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.

Προκλητικές ενέργειες από το 2007
ΣΥΜΦΩΝΑμε το Υπ. Εξωτερικών, η Τουρκία, που αμφισβητεί τα όρια της ΑΟΖ της Δημοκρατίας, από το 2007 προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες σε θέματα που συνδέονται με την ΑΟΖ και τη διερεύνηση για ύπαρξη υδρογονανθρακικών κοιτασμάτων, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Για να τονίσει στην κατακλείδα της επιστολής του: «Παρόλα αυτά (...) πρόθεσή μας, ως Κυπριακή Δημοκρατία, είναι όπως συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά το θέμα των ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την ανεύρεση, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην υπογραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, ακούοντας τις προτροπές και τις απειλές της Αγκυρας. Υπενθύμισε τέλος ότι η πορεία της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «περνά διαμέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Καλα δηλαδή Εμείς ποιον περιμένουμε;;;
    Γιατί δεν Κάνουμε όπως οι κύπριοι ;
    Εφόσον υπάρχει διεθνές δίκαιο θαλασσών γιατί δεν κατοχυρωνουμε Αυτά που δικαιούμαστε ;;
    Ας μου πει κάποιος που είναι το πρόβλημα
    Είναι δυνατόν να κάνουνε πόλεμο το μογγολια
    Μόνο και μόνο επειδή διεκδηκησαμε αυτο που μας ανήκει ;;;;
    Δεν το πιστεύω κανείς δεν είναι τόσο μ@@@@@s σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα δηλαδή Εμείς ποιον περιμένουμε;;;
    Γιατί δεν Κάνουμε όπως οι κύπριοι ;
    Εφόσον υπάρχει διεθνές δίκαιο θαλασσών γιατί δεν κατοχυρωνουμε Αυτά που δικαιούμαστε ;;
    Ας μου πει κάποιος που είναι το πρόβλημα
    Είναι δυνατόν να κάνουνε πόλεμο το μογγολια
    Μόνο και μόνο επειδή διεκδηκησαμε αυτο που μας ανήκει ;;;;
    Δεν το πιστεύω κανείς δεν είναι τόσο μ@@@@@s σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.