5/12/10

Δ. Δρούτσας: Όραμα και ρεαλισμός είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία ασκείται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας -

Όραμα αλλά και ρεαλισμός και όχι πολιτική των εντυπώσεων, είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ». Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ότι η στάση της Αγκυρας δεν έχει αλλάξει, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα στην Ευρώπη άλλη αντίληψη για την ενταξιακή της πορεία, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να γίνει μέλος της ΕΕ και να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».
 Ως προς το θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και το αν οι σχέσεις με την Τουρκία μάς αποτρέπουν από τις έρευνες στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη δημιουργία του αρμόδιου φορέα, ο οποίος θα προβεί στις αναγκαίες έρευνες και πως οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν στις περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από παλαιότερες έρευνες ότι κάτι υπάρχει.

Ανέφερε ως τέτοιες περιοχές το Ιόνιο και τη Δ. Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου ΠΕΚΑ, το οποίο προχωρεί αυτά τα θέματα. Στο ερώτημα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στο ευρώ και τον ρόλο της Γερμανίας, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερότητα του ευρώ.

Ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και τώρα όλοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση και είναι σε εξέλιξη ο προσδιορισμός των τελικών θέσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Για τις θέσεις του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία με τη γαλλική και ο Γάλλος πρόεδρος προσωπικά έχει στενή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Για τη νέα απειλή από διεθνή οίκο αξιολόγησης για υποβάθμιση της Ελλάδας, απάντησε ότι μέσα στις συζητήσεις που γίνονται είναι και ο ρόλος αυτών των οίκων και των διεθνών αγορών, «γι αυτό μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, να μπουν κανόνες από όλους, γιατί μία χώρα μόνη της δεν μπορεί». Ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι συζητήσεις στο πλαίσιο του G20 είναι σημαντικές και είναι, επίσης, σημαντικό ότι και εκεί η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, όπως ακούστηκε πρόσφατα στο Παρίσι στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου με τον Σαρκοζί. Ν. Μελισσόβα

3 σχόλια:

  1. [Ε]
    ««…«γι αυτό μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, να μπουν κανόνες από όλους, γιατί μία χώρα μόνη της δεν μπορεί»…»»
    - Δημητράκη, δε’ θά ’χα πρόβλημα, αν δε’ μ’ έπιανε «ρίγος», μ’ αυτά. Κάν’ το μας «λιανά». Κι’ εσύ κι’ ο Πρόεδρος, πώς την εννοείτε την «παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση». Επιφυλάσσομαι -για τα λοιπά- μετά την απάντησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα στην Ευρώπη άλλη αντίληψη για την ενταξιακή της πορεία, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να γίνει μέλος της ΕΕ και να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση»
    Ακόμα και το "Ήτανε Θέλημα Θεού η Πόλη να Τουρκέψει" ωχρά μπροστα σε αυτήν τοποθέτηση!!!
    Δρούτσα, το Στράτφορ σε βάζει να τα λες αυτά; Είναι δυνατόν Έλληνας να λέει τέτοιες αηδίες που ούτε για έκθεση πρώτης Δημοτικού ΑΜΕΑ δεν στέκει;;; Ούτε η Ντόρα δεν τα έλεγε ούτε θα τα έλεγε έτσι ωραία!!! Σε έπιασε κοιλόπονος για το τι συμφέρει και τι όχι στην Τουρκία; Να παραφράσω σε απλά Ελληνικά αυτή σου την αποστροφή; Ότι, "σε παρακαλούμε Τουρκία, είναι ρεζίλι να είμαστε Νομαρχία σου και να είμαστε και στην ΕΕ ενώ εσύ δεν είσαι. Άσε τα τσαλίμια και μπες σε παρακαλούμε στην ΕΕ να έχουμε κι εμείς τον φερετζέ του γκαίη"!! Για σοβαρευτείτε εκεί γιατί ο Ελληνικός λαός Οθωμανικό διαβατήριο δεν θέλει όσα ΚΙΣΜΕΤ GUMUS και 1001 ΝΎΧΤΕΣ να του (επι)βάλετε. Εσύ και όλοι οι τρύπιοι του Πριγκηπάτου του
    Κολοχανίου-Κολονακίου πάρτε ό,τι θέλετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα τελευταια μιλανε ΜΟΝΟ για το πετρελαιο σε Ιονιο και δυτικη Ελλαδα.γιατι αραγε?


    «γι αυτό μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, να μπουν κανόνες από όλους, γιατί μία χώρα μόνη της δεν μπορεί». Ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι συζητήσεις στο πλαίσιο του G20 είναι σημαντικές
    νατο και αυτο με την νεα ταξη που λεγαμε...

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.