10/12/10

Μία προβληματική διαπραγμάτευση

Του Σταυρου Λυγερου

Η μυστικότητα είναι συχνά αναγκαία στη διπλωματία, αλλά έχει όρια. Στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, όμως, κάθε όριο έχει ξεπεραστεί. Επειτα από σχεδόν 10 χρόνια μυστικότητας, είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει συγκεκριμένα τη Βουλή γι’ αυτά που διαπραγματεύεται με την Αγκυρα. Επισήμως, αντικείμενο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά στην πραγματικότητα το «μενού» είναι πιο πλούσιο. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, άλλωστε, προϋποθέτει την επίλυση δύο προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία:


Το πρώτο είναι η επεκτατική θεωρία περί «γκρίζων ζωνών». Εξαρχής υποστήριξα ότι η Αθήνα έπρεπε να είχε θέσει ως όρο για την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων την επίσημη εγκατάλειψη αυτής της θεωρίας. Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όταν η Τουρκία διεκδικεί έναν απροσδιόριστο αριθμό όχι μόνο βραχονησίδων, αλλά και κατοικημένων νησιών; Η στάση της Αγκυρας δεν είναι αντιφατική, δεδομένου ότι επιδιώκει συνολική πολιτική διαπραγμάτευση και συμφωνία. Αντιφατική είναι η στάση της Αθήνας, δεδομένου ότι, επισήμως τουλάχιστον, ζητάει λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η τουρκική απειλή πολέμου για την περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες που ουδέποτε έχουν διαψευσθεί, η Αθήνα διαπραγματεύεται χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους: στις απομακρυσμένες από την Τουρκία περιοχές να ισχύσουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων, στις κοντινές έξι μιλίων και στις ενδιάμεσες περιοχές 8 - 10 μιλίων. Σε απομακρυσμένες περιοχές, όμως, όπως π.χ. το Ιόνιο και το Λιβυκό η επέκταση στα 12 μίλια θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει χωρίς παρενέργειες.

Και μόνο το γεγονός ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων έχει καταστεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Αγκυρα συνιστά υποχώρηση. Ακόμα μεγαλύτερη εθνική υποχώρηση θα είναι εάν η –υπό την πίεση του casus belli– συζητούμενη έκπτωση στο εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο οριστικοποιηθεί. Ας σημειωθούν δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων θα ακύρωναν σε μεγάλο βαθμό τον κορμό των τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων. Δεύτερον, ότι όλες οι μεσογειακές χώρες έχουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας (στα βόρεια και νότια παράλιά της).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος καί ο αγώνας τών Ελλήνων.

    "Μετά τή λήξη τού αγγλικού εκβιασμού καί ύστερα από ωρισμένα γεγονότα θρησκευτκά μεταξύ τής Ελληνικής Κυβέρνησης καί της Μεγάλης Πύλης από τη μιά,ως καί της Καθολικής εκκλησίας,από την άλλη,κηρύχθηκε ο ρωσοτουρκικός Κριμαικός πόλεμος.Τί είχε συμβεί;Ο Τσάρος διά του πρεσβευτή του Μέντσικωφ ζητούσε από την Υψηλή Πύλη να αναγνωρίσει όλα τα προνόμια της Ορθόδοξης εκκλησίας και να αποδεχτεί την ισοβιότητα του Πατριάρχη,χωρίς το δικαίωμα της μή έγκρισης από το σουλτάνο.Το κλειδί του Πανάγιου Τάφου να το κρατεί η Ορθόδοξη ανατολική εκκλησία καί όχι ο Πάπας.Καί το τελευταίο,που ζητούσε η Μόσχα από τους Τούρκους ήταν να αναγνωρίσει τό δικαίωμα στον Τσάρο να επεμβαίνει ως προστάτης των ορθοδόξων χριστιανών.Σε αυτή την ιστορία των αξιώσεων της Ρωσίας από την Υψηλή Πύλη μπλέχτηκε καί η Ελλάδα,στο πλευρό φυσικά των αξιώσεων του Τσάρου.
    Η Αγγλία με τον πρεσβευτή της σέρ Στράτφορντ Κάννιγκ στην Υψηλή Πύλη,τα κατάφερε έτσι,ώστε να ταχθούν κατά της Ρωσίας όλες οι δυτικές δυνάμεις.Ακόμα και ο Πάπας,γιατί ο Τσάρος αξίωνε τα κλειδιά της Βηθλεέμ να τα κρατά η Ορθόδοξη Ανατολίκή Εκκλησία.Είχε παίξει καί εδώ το ρόλο της η ραδιούργος και σατανική αγγλική διπλωματία,που με το αξίωμα "διαίρει καί βασίλευε" έμπλεξε τη Ρωσία στόν Κριμαικό πόλεμο και είχε εναντίον της τήν Οθωμανική αυτοκρατορία,τη Γαλλική αυτοκρατορία,την Αγγλική αυτοκρατορία καί όλο τον καθολικισμό με επί κεφαλής τον Πάπα!
    ΄Ετσι άρχισε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος,που ονομάστηκε Κριμαικός το 1853 και συνεχίστηκε ως το τέλος του 1855.Αλλά τα γεγονότα αυτά είχαν επίδραση και στα ελληνικά πράγματα.Γιατί ο ελληνικός λαός έβλεπε με συμπάθει τον αγώνα της Ρωσίας κατά της Τουρκίας.Διότι υπήρχαν ακόμη εδάφη υπόδουλα στους Τούρκους....
    Αυτό είχε σαν συνέπεια στις 8 του Ιανουαρίου του 1854 στην περιφέρεια της ΑΡΤΑΣ καί συγκεκριμένα στην κ ω μ ό π ο λ η
    Σ κ ο υ λ ι κ α ρ γ ι ά και στη θέση Παλαιοπαναγιά,να εκραγεί Επανάσταση ,και έγιναν οι ως άνω δύο συγκρούσεις.Οι Τούρκοι ετράπησαν σε φυγή αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τους ΄Ελληνες.
    Εκείνο όμως που συγκίνησε περισσότερο το πανελλήνιο ήταν ότι επί κ ε φ α λ ή ς των εξεγερμένων ελληνικών δυνάμεων βρισκόταν ο
    γ ι ό ς του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ (καταγωγή από την ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙΑ),
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ !
    Τήν επανάσταση αυτή στην Νότιο Ηπειρο ,που πήρε μεγάλες διαστάσεις με τόν οπλαρχηγό ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΙΒΑ ,ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟ,ΛΕΩΤΣΑΚΟ,καί με εθελοντές απο την αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο ,1.000 περίπου,βοηθούσε με όλες της τις δυνάμεις η Ρωσική Κυβέρνηση.Κατελήφθη η ΑΡΤΑ...."
    "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821"
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ ΝΙΚΟΛΗΣ.
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ευχηθούμε να ξαναπιάσει την Ρωσία το ...αυτοκρατορικό της, αφού κάθε φορά που το παθαίνει, κάνει και έναν πόλεμο κατά της Τουρκίας.
    Μπας και δούμε φως κι εμείς !!!

    Διότι με την λειψανδρία (και με τις δύο έννοιες) που έχουμε, δεν μας βλέπω πώς αλλιώς θα λειτουργηθούμε στην Αγιά Σοφιά !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
    ΑΚΟΥΣΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΔΡ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3512/2006,ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝ ΛΗ ,ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΙΠΕ,ΝΑ ΚΤΙΣΤΕΙ ΤΟ "ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ"!
    ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ!ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ !
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ;ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ε.Ε,ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ;
    ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ;
    ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ (BEREM)ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ,ΟΙ ΒΕΡΕΜΗΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΙΑΞΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ;
    ΓΙΑΥΤΟ ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;
    ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΕΤΣΕΒΙΤ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΘΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΑΜΕ ;
    ΓΙΑΥΤΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ;
    ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ ;
    ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΥΠΑΚΟΥΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΣΑΡΕΣ,ΣΤΡΟΣ ΚΑΑΝ ΚΑΙ ΟΛΙ ΡΕΝ !
    ΑΙΣΧΟΣ !ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ;
    ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ ...
    ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΥΡΙΑ
    ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !
    ΕΛΕΟΣ !
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ !
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΜΕΝ !
    ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ !
    ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 3512/2006
    ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΑΧΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ;
    ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ .
    ΔΕΝ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ !
    ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ,ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΑΘΟΡΥΒΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΩ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    ΟΧΙ ΜΙΣΗ !
    ΟΥΤΕ ΑΠΕΙΛΕΣ !
    ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ !
    ΠΑΝ ΑΓΑΘΟΣ,ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΣ,
    ΠΑΝ ΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ,ΠΑΝ ΙΕΡΟΣ,ΠΑΝ ΣΟΦΟΣ,ΑΙΘΕΡΑΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΣ !
    Σ ΑΡΚΑΣΤΗΣ
    {ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3512/2006,ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ,ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ;}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΥΠΙΔΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ.ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΓΙΝΑΝΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε συ Τζίμη χάθηκε το Δημήτρης. Ανατολήτες Ελληνες είμαστε όχι Φραγκολεβαντίνοι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * Lygeros eipe
    είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει συγκεκριμένα τη Βουλή γι’ αυτά που διαπραγματεύεται με την Αγκυρα.

    Kai einai ypoxreosi tis antipolitefsis, ean yparxei tetoia, na zitisei apo tin kybernisi tin aparaititi enimerosi, otan afti den to prattei. Allos den yparxei dystyxos antipolitefsi...

    Kati tetoio to onomazoun stis dimokratikes xores DIKTATORIA !!!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    * Lygeros eipe:
    "είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να eνημερώσει συγκεκριμένα τη Βουλή γι’ αυτά που διαπραγματεύεται με την Αγκυρα".

    Kai einai ypoxreosi tis antipolitefsis, ean yparxei tetoia, na zitisei apo tin kybernisi tin aparaititi enimerosi, otan afti den to prattei oikeiothelos. Allos den yparxei dystyxos antipolitefsi
    saftin tin Bouli...

    Kati tetoio to onomazoun stis dimokratikes xores Koinobouleftiki DIKTATORIA !!!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.