12/12/10

Αγκιστρωμένοι στους Εγγλέζους

Του Κώστα Βενιζέλου
ΕΧΕΙ,κατ' αρχήν δίκαιο ο Πρόεδρος όταν δηλώνει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγκιστρωθούμε σε μονόπλευρες επιλογές σε ό,τι αφορά στην εξωτερική μας πολιτική». Τούτο, όμως, στην πράξη δεν εφαρμόζεται, ιδιαίτερα από την παρούσα κυβέρνηση. Η Λευκωσία είναι «αγκιστρωμένη» στη λογική ότι με τους Βρετανούς «δεν ανοίγουμε μέτωπο». Και εννοεί με αυτό ότι «εμείς δεν ανοίγουμε» καθώς οι Βρετανοί έχουν ανοικτό το μέτωπο.
Την ώρα που οι Βρετανοί επιχειρούσαν να περάσουν στις πρόνοιες του ψηφίσματος τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα, για το ήδη καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και τις διατυπωθείσες απειλές για αποχώρηση ΟΗΕ από την Κύπρο, η Λευκωσία ακολουθούσε την πεπατημένη. Η πολιτική απόφαση ήταν όπως υπάρξει αντίδραση δι' εντόνων λεκτικών διαβημάτων. Κι οι Εγγλέζοι να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο.
Οι Βρετανοί κρατούν τα ηνία των μεθοδεύσεων καθώς γνωρίζουν πως δεν θα έχουν κόστος (εδώ κατέβασαν στρατό για να επιβάλουν την τάξη στους αμπελοπουλοσυλλέκτες και το κράτος σιώπησε ως εάν η υπόθεση να αφορούσε τους κατοίκους μιας μακρινής χώρας). Το Λονδίνο ενοχλείται κυρίως όταν εγείρεται θέμα Βάσεων, όταν περιορίζουμε προνόμια που έχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Σε αυτά τα «αδύνατα σημεία» των Εγγλέζων θα μπορούσε να επενδύσει η Λευκωσία. Εδώ και αρκετό καιρό οι Βρετανοί θα έπρεπε να είχαν λάβει το μήνυμα ότι οι εχθρικές τους ενέργειες στη Νέα Υόρκη και αλλού εναντίον της Κύπρου θα είχε άμεσες επιπτώσεις στις στρατιωτικές διευκολύνσεις που απολαμβάνουν. Αρκούσε η απόρριψη μερικών αιτημάτων για ασκήσεις και ο έλεγχος μερικών στρατιωτικών οχημάτων έξω από τις Βάσεις για να λάβουν το μήνυμα. Αρκούσε η ανάκληση της Προεδρικής δήλωσης ότι το πρόβλημα των Βάσεων θα το λύσουν τα εγγόνια μας… Στην πολιτική και στη ζωή, όταν δεν αξιοποιούνται τα μικρά, έστω, πλεονεκτήματα και οι μοχλοί πίεσης, τότε χάνεις το παιχνίδι. Ο αντίπαλος αξιοποιεί την αδυναμία και την ατολμία και περνά ως οδοστρωτήρας επιβάλλοντας τα συμφέροντά του.
Πολιτικά ορθό είναι να μην «αγκιστρωθούμε σε μονόπλευρες επιλογές». Η δογματική, όμως, (και καθόλου αντι-ιμπεριαλιστική) στάση στις σχέσεις με τους Βρετανούς δεν διέπεται ούτε από ορθολογισμό ούτε από ρεαλισμό. Εάν τούτο γίνεται για «καλόπιασμα» τότε, μετά τα όσα βιώνουμε, συνιστά -το λιγότερο- πολιτικό μαζοχισμό.
ΣΗΜ: Ο Πρόεδρος μιλώντας στο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Κυπριακή Δημοκρατία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», στη Λευκωσία ανέφερε και το εξής: «Κοιτάξτε τι έγινε: Ένωση και μόνο ένωση, ανεξαρτησία ως εφικτό. Δεν μας κάνει η ανεξαρτησία, επανερχόμαστε στην ένωση, πραξικόπημα, εισβολή κατοχή και τι είναι το εφικτό; Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Εδώ τα σχόλια περιττεύουν. Και… ελπίζουμε να μην βουλιάξουμε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

16 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες.
    Επίσης σε όλους τους Κερκυραίους και ειδικά στον Γιώργο Βούλγαρη!!!
    Και επειδή η επιστήμη στην περίπτωσή του δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα, παρακαλώ τον πολιούχο και προστάτη του νησιού Άγιο Σπυρίδωνα να κάνει το θαύμα του.
    Εάν εισακούστηκε η παράκλησή μου, θα το δούμε από αύριο...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τζιμης

    12 Δεκεμβρίου 2010 9:52 π.μ.

    Αν ηξερες ποσο πολυ απεχεις σε αξια απο αυτο το παιδι που ΝΟΜΙΖΕΙΣ
    οτι ειρωνευεσαι τοτε θα ησουνα πιο μαζεμενος απο το να αυτοξευτελιζεσαι συνεχεια και δημοσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν αυτό το ...παιδί μας αποκαλεί τρελούς για ψυχιατρείο, τζιμάμηδες, ισλαμόφιλους, τουρκόφιλους και διάφορα άλλα που έχει μάθει σε κάποια ξένη γλώσσα (αραβικά ή πακιστάνικα) και λοιπές αστειότητες τι αξία έχει;
    Ποιά είναι η προσωπικότητα που βγάζει;;;
    Ή επειδή μας αραδιάζει τι θυμάται ότι είπε(sic) ο Ρωμανός Β' ο Λεκαπηνός ή ...ο Ταξίαρχος Θεοχάρης, έχει και βαθειά γνώση της Ιστορίας;
    Εάν ήξερε Ιστορία δεν θα έγλειφε το σιωνιστικό Ισραήλ.
    Λυπάμαι...
    Ουστ κι εσύ συνήγορε...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουστ κι εσύ συνήγορε...
    τζιμης

    12 Δεκεμβρίου 2010 12:01 μ.μ.

    Εισαι για τη χωματερη τζιμη με τις βρισιες και τα ουστ.Αλλα εισαι και θρασυτατος και δημοσιευεις και δικης σου επινοησης υπουργικο συμβουλιο.καλα η δραπετης ψυχιατρειου εισαι η εχεις προσωρινο εξιτηριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να είσαι πολύ βλάκας και περιορισμένου για να μην έχεις καταλάβει ότι η λίστα με τα ονόματα απαντά σε αυτά που λέτε οι μηδενιστές κάθε είδους ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες να ασχοληθούν με την πολιτική και ότι σας αρκούν αυτοί που έχουμε.

    Να μου στείλεις και την μάπα σου φωτοτυπία να σε βάλω σε μια άλλη λίστα που έχω με όλο το μπάζο μαζεμένο...
    Βλακάκο έ βλακάκο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ κ. Σάββα Καλεντερίδη

    Αν νομίζετε ότι αυτού του είδους τα σχόλια είναι αντάξια του ιστολγίου σας, αφήστε αυτόν που τα άρχισε να το κάνει εντελώς ρόιδο.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ¨"Αρκούσε η ανάκληση της Προεδρικής δήλωσης ότι το πρόβλημα των Βάσεων θα το λύσουν τα εγγόνια μας…

    Και να σκεφθήτε ότι εγώ νόμιζα πως ο Χριστόφιας είναι κομμουνιστής ...... !

    Όπως βλέπω όμως τώρα , ο κύριος Πρόεδρος νοιάζεται, αφ' ενός μεν περισσότερο για τα συμφέροντα των Άγγλων από ότι για τα συμφέροντα των εγγονών του και αφ' ετέρου είναι ..... μάλλον καπιταλιστής συντασσόμενος με τους Αγγλοαμερικανούς.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάββα, έχει απόλυτο δικιο ο 4:40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχως οι "φιλοι" μας οι Βρετανοι "βρισκουν και τα κανουν" και προκαλω οποιονδηποτε να μου αποδειξει οτι σφαλλω! και επειδη πιστευω οτι η καλυτερη αμυνα ειναι η αντεπιθεση μηπως θα ηταν μια καλη ιδεα να ανοιξουμε επαφες με Αργεντινη δεδομενου οτι υπαρχει ενα "θεμα" εκει περα το οποιο θα εκανε τους Βρετανους οχι μονο να πονεσουν αλλα μεχρι και να 'ματωσουν"!
    @μηπως "καπιοιος" θα επρεπε να σκεφτει γιατι τοσοι σχολιαστες (εκτος απο εμενα) εχουν τοσο "θετικη" αποψη για την περιπτωση του και να καταληξει σε καποια συμπερασματα η"με τζιμηδες θα ασχουλομαστε τωρα;"
    YΣ εγω δεν "εκτοξευω" χαρακτηρισμους (εν αντιθεση με αυτον) χωρις σοβαρο λογο...Αν του ειναι δυνατον ας σκεφετι τα λαθη του και το σηζητουμε (αλλωστε ως Χριστιανος Ορθοδοξος θελω να πιστευω οτι ολοι οι ανθρωποι μπορουν να σωθουν) Παντως -πληροφοριακα- το ονομα μου ειναι Χρηστος και οχι Γιωρργος...και ελπιζω να μαθει "καποιος¨να ξεχωριζει τα ελληνικα ονοματα *αν και εχει ευνοητα ελαφρυντικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. YΣ.2 Ευχαριστω απο τα βαθη της καρδιας μου τον ανωνυμο 10.29 για τα καλα του λογια ευελπιστω οτι θα τον δικαισω τουλαχιστον θα το προσπαθησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. -πληροφοριακα- το ονομα μου ειναι Χρηστος και οχι Γιωρργος...
    --------------
    Για το "Βούλγαρης" το είπα. Αλλά πού να το καταλάβεις με το χαμηλοτάτου που διαθέτεις;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σάββα, δεν έχει καθόλου δικιο ο 4:40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Για το "Βούλγαρης" το είπα. Αλλά πού να το καταλάβεις με το χαμηλοτάτου που διαθέτεις;;;
    τζιμης"
    Χαμηλοτερο δεικτη νοημοσυνης απο ενα ατομο που υβριζει χωρις λογο "θεους και δαιμονες" (π.χ. 4 Οκτωμβριου αρθρο για την παγκοσμια ημερα των ζωων), γλειφει μεχρι αηδιας το Ισλαμ και δεν μπορει να ξεχωρισει το "Γιωργος Βουλγαρης" απο το "Χρηστος Βουλγαρης";Μα αυτο ειναι αδυνατον! ακομα και ο Μπους ειναι διανοια μπροστα στον τζιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Όταν αυτό το ...παιδί μας αποκαλεί τρελούς για ψυχιατρείο"
    ΥΣ. προς μεταφραστη Τζιμη (εμπιστευτικο): στις Ευρωπαικες γλωσσες μονο ο ηγεμονας χρησιμοποει το α! πληθυντικο για να περιγραψει τον εαυτο του(ομολογω οτι δεν ξερω τι ισχυει στα Αραβικα η στα Τουρκικα για αυτο το θεμα, αν μπορειτε λοιπον, μια που προφανως εχετε μεγλυτυερη εξοικιωση με το ζητημα ας με ενημερωσετε)Συγνωμη αλλα καθως κανεις δεν με ενημερωσε οτι ο Τζιμης (αυτο)ανακυρηχθηκε σε ηγεμονα δεν ειχα την ευκαιρια να του προσφερω το καθιεωρμενο δωρο! Περα λοιπον απο τα συγχαρηρητηρια μου για την "προαγωγη" του ας δεχθει "δικην δωρου στεψεως"εκ μερους μου εναν ηγεμονικο ττλο για αυτον ανταξιο του, εμπνευσμενο απο τον τιτλο των αυτοκρατορων της Αγιας Ρωμαικης Αυτοκρατοριας (985-1806): vivat τζιμης ο Α! marinus ignoramus et stupidissimus,fidei Islamicae gratia,semper dux Vlakentiae demens.Ευχαριστω και σε καλη μερια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρηστο γραφεις τι ειπε ο τζιμης.

    Όταν αυτό το ...παιδί μας αποκαλεί τρελούς για ψυχιατρείο"


    Δεν ειναι αυτο που περιγραφεις.Με τον πληθυντικο αυτο το ατομο-τζιμη προσπαθει να γλυτωσει τον εγκλεισμο
    που γινεται ευκολοτερα σε εναν αλλα αν αυτος στην φαντασια του γινει διπλος η τριπλος τοτε για να τους χωσεις και τους τρεις θελει ιατρικο συμβουλιο.αυτα ειναι καταγεγραμμενα στην ζωωδη μνημη του αλλα ο ιδιος δεν τα ξερει παντως ειναι μεσα στους πρωτογονους αμυντικους μηχανισμους του homo erectus εκει που τσιμπουσε να γινει sapiens.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς ανωνυμο 14 Δεκ. 9.39μμ Ειλικρινα σε ευχαριστω εκ βαθεων για τις πληροφοριες και την αναλυση!Συγωμμηα αλλα υποθεσα οτι η ειρωνια του σχολιου 14 Δεκ. 8.00 ηταν ορατη για γυμνου οφθαλμου...Κοιταξε προσεκτικα τον "ηγεμονικο τιτλο": μπορει να εχει τιην ιδια σειρα με τους ¨κανονικους" αυτοκρατορικους τιτλους της "αγιας ρωμαικης αυτοκτρατοριας¨" αλλα αν εξαιρεσουμε τις λεξεις gratia=χαρη , semper=παντοτινος και dux= ηγετης, το νοημα ειναι πολυ διαφορετικο και παραπεμπει ακριβψς στην διανοητικη κατασταση που περιγραφεις...αν θελεις μπορω να σου στειλω την μεταφραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.