20/12/10

Ο αριστερός Κεμάλ της Τουρκίας

Ιστορικά σημαντικές διαδικασίες σηματοδοτεί το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αγκυρα, πράγμα που ισχύει τόσο για το ίδιο το κόμμα όσο και για τη γενικότερη πολιτική στην Τουρκία.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε στο συνέδριο του κόμματός του με όρους όπως «αλλαγή» και «εκκαθάριση», δείχνοντας ότι τα «ηνία» βρίσκονται πλέον στα χέρια των ανανεωτικών και των φιλελεύθερων δυνάμεων του κόμματος (φωτ. Reuters)
-Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε στο συνέδριο του κόμματός του με όρους όπως «αλλαγή» και «εκκαθάριση», δείχνοντας ότι τα «ηνία» βρίσκονται πλέον στα χέρια των ανανεωτικών και των φιλελεύθερων δυνάμεων του κόμματος (φωτ. Reuters)-

Το συνέδριο είχε αποκλειστικό αντικείμενο την εκλογή των ογδόντα μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, πρόκειται για φάση «ριζικής αλλαγής», όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος. Πράγμα το οποίο γίνεται εναντίον της παλαιοκομματικής κάστας του πρώην ηγετικού διδύμου Ντενίζ Μπαϊκάλ-Οντέρ Σαβ. Να φανταστεί κανείς ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την εποχή στο κόμμα, διατυπώνεται με όρους όπως «αλλαγή» και «εκκαθάριση» από πλευράς ανανεωτικών και «επιχείρηση παρομοίωσης του κόμματος με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», από πλευράς παλαιοκομματικών.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο από τη βούληση και τις διαθέσεις της νέας διοίκησης όσο και από την ομιλία που έκανε στο συνέδριο ο πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρατηρείται σαφής στροφή προς αξίες «φιλελεύθερες» ή, όπως αποκαλούνται στην Τουρκία, «αριστερές».

Ενταση με τον Τεκίν
Ισως το πιο απροσδόκητο και «επαναστατικό» ήταν αυτό που είπε ο Κιλιτσντάρογλου στην ομιλία του, αναφερόμενος στο κουρδικό ζήτημα: «Θα ξεκινήσουμε από τη Συνθήκη της Λωζάννης και θα λύσουμε το πρόβλημα στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πολίτη, και σε άξονα ειρήνης και εργασίας». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που ένας σημαντικός εθνικός φορέας, όπως είναι ένα μαζικό κόμμα σαν το ΡΛΚ, προβάλλει το κουρδικό ζήτημα στη βάση της Συνθήκης της Λωζάννης. 

Προς στιγμήν ανέκυψε πρόβλημα για λογαριασμό του Γκιουρσέλ Τεκίν, του αντιπροέδρου του ΡΛΚ, που θεωρείται ο κύριος άνθρωπος πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου.

«Εκκαθάριση»
Αμέσως μετά την εκλογή, στελέχη προσκείμενα στους παλαιοκομματικούς έκαναν ένσταση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν εξελέγησαν τελικά γυναίκες σε ποσοστό 25%, όπως προβλέπει το καταστατικό. Η ένσταση δεν έγινε δεκτή από την αρμόδια εφορευτική επιτροπή. Αν γινόταν δεκτή, θα έπρεπε να αντικατασταθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν λάβει τις λιγότερες ψήφους, από δύο γυναίκες. Ενας από αυτούς ήταν ο Τεκίν.

Η φάση που ξεκινά από σήμερα είναι η «εκκαθάριση», μέσω αντικατάστασης των διοικήσεων των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος. Στο βαθμό που θα επαληθευτούν τα περί ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού του κόμματος, η εκλογική επιτυχία θα είναι κάτι -αν μη τι άλλο- όχι βραχυπρόθεσμο. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έτσι κι αλλιώς ενισχυμένο το κόμμα. * http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.