20/12/10

Ενεργειακά και ΝΑ Μεσόγειος


Με τις ευγενικές προσπάθειες του φίλου του ιστολογίου μας Λουκά
Στις 2 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στο “World Politics Review” η ανάλυση του James M. Dorsey για το συγκεκριμένο θέμα.
Μεταφράζω τα κυριότερα και δώστε ιδιαίτερη σημασία παρακαλώ, στη τελευταία πρόταση:
Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, η
Τουρκία, ο Λίβανος καθώς και το Ισραήλ αξιώνουν να έχουν συμμετοχή στα νέα “ενεργειακά σύνορα”.
Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συγκρίνεται με εκείνη στο Περσικό Κόλπο, και η νέα οικονομική συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου εγείρει προϋποθέσεις νέων συγκρούσεων. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε διεθνή ύδατα προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες αλλά συμμετέχουν αρκετοί σε αυτές. Ενώ ήδη το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντα τους στη περιοχή που έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα, το ίδιο θέμα αποτελεί και casus belli ανάμεσα στη Τουρκία και τη Κύπρο, καθώς και ανάμεσα στις δύο κοινότητες που ζουν εκεί.
Το γεγονός πως η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει πως ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο σε μια περιοχή 288.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στην νοτιοανατολική τουρκική πόλη Μερσίνα και στις βόρειες ακτές της Κύπρου έχει τροφοδοτήσει ένταση. Η Τουρκία διατηρεί περίπου 40.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την εισβολή της το 1974. Παράλληλα είναι και η μοναδική χώρα που έχει αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειου Κύπρου” (ΤΔΒΚ).
Από την άλλη πλευρά, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή κυβέρνηση, Δημοκρατία της Κύπρου και μέλος της Ε.Ε, κατηγορεί τη Τουρκία πως ενεργεί σαν τον “νταή” της περιοχής. Οι έρευνες για πετρέλαιο στη περιοχή είναι σημείο τριβής το δύο πλευρών κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια και δυσχερένει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που γίνονται σχετικά με το Κυπριακό που αποτελεί ένα από τα πλέον δύσλυτα θέματα στο πλανήτη.
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κατηγορήσει τη Κύπρο πως διαπραγματεύεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με το Λίβανο αλλά και με τη Συρία. Το 2007 η Κύπρος υπόγραψε με το Λίβανο ΑΟΖ και οριοθέτησε τα υποθαλάσσια σύνορα, ενώ το ίδιο έκανε με την Αίγυπτο. Παράλληλα έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ισραήλ και έχει χαρτογραφήσει τη διαδικασία κοινών ερευνών για κοιτάσματα στη περιοχή.
Το 2007 η Κύπρος “δέσμευσε” περιοχή 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να ξεκινήσει έρευνες. Τις έρευνες και τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ισραήλ είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd που εδρεύσει στο Χιούστον, σε κοινοπραξία με ισραηλινές εταιρείες. Οι εταιρείες ExxonMobil, BP, China National Petroleum Corporation, India’s Oil, και Natural Gas Corporation δεν συμφώνησαν μετά από πίεση που δέχτηκαν από τη τουρκική πλευρά. Η γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» αναμένεται να αρχίσει τελικά στις αρχές του 2011 από την εταιρεία Νoble Εnergy Ltd και, σύμφωνα με τις εταιρείες που εμπλέκονται στο εγχείρημα, θα έχει μεγάλη επιτυχία.
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ήδη τη Κύπρο και το Λίβανο πως “είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της στη περιοχή”. Πέρα αυτού έχει καταστήσει σαφές με τις κινήσεις της ότι δεν προτίθεται να μείνει γενικότερα εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού που αναπτύσσεται στην περιοχή. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως τελικά ο Λίβανος και η Κύπρος θα ακούσουν την προειδοποίηση της Άγκυρας και θα ξεκινήσουν έρευνες σύντομα.
Ο Λίβανος έχει εξωτερικό χρέος 50 δις δολάρια, και θεωρεί σαν ευκαιρία την ύπαρξη κοιτασμάτων στη περιοχή. Παράλληλα κατηγορεί το Ισραήλ πως προτείθεται να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα που ανήκουν στα χωρικά του ύδατα. Το Ισραήλ αρνείται τον ισχυρισμό και παραδέχεται πως επενδύει στη συνεργασία του με τη Κύπρο στο κοίτασμα του “Λεβιάθαν”. Το “Λεβιάθαν” είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη περιοχή, και η εκτίμηση είναι πως περιλαμβάνει 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και πιο συγκεκριμένα στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν ΑΟΖ που θα εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια πέραν των θαλασσίων συνόρων τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουν πράξει.
Η Υπουργός Υπομοδών του Ισραήλ, Uzi Landau, έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ “δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας” για να προστατεύσει τα δικαιώματά του.

22 σχόλια:

  1. Το ότι η Noble Energy Ltd ήταν η μόνη που ήρθε και ότι εταιρίες όπως η China National Petroleum Corp. υπέκυψαν σε πιέσεις δεν σας λέει τίποτα για την επιτυχία, λέω τώρα εντελώς στην τύχη, του γραφείου στρατηγικής υποστήριξης της Τουρκίας...

    Ο James M. Dorsey είναι φιλλέληνας τελικά: δεν αγχώνεται γιατί ξέρει ότι στην Ελλάδα 5-6 Καθηγητές και συνταξιούχοι αρκούν για όλη τη διαχείριση: την ανάλυση, τον σχεδιασμό, τις διαγωνιστικές διαδικασίες, την παρακολουθηση, κτλ...

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κατάλαβα, ποια νέα διάσταση προσθέτει η συγκεκριμένη ανάρτηση στο γνωστό θέμα των κοιτασμάτων; Η κατάσταση είναι δεδομένη, με το Ισραήλ να σκοπεύει να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις έχοντας προστριβές με τον Λίβανο για την ΑΟΖ, την Τουρκία όπως πάντα να απειλεί θεούς και δαίμονες και την Κύπρο να έχει μεν υπογράψει την ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά για το κατά πόσο θα τολμήσει να κάνει γεωτρήσεις υπό τις απειλές της Τουρκίας είναι ένα σημαντικό ζητούμενο.
    Η υπογραφή της ΑΟΖ από την Κύπρο ήταν μεν μια θετική και δυναμική ενέργεια, αλλά στο επί ταύτα, με ποιο τρόπο θα κάνει πράξη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της; Με την στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ ή μήπως της Ελλάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απελλή τα στοιχεία αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα απο πολλές αναρτήσεις. Πρώτη φορά όμως συγκεντρώνονται σε μία ένα αυτό.

    Η προσπάθεια του φίλου Λουκά στα όσα χρόνια τον ξέρω είναι μοναχική ,επίμονη, τίμια και επίπονη. Του αξίζει λοιπόν η επιβράβευση Ακρίτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Λουκά.

    Είμαι περίεργος να δώ πόσες χώρες θεωρεί η Τουρκία ότι μπορεί να απειλήσει με τα όπλα.

    Αν δεν πάψουν οι ΗΠΑ να τους στηρίζουν τόσο θα συνεχίζουν να γαυγίζουν,σε αυτό το θέμα το Ισραήλ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποδείξει πως είναι σε θέση να βοηθήσει πρακτικά και ουσιαστικά.

    Οι Τούρκοι είναι φανερό πλέον ότι νοιώθουν πιεσμένοι,αφόρητα θα έλεγα,κρέμοντε απο μια κλοστή,αν και τις ΗΠΑ μάλον συρματόσχοινο θα τις έλεγα,μπορεί να πάψει αυτή η στήριξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. - Μήπως ο ΟΗΕ, ως έχει, έκλεισε εκεί τον κύκλο του -στην έδρα δηλ. που βρίσκεται- κι’ επιβάλλεται να μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στον αρχαίο ομφαλό της γης, όπου συναντώνται οι τρείς ήπειροι;
    «...Τις έρευνες και τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ισραήλ είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd που εδρεύσει στο Χιούστον, σε κοινοπραξία με ισραηλινές εταιρείες. Οι εταιρείες Exxon Mobil, BP, China National Petroleum Corporation, India’s Oil, και Natural Gas Corporation δεν συμφώνησαν μετά από πίεση που δέχτηκαν από τη τουρκική πλευρά. ...»
    -:-
    U.S. 310,947,097 - World 6,888,960,106 - 10:21 UTC (EST+5) Dec 20, 2010
    «u.s. & World Population Clocks» - us : world = 4,51 %!
    http://www.census.gov/main/www/popclock.html
    -:-
    - Μήπως συνεργασίες της μορφής του Ε.Ο.Ε.Σ. χρειάζονται ταχύτερη, πλατύτερη και βαθύτερη ενδυνάμωση;
    ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ε.Ο.Ε.Σ.) με τη μορφή ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, υπό την επωνυμία «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ - ΔΙΚΤΥΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ & ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»
    http://www.amphictyony.gr/article.php?id=7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λουκά,

    Είσαι πολλών συγχαρητηρίων άξιος!

    Απελλή,

    >αλλά για το κατά πόσο θα τολμήσει να κάνει γεωτρήσεις υπό τις απειλές της Τουρκίας<

    Μερικοί έχουν χεσμένη την Τουρκία και τις απειλές της! Παρ' το χαμπάρι, δεν είναι όλοι Ελλαδούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΙΛ

    Το θέμα για εμένα έχει κλείσει από καιρό.Τα είχα γράψει και σαν σχόλιο σε προηγούμενα άρθρα.Η Τουρκία εδώ και 1-2 χρόνια έχει μπει σε τροχιά μηδενισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.Νομίσατε όλοι ότι η κόντρα μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ άρχισε με το επεισόδιο του MAVI MARMARA?Για το κοίτασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου έγινε.Η Τουρκία στο επόμενο διάστημα θα τρώει την μια σφαλιάρα μετά την άλλη.Μέσα στο 2011 να περιμένετε να δείτε την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου καθώς και οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας -Αλβανίας καθώς επίσης την μή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα του Αιγαίου.Επίσης σιγά-σιγά θα κάνουν την εμφάνιση τους χάρτες του νέου Κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει το βόρειο Ιράκ και τμήματα της νότιο-ανατολικής Τουρκίας.Το καινούργιο Κουρδικό κράτος με μεγάλη πληθυσμιακή βάση θα είναι η ασπίδα Ισραήλ-ΗΠΑ στην περιοχή. Όσο αφορά τυχόν απορίες σας για το θέμα Αιγαίου... μην έχετε απορίες..το σκηνικό έχει στηθεί με την είσοδο του ΔΝΤ στην χώρα.ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν ήδη συμφωνία με εμάς για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.Η Τουρκία δεν παίζει πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ AΚΡΙΤΑΣ

    Η προσπάθεια του φίλου Λουκά στα όσα χρόνια τον ξέρω είναι μοναχική ,επίμονη, τίμια και επίπονη. Του αξίζει λοιπόν η επιβράβευση Ακρίτας

    20 Δεκεμβρίου 2010 11:52 π.μ.
    ---------------------------

    Ο.Κ! Αν είναι έτσι μπράβο του Λουκά για τον κόπο του!

    -------------------------
    Απελλή,

    >αλλά για το κατά πόσο θα τολμήσει να κάνει γεωτρήσεις υπό τις απειλές της Τουρκίας<

    Μερικοί έχουν χεσμένη την Τουρκία και τις απειλές της! Παρ' το χαμπάρι, δεν είναι όλοι Ελλαδούλα!

    20 Δεκεμβρίου 2010 1:15 μ.μ.
    ---------------------------------

    Μακάρι να έχεις δίκιο άγνωστε, πράγμα που θα φανεί οσονούπω!
    Πες μου όμως, και πως θα σε ξαναβρώ εγώ για να σου απαντήσω ΤΟΤΕ για το κατά πόσο είχες δίκιο ή άδικο σε αυτό που λες τώρα;
    Μήπως να πάω στην Πυθία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε ΑΠΕΛΛΗ,

    θα με βρείς εδώ στο site το διαβάζω καθημερινά και υπογράφω σαν ΑΙΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπογράφω σαν ΑΙΛ

    20 Δεκεμβρίου 2010 3:21 μ.μ.

    -------------------

    ΟΚ, φίλε ΑΙΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχήν ευχαριστώ που το σχόλιο μου έγινε ανάρτηση, όπως ευχαριστώ θερμά όλους για τα καλά λόγια.

    Ωστόσο μια μετάφραση έκανα, δεν έκανα κάτι το σημαντικό.

    Μόνο μια χάρη. Ξεχάσατε τις 2 τελευταίες παραγράφους που η τελευταία μάλιστα δίνει και άλλη διάσταση στο θέμα.

    Τις παραθέτω:

    Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και πιο συγκεκριμένα στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν ΑΟΖ που θα εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια πέραν των θαλασσίων συνόρων τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουν πράξει.

    Η Υπουργός Υπομοδών του Ισραήλ, Uzi Landau, έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ “δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας” για να προστατεύσει τα δικαιώματά του.

    Φιλικά / Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΑΙΛ μη ξεχνάς να υπογράφεις τα σχόλια σου ΠΑΝΤΑ...
    ----------------
    Μήπως αντί να τρέχουμε δεξιά και αριστερά για συμμαχίες, να κάνουμε μία απευθείας επαφή και ένα προσύμφωνο με τους Κούρδους από ΤΩΡΑ!!!
    Και μήπως τώρα που το Ισραήλ μας ...προστατεύει από την Τουρκία, να στέλναμε και καμιά καραβιά όπλα στο ΡΚΚ;
    Τι να μας φοβήσει πιά;;;
    ΠΟΙΟΣ θα τολμήσει να μας κουνηθεί;;;
    Ρωτάω ΠΟΙΟΣ ;;;

    Όπως όλα δείχνουν, σύντομα οι Κούρδοι θα είναι αυτοί που θα βρίσκονται στα παράλια απέναντι από την Κύπρο και μάλιστα στο σωστό σημείο ώστε να εμποδίζεται η δια θαλάσσης ενίσχυση των τούρκικων στρατευμάτων στο Νησί.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ τζιμης 20 Δεκεμβρίου 2010 5:17 μ.μ.

    Άλλοι έχουν επιφυλάξει δι εαυτούς το δικαίωμα να κανονίζουν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και την τύχη του ελληνικού λαού. Ζούμε σε ένα ιδιότυπο ολιγαρχικό καθεστώς, δεν το έχεις καταλάβει;

    @ ΑΙΛ

    Κάποιο λάθος έκανες, διότι ο Απελλής απευθύνθηκε σε μένα (1:15 μ.μ.) Η Απάντηση είναι σωστή, πάντως, εκτός του ότι δεν είμαι ... εσύ.

    Ναι, Απελλή, εδώ θα είμαι κι εγώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, διότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει η επιούσα :-)) Κοίταξε και τα παραπάνω άρθρα, αυτά που αναρτήθηκαν μετά απ' αυτό και θα δεις ότι η Τουρκία μάλλον ... ζορίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πιστεύω και εύχομαι να μην γίνω κουραστικός.

    ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, SANA, ο Ερντογάν ξανά επιτέθηκε στο Ισραήλ.

    Ωστόσο το κυριότερο σημείο δεν ήταν η επίθεση στο Ισραήλ αλλά η αναφορά του σε δημιουργία
    "τετραγώνου συνεργασίας σε όλους τους τομείς". Οι χώρες που θα απαρτίζουν το "τετράγωνο" είναι: Τουρκία, Συρία, Ιορδανία και Λίβανος.

    (σχετικό link: http://www.sana.sy/eng/22/2010/12/20/324746.htm)

    Συνεχίζεται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.

    Κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στο Λίβανο ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας που θέλει να παίξει στη περιοχή.

    “Αν και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες σε αυτή την τεράστια γεωγραφική θέση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μια ιστορία, έναν πολιτισμό και παρόμοιες αξίες. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δώσουμε στο μέλλον μια νέα εικόνα, όλοι μαζί. Είμαστε μέλη ενός πολιτισμού που είναι πολύ σημαντικό για τη περιοχή μας”.

    “Εχει αρθεί η βίζα με την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη. Δεν είχαμε καμία ζημιά, αντιθέτως διαπιστώσαμε πόσο ασήμαντη είναι η βίζα. Γιατί να μη δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο εμείς με την ευρωπα­ϊκή Σένγκεν; Τι μας εμποδίζει; Δεν το καταλαβαίνω”.

    (σχετικό link: http://www.panarmenian.net/eng/world/news/57383/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ:

    Abdullah Gül: Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε δεν περιλαμβάνεται στην αντιπυραυλική ασπίδα – Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία, τότε ξεκινά ο πόλεμος.

    (TODAYS ZAMAN: Turkey calls Israel’s use of NATO facilities ‘out of the question)

    http://www.todayszaman.com/news-228685-turkey-calls-israels-use-of-nato-facilities-out-of-the-question.html

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Abdullah Gül, έδωσε συνέντευξη στο Euronews, που μεταδόθηκε σε 10 διαφορετικές γλώσσες. Τα κυριότερα σημεία αυτής ήταν η επίθεση του στο Ισραήλ αλλά και η τοποθέτησή του όσον αφορά τη προοπτική της χώρας του σχετικά με την εξωτερική της πολιτική.

    “Το Ισραήλ δεν είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε είναι φυσιολογικό να μην συμπεριληφθεί στη προστασία της αντιπυραυλικής ασπίδας. Οι σχέσεις με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν σε πολύ άσχημο βαθμό μετά την επιχείρηση που έκανε στο στολίσκο μας για τη Γάζα. Το περιστατικό αυτό ήταν η αιτία να αλλάξουν πολλά ανάμεσα μας”.

    Η Τουρκία έκανε ιδιαίτερες προσπάθειες να “αφαιρέσει” το όνομα του Ιράν από τις εχθρικές χώρες του ΝΑΤΟ, όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα. Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία, τότε ξεκινά ο πόλεμος”.

    “Η σημερινή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έβαλε στη χώρα σε ένα σταυροδρόμι, σε αντίθεση με μερικά χρόνια πριν που βρισκόταν σε μονόδρομο”.

    http://gdailynews.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΙΛ
    Μπορεις να μας εξηγησεις τι σημαινουν αυτα τα αρχικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ πονηρη και εντεχνα εκβιαστικη η διατυπωση του γκιουλ,οτι η μογγολια ειναι σε σταυροδρομι.Δηλαδη αναλογα με τις εξελιξεις θα τραβηξει και τον αναλογο δρομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λάθος πλευρά διαλέγει ο Λίβανος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι, Απελλή, εδώ θα είμαι κι εγώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, διότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει η επιούσα :-)) Κοίταξε και τα παραπάνω άρθρα, αυτά που αναρτήθηκαν μετά απ' αυτό και θα δεις ότι η Τουρκία μάλλον ... ζορίζεται.
    20 Δεκεμβρίου 2010 7:26 μ.μ.

    ------------------------
    Μακάρι φίλε μου να είσαι εδώ!
    Πάντως η ερώτηση που ήταν για την Πυθία ακόμη ισχύει. Θέλω να πω, δεν κοστίζει τίποτα ένα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, ίσα-ίσα που είναι και μια προβολή της προσωπικής φαντασίας..και συνενοούμαστε καλύτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το μόνο που κατάφερε η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι να εξαγριώσει τους πάντες απο την μία πλευρά και απο την άλλη να αναγάγει την Τουρκία σε υποχείριο του Ιράν. Μοναδικό επίτευγμα.

    Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση μα και εκεί το πράγμα χαλάει.

    Εχασε 4% μέσα σε ενα μήνα στις δημοσκοπήσεις το ΑΚΡ (40%) και ήδη κάποιοι κύκλοι μιλούν για "εκπληξη" που θα σημάνει και την μη επίτευξη της αυτοδυναμίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. οπως εχω ξανγραψει παλαιοτερα ο Ερντογαν ¨μιμειται¨τον Μανουηλ Α!Κομνηνο με μια πολιτικη που δημιουργει εντπωσεις αλλα ειναι αδεια απο ουσια. το μονο που μενει να δουμε ειναι το ποτε ο δρομος του θα φτασει στο "Μυριοκεφαλο"! Παντως σιγουρα θα ειναι πολυ ευχαριστο θεαμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.